Evenimente

Conferinta Februarie 2016... Mai mult

Conferinta Ianuarie 2016... Mai mult

Praznicul Bobotezei 2016... Mai mult

 

 

 

 

 

 

 

 

 • POZA LITURGHIE5

Activitatea administrativ bisericeasca

Activitatea administrativ-pastorală pe anul 2015

 

     Pentru a realiza o mai bună eficientizare, informare şi comunicare administrativ-instituţională, programul de conferinţe administrative lunare a fost următorul:

 

15.01.2015  – În data de 15 ianuarie 2015 la sediul Protopopiatului Ortodox Roman Sibiu a avut loc Conferinta Administrativă lunară a preoţilor din Protopopiatul Sibiu. Şedinţa a fost condusă de P.C. Pr. Protopop Ioan Coşa, iar pe ordinea de zi s-au aflat probleme de ordin administrativ, precum şi prelucrarea mai multor adrese ale Arhiepiscopiei Sibiului.

Primul punct pe ordinea de zi a fost comunicarea adreselor din partea Arhiepiscopiei Sibiului privitoare la problemele administrative și pastorale ale parohiilor din Protopopiat.

         La sedinţa din această lună a fost prezent şi părintele diacon Tiberius Macrea, Coordonatorul centrului de pelerinaje al Arhiepiscopiei Sibiului, parte integrală a Sectorului de Pelerinaje al Patriarhiei Române ”Basilica Travel.” Părintele diacon a prezentat preoților din Protopopiat oferta si programul de pelerinaje organizate de Agenția de pelerinaj Basilica Travel pe întreg parcursul anului 2015 în Israel, Egipt și Iordania. De asemenea preoții au primit materiale informative, broșuri, pliante și afișe cu pelerinajele organizate, pentru a putea promova, organiza și participa împreună cu credincioșii la pelerinajele din Țara Sfântă, spre a putea vedea locurile unde s-a arătat în lume iubirea și lucrarea minunată a lui Dumnezeu pentru oameni și printre oameni. De asemenea preoții din Protopopiatul Sibiu au solicitat organizarea unui pelerinaj pentru preoți, pelerinaj care va veni în sprijinul preoților spre organizarea pe viitor a pelerinajelor.

         Ședința din această lună a constituit de asemenea prilejul promovării în rândul preoților din Protopopiat a Concursului național ”Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”. Implementarea concursului în Protopopiatul Sibiu a fost realizată de Părintele Dariciuc Vasile, coordonatorul Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului.

         Concursul susmenționat se desfășoară cu binecuvantarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia ”Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi” și a ”Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”;

     19.02.2015 – comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

     19.03.2015 – Luna aceasta la sediul Protopopiatului Ortodox Roman Sibiu a avut loc Conferinta Administrativa lunara a preoţilor din Protopopiatul Sibiu. Şedinţa a fost condusă de P.C. Pr. Protopop Ioan Coşa, iar pe ordinea de zi s-au aflat probleme de ordin administrativ, precum şi prelucrarea mai multor adrese ale Arhiepiscopiei Sibiului.

Fiind ultima sedință înaintea sărbătorii Învierii Domnului în primul punct pe ordinea de zi a fost organizarea în Protopopiatul Sibiu a ceea ce au devenit în ultimii ani două evenimente deosebite pentru viața duhovnicească a credincioșilor sibieni și anume Pelerinajul de Florii precum și Pelerinajul de Înviere.

Primul eveniment deosebit va avea loc în Sâmbăta lui Lazăr când de la ora 18.00 toți preoții din Sibiu vor slujii Vecernia mare cu Litie la Catedrala Mitropolitană împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Dr. Laurențiu Streza urmând ca după slujba Vecerniei să se desfăşoare pelerinajul propriuzis.

     De asemenea preoților din Municipiul Sibiu li s-a făcut cunoscut si programul devenit deja tradiție din Duminica Învierii, astfel că toți preoșii din Sibiu împreună cu credincioșii sunt invitați să slujească Vecernia (a doua Înviere) îcepând cu ora 13.00 la Catedrala Mitropolitană împreună cu Înaltpreasfinţia Sa Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza, iar apoi va urma Pelerinajul de Înviere pe traseul Catedrală – Str. Mitropoliei – Piaţa Mare – Str. N. Bălcescu – Parcul Astra – Catedrală.

Conferinţa administrativă din această luna a constituit prilejul întâlnirii cu domnul Colonel în rezervă Constantin Borcan, președintele subfilialei Sibiu a Asociației Cultul Eroilor, care, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Mitropolit Dr. Laurențiu Streza, a prezentat preoților din Protopopiatul Sibiu Asociația susmentionată. Asociaţia Naţională "Cultul Eroilor" este o organizaţie patriotică, apolitică, independentă, nonguvernamentală, nonprofit, care promovează perpetuarea în conştiinţa cetăţenilor a sentimentelor de recunoştinţă faţă de eroii şi martirii neamului românesc. Ea funcţionează sub patronajul de onoare al Ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii noastre. Această asociaţie are 41 de filiale judeţene, în jur de 200 de filiale orăşeneşti şi peste 1.500 de filiale comunale. În aceste filiale sunt cooptate persoane din conducerile prefecturilor, ale consiliilor locale, ale primăriilor, de la direcţiile de cultură, Arhivele Naţionale, de la garnizoanele şi unităţile militare, dar şi clerici din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, a declarat domnul Colonel în rezervă Constantin Borcan.

     La sedinţa din această lună a fost prezent şi PC Pr. Nicolae Rusu, Consilier Social al Arhiepiscopiei Sibiului care a prezentat preoţilor proiectele sociale în derulare ale Arhiepiscopiei Sibiului în care sunt implicați și preoții din Protopopiatul Sibiu.

La finalul intalnirii un grup de copii membrii ai Centrului de tineret Timotei si Mamvra al Parohiei Slimnic, conduși de PC Pr. George Pit au prezentat preotilor prezenti un program de pricesne precum si creațile lor de cruci din lemn împlinind astfel programul concurs de miniproiecte desfășurat la nivel de Patriarhie ”Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”

     21.04.2015 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

     14.05.2015 – La inițiativa Protopopiatului Sibiu Centrul de Patrimoniu din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a găzduit şedinţa administrativă lunară a preoţilor din Protopopiatul Sibiu, în cadrul căreia a avut loc o conferinţă despre patrimoniul religios. Şedinţa a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Intitulată „Patrimoniu religios sprijin pentru Muzeul ASTRA“, conferinţa a fost susţinută de directorul Complexului Naţional Muzeal „ASTRA“ din Sibiu, dr. Ştefan Ciprian Anghel şi de pr. dr. Cătălin Crişan, paroh în satul Hamba. La eveniment au participat consilieri eparhiali şi invitaţi, toţi fiind interesaţi de subiectul salvării şi promovării patrimoniului religios din ţinutul Sibiului. De altfel, după cum a subliniat protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, această şedinţă lunară, în cadrul căreia a avut loc această conferinţă, a fost organizată în muzeul din Dumbrava Sibiului tocmai pentru a evidenţia şi mai mult valoarea inestimabilă a patrimoniului religios naţional.

     După modelul Proiectului „Şcoala Altfel“, protoieria a iniţiat desfăşurarea acestei şedinţe lunare în altfel de ambient decât spaţiile obişnuite pentru întâlnirile preoţeşti, iar rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor.

 

     În prima parte a conferinţei, preoţii au aflat de la directorul Ştefan Ciprian Anghel mai multe lucruri despre cele trei biserici de lemn din muzeul sibian, unde se oficiază slujbe religioase şi unde există deja o comunitate închegată în jurul uneia dintre bisericile monument istoric. De altfel, aceste exponate vii oferă unicitate muzeului din Dumbrava Sibiului, iar conducerea instituţiei doreşte să se implice şi mai mult în sprijinirea proiectelor de restaurare şi promovare a monumentelor de patrimoniu din parohiile Protopopiatului Sibiu.

„Muzeul ASTRA îşi doreşte să vă fie sprijin pentru patrimoniul pe care dumneavoastră îl aveţi în parohii, fie icoane, troiţe sau chiar biserici. Vă stăm la dispoziţie să venim, să ajutăm, să le restaurăm, să sensibilizăm comunitatea locală şi să promovăm acest patrimoniu“, a spus dr. Ştefan Ciprian Anghel.

După ce s-a vizionat un film despre satul românesc şi valorile lui culturale şi spirituale, părintele Cătălin Crişan a prezentat un referat despre parohie şi misiunea acesteia în dezvoltarea duhovnicească a unei comunităţi.

     În a doua parte a şedinţei, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit preoţilor despre necesitatea intensificării lucrărilor misionare în parohii, anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii fiind un imbold pentru noi proiecte în comunităţi.

„Preoţii sunt împreună-slujitori cu toţi credincioşii din comunitatea respectivă. O importanţă mare o are activitatea pastorală din zilele în care mergem la casele credincioşilor. Preotul trebuie să sfinţească vieţile oamenilor, trebuie să-şi cunoască foarte bine parohia şi trebuinţele oamenilor din comunitate. Când aflaţi de cazuri de urgenţă, trebuie să faceţi tot posibilul să dăm o şansă persoanelor în nevoi“, a spus ierarhul.

     După comunicarea unor probleme de ordin administrativ, protopopul Ioan Coşa a prezentat preoţilor a doua ediţie a lucrării „Cuvinte din Scripturi“, scrisă de pr. Gheorghe Streza de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, un consistent volum de predici, cuvântări şi lucrări ştiinţifice de mare ajutor în misiunea preoţească.

Mai apoi, inspectorul de religie al Arhiepiscopiei Sibiului, dr. Sorin Joantă i-a îndemnat pe preoţi să încurajeze elevii din parohii să se înscrie la cursurile profilului teologic-vocaţional din cadrul Liceului „Carol I“, precum şi să se implice activ în parteneriatele cu şcolile şi grădiniţele aflate pe raza parohiilor.

     Preoţii au fost îndemnaţi să implice parohiile în ceremonii, festivităţi şi alte activităţi ale şcolilor şi să ofere periodic ajutoare materiale pentru premierea elevilor, după modelul oferit de IPS Mitropolit Laurenţiu, care va susţine financiar oferirea premiului I elevilor din 10 şcoli sibiene;

     18.06. 2015 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

     16.07.2015 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

     13.08.2015 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

     17.09.2015 – la sediul Protopopiatului Ortodox Roman Sibiu a avut loc Conferinta Administrativă lunară a preoţilor din Protopopiatul Sibiu. Şedinţa a fost condusă de P.C. Pr. Protopop Ioan Coşa, iar pe ordinea de zi s-au aflat probleme de ordin administrativ, precum şi prelucrarea mai multor adrese ale Arhiepiscopiei Sibiului.

     Primul punct pe ordinea de zi a fost comunicarea adreselor din partea Arhiepiscopiei Sibiului privitoare la problemele administrative și pastorale ale parohiilor din Protopopiat, în mod special prelucrarea actelor normative trimise de Cancelaria Sfântului Sinod în ceea ce priveste normele de apărare împotriva incendiilor la obiectivele de cult.

     15.10.2015 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

     19.11.2015 – La sediul Protopopiatului Sibiu a avut loc şedinţa administrativă lunară a preoţilor din parohiile oraşului şi din împrejurimi, în cadrul căreia au fost comunicate ultimele detalii referitoare la hramul Sfântului Andrei Şaguna din 30 noiembrie. La şedinţa preoţească au fost comunicate participanţilor mai multe proiecte ale Arhiepiscopiei Sibiului.

     La începutul şedinţei administrative, preoţii au ţinut un moment de reculegere şi au cântat “Veşnica pomenire” pentru sufletul preotului Nicolae Bârsan şi al arhidiaconului prof. univ. dr. Constantin Voicu , exprimându-şi compasiunea şi durerea sufletească provocată de trecerea în veşnicie a celor doi slujitori ai Sfântului Altar. Protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, le-a mulţumit preoţilor pentru implicarea în organizarea ceremoniilor de înmormântare a celor doi clerici, în special a arhidiaconului Constantin Voicu, profesor, îndrumător şi mentor pentru majoritatea slujitorilor din protopopiat.

     Primul punct al şedinţei administrative a fost comunicarea programului de la hramul Sfântului Andrei Şaguna al Catedralei mitropolitane, la care preoţii sunt invitaţi să participe alături de credincioşi din parohiile oraşului.

     În a doua parte a întâlnirii au fost prezentate mai multe proiecte sociale, culturale şi educative ale Arhiepiscopiei Sibiului. Consilierul social din cadrul eparhiei i-a îndemnat pe preoţi să informeze credincioşii din parohii despre posibilitatea de a beneficia de serviciile gratuite ale Centrului de recuperare neuro-motorie “Sfântul Nectarie”, inaugurat recent pentru a sprijini persoanele cu venituri sub 750 de lei pe lună, oferind tratament kineto-terapeutic, recuperare medicală, logopedie, asistenţă socială şi consiliere psihologică. Au fost prezenţi asistentul social Simon Dragomir şi kineto-terapeutul Gigi Badea pentru a oferi mai multe detalii despre serviciile centrului. De asemenea, reprezentanţii Departamentului de asistenţă socială au adresat preoţilor rugămintea să fie sprijiniţi în Proiectul “Colindul social”, unde studenţi teologi vor participa ca voluntari la activităţi umanitare şi filantropice în parohii în preajma sfintelor sărbători. Nu în ultimul rând, a fost anunţat concertul caritabil “În inima României” din 30 noiembrie de la Sala Thalia, unde preoţii şi credincioşii au posibilitatea să sprijine material activităţile filantropice ale Arhiepiscopiei Sibiului. Concertul va fi susţinut de elevi ai Liceului de Artă “Ilie Micu” din Sibiu, pregătiţi de artista Mariana Anghel, de grupul coral “Reuniunea Română de Cântări” din Sălişte şi de grupul vocal “Filotheos”. Banii vor fi destinaţi proiectelor de susţinere şi recuperare a copiilor cu autism.

     Consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală a ţinut o prelegere legată de eforturile pe care trebuie să le depună Biserica pentru a atrage tinerii şi pentru a le oferi o educaţie religioasă viabilă, în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox-2016. Emanuel Tăvală a anunţat proiectul nou-înfiinţatului Departament pentru educaţie şi formare continuă adresat preoţilor din toate cele 11 protopopiate, un proiect lansat în premieră la Sibiu. Proiectul este intitulat “Bune practici în amenajarea locaşului de cult şi a spaţiilor anexe” şi oferă sesiuni de comunicare, un ghid scris, precum şi consultanţă şi asistenţă.

     Preoţii au primit din partea reprezentantului Departamentului pentru educaţie şi formare continuă, Alexandru Dădârlat materiale scrise informative, iar prima comunicare ştiinţifică legată de această temă a fost susţinută de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. 

     Reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie din Sibiu au vorbit preoţilor la final despre activităţile de prevenire a infracţiunilor în comunităţi, preoţii având îndatorirea să ajute categoriile vulnerabile, în special bătrânii, să se ferească de acţiunile unor grupuri infracţionale.

     10.12.2015 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

     Anul 2015 s-a încheiat cu o ultimă ședință cu caracter pastoral misionar în Aula Facultății de Teologie Sf. Ierarh Andrei Șaguna, ședință la care a participat ÎPS Mitropolit Dr. Laurențiu Streza precum și reprezentantul Departamentului pentru educaţie şi formare continuă, Alexandru Dădârlat. În cadrul ședinței respective s-a analizat maodalitatea prin care și biserica să sprijine demersul inițiativei cetățenești de a susține modificarea articolului din Constituția României privitor la familia care trebuie sa aibă la baza legatura dintre un barbat și o femeie.

 


***********************************************************************************************


Activitatea administrativ-bisericeasca 2014

 

Pentru a realiza o mai bună eficientizare, informare şi comunicare administrativ-instituţională, programul de conferinţe administrative lunare a fost următorul:

  16.01.2014 – comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

  20.02.2014 – comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar

  20.03.2014 – comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar

  10.04.2014 – La sediul Protopopiatului Sibiu a avut loc şedinţa administrativă lunară, în cadrul căreia doi reprezentanţi ai Asociaţiei „React“, filiala Sibiu, au prezentat preoţilor primele metode de ajutor în caz de accident, stop cardio-respirator sau altă necesitate.

      În cadrul şedinţei au fost premiaţi câştigătorii etapei pe protopopiat a Concursului „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine“. Întâlnirea preoţilor din Sibiu şi împrejurimi a fost prezidată de protopopul Ioan Coşa, care a transmis ultimele hotărâri ale Permanenţei Consiliului eparhial şi alte probleme administrative. Pr. Ioan Coşa a oferit premiile câştigătorilor etapei pe protopopiat a Concursului de proiecte „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine“.

La această etapă, premiul I a fost primit de grupul de la Şcoala Incluzivă nr. 1 din Sibiu, în parteneriat cu Asociaţia „Rut“ de la Biserica „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Nicolae“ din oraş, iar premiul al doilea a fost primit de grupul de copii de la Parohia Cisnădie II. Copiii de la Parohia Cibin II din Sibiu au primit premiul III, iar comisia de evaluare a oferit o menţiune participanţilor din Parohia Cisnădie IV. Preoţii care au sprijinit grupurile de lucru au primit premiile şi diplomele acordate, iar câştigătorii vor participa la etapa eparhială a concursului. Preoţilor li s-a adus la cunoştinţă programul pentru Sâmbăta lui Lazăr, Duminica Floriilor şi Sfintele Paşti din Protopopiatul nostru, când, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, se vor organiza pelerinaje prin oraşul nostru.

     În Sâmbăta lui Lazăr, fiecare preot de la bisericile din oraş a oficiat slujba Vecerniei, după care va veni împreună cu enoriaşii la Catedrala mitropolitană pentru a participa la slujba arhierească şi la procesiunea în jurul lăcaşului de cult. Preoţii au fost anunţaţi că şi la Vecernia din Duminica Învierii, numită şi a doua Înviere, suntem chemaţi să venim cu toţii la Catedrala mitropolitană pentru a oficia această slujbă religioasă şi pentru a participa la tradiţionalul pelerinaj al Învierii prin centrul urbei noastre“, ne-a spus protopopul Ioan Coşa. La şedinţa administrativă, Departamentul Social de la Arhiepiscopia Sibiului, reprezentat de consilierul social pr. Nicolae Rusu, inspectorul social Tiberiu Kiss şi asistentul social Tudor Costea, i-au adus în faţa preoţilor pe Viorica Toader şi Mihai Isaincu de la Asociaţia „React“, filiala Sibiu, pentru a ţine un curs de prim-ajutor şi a le cere sprijinul în campaniile sociale derulate în oraş.

„Cursurile de prim-ajutor sunt informative şi foarte necesare preoţilor, pentru că ei se întâlnesc adesea cu fel de fel de situaţii în comunităţile păstorite. Oricine poate participa la aceste cursuri pentru a afla cum se fac primele măsuri de resuscitare, când se sună la 112 sau cum se face întregul suport vital de bază. Pe lângă aceste cursuri de prim-ajutor am adresat preoţilor rugămintea să ne sprijine şi în campaniile de donare de sânge“, ne-a spus Viorica Toader.

Reprezentanţii asociaţiei amintite vor merge şi în alte protopopiate din Arhiepiscopia Sibiului pentru a prezenta preoţilor aceste metode de prim-ajutor în caz de necesitate.

  15.05.2014 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

  19.06. 2014 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

  17.07.2014 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

  21.08.2014 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

  18.09. 2014 – La sediul Protopopiatului Ortodox Roman Sibiu a avut loc Conferința Administrativă lunară a preoților din Protopopiatul Sibiu. Ședința a fost condusă de P.C. Pr. Protopop Ioan Coșa, iar pe ordinea de zi s-au aflat probleme de ordin administrativ, comunicarea ultimelor hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și prelucrarea mai multor adrese ale Arhiepiscopiei Sibiului.

     Pimul punct pe ordinea de zi a fost problema incompatibilităţii în funcţii atât în cadrul parohiilor sau a protopopiatelor. Fiecare caz în parte a fost discutat punctual, elaborându-se şi evaluări.

A urmat apoi discuții despre modalităţile de susţinere financiară a lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, a Parohiilor din Protopopiatul Sibiu, pentru ca Arhiepiscopia Sibiului să rămână pe locul 2, după Arhiepiscopia Bucureştilor, în lista eparhiilor care contribuie constant la această lucrare deosebită a Bisericii noastre.

Un alt punct important pe ordinea de zi a şedinţei de la Protopopiatul Sibiu a fost comunicarea ultimelor hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care trebuie aplicate în eparhii, protopopiate şi parohii. Astfel, s-a reamintit preoților că Agenţia “Basilica Travel” a Patriarhiei Română, prin centrele sale de la eparhii vine în sprijinul parohiilor sau protopopiatelor care doresc să realizeze pelerinaje la aşezăminte sfinte din ţară şi din străinătate. La centrul eparhial de la Sibiu există un birou de pelerinaj al agenţiei amintite, astfel încât preoţii au posibilitatea să apeleze la serviciile acestuia atunci când doresc să participe la un pelerinaj împreună cu enoriaşii.

Totodată cei 90 de preoți din Protopopiat au fost informați că în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului a fost dată în funcțiune noua fabrică de lumanări care având o linie de producție modernă produce noi lumânari de calitate spre folosul duhovnicesc al credincioșilor noștri.

         Conferința administrativă din această luna a constituit și un prilej de a îl omagia pe Protopopul Sava Popopvici Barcianu evenimentiment prilejuit cu ocazia împlinirii a celor 200 de ani de la naştere.

         Evocarea a fost făcută de P.C. preot Nicolae Jianu, paroh al Parohiei Rășinari I, care a prezentat auditoriului viața și activitatea marelui preot cărturar, atât în imagini inedite cât și printr-o temeinică și acrivică prelegere. Un punct deosebit de interesant l-a constituit prezentarea legăturii dintre Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și familia Barcienilor întrucât așa cum sublinia Înaltpreasfinția Sa Mitropolit Dr. Laurențiu Streza: ”Mitropolitul Andrei Şaguna a intuit de timpuriu calităţile remarcabile ale lui Sava, cu care va colabora şi va cultiva o relaţie de prietenie autentică şi fructuoasă.

Barcienii au văzut în Sfântul Ierarh Andrei Şaguna un model, o sursă generatoare de inspiraţie şi un suflu patriotic capabil să ardă ca o torţă hrănită prin credinţă, înţelepciune, curaj şi iubire. La rândul său, Sfântul Ierarh Andrei, mitropolitul Transilvaniei, a regăsit în familia Barcienilor autenticitatea valorilor, împletirea armonioasă a spiritualităţii, a culturii şi a românismului. Acurateţea gândirii şi simţirii a fost punctul comun al Barcienilor cu mitropolitul Şaguna, iar ce a urmat, ca rod al legăturilor, nu a fost decât o firească şi fructuoasă consecinţă a unei lucrări de apostolat.”

  16.10.2014 – comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar

  20.11.2014 – La sediul Protopopiatului Ortodox Roman Sibiu a avut loc Conferința Administrativă lunară a preoţilor din Protopopiatul Sibiu. Şedinţa a fost condusă de P.C. Pr. Protopop Ioan Coşa, iar pe ordinea de zi s-au aflat probleme de ordin administrativ, precum şi prelucrarea mai multor adrese ale Arhiepiscopiei Sibiului.

Primul punct pe ordinea de zi a fost organizarea sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Şaguna Mitropolitul Transilvaniei, ocrotitorul spiritual al Mitropoliei noastre. La această sărbătoare toţi preoţii din Protopopiatul Sibiu au slujit în data de 29 noiembrie Vecernia la Catedrala Mitropolitană din Sibiu împreună cu Înaltpreasfinţia Sa Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza, iar după slujba Vecerniei s-a desfăşurat procesiunea cu racla Sfântului Ierarh Andrei pe traseul Catedrală – Str. Mitropoliei – Piaţa Mare – Str. N. Bălcescu – Parcul Astra – Catedrală.

         La sedinţa din această lună a fost prezent şi PC Pr. Nicolae Rusu, Consilier Social al Arhiepiscopiei Sibiului care a prezentat preoţilor unul din proiectele sociale ale lunii decembrie şi anume organizarea de către Mitropolia Ardealului în colaborare cu Ansamblul Profesionist Cindrelul Junii Sibiului a unui concert caritabil de colinde în data de 10 decembrie a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor, care va avea ca scop strângerea de fonduri pentru proiectele sociale a Arhiepiscopiei Sibiului.

Conferinţa administrativă din această luna a constituit prilejul de a aduce la cunoştinţă preoţilor din Protopopiat proiectul de construire a noului sediu protopopesc, deoarece Protopopiatul Sibiu nici la această dată nu are un sediu în propriu.

P.C. părinte protopop Ioan Coşa a adus în faţa preoţilor un cuvânt de recunoştinţă şi mulţumire ÎPS Sale Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza pentru donaţia terenului de pe strada Măgheranului din Sibiu, pe care se va ridica sediul.

Aici pe lângă sediul Protopopiatului Sibiu se va construi şi un Complex de servicii sociale care va cuprinde un Birou de consiliere şi sprijin pentru persoanele aflate în dificultate, un Centru de zi pentru copii proveniţi din familiile sărace din Sibiu, o Cantină socială dar şi un Cămin pentru preoţii pensionari.

Un alt punct important pe ordinea de zi a şedinţei de la Protopopiatul Sibiu au fost discutiile despre modalităţile de susţinere financiară a lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, a Parohiilor din Protopopiatul Sibiu, pentru ca Arhiepiscopia Sibiului să rămână pe locul 2, după Arhiepiscopia Bucureştilor, în lista eparhiilor care contribuie constant la această lucrare deosebită a Bisericii noastre.

  11.12.2014 – La sediul Protopopiatului Ortodox Roman Sibiu a avut loc Conferința Administrativă lunară a preoţilor din Protopopiatul Sibiu. Şedinţa a fost condusă de P.C. Pr. Protopop Ioan Coşa, iar pe ordinea de zi s-au aflat probleme de ordin administrativ, precum şi prelucrarea mai multor adrese ale Arhiepiscopiei Sibiului.

     Primul punct pe ordinea de zi a fost organizarea slujbelor cu ocazia Naşterii Domnului şi a Botezului Domnului, având în vedere că în data de 25.12.2014 la ora 17.00 toţi preoţii din Sibiu sunt invitaţi împreună cu toţi credincioşii, să slujească Vecernia la Catedrala Mitropolitană alături de Înalt Prea Sfinţia Sa Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza.

De asemenea cu ocazia Bobotezei anului 2015, conform frumoasei tradiţii organizate de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza, va avea loc procesiunea de Bobotează şi sfinţirea Aghiasmei Mari în Piaţa Mare a oraşului, alături de Înalt Prea Sfinţia Sa. Aşadar toţi preoţii din Municipiul Sibiu împreună cu credincioşii vor fi prezenţi în data de 06 ianuarie 2015, la ora 11.45 în Piaţa Mare din Centrul Sibiului pentru a participa la această deosebită rânduială liturgică a Aghiasmei Mari.

         La sedinţa din această lună a fost prezent şi un grup de colindători din Parohia Slimnic conduşi de PC Pr. George Cosmin Piţ, care pe lângă frumoasele colinde specifice zonei au interpretat Balada Sfântului Constantin Brâncoveanu, cu ocazia Anului Comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

 

Totodată pe linie administrativă a Protopopiatului Sibiu în anul 2014 s-au înaintat spre soluționare către Arhiepiscopia Sibiului un număr însemnat de acte, rapoarte și documente, după cum urmează:

52 rapoarte înaintate către Arhiepiscopia Sibiului cu diferite probleme de ordin admninistrativ ale parohiilor din Protopopiat;

 43 cereri de concedi ale preoților din Protopopiat;

 21 de schimbări ale personalului auxiliar angajat la Parohiile din Protopopiat;

24 solicitări de dispense dintre care 10 de timp oprit iar 14 de cununia a II-a;


Activități administrative de birou sau de teren mai importante desfășurate de PC Pr. Protopop Ioan Coșa pe parcursul anului 2014:

     15 ianuarie 2014 Ședință la sediul Protopopiatului Sibiu pentru rezolvarea unor probleme și sesizari de ordin administrativ pastoral ale credincioșilor Parohiei Nou. Întâlnirea s-a desfășurat în prezența PC Pr. Corneliu Voinea – Inspector Eparhial al AOR Sibiu, domnului Ilie Cismaș – revizor contabil al AOR Sibiu, PC Pr. Horia Bejenaru – paroh al Parohiei Nou, Epitropii și Consilierii Parohiali ai Parohiei Ortodoxe Romăne Nou.

     20 ianuarie 2014: Ședință la sediul Protopopiatului Sibiu pentru rezolvarea unor tensiuni și neînțelegeri dintre cei patru preoți parohi impreună slujitori ai bisericii cu hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Întâlnirea s-a desfășurat în prezența PC Pr. Corneliu Voinea – Inspector Eparhial al AOR Sibiu, domnului Ilie Cismaș – revizor contabil al AOR Sibiu, alături de PC. Pr. Teodor Răduleț – paroh al Parohiei Iosefin I, PC Pr. Adrian Răduleț - paroh al Parohiei Iosefin II, PC Pr. Liviu Anghel – paroh al Parohiei ”Sfinții Împărați Constantin și Elena III” și PC Pr. Ioan Oana – paroh al Parohiei ”Sfinții Împărați Constantin și Elena IV

     28 ianuarie 2014: Deplasare la Parohia Mohu pentru soluționarea unor probleme legate de un loc de veci din cimitirul parohial. Au participat PC Pr. Corneliu Voinea – Inspector Eparhial al AOR Sibiu, domnul Rareș Stiniguță – Jurist al AOR Sibiu, PC Pr. Ovidiu Petru – paroh al Parohiri Mohu și consilierii parohiali ai Parohiei Mohu.

     4 martie 2014: La reşedinţa mitropolitană din Sibiu a avut loc în data, 4 martie, o şedinţă administrativă cu cei 11 protopopi din Arhiepiscopia Sibiului. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au aflat Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi o parte din membrii administraţiei eparhiale.

 În cadrul şedinţei administrative, opt dintre vechii protopopi ai eparhiei amintite au fost reconfirmaţi în funcţii, iar trei preoţi au fost prezentaţi ca noi protoierei în unităţi administrative din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului. Astfel, părintele Mihai Naicu de la Parohia Agnita I a fost numit protopop de Agnita, judeţul Sibiu, părintele Alexandru Petrică de la Comăna de Jos a fost desemnat a conduce Protopopiatul Rupea, judeţul Braşov, iar părintele Petru Toader Damian de la Parohia Gura Râului II este noul protopop de Sălişte, judeţul Sibiu.

Noii protopopi au fost felicitaţi de ierarhi şi participanţii la şedinţă pentru funcţia primită şi au fost îndemnaţi să răspundă cu multă responsabilitate la chemarea chiriarhului de a fi reprezentantul acestuia în unitatea administrativă încredinţată. Atât noii protopopi cât şi cei care încep acum un nou mandat au datoria să sprijine parohiile în lucrarea pastoral-misionară, administrativă, culturală şi socială prin proiectele eparhiale sau cele de la nivel de Patriarhie şi prin toate programele pe care administraţia eparhială le elaborează cu scopul de a intensifica activităţile bisericeşti.

Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat mai multe probleme de ordin administrativ şi pastoral-misionar, la care cei 11 protopopi trebuie să răspundă cu promptitudine şi să implementeze mai multe proiecte şi programe în protopopiate şi în parohii.

     25 septembrie 2014: Consiliul Judeţean Sibiu a aprobat joi, 25 septembrie, proiectul de hotărâre prin care s-a acordat titlul de cetăţean de onoare Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean a avut loc şi ceremonia de acordare a titlului, în prezenţa unor oaspeţi de seamă din mediul academic şi bisericesc. Ceremonia a avut loc în sala de lucru a Consiliului Judeţean, după ce aleşii judeţului au aprobat o serie de alte proiecte pentru judeţ. Şedinţa a fost condusă de preşedintele Consiliului Judeţean Sibu, Ioan Cindrea, alături de care s-au aflat vicepreşedintele Ioan Banciu şi secretarul Iordan Nicola.

     La ceremonie au participat Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, consilieri eparhiali, PC Pr. Protopop Ioan Coșa, preoţi, prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, rectorul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu prof. univ. dr. Ioan Bondrea, rectorul Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, generalul prof. univ. dr. Ghiţă Bârsan, cadre didactice, intelectuali şi alţi oaspeţi.

     12 noiembrie 2014: Ședință la sediul Protopopiatului Sibiu pentru rezolvarea unor probleme și neînțelegeri dintre cei doi preoți slujitori ai Parohiilor Cisnădie II și IV, respectiv PC pr. Constantin Iacob și PC Pr. Folin Ucă. Întâlnirea s-a desfășurat în prezența PC Pr. Corneliu Voinea – Inspector Eparhial al AOR Sibiu, a celor doi preoți parohi susmenționați dar și a epitropilor si consilierilor celor două parohii.

Pe lângă acestea pe parcursul anului 2014 PC Pr. Protopop Ioan Coşa a efectuat o serie de vizite în parohiile protopopiatului: Bungard, Mohu, Nou, Cisnădie I, Cisnădie II, Cisnădie III, Cisnădie IV, Șelimbăr, Daia, Vurpăr, Ruşi, Răşinari I, Răşinari II, Răşinari III, Cisnădioara, Şura Mare, Slimnic, Rusciori, Veseud, precum şi în parohiile din oraşul Sibiu.

În perioada Postului Sfintelor Paşti, s-a desfăşurat slujba Sf. Maslu de obşte şi s-au susţinut meditaţii duhovniceşti, în cadrul Cercului preoţesc al parohiilor din Protopopiatul Sibiu cu participarea PC Pr. Protopop Ioan Coşa. *******************************************************************************************************************

Activitate administrativ - bisericească 2013     

 

     Pentru a realiza o mai bună eficientizare, informare şi comunicare administrativ-instituţională, programul de conferinţe administrative lunare a fost următorul:

17.01.2013  –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

14.02.2013 – în cadrul căreia, pe lângă comunicările de ordin administrativ, preoţii de la parohiile arondate Protopopiatului Sibiu au avut posibilitatea să-l audieze pe pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, în cadrul şedinţei lunare administrative, eveniment festiv la care s-au prezentat ultimele lucrări semnate de marele profesor de la Academia Șaguniană.

Tot în cadrul aceleiași ședințe PC Pr. Savu Popa, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Sibiului a prezentat preoților sibieni noile apariții editoriale ale Editurii Andreiane a Arhiepiscopiei Sibiului.

14.03.2013 –  Începând cu ședința din luna martie din inițiativa P.C. Pr. Protopop Ioan Coșa a debutat proiectul ”Experienţe pastorale”.

Acesta este un proiect de împărtăşire a experienţelor pastoral-misionare şi liturgice ale preoţilor cu experienţă din cadrul Protopopiatului Sibiu. Proiectul a debutat cu prelegerea susţinută de PC Pr. Simion Săsăujan, paroh al Parohiei Sibiu Valea Aurie I, decanul de vârstă al preoţilor din Protopopiat, care a adus în faţa auditorului aspecte ale pastoraţiei personale atât din mediul rural cât şi din mediul urban, unde a slujit. Ctitor al bisericii parohiale cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul sibian Valea Aurie, părintele Simion Săsăujan a oferit sfaturi preţioase mai tinerilor săi preoţi colegi care în aceste vremuri grele se ostenesc ctitorind;

18.04.2013 –  pe lângă comunicările de ordin administrativ și pastoral-misionar la şedinţa administrativă, alături de PC Părinte Protopop Ioan Coşa, s-a aflat şi Consilierul Social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, alături de Anca Sava de la Agenţia Naţională Împotiva Traficului de Persoane, Direcţia Regională Alba Iulia. Preoţii au fost îndemnaţi să informeze tinerii din parohii asupra pericolelor din spatele ofertelor de muncă în străinătate, multe dintre acestea ascunzând reţele de trafic de persoane. „Prin preoţi, sensibilizăm, conştientizăm şi facem o prevenire în ceea ce priveşte traficul de persoane umane. Mulţi dintre tineri şi membrii unor familii merg la muncă în afara graniţelor şi acolo întâlnesc situaţii dificile, în care pot deveni victime“, a subliniat pr. Nicolae Rusu;

16.05.2013 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

18.06. 2013 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

18.07.2013 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

13.08.2013 –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

19.09. 2013 – sedința din luna septembrie a prilejuit întâlnirea cu profesorul Nicola Cuomo care a sustinut în fața preoților sibieni o prelegere cu tema ”Incluziunea socială și educația” prelegere care s-a dovedit a fi deosebit de interesantă și folositoare pentru preoți;

Profesorul Nicola Cuomo a adus la Sibiu bogata sa experienţă academică şi de cercetare în domeniul pedagogiei speciale, a educaţiei şi incluziunii copiilor cu dizabilităţi. Profesorul italian este cercetător de peste 40 de ani în acest domeniu şi a primit de-a lungul timpului diferite titluri academice, cum ar fi cel de “Doctor Honoris Causa” al mai multe universităţi europene. De fiecare dată când are ocazia, profesorul Cuomo se adresează preoţilor de diferite confesiuni pentru a-i conştientiza de rolul lor şi al Bisericii în acest domeniu social. Deşi este nevăzător de la vârsta de 30 de ani, Nicola Cuomo este unul dintre titanii cercetării în domeniu amintit, fiind respectat ca un nume cu rezonanţă îm mediul universitar.

17.10.2013 – în cadrul şedinţei, reprezentanţii Departamentului Social al

Arhiepiscopiei Sibiului şi cei ai instituţiilor de ocrotire socială din judeţ au vorbit preoţilor despre legislaţia actuală şi oportunităţile de acreditare, finanţare şi susţinere a serviciilor social-filantropice din parohii. Întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Sibiu cu reprezentanţii instituţiilor de Stat din judeţul Sibiu care coordonează asistenţa socială în comunităţi, a fost facilitată de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul Social. Alături de consilierul social, pr. Nicolae Rusu, de protopopul Ioan Coşa şi de inspectorul social Marius Talmaţchi, au fost prezente Daniela Tatu de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Mihaela Rusu de la Serviciul Public de Asistenţă Socială Sibiu şi Laura Isac de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu.

Şedinţa a făcut parte dintr-o campanie de informare şi de sprijinire a preoţilor din Protopopiatul Sibiu care doresc să ajute nevoiaşii, familiile aflate în dificultăţi materiale, copiii abandonaţi şi alte categorii de persoane vulnerabile.

Prin astfel de întâlniri şi prin pregătirea, dăruirea şi entuziasmul preoţilor, Biserica devine un partener de nădejde al Statului în domeniul asistenţei sociale.

„Iniţiativa aparţine Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care în urma întâlnirilor avute cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi de Protecţie a Copilului doreşte ca preoţii să fie mai bine pregătiţi în domeniul asistenţei sociale, în contextul în care Statul ar externaliza anumite servicii sociale primare sau specializate, cum ar fi centrele de zi pentru copii, sau pentru bătrâni. Preoţii din parohii trebuie să fie bine pregătiţi din punct de vedere administrativ şi legislativ, astfel încât Biserica să poată prelua anumite servicii sociale de la Stat“, a menționat pr. cons. Nicolae Rusu.

În ultima parte a şedinţei administrative de la Protopopiatul Sibiu, preoţilor li s-au comunicat ultimele hotărâri ale Permanenţei Consiliului eparhial şi s-au discutat şi alte probleme de ordin administrativ.

14.11.2013 – comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

12.12.2013 – comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

     Totodată pe linie administrativă a Protopopiatului Sibiu în anul 2013 s-au înaintat spre soluționare către Arhiepiscopia Sibiului un număr însemnat de acte, rapoarte și documente, după cum urmează:

     48 rapoarte înaintate către Arhiepiscopia Sibiului cu diferite probleme de ordin admninistrativ ale parohiilor din Protopopiat;

     41 cereri de concedi ale preoților din Protopopiat;

     23 de schimbări ale personalului auxiliar angajat la Parohiile din Protopopiat;

     22 solicitări de dispense dintre care 8 de timp oprit iar 14 de cununia a II-a;

 

**************************************************************************************************************

Activitatea administrativ-bisericească 2012

 

Pentru a realiza o mai bună eficientizare, informare şi comunicare administrativ-instituţională, programul de conferinţe administrative lunare a fost următorul:

19.01.2012  –  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

16.02.2012 – în cadrul căreia, pe lângă comunicările de ordin administrativ, cu ocazia ”Anului Omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor” a fost implementat și noul concurs național de miniproiecte de educație social-filantropică organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod, cu tema ”Copilul învață iubirea lui Hristos”, proiect care va implica toți preoții din Protopopiat, ședința finalizându-se cu o meditație susținută de P.C. Pr. Dr. Buta Eugen, paroh al Parohiei Inferior IV Sibiu, cu tema ”Inovațiile în cult”.

15.03.2012  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

19.04.2012  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

17.05.2012  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

14.06. 2012  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

19.07.2012  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

23.08.2012  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

20.09. 2012  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

18.10.2012 – ședința a prilejuit o meditație pe tema Sfintei liturghii și a noului Liturghier.cu ocazia lansării noii ediți a Liturghierului tipărit cu aprobarea Sfântului Sinod și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Meditația a fost susținută de PC Pr. Gârbacea Radu, paroh al Parohiei Cisnădioara, tema fiind una deosebit de actuală și de larg interes în rândul preoților prezenți,

15.11.2012  comunicări de ordin administrativ și pastoral-misionar;

13.12.2012 - ședință în cadrul careia pe langă comunicările de ordin administrativ care privesc parohiile din Protopopiatul Sibiu, au fost transmise mai multe Adrese și hotărâri ale Arhiepiscopiei Sibiului, printre care invitațiile adresate preoților din Protopopiatul Sibiu de a sluji în data de 25.12.2011 la ora 17.00 Vecernia la Catedrala Mitropolitană alături de Înalt Prea Sfinţia Sa Mitroplit Dr. Laurenţiu Streza, precum și de a participa împreună cu toți credincioșii la frumoasa tradiţie organizată de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza, și anume procesiunea de Bobotează şi sfinţirea Aghiasmei Mari în Piaţa Mare a oraşului.

     P.C. Pr. Protopop a multumit preotilor din parohiile sibiene pentru implicarea jertfelnică în campania de colectare de bani, alimente neperisabile și medicamente pentru a fi distribuite tuturor celor aflati în suferință și bătrânilor bolnavi, ca urmare a apelului făcut prin Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul Anului Omagial al Tainei Sfântului Maslu și al Îngrijirii Bolnavilor.

Ședința a prilejuit întâlnirea cu doamna Eugenia Fățan, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe Sibiu, întâlnire care s-a dorit a fi o întărire a parteneriatului care există între Protopopiatul Sibiu și Asociației Femeilor Ortodoxe Sibiu din care să rezulte o mai bună colaborare cu parohiile, prin comitetele de femei. Vrem să ţinem legătura cu dânsele pentru a şti ce se întâmplă în parohii şi pentru a dezvolta activitatea de voluntariat. Legătura cu parohiile trebuie să fie mai strânsă pentru că preoţii cunosc mai bine cazurile unde noi putem ajuta. Sunt persoane vârstnice în parohii care au nevoie de ajutor, şi nu neapărat unul material. Şi acesta este important, dar sunt persoane care au nevoie doar să le deschizi uşa şi să le spui o vorbă bună, a precizat doamna Eugenia Făţan.

Totodată a fost implementat de P.C. Pr. Dariciuc Vasile, coordonator departament de tineret al Arhiepiscopiei Sibiului și de P.C. Pr. Piț George, proiectul de cateheze pentru adulţi “The Way-Calea Mântuirii” care este primul program de acest gen din Biserica noastră şi vine în sprijinul proiectelor de cateheză pentru adulţi din parohii, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod, proiect care va implica toți preoții din Protopopiat

 

*************************************************************************************************

Activitatea administrativ-bisericească 2011

 

     Pentru a realiza o mai bună eficientizare, informare şi comunicare administrativ-instituţională, programul de conferinţe administrative lunare a fost următorul:

19.01.2011 - Conferința administrativă luna Ianuarie;

17.02.2011 - Conferința administrativă luna Februarie, cu participarea domnului profesor Sofronie Ioan care a vorbit preoților sibieni despre ASTRA și începuturile și personalitățile ei;

17.03.2011 - Conferința administrativă luna Martie cu participarea Părintelui Profesor Acad. Dr. Mircea Păcurariu când a avut loc lansarea și prezentarea celor trei volume despre Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române editate de Patriarhia Romînă, precum și lansarea cărții de Predici a Părintelui Profesor;

19.04.2011 - Conferința administrativă luna Aprilie;

17.05.2011 - Conferința administrativă luna Mai;

17.06. 2011 - Conferința administrativă luna Iunie;

14.07.2011 – Conferință dedicată pregătirii Colectei naționale pentru Catedrala Mântuirii Neamului;

18.08.2011 - Conferința administrativă luna Iulie;

15.09. 2011 – Dată la care în urma lucrărilor efectuate la sediul Protopopiatului și a inaugurării noi săli de ședință, Înalt Prea Sfinția Sa Mitropolit Dr. Laurențiu Streza a oficiat slujba de binecuvântare a acestor lucrări;

13.10.2011 – dată la care a avut loc o ședință solemnă cu ocazia canonizării Mitropolitului Andrei Șaguna. Invitat la această ședință a fost Pr. Prof. Acad. Dr. Mircea Păcurariu, care a vorbit preoților sibieni despre viața și activitatea marelui Ierarh ardelean, prezentând totodată și motivele canonizării Mitropolitului Andrei Șaguna. Un moment deosebit a fost de asemenea și prezentarea Pr. Jianu Nicolae, paroh al Parohiei Rășinari I, care a evocat personalitatea marelui Mitropolit Andrei Șaguna în conștiița rășinărenilor;

17.11.2011 – cu participarea PC Pr. Cristinel Vasile Dariciuc, care a prezentat activitatea Departamentului de Tineret, precum şi implementarea proiectului „Alege Școala” al Patriarhiei Române;

15.12.2011 – Conferința administrativă luna Decembrie.

 

 ********************************************************************************************

 Activitatea administrativ-bisericească 2010    

 

Programul de Conferinţe administrative lunare ale preoţilor din Protopopiatul Sibiu s-au desfăşurat după următurul calendar:

 • 16 ianuarie 2010 - a avut loc întâlnirea Î.P.S. Sale Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza cu preoţii din Protopopiatul Sibiu.
 • 21.01.2010 - Conferinţa administrativă luna Ianuarie;
 • 16.02.2010 - Conferinţa administrativă luna Februarie;
 • 16.03.2010 - Conferinţa administrativă luna Martie cu participarea P.C. Pr. Savu Popa, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Sibiului;
 • 13.04.2010 - Conferinţa administrativă luna Aprilie;
 • 11.05.2010 - Conferinţa administrativă luna Mai, cu participarea domnului profesor Sebastian Cârstea, Directorul Liceului Carol din Sibiu;
 • 17.06. 2010 - Conferinţa administrativă luna Iunie;
 • 15.07.2010 - Conferinţa administrativă luna Iulie;
 • 17.08.2010 - Conferinţa administrativă luna August;
 • 16.09.2010 - Conferinţa administrativă luna Septembrie, cu participarea PC preot prof. Pavel Aurel Prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu precum şi a domnului profesor Mircea Tomuş;
 • 19.10.2010 - Conferinţa administrativă luna Octombrie;
 • 18.11.2010 - Conferinţa administrativă luna Noiembrie cu participarea P C preot Cristinel Vasile Dariciuc, care a prezentat activitatea Departamentului de Tineret, precum şi implementarea proiectului „Hristos împărtăşit copiilor”;
 • 16.12.2010. Conferinţa administrativă luna Decembrie;


S-a desfăşurat şi o şedinţă administrativă cu personalul neclerical al parohiilor din Protopopiatul Sibiu, în data de 17.10.2011, discutându-se despre relaţiile de muncă, despre fişa postului, despre abonamentele la publicaţiile bisericeşti, de asemenea s-au semnat de către tot personalul auxiliar fisa postului.