Evenimente

Conferinta Februarie 2016... Mai mult

Conferinta Ianuarie 2016... Mai mult

Praznicul Bobotezei 2016... Mai mult

 

 

 

 

 

 

 

 

 • POZA LITURGHIE5

Activitatea pastoral-misionară

Activitatea pastoral-misionară pe anul 2015

     Preoţii din parohiile Protopopiatului Sibiu au fost activ angajaţi în lucrarea şi misiunea liturgică a Bisericii, încercând să răspundă cu seriozitate exigenţelor slujirii preoţeşti, pentru susţinerea şi consolidarea ordinii creştin-morale în viaţa comunităţilor parohiale, pentru sfinţirea şi mântuirea credincioşilor.

     Cu ocazia diverselor momente de împreună slujire, sau ale întâlnirilor colegiale dintre preoţi, conştiinţa slujitoare a fost mereu împrospătată prin împărtăşirea aceloraşi sentimente frăţeşti şi răspunderi faţă de slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor, pentru consacrarea şi sfinţirea vieţii credincioşilor şi a cadrului ei de manifestare, ca o prezenţă reală a Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ.

     La slujbele arhiereşti săvârşite de ÎPS Sa Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza, care au fost momentele de binecuvântare harică şi de bucurie comunitară, au participat PC Pr. Protopop Ioan Coşa şi preoţii sibieni.

Pe parcursul anului 2015, momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu, au fost:

     6 ianuarie 2015 oficierea în Piaţa Mare a Sibiului a slujbei de Sfinţire Mare a Apei, din ziua Sărbătorii Botezului Domnului;

     Mulţimi de credincioşi din Sibiu au participat la slujba mare de sfinţire a apei, oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului pe o scenă amenajată în Piaţa Mare. Slujba de sfinţire a apei a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu în Catedrala mitropolitană, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Pe scena din Piaţa Mare au oficiat şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa şi toţi preoţii de la bisericile din oraş şi împrejurimi, care au adus cu ei în procesiune mulţimi de credincioşi din parohii, veniţi să participe la slujba de sfinţire a apei, după ce au primit har şi binecuvântare la Sfânta Liturghie săvârşită în locaşurile de cult din cetatea transilvană. Răspunsurile liturgice au fost date de corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de diac. asist. univ. dr. Dan Streza.

     Au fost prezente la sujba religioasă prefectul Ovidiu Sitterli, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi Primăriei Sibiu, precum şi alte oficialităţi şi oaspeţi. Pentru mulţimile de credincioşi venite în Piaţa Mare au fost pregătite 8000 de sticle cu apă sfinţită, iar din mai multe vase de mari dimensiuni s-a împărţit aghiazma mare tuturor celor care au dorit să ducă acasă această materie sfinţită pentru binecuvântarea caselor, pentru sănătate trupească şi curăţire sufletească. La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre praznicul Bobotezei, prin care ni s-a descoperit Sfânta Treime, iar mai apoi a explicat folosul duhovnicesc şi trupesc al aghiazmei mari.

     17 ianuarie 2015 - slujba de hram la Parohiile Hipodrom I, II, III, V P.C. Pr. paroh Benchea Ilarie ,Vicar-administrativ, P.C. Pr. paroh Sîrbu Ioan , P.C. Pr. paroh Lup Gheorghe, P.C. Pr. paroh Silea Ioan;

Singurul locaş de cult închinat Sfântului Antonie cel Mare, părintele monahismului eremit, a fost în sărbătoare in ziua de 17 ianuarie, de ziua hramului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte vicarul administrativ al eparhiei şi paroh la biserica sibiană, pr. Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, ceilalţi trei slujitori ai locaşului de cult şi alţi preoţi.

     La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat un parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, ctitor al acestui locaş de închinare, fiind pomeniţi şi alţi ctitori şi slujitori. În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre modelul de vieţuire duhovnicească oferit de Sfântul Antonie cel Mare, iar mai apoi părintele Ilarie Benchea i-a mulţumit ierarhului pentru participarea şi la hramul din acest an şi pentru sprijinul oferit bisericii. Din partea preoţilor şi credincioşilor ierarhul a primit o icoană, cei prezenţi având posibilitatea să se închine la capul Sfântului Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Biserica “Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu a fost ridicată cu multă jertfă în anii de comunism.

Locaşul de rugăciune ridicat într-un cartier mare al Sibiului, unde nu exista la acea vreme nici o biserică, a fost amenajat iniţial într-o casă, care după evenimentele din 1989 a fost extinsă şi transformată într-un adevărat locaş de închinare. Credincioşii din cartierul Hipodrom sunt foarte legaţi de această biserică ridicată exclusiv cu donaţiile lor. În incintă se află şi un aşezământ social unde au loc diferite activităţi cu tinerii şi bătrânii, iar în acest an închina misiunii în parohie vor avea loc o serie de manifestări culturale şi sociale.

     15 februarie 2015 Liturghie arhierească la Catedrala din Miercurea Ciuc cu ocazia instalării în scaunul de Episcop al Covasnei și Harghitei a PS Andrei;

     22 martie 2015 Liturghie arhierească cu ocazia hramului, la Biserica cu Hramul „Buna Vestire”, biserică comună parohiilor Sibiu Buna Vestire I - PC Pr. paroh Mitea Constantin,  Sibiu Buna Vestire II – PC Pr. paroh Arseniu Ilie și Iosefin III – PC Pr. paroh Cheslerean Vasile;

Inaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica “Buna Vestire” din Sibiu, vechea Catedrală a românilor din cetatea transilvană, cunoscută şi sub numele de Biserica de pe Groapă. Tradiţia împământenită la Sibiu de ani buni prevede ca în ziua hramului sau în cea mai apropiată duminică de Buna Vestire, Mitropolitul Ardealului să liturghisească în această istorică biserică, în cimitirul căreia se află înmormântaţi mari personalităţi, amintind aici doar pe Mitropolitul Ioan Meţianu, ctitorul actualei Catedralei mitropolitane din oraş, pe Mitropolitul Miron Romanul sau pe episcopul Vasile Moga, primul episcop ortodox roman al Transilvaniei. Tradiţia s-a păstrat şi în acest an, când sutele de credincioşi adunate în lăcaşul de cult au avut posibilitatea să se împărtăşească la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu.

     04 aprilie 2015 - În ajunul praznicului Floriilor, toţi preoţii din Sibiu şi împrejurimi au oficiat slujba Vecerniei şi Litia la Catedrala mitropolitană din oraş, împreună cu Înaltpreasfinţitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În sobor s-au aflat şi slujitorii Catedralei, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu şi consilieri eparhiali.

Slujbele religioase au fost urmate de procesiunea în jurul Catedralei mitropolitane, preoţii purtând icoana praznicului şi racla cu moaştele Sfântului Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

      La final, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a binecuvântat pe credincioşi pentru truda de a participa la un astfel de eveniment duhovnicesc şi i-a îndemnat să poarte în suflete bucuria unui praznic atât de înălţător.

     5 mai 2015, Vecernia şi Procesiunea liturgică – „Marşul Învierii” prin centrul oraşului Sibiu cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului;

La slujba din Duminica Învierii, cunoscută şi ca “A doua Înviere”, credincioşii din parohiile sibiene au venit în număr mare alături de preoţii lor la Catedrala mitropolitană din cetatea transilvană pentru a participa la slujba religioasă şi la pelerinajul de Paşti. Soborul slujitor a fost condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Evanghelia de la această slujbă a fost citită de preoţi în 14 limbi, simbolizând unitatea de credinţă a întregii Biserici. După slujbă a urmat tradiţionalul pelerinaj de Paşti de la Sibiu, preoţii şi credincioşii purtând prin centrul oraşului icoana Învierii, moaştele Sfântului Andrei Şaguna şi vestind tuturor marea minune.

     03 mai 2015, Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia punerii Pietrei de Temelie a noului centru social al Parohiei Ortodoxe Române Sibiu Turnișor I – preot paroh Ciprian Creangă;

     28 iunie 2015, Slujire alături de IPS Mitropolit Dr. Laurențiu Streza, IPS Mitropolit Ioan Selejan și PS Sofronie Drincec la sfințirea Bisericii din Parohia Cihei, Protopopiatul Oradea;

     29 noiembrie 2015, Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul Nașterea Domnului din Sibiu, biserică comună parohiilor Sibiu Lazaret IV - PC Pr. Protopop Ioan Coșa și Sibiu Lazaret VI PC Pr. Ciprian Cândea;

In Duminica a 30-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica “Naşterea Domnului” din Sibiu. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Credincioşii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie şi s-au împărtăşit cuTrupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie şi i-a îndemnat pe credincioşi să parcurgă perioada de post cu multă bucurie în suflet şi să se pregătească spiritual pentru marele praznic al Naşterii Domnului. Părintele Mitropolit l-a hirotesit iconom stavofor pe părintele Ciprian Cândea de la biserica sibiană, iar la final, protopopul Ioan Coşa, paroh la biserica sibiană împreună cu preotul Ciprian Cândea, i-a mulţumit ierarhului şi i-a oferit în dar o icoană a Maicii Domnului.

     30 noiembrie 2015, Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și a Sfântului ierarh Andrei Șaguna Mitropolitul Transilvaniei, Ocrotitorul Mitropoliei Ardealului

Hramul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei a fost sărbătorit la Catedrala mitropolitană din Sibiu încă din seara premergătoare praznicului, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a oficiat Vecernia şi Litia, împreună cu Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi toţi preoţii din Protopopiatul Sibiu, alături de care au fost preoţi din alte protopopiate ale eparhiei.

Credincioşii veniţi în număr mare s-au închinat moaştelor Sfântului Andrei Şaguna şi au participat la final la procesiunea prin centrul cetăţii, pentru a vesti bucuria hramului la întreaga comunitate.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit credincioşilor pentru participarea la această procesiune şi la întreaga seară duhovnicească dinainte hramului

     Şase arhierei au oficiat Sfânta Liturghie de la hramul Sfântului Andrei Şaguna, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, alături de preoţi profesori consilieri eparhiali, protopopi şi oaspeţi.

     Alături de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului s-au aflat Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Irineu Arhiepiscopul de Alba Iulia, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei şi Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Între oaspeţi s-au aflat preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, parlamentari, prefectul judeţului, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, primarul interimar Astrid Fodor, ofiţeri, militari şi alţi invitaţi.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, iar la final, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit tuturor ierarhilor, preoţilor, invitaţilor şi credincioşilor pentru participarea la hramul din acest an.

Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea a prezentat principalele realizări misionare, duhovniceşti, culturale şi administrative ale IPS Mitropolit Laurenţiu în cei zece ani de arhipăstorire şi i-a mulţumit din pareta administraţiei eparhiale pentru dragostea părintească faţă de toţi clericii şi credincioşii încredinţaţi. Cu această ocazie, a fost lansat albumul omagial dedicat IPS Mitropolit Laurenţiu la cei zece ani de păstorire, precum şi un prim volum al Telegrafului Român transilterat din chirilă, însumând ediţiile din erioada ianuarie-aprilie 1853. De asemenea, s-a prezentat şi un CD cu ediţiile digitizate ale Telegrafului Român.

     Sărbătoarea s-a încheiat cu alocuţiunea preşedintelui Academiei Române legată de sărbătoarea naţională de la 1 decembrie, prefaţată de acest mare hram de la Sibiu, iar în cadrul alocuţiunii a fost prezentată alegerea IPS Mitropolit Laurenţiu ca membru de onoare al Academiei Române.

22 decembrie 2015 –Pomenirea eroilor Revolutiei;

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a participat astăzi, 22 decembrie, la manifestările de comemorare a eroilor Revoluţiei din 1989, desfăşurate la monumentul din faţa Casei de Cultură a Municipiului Sibiu. Aici, autorităţile judeţene şi locale, împreună cu asociaţiile revoluţionarilor din Sibiu şi militari ai Garnizoanei Sibiu au organizat ca în fiecare an momente de omagiere a celor care şi-au dat viaţa pentru câştigarea libertăţii naţionale.

Ierarhul a oficiat împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, o slujbă de pomenire, iar la final a amintit tuturor măreţia acestei jertfe a martirilor neamului.

“Dacă vom fi împreună şi vom avea curajul de a ne manifesta sentimentul lăuntric al fiecăruia dintre noi, pe care noi îl numim credinţă faţă de Dumnezeu şi cinstire faţă de înaintaşii noştri, istoria neamului nostru şi faţă de cei care s-au jertfit pentru noi, atunci avem viitor” a spus Părintele Mitropolit.

Ceremonia s-a încheiat cu discursurile oficialităţilor şi ale reprezentanţilor asociaţiilor de revoluţionari, iar mai apoi s-au depus coroane de flori.

     25 decembrie 2015 – Vecernia mare cu litie la Sărbătoarea Nașterii Domnului în Catedrala Mitropolitana

     La Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată în seara de Crăciun slujba Vecerniei, urmată de tradiționala recepție de Crăciun la reședința mitropolitană. La slujba religioasă, soborul slujitor a fost format din preoții din Protopopiatul Sibiu și a fost condus de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La slujbă au participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, oficialități, oaspeți și numeroși credincioși. La final au fost transmise urări și felicitări, iar preoții și invitații au mers în reședința mitropolitană pentru a lua parte la recepția de Crăciun.

     La slujbele arhiereşti săvârşite de PS Sa Andrei Făgărășanul fostul episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, au participat P.C. Pr. Protopop Ioan Coşa şi preoţii sibieni. Pe parcursul anului 2014, momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu, au fost următoarele:

     25 ianuarie 2015 Sfânta Liturghie la biserica cu hramul ”Pogorârea Sfântului Duh” – biserică parohială comună a Parohiilor Valea Aurie I –Paroh PC Preot Simion Săsăujan și Valea Aurie II –Paroh PC Preot Valentin Sicoe, unde s-a oficiat apoi Slijba Parastasului pentru părintele Nicolae Grădinaru;

     08 februarie 2015 Sfânta Liturghie la biserica cu hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, fiind totodată și ultima Sfântă liturghie săvârșită în calitate de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului;

     La slujbele arhiereşti săvârşite de PS Sa Ilarion Făgărășanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu în primul semestru al anului 2015 au fost următoarele:

     29 iunie 2015 Sfânta Liturghie la biserica cu hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel ” biserică parohială comună a Parohiilor Cibin I –Paroh PC Preot Mihai Sămărghițan și Cibin II – Paroh PC Preot Vasile Dariciuc, fiind de altfel prima Sfântă Liturghie săvârșită de PS Sa în calitate de Episcop vicar în Protopopiatul Sibiu;

     27 septembrie 2015 Sfânta Liturghie la biserica cu hramul ”Sf. Nicolae” Parohia Hamba unde PS Sa Ilarion Făgărășanul a oficiat hirotonia și instalarea noului preot paroh Răsvan Remus;

     04 octombrie 2015 Sfânta Liturghie la Schitul din comuna Șura Mare, iar în dupămasa aceleiași zile la slujba de vecernie a oficiat instalarea noului paroh al Parohiei Cornățel, preotul Bogdan Grama;

     15 noiembrie 2015 Sfânta Liturghie la biserica cu hramul Sfânta Treime a Parohiei Rășinari II cu ocazia manifestarilor culturale a zilelor Emil Cioran;

     25 decembrie 2015 Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul Nașterea Domnului din Sibiu, cu ocazia hramului, biserică comună parohiilor Sibiu Lazaret IV - PC Pr. Protopop Ioan Coșa și Sibiu Lazaret VI PC Pr. Ciprian Cândea;

     În perioada Postului Sfintelor Paşti, s-a desfăşurat slujba Sf. Maslu de obşte şi s-au susţinut meditaţii duhovniceşti, în cadrul Cercurilor preoţești ale parohiilor din Protopopiatul Sibiu cu participarea PC Pr. Prot. Ioan Coşa. Cu ocazia întâlnirii colegiale dintre preoţii participanţi, însoţiţi de preotese, s-au discutat probleme pastoral-misionare specifice parohiilor în mod deosebit cele legate de Anul omagial dedicat ”Misiunii parohiei și mănăstirii azi”.

În anul 2015 PC Pr. Protopop Ioan Coşa a efectuat o serie de vizite în parohiile protopopiatului: Cisnădie I, Cisnădie II, Cisnădie III, Cisnădie IV, Șelimbăr, Daia, Vurpăr, Ruşi, Răşinari I, Răşinari II, Răşinari III, Bungard, Şura Mare I, Șura Mare II, Slimnic, Veseud, Hamba, Nou, Cornățel precum şi în parohiile din oraşul Sibiu.

În cursul anului 2015 au fost instalați în parohiile din cuprinsul Protopopiatului Sibiu următorii preoți:

 1. 1.P.C. Pr. Ciprian Cândea, Parohia Lazaret VI Sibiu;
 2. 2.P.C. Pr. Darius Todor, Parohia Spitalul de Psihiatrie Sibiu;
 3. 3.P.C. Pr. Cătălin Nicolae Mirișan, Parohia Nasterea Sf. Ioan Botezatorul I;
 4. 4.P.C. Pr. Liviu Anghel, Parohia Nasterea Sf. Ioan Botezatorul II;
 5. 5.P.C. Pr. Florin Marius Ucă, Parohia Sibiu Cetate IV;
 6. 6.P.C. Pr. Bogdan Grama, Parohia Cornățel;
 7. 7.P.C. Pr. Remus Răsvan, Parohia Hamba;
 8. 8.P.C. Pr. Cătălin Crișan, Parohia Cisnădie IV;

Distinctii acordate de catre ÎPS Sa Dr. Laurenţiu Streza preoților din Protopopiatul Sibiu în anul 2015 au fost următoarele:

-         iconom P.C. Pr. Ciprian Creangă, Parohia Turnisor I;

-         iconom stavrofor P.C. Pr. Ciprian Cândea, Parohia Lazaret VI;***************************************************************************************************************

Activitatea pastoral-misionară 2014


     Preoţii din parohiile Protopopiatului Sibiu au fost activ angajaţi în lucrarea şi misiunea liturgică a Bisericii, încercând să răspundă cu seriozitate exigenţelor slujirii preoţeşti, pentru susţinerea şi consolidarea ordinii creştin-morale în viaţa comunităţilor parohiale, pentru sfinţirea şi mântuirea credincioşilor. Cu ocazia diverselor momente de împreună slujire, sau ale întâlnirilor colegiale dintre preoţi, conştiinţa slujitoare a fost mereu împrospătată prin împărtăşirea aceloraşi sentimente frăţeşti şi răspunderi faţă de slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor, pentru consacrarea şi sfinţirea vieţii credincioşilor şi a cadrului ei de manifestare, ca o prezenţă reală a Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ.

     La slujbele arhiereşti săvârşite de ÎPS Sa Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza, care au fost momentele de binecuvântare harică şi de bucurie comunitară, au participat PC Pr. Protopop Ioan Coşa şi preoţii sibieni.

     Pe parcursul anului 2014, momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu, au fost:

6 ianuarie 2014 oficierea în Piaţa Mare a Sibiului a slujbei de Sfinţire Mare a Apei, din ziua Sărbătorii Botezului Domnului;

17 ianuarie 2014 slujba de hram la Parohiile Hipodrom  I, II, III, V P.C. Pr. paroh Benchea Ilarie ,Vicar-administrativ, P.C. Pr. paroh Sîrbu Ioan , P.C. Pr. paroh Lup Gheorghe, P.C. Pr. paroh Silea Ioan;

     Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie la sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare în lăcaşul de cult din Sibiu închinat acestui mare monah şi ascet al creştinismului răsăritean. Credincioşii din cartierul Hipodrom au umplut biserica la hram, iar la final s-a oficiat un parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală şi primii preoţi ai lăcaşului de cult. În soborul de preoţi, alături de cei patru slujitori ai bisericii sibiene, între care şi vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, s-au aflat exarhul mănăstirilor din eparhie, arhimandritul Visarion Joantă, consilierul cultural, pr. Savu Popa, protopopul de Sibiu Ioan Coşa şi alţi preoţi. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Ioan Sârbu de la biserica sibiană a vorbit despre viaţa, virtuţile şi minunile Sfântului Antonie cel Mare şi a evidenţiat evlavia credincioşilor din această parte a oraşului faţă de ocrotitorul lor spiritual. După Sfânta Liturghie, ierarhul şi soborul de preoţi au oficiat o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală şi pentru primii preoţi ai lăcaşului de cult, datorită cărora, după ani de zile de zbucium, biserica închinată Sfântului Antonie cel Mare a fost înălţată. În cuvântul de învăţătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu, a amintit credincioşilor eforturile depuse de Mitropolitul Antonie Plămădeală şi de preoţii Filaret Costea şi Valentin Boieru pentru ca proiectul zidirii unei biserici în Hipodrom, în anii comunismului, să fie dus până la capăt. Mai apoi, Părintele Mitropolit a subliniat mijlocirea pe care o face Sfântul Antonie cel Mare pentru cei care îl cinstesc şi au credinţă în Dumnezeu. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a binecuvântat şi felicitat pe credincioşii care poartă numele Sfântului Antonie şi le-a mulţumit tuturor enoriaşilor pentru ataşamentul lor faţă de biserica parohială. Aprecierea faţă de lucrarea pastorală de la această biserică s-a concretizat prin oferirea unei bederniţe părintelui vicar-administrativ şi paroh Ilarie Benchea. Părintele Benchea i-a mulţumit ierarhului pentru prezenţa la fiecare hram şi i-a oferit din partea preoţilor şi a credincioşilor o icoană a Sfântului Antonie cel Mare

25 martie 2014 Sfințirea picturii Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din cimitirul localităţii Cisnădie

     Praznicul Bunei Vestiri le-a adus o bucurie duhovnicească deosebită credincioşilor din oraşul Cisnădie, judeţul Sibiu, pentru că în această zi, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a sfinţit pictura Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din cimitirul localităţii.

Lăcaşul de cult închinat Maicii Domnului a ajuns la ultima etapă a înfrumuseţării sale, după ce în urmă cu şapte ani, Primăria Cisnădie a început lucrările de zidire şi a susţinut integral finanţarea acestui proiect al comunităţii. Sfinţirea picturii interioare în ziua de praznic închinat Maicii Domnului a însemnat oferirea unui dar minunat către Fecioara Maria şi, în acelaşi timp, încununarea eforturilor din ultimii doi ani. Preoţii din oraşul sibian, alături de protopopul de Sibiu, Ioan Coşa şi alţi slujitori ai Sfintelor Altare din apropiere l-au întâmpinat pe ierarh împreună cu primarul Gheorghe Huja, cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Marcel Luca, reprezentanţi ai Consiliului local şi mulţimi de credincioşi. Ierarhul a sfinţit pictura prin stropire cu apă sfinţită şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir, după care a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, unită cu Vecernia. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic “Sfântul Andrei Şaguna”, condus de drd. Adrian Dobreanu. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Şebastian Ghiorghiasa a fost hirotonit preot pentru Parohia Bogatu Român, Protopopiatul Sălişte. La Sfânta Liturghie, mulţi dintre credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre praznicul Bunei Vestiri, o sărbătoare închinată Maicii Domnului. Acest măreţ praznic, a subliniat ierarhul, este numit în cântările liturgice “începutul mântuirii noastre” şi ne duce cu sufletul mai aproape de Fecioara din care S-a născut Hristos, Mântuitorul lumii. Ierarhul a mai vorbit şi despre cinstirea deosebită pe care o aducem Fecioarei Preacurate, despre mijlocirea acesteia pentru mântuirea noastră şi despre sărbătoarea Bunei Vestiri ca o zi închinată vieţii, darul cel mare primit de la Dumnezeu în familiile creştine. La final, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a oferit primarului Gheorghe Huja distincţia “Crucea Şaguniană pentru mireni” şi i-a mulţumit pentru construirea bisericii din cimitirul Cisnădiei. În continuare, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit mai multe acte de cinstire Consiliului Judeţean şi local, arhitectului, inginerului de construcţie, pictorului şi mai multor familii care au stat aproape de Consiliul local în zidirea acestei biserici

30 martie 2014, Liturghie arhierească cu ocazia hramului, la Biserica cu Hramul „Buna Vestire”, biserică comună parohiilor Sibiu Buna Vestire I - PC Pr. paroh Mitea Constantin,  Sibiu Buna Vestire II – PC Pr. paroh Arseniu Ilie și Iosefin III – PC Pr. paroh Cheslerean Vasile;

Inaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica “Buna Vestire” din Sibiu, vechea Catedrală a românilor din cetatea transilvană, cunoscută şi sub numele de Biserica de pe Groapă. Tradiţia împământenită la Sibiu de ani buni prevede ca în ziua hramului sau în cea mai apropiată duminică de Buna Vestire, Mitropolitul Ardealului să liturghisească în această istorică biserică, în cimitirul căreia se află înmormântaţi mari personalităţi, amintind aici doar pe Mitropolitul Ioan Meţianu, ctitorul actualei Catedralei mitropolitane din oraş, pe Mitropolitul Miron Romanul sau pe episcopul Vasile Moga, primul episcop ortodox roman al Transilvaniei. Tradiţia s-a păstrat şi în acest an, când sutele de credincioşi adunate în lăcaşul de cult au avut posibilitatea să se împărtăşească la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu. În soborul de preoţi au făcut parte decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna”, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la aceeaşi facultate, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, protopopul de Făgăraş 2, Ion Tărcuţă, preoţii de la biserica sibiană şi alţi slujitori ai Sfintelor Altare din oraş. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihail Roman a fost hirotonit preot pentru Parohia Călvaser, Protopopiatul Mediaş. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Catedrala mitropolitană din Sibiu şi de corul bisericii. În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre învăţăturile Duminicii a patra din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul, zi în care învăţăm ce putere are credinţa în viaţa noastră. La final, preotul Constantin Mitea de la Biserica de pe Groapă le-a mulţumit ierarhului şi preoţilor pentru participarea la slujba prin care s-a prelungit hramul din acest an.

4 mai 2014, Sfințirea Iconostasului Bisericii parohiale a Parohiilor Slimnic I – PC Pr. Piț George Cosmin și Slimnic II – PC Pr. Mihăilescu Emilian;

     Mulţime de credincioşi din localitatea Slimnic, judeţul Sibiu, au participat în Duminica Mironosiţelor la sfinţirea iconostasului de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, un măreţ lăcaş de cult ridicat în satul apropiat de cetatea transilvană în ultimii ani. Slujba sfinţirii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a liturghisit mai apoi în biserica din Slimnic. În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre mărturiile aduse de femeile mironosiţe cu privire la realitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat faptul că femeile mironosiţe sunt modele de slujire şi dăruire faţă de Mântuitorul Hristos, dar şi că în această duminică cinstim femeia creştină. La final, ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul George Cosmin Piţ, iar pe părintele Leonardo Emilian Mihăilescu l-a hirotesit iconom, ca răsplată pentru activitatea pastoral-misionară din ultimii ani în comunitatea de la Slimnic, dar şi pentru a-i încuraja să finalizeze lucrările de pictură interioară şi să continue proiectele duhovniceşti şi social-culturale din parohii.

     În încheierea sărbătorii, un grup coral bărbătesc a interpretat balada Sfântului Constantin Brâncoveanu şi alte cântări specifice perioadei pascale. Părintele George Cosmin Piţ i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi pentru că a binecuvântat alegerea Sfinţilor Timotei şi Mavra ca ocrotitori ai bisericii, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Părintele Piţ i-a oferit ierarhului în dar o cruce-potir din lemn realizată în atelierele din cadrul Centrului parohial “Sfinţii Timotei şi Mavra”, unde grupuri de copii din Slimnic au confecţionat peste 100 de cruci pe care au pictat fragmente din texte ale părintelui Dumitru Stăniloae şi ale Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Mai mulţi ctitori şi binefăcători ai bisericii din Slimnic, între care şi primarul comunei, Consiliul local şi parohial, au primit acte de cinstire din partea IPS Mitropolit Laurenţiu. Credincioşii au fost binecuvântaţi de ierarh şi au primit iconiţe ale Sfântului Andrei Şaguna

29 mai 2014, Sfințirea Schitului ”Înăltarea Domnului” Veștem

     Marele praznic al Înălţării Domnului a fost sărbătorit la Sibiu într-un mod deosebit în acest an. Foarte mulţi dintre credincioşii cetăţii transilvane au participat la slujba de sfinţirea a Bisericii “Înălţarea Domnului” a Schitului Veştem, din apropierea oraşului Sibiu. La sărbătoarea aşezământului monahal situat pe una dintre colinele alăturate şoselei de intrare în Sibiu, au mai participat foarte mulţi pelerini din satele învecinate şi din alte părţi ale ţării. Schitul de la Veştem este unul dintre cele mai noi aşezăminte monahale din Arhiepiscopia Sibiului. În 2007, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului aşeza piatra de temelie pentru biserica schitului, pe un teren donat de mai multe familii din satul Veştem, iar mai apoi au urmat lucrările de zidire a lăcaşului de cult şi a corpului de chilii. Biserica schitului este finalizată până la pictură, prin eforturile stareţei Epiharia Predescu, ale autorităţilor locale, ale multor familii de credincioşi din sat şi de mai departe. În ziua sfinţirii, alături de sutele de credincioşi au venit să participe la marea sărbătoare şi mai mulţi preoţi din Sibiu şi satele apropiate, amintind aici pe arhimandritul Visarion Joantă de la Mănăstirea “Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus şi pe protopopul de Sibiu, Ioan Coşa. Preoţii şi credincioşii l-au întâmpinat după datină pe IPS Mitropolit Laurenţiu, care a oficiat apoi întreaga rânduială de târnosire a unei biserici. Lăcaşul de cult a fost înconjurat, stropit cu apă sfinţită şi uns cu Sfântul şi Marele Mir, iar la interior s-a zidit Sfânta Masă şi s-au aşezat moaşte în piciorul acesteia. De asemenea, ierarhul a sfinţit şi icoanele de pe catepeteasmă. După sfinţire, a urmat Sfânta Liturghie la noul altar sfinţit. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat pe larg înţelesurile duhovniceşti ale praznicului de la 40 de zile după sărbătoarea Învierii Domnului.Ierarhul a oficiat în biserică şi un parastas pentru eroii neamului şi pentru toţi cei care şi-au dat viaţa în slujirea poporului român şi a ţării. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oferit distincţia “Crucea şaguniană pentru mireni” primarului comunei Şelimbăr, Ioan Daniel Maricuţa, ca semn de apreciere pentru implicarea în ridicarea acestei biserici şi a altor lăcaşuri de cult de pe raza localităţii menţionate. Acte de cinstire au fost oferite Consiliului local, preşedintelui Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, ctitorilor şi mai multor familii care au sprijinit material această lucrare. Credincioşii au avut posibilitatea să intre la final în Sfântul Altar la sfârşit şi să se închine. Participanţii la sărbătoarea de la Veştem au cinstit şi capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

6 iulie 2014 – Sfințirea Picturii bisericii Nașterea Domnului din Sibiu, biserica parohială a Parohiilor Lazaret IV – PC Pr. Protopop Ioan Coșa și Lazaret VI – PC. Pr. Sorin Bucur;

     Credincioşii din Sibiu au participat în număr mare la o sărbătoare deosebită pentru una dintre bisericile noi din cetatea transilvană. În Duminica a IV-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a sfinţit pictura Bisericii “Naşterea Domnului” din Sibiu, un eveniment care a adunat multe dintre oficialităţile judeţene şi locale, un sobor de preste 30 de preoţi din oraş, împrejurimi şi din alte părţi alte ţări, precum şi foarte mulţi oaspeţi din comunităţi apropiate de cea închegată în jurul bisericii din Parcul Tineretului.

 Chiar dacă altarul a fost sfinţit în 2006, pentru a se oficia slujbele religioase în monumentala biserică, duminica trecută a sosit momentul consacrării ultimei etape din înfrumuseţarea locaşului, pictura începând în 2008. IPS Mitropolit Laurenţiu a târnosit lucrarea cu Sfântul şi Marele Mir şi a stropit-o cu apă sfinţită. După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia diaconul Dan Obancea a fost hirotonit preot pentru Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Turcheş I-Săcele, judeţul Braşov.

     Dintre slujitorii din sobor îi amintim pe stareţul Mănăstirii “Brâncoveanu”, arhiamandritul Ilarion Urs, pe decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. Prof. univ. Aurel Pavel, pe vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, pe consilierul social pr. Nicolae Rusu şi pe protopopul de Agnita, Mihai Naicu. Dintre oficialităţi amintim pe prefectul Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, generalul Ghiţă Bârsan şi câţiva parlamentari. La finalul Sfintei Liturghii, preotul Sorin Bucur a fost hirotesit iconom stavrofor, ca semn de apreciere a activităţii misionar-pastorale din comunitatea încredinţată. Adunarea şi Consiliul parohiale, donatori şi binefăcători, dar şi mai mulţi ostenitori din parohie au primit Acte de cinstire din partea IPS Mitropolit Laurenţiu.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a explicat credincioşilor Evanghelia duminicii, a vindecării slugii sutaşului. Ierarhul i-a felicitat pe credincioşi pentru susţinerea lucrărilor de pictură şi mai ales pentru prezenţa în număr atât de mare la sfintele slujbe.

     Părintele protopop Ioan Coşa a subliniat în cuvântul său eforturile mari prin care s-a ctitorit această biserică şi a amintit câteva repere din viaţa acesteia. Părintele Coşa a amintit şi lucrarea socială deosebită efectuată de ani buni în demisolul locaşului de cult. Ca semn de mulţumire, părintele protopop i-a oferit ierarhului un set de cărţi de cult pentru arhierei, frumos copertate şi împodobite. Sărbătoarea s-a încheiat cu un cuvânt al preotului Ioan Lupescu, primul preot al comunităţii înfiinţate aici după 1990 şi care acum este slujitor al Domnului în diaspora românească din Chicago, SUA.

21 septembrie 2014 Sfințirea Bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului – Parohia Bungard, preot paroh Ioan Codruț Pampu

Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci a fost o zi istorică pentru localitatea Bungard din judeţul Sibiu, deoarece vechiul locaş de rugăciune al credincioşilor de aici a fost resfinţit, după ample lucrări de restaurare. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În soborul de preoţi s-au aflat pr. lect. univ. dr. Mihai Iosu, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa şi alţi slujitori ai Domnului din parohiile apropiate. IPS Mitropolit Laurenţiu a târnosit locaşul cu Sfântul şi Marele Mir, l-a stropit cu apă sfinţită, iar la interior a săvârşit rânduiala de sfinţire a Sfintei Mese, în piciorul căreia a aşezat moaşte. Pictura interioară a fost sfinţită de ierarh, după care a fost oficiată Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu. Fii satului şi credincioşii din Bungard şi-au întâmpinat oaspeţii în costume populare şi au avut posibilitatea să se închine şi la capul Sfântului Andrei Şaguna, adus de la Catedrala mitropolitană din Sibiu. PreaCucernicul preot paroh Ioan-Codruţ Pampu a fost hirotesit iconom stavrofor, ca apreciere pentru activitatea pastoral-misionară din ultimii ani la Parohia Bungard. Primăria şi Consiliul local, precum şi Adunarea şi Consiliul parohiale, alături de toţi binefăcătorii bisericii au primit acte de cinstire din partea IPS Mitropolit Laurenţiu.

Părintele Ioan-Codruţ Pampu le-a mulţumit tuturor autorităţilor şi credincioşilor care au sprijinit lucrările de renovare a bisericii din Bungard şi a oferit oaspeţilor câte o icoană.

     Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Bungard a fost ctitorită la 1690 de comunitatea grecească din Sibiu. Din vechea biserică a mai rămas doar turnul, iar actualul locaş a fost ctitorit la 1824. În 1927, s-a realizat picture interioară de Petru Modran, fiu al satului. În 1935, iconostasul bisericii, realizat în secolul al XVII-lea, a fost mutat la initiativa Mitropolitului Nicolae Bălan în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. În ultimii ani, la biserică au fost efectuate lucrări de subzidire şi drenaj, s-a schimbat acoperişul, s-a refăcut exteriorul, s-a restaurat pictura şi s-au înlocuit strănile, mobilierul şi odoarele.

19 octobrie 2014 Sfințirea bisericii Acoperământul Maicii Domnului, Sf. Mare mucenic Pantelimon și Sf. Ierarh Andrei Șaguna, biserica parohială a Parohiilor Sibiu Inferior II PC Pr. Cristian Vaida și Sibiu Inferior VI PC Pr. Claudiu Curiban

     Biserica “Sfântul Pantelimon”, “Acoperământul Maicii Domnului” şi “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din Sibiu a fost în Duminica a 20-a după Rusalii centrul vieţii spirituale din cetatea transilvană, zidirea primind în această zi harul târnosirii. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, participând sute de credincioşi din parohiile arondate locaşului de cult, dar şi din alte zone ale oraşului.

Locaşul de cult a fost zidit în perioada 2005-2010, într-un cartier de la marginea oraşului unde nu exista biserică. Credincioşii celor două parohii, Inferior 2 şi Inferior VI sunt legaţi sufleteşte de acest locaş de cult ridicat cu multă trudă din partea comunităţii păstorite la acea vreme de părintele Tudor Burcuş. Mulţimile de credincioşi prezenţi la târnosirea bisericii demonstrează cât de necesar este acest sfânt altar în cartierul Gării mici din Sibiu, unde în ultima perioadă s-au depus mari eforturi pentru a împodobi locaşul de cult şi de a-l pregăti pentru pictură.

Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu s-a aflat un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte stareţul Mănăstirii “Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Ilarion Urs, vicarul administrativ al eparhiei, pr. Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, cei doi parohi, părintele Cristian Vaida şi părintele Claudiu Curiban, precum şi numeroşi slujitori ai Domnului de la bisericile din oraş şi din împrejurimi. După înconjurarea locaşului de cult şi târnosirea acestuia cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită, a urmat rânduiala zidirii Sfintei Mese şi sfinţirea icoanelor de pe catapeteasmă şi din biserică. La sfârşitul slujbei de târnosire, ierarhul le-a explicat credincioşilor rânduiala sfinţirii unei biserici şi i-a îndemnat să fie în continuare apropiaţi de locaşul lor de închinare. A urmat Sfânta Liturghie la altarul nou-sfinţit. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din Sibiu. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit credincioşilor textul biblic lecturat, în care ni s-a prezentat minunea învierii unui tânăr din Nain.

     La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în zidirea bisericii şi l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul Claudiu Curiban. De asemenea, părintele Cristian Vaida a primit distincţia Crucea şaguniană pentru clerici, iar directorul Transgaz Sibiu, Ioan Dăian a primit Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Acte de cinstire au primit Adunările şi Consiliile parohiale şi alţi binefăcători ai bisericii. Ca semn de mulţumire şi de fiască supunere, cei doi preoţi parohi i-au oferit în dar ierarhului o icoană a Sfântului Arhidiacon Laurenţiu.

     Alături de aceste Sfinte Liturghii Arhierești se adaugă și urmatoarele momente de împreună slujire alături de Înaltpreasfinția Sa Mitropolit Dr. Laurențiu Streza și preoții din Protopopiatul Sibiu, după cum urmează:

14 aprilie 2014 Vecernia Mare cu Litie și procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane cu ocazia praznicului Intrării Domnului în Ierusalim;

     Credincioşii din Sibiu s-au alăturat în număr mare preoţilor de la bisericile din oraş, veniţi la Catedrala mitropolitană din Sibiu în ajunul Floriilor pentru a oficia slujba Vecerniei şi Litia împreună cu Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului şi cu Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Mulţimile de credincioşi au adus ramuri de salcie, icoane ale praznicului şi prapuri pentru a participa la sfârşit la o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Preoţii au purtat pe umeri racla cu moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, iar la final, pe treptele de la intrarea în lăcaşul de cult, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi şi le-a mulţumit preoţilor din oraş pentru prezenţa la slujbele ce au deschis programul liturgic de Florii.

20 aprilie 2014 Vecernia şi Procesiunea liturgică – „Marşul Învierii” prin centrul oraşului Sibiu cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului;

     În Duminica Sfintelor Paşti, la Vecernia cunoscută şi sub numele de „A Doua Înviere”, preoţii din Sibiu şi împrejurimi au venit la Catedrala mitropolitană pentru a oficia slujba religioasă împreună cu IPS Mitropolit Laurenţiu şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Credincioşii au participat în număr mare şi au avut posibilitatea să asculte Evanghelia citită în mai multe limbi străine. Aşa cum este tradiţia la Sibiu, după „A Doua Înviere“, soborul slujitor şi credincioşii au participat la o procesiune prin centrul vechi al oraşului, pentru a vesti marea minune în cetate şi pentru a transforma urbea într-o comunitate mărturisitoare. Ca şi la slujbele din Noaptea Învierii, şi la această Vecernie au participat autorităţi judeţene şi locale, amintind pe prefectul Ovidiu Sitterli, pe vice-preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Banciu şi alte oficialităţi. La încheierea procesiunii, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioşilor unicitatea slujbei religioase din Duminica Paştilor şi le-a mulţumit că au venit împreună cu preoţii pentru a participa la o manifestare spirituală deosebită.

 1. 4 octombrie 2014, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României efectuează, în perioada 4-5 octombrie 2014, o vizită pastorală în Arhiepiscopia Sibiului.

     Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost întâmpinat la studioul local Radio Trinitas și a Biroului de pelerinaje Basilica Travel – Sibiu de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, de PC Pr. Protopop Ioan Coșa alaturi de preoții din Protopopiatul Sibiu dar și de numeroase oficialități. 30 noiembrie 2014, Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și a Sfântului ierarh Andrei Șaguna Mitropolitul Transilvaniei, Ocrotitorul Mitropoliei Ardealului

     Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului au oficiat slujba Vecerniei şi Litia, împreună cu preoţii Catedralei, toţi preoţii din Protopopiatul Sibiu, stareţi şi monahi de la mănăstirile eparhiei şi slujitori din toate cele 11 protopopiate ale eparhiei.

     Racla cu moaştele Sfântului Andrei Şaguna a fost aşezată în mijlocul Catedralei mitropolitane şi înconjurată de o gardă militară de onoare, iar credincioşii au avut posibilitatea să se închine şi să se roage la sfintele odoare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenţilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre. După slujba religioasă a urmat o procesiune cu moaştele Sfântului Andrei Şaguna prin centrul istoric al oraşului. Fanfara militară, garda de onoare, ofiţeri şi militari purtând făclii, preoţi cântând troparul sfântului, studenţi teologi şi credincioşi au oferit procesiunii o frumuseţe şi o încărcătură spirituală aparte. La ieşirea din sfântul locaş, fanfara Garnizoanei din Sibiu a intonat imnul naţional al României. La finalul procesiunii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit clerului şi credincioşilor pe treptele Catedralei mitropolitane şi a explicat însemnătatea acestei procesiuni prin oraşul unde a păstorit Sfântul Andrei Şaguna

25 decembrie 2014 – Vecernia mare cu litie la Sărbătoarea Nașterii Domnului în Catedrala Mitropolitană

     La Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată în seara de Crăciun slujba Vecerniei, urmată de tradiționala recepție de Crăciun la reședința mitropolitană. La slujba religioasă, soborul slujitor a fost format din preoții din Protopopiatul Sibiu și a fost condus de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La slujbă au participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, oficialități, oaspeți și numeroși credincioși. La final au fost transmise urări și felicitări, iar preoții și invitații au mers în reședința mitropolitană pentru a lua parte la recepția de Crăciun.

 

La slujbele arhiereşti săvârşite de PS Sa Andrei Făgărăşanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, au participat P.C. Pr. Protopop Ioan Coşa şi preoţii sibieni.

     Pe parcursul anului 2014, momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu, au fost următoarele:

2 februarie 2014 Parohia Sibiu Turnișor III - P.C. Pr. Ioan Lupu;

4 martie 2014 Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanu la biserica cu hramul ”Nașterea Domnului” Sibiu, biserica parohială a Parohiilor Lazaret IV – PC Pr. Protopop Ioan Coșa și Lazaret VI – PC. Pr. Sorin Bucur;

10 iunie 2014 Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Schitului Sibiel ;

20 iulie 2014 Sfânta Liturghie cu ocazia hramului la biserica ”Sfântul Ilie” – Parohia Sibiu Turnișor II - P.C. Pr. Nicolae Comănici și Parohia Sibiu Turnișor III - P.C. Pr. Ioan Lupu;

11 noiembrie 2014 Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Ilie și Sf. Mina, Biserica Parohiei Turnișor II Sibiu, cu ocazia celui de-al doilea Hram; PC Pr. Comanici Nicolae și PC Pr. Lupu Ioan;

07 decembrie 2014 Sfânta Liturghie la biserica ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” cu ocazia sărbătorii Sfintei Mucenițe Filofteia.

27 decembrie 2014 Sfânta Liturghie bisericii Nașterea Domnului din Sibiu, biserica parohială a Parohiilor Lazaret IV – PC Pr. Protopop Ioan Coșa și Lazaret VI – PC. Pr. Sorin Bucur;

 

Distincții acordate de catre ÎPS Sa Dr. Laurenţiu Streza preoților din Protopopiatul Sibiu în anul 2014 au fost următoarele:

-   Iconom stavrofor P.C. Pr. Pit George, Parohia Slimnic I;

-   Iconom stavrofor P.C. Pr. Bucur Sorin, Parohia Sibiu Lazaret VI

-   Iconom stavrofor P.C. Pr. Pampu Ioan Codruț, Parohia Bungard;

-   Iconom stavrofor P.C. Pr. Curiban Claudiu, Parohia Sibiu Inferior VI;

-   Iconom P.C. Pr. Mihăilescu Leonardo, Parohia Slimnic II;

 


*******************************************************************************************************************


Activitatea pastoral misionară 2013

 

     Preoţii din parohiile Protopopiatului Sibiu au fost activ angajaţi în lucrarea şi misiunea liturgică a Bisericii, încercând să răspundă cu seriozitate exigenţelor slujirii preoţeşti, pentru susţinerea şi consolidarea ordinii creştin-morale în viaţa comunităţilor parohiale, pentru sfinţirea şi mântuirea credincioşilor. Cu ocazia diverselor momente de împreună slujire, sau ale întâlnirilor colegiale dintre preoţi, conştiinţa slujitoare a fost mereu împrospătată prin împărtăşirea aceloraşi sentimente frăţeşti şi răspunderi faţă de slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor, pentru consacrarea şi sfinţirea vieţii credincioşilor şi a cadrului ei de manifestare, ca o prezenţă reală a Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ.

     La slujbele arhiereşti săvârşite de ÎPS Sa Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza, care au fost momentele de binecuvântare harică şi de bucurie comunitară, au participat PC Pr. Protopop Ioan Coşa şi preoţii sibieni.

     Pe parcursul anului 2013, momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu, au fost:

6 ianuarie 2013 oficierea în Piaţa Mare a Sibiului a slujbei de Sfinţire Mare a Apei, din ziua Sărbătorii Botezului Domnului;

13 ianuarie 2013 slujba de hram la Parohiile Hipodrom  I, II, III, V P.C. Pr. paroh Benchea Ilarie ,Vicar-administrativ, P.C. Pr. paroh Sîrbu Ioan , P.C. Pr. paroh Lup Gheorghe, P.C. Pr. paroh Silea Ioan;

17 februarie 2013 Liturghie arhierească în Parohia Șura Mare II – punerea pietrei de temelie la  noua Biserica parohială, P.C. Pr. paroh Datcu Florin;

25 martie 2013 Liturghie arhierească cu ocazia hramului, la Biserica cu Hramul „Buna Vestire”, biserică comună parohiilor Sibiu Buna Vestire I - PC Pr. paroh Mitea Constantin,  Sibiu Buna Vestire II – PC Pr. paroh Arseniu Ilie și Iosefin III – PC Pr. paroh Cheslerean Vasile;

31 martie 2013, Sfânta Liturghie Arhierească la Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, Biserica parohială a Parohiilor Sibiu Cibin I și Sibiu Cibin II, PC Pr. Sămarghițan Mihai și PC Pr. Dariciuc Vasile;

13 aprilie 2013, Punerea pietrei de temelie la noua biserică parohială a Parohiei Șelimbăr II – PC Pr. Mocioiu Emil;

27 aprilie 2013, Vecernia Mare cu Litie și procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane cu ocazia praznicului Intrării Domnului în Ierusalim;

5 mai 2013, Vecernia şi Procesiunea liturgică – „Marşul Învierii” prin centrul oraşului Sibiu cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului;

21 mai 2013, Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia hramului bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena de pe strada Gheorghe Dima din Sibiu;

13 iunie 2013, Sfințirea Bisericii din incinta Spitalului Județean Sibiu – PC Pr. Lațchescu Nicolae;

24 iunie 2013, slujba de Praznicul Sfintei Treimi – hramul Catedralei Mitropolitane;

8 noiembrie 2013, Sfințirea bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, biserică comună Parohiilor Ștrand I și Ștrand II.

26 decembrie 2013 – Liturghie arhierească la biserica cu hramul Nașterea Domnului, biserică parohială a Parohiei Lazaret IV, paroh PC Pr. Protopop Ioan Coșa, și PC Pr. Bucur Sorin;

De asemenea pe parcursul anului 2013 au mai fost două momente de slujire alătui de Înalt Prea sfinția Sa Mitropolit Dr. Laurențiu Streza, în afara Protopopiatului Sibiu, după cum urmează:

11 august 2013, Sfânta Liturghie Arhierească la manăstirea ”Adormirea Maicii Domnului”, localitatea Turnu Roșu;

14 septembrie 2013, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, cu ocazia hramului Mănăstirii Sădinca;

     La slujbele arhiereşti săvârşite de PS Sa Andrei Făgărăşanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, au participat P.C. Pr. Protopop Ioan Coşa şi preoţii sibieni. Pe parcursul anului 2013, momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu, au fost următoarele:

21 aprilie 2013 Sfânta Liturghie la biserica cu hramul ”Nașterea Domnului” – Parohia Sibiu Lazaret IV - P.C. Pr. Protopop Coșa Ioan;

28 iulie 2013 Sfânta Liturghie la Biserica cu hramul Sfântul Mucenic Pantelimon și Sf. Ierarh Andrei Șaguna, biserică comună parohiilor Sibiu Inferior II – PC Pr. Vaida Cristian și Sibiu Inferior VI – PC Pr. Curiban Claudiu;

06 octombrie 2013 Sfânta Liturghie la biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Parohia Șura Mică – PC Pr. Fleșer Ilie;

21 octombrie 2013 Sfânta Liturghie la Săliște cu ocazia sărbătorii Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie a Sfîntului Mucenic Oprea și a Sfintilor Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Macinic din Sibiel;

11 noiembrie 2013 Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Ilie și Sf. Mina, Biserica Parohiei Turnișor II Sibiu, cu ocazia celui de-al doilea Hram; PC Pr. Comanici Nicolae și PC Pr. Lupu Ioan;

     Alte evenimente liturgice la care a participat P.C. Pr. Protopop Ioan Coșa au fost: participarea la slujba de înmormântare a P.C. Pr. pensionar Deac Samoil, fost preot paroh la Parohia Slimnic, Protopopiatul Sibiu a carui slujbă s-a oficiat la biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli” din Sibiu.

În perioada Postului Sfintelor Paşti, s-a desfăşurat slujba Sf. Maslu de obşte şi s-au susţinut meditaţii duhovniceşti, în cadrul Cercului preoţesc al parohiilor din Protopopiatul Sibiu cu participarea PC Pr. Prot. Ioan Coşa. Cu ocazia întâlnirii colegiale dintre preoţii participanţi, însoţiţi de preotese, s-au discutat probleme pastoral-misionare specifice parohiilor în mod deosebit cele legate de Anul omagial închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena, slujbe și meditații duhovnicești care au continuat și în postul Nașterii Domnului.

Pe parcursul anului 2013 PC Pr. Protopop Ioan Coşa a efectuat o serie de vizite în parohiile protopopiatului: Cisnădie I, Cisnădie II, Cisnădie III, Cisnădie IV, Șelimbăr, Daia, Vurpăr, Ruşi, Răşinari I, Răşinari II, Răşinari III, Cisnădioara, Bungard, Şura Mare, Slimnic, Rusciori, Veseud, precum şi în parohiile din oraşul Sibiu.

În anul au fost instalați în parohiile din cuprinsul Protopopiatului Sibiu următorii preoți:

 1. 1.P.C. Pr. Rusu Nicolae, Parohia Inferior VII Sibiu;
 2. 2.P.C. Pr. Mirișan Cătălin Nicolae, Parohia Cetate III Sibiu;
 3. 3.P.C. Pr. Ciobotea Constantin, Parohia Cetate VI Sibiu;

Distinctii acordate de catre ÎPS Sa Dr. Laurenţiu Streza preoților din Protopopiatul Sibiu în anul 2013 au fost următoarele:

-         Iconom stavrofor P.C. Pr. Lațchescu Nicolae, Parohia Sibiu Spitale;

-         Iconom stavrofor P.C. Pr. Crețu Nicolae, Parohia Ștrand I;

-         Iconom stavrofor P.C. Pr. Șpan Mirel, Parohia Ștrand II;

-         Iconom P.C. Pr. Datcu Florin, Parohia Sura Mare II;

 

****************************************************************************************************************


Activitatea pastoral-misionară 2012

 

     Preoţii din parohiile Protopopiatului Sibiu au fost activ angajaţi în lucrarea şi misiunea liturgică a Bisericii, încercând să răspundă cu seriozitate exigenţelor slujirii preoţeşti, pentru susţinerea şi consolidarea ordinii creştin-morale în viaţa comunităţilor parohiale, pentru sfinţirea şi mântuirea credincioşilor. Cu ocazia diverselor momente de împreună slujire, sau ale întâlnirilor colegiale dintre preoţi, conştiinţa slujitoare a fost mereu împrospătată prin împărtăşirea aceloraşi sentimente frăţeşti şi răspunderi faţă de slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor, pentru consacrarea şi sfinţirea vieţii credincioşilor şi a cadrului ei de manifestare, ca o prezenţă reală a Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ.

     La slujbele arhiereşti săvârşite de ÎPS Sa Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza, care au fost momentele de binecuvântare harică şi de bucurie comunitară, au participat PC Pr. Protopop Ioan Coşa şi preoţii sibieni.

Pe parcursul anului 2012, momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu, au fost:

6 ianuarie 2012 oficierea în Piaţa Mare a Sibiului a slujbei de Sfinţire Mare a Apei, din ziua Sărbătorii Botezului Domnului;

15 ianuarie 2012 slujba de hram la Parohiile Hipodrom  I, II, III, V P.C. Pr. paroh Benchea Ilarie ,Vicar-administrativ, P.C. Pr. paroh Sîrbu Ioan , P.C. Pr. paroh Lup Gheorghe, P.C. Pr. paroh Silea Ioan;

17 ianuarie 2012 Pentru prima dată în utlimii ani, toți preoţii din Protopopiatul Sibiu au oficiat Sfânta Liturghie la 17 ianuarie, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, împreună cu Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului şi cu Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului;

19 februarie 2012 Liturghie arhierească la Biserica cu Hramul „Nasterea Maicii Domnului” și „Sf. Andrei Saguna” Dealu Ocnei, P.C. Pr. paroh Craiu Ovidiu  unde s-a pus piatra de temelie pentru noua biserica;

26 februarie 2012 Liturghie arhierească la Biserica cu Hramul „Sf.Mina” și „Sf. Andrei Saguna” din Parohia Turnisor II, P.C. Pr. paroh Nicolae Comanici unde a fost instalat preot II P.C. Pr. Lupu Ioan care să intensifice activitatea de finalizare a constructiei noii biserici;

11 martie 2012 Liturghie arhierească la Biserica cu Hramul „Sf. Pantelimon” și „Sf. Andrei Saguna” din Parohia Sibiu Inferior II și Sibiu Inferior VI, atât cu prilejul pensionării PC Pr. Burcuș Tudor cât și al instalării noilor preoți parohi PC Pr. Vaida Cristian și PC Pr. Curiban Claudiu;

11 martie 2012 la Vecernie, IPS Sa Mitropolit Dr. Laurențiu l-a instalat ca preot II la Parohia Lazaret IV Sibiu pe PC Pr. Bucur Sorin;

8 aprilie 2012 la initiativa ÎPS Sa Dr. Laurenţiu Streza s-a organizat pentru a doua oara in orașul Sibiu Pelerinajul de Florii care a implicat întreaga comunitate sibiană finalizat cu Vecernia de Florii la Catedrala Mitropolitană;

15 aprilie 2012 Vecernia şi Procesiunea liturgică – „Marşul Învierii” prin centrul oraşului Sibiu cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului;

4 iunie 2012 slujba de Praznicul Sfintei Treimi – hramul Catedralei Mitropolitane;

14 septembrie 2012 la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, cu ocazia hramului Mănăstirii Sădinca;

29 noiembrie 2012 slujba de Vecernie în cinstea Sf. Ierarh Andrei Șaguna toți preoții din Protopopiatul Sibiu au fost prezenți și au slujit la Catredala Mitropolitană;

30 noiembrie 2012 în ziua de praznic a Sf. Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, toti preoții din oraș au participat la Sf. Liturghie la Catedrala Mitropolitană unde alături de, alături de Î.P.S. Dr. Laurențiu Mitropolitul Ardealului, Î.P.S. Irineu, Mitropolitul Olteniei, P.S. Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, P.S. Ioan, episcop vicar de Varna și de P.S. Andrei Făgărășanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului;

23 decembrie 2012 Sfințirea bisericii Parohiei Turnișor II Sibiu, cu hramul Sf. Mucenic Mina și Sf. Ierarh Andrei Șaguna;

25 decembrie 2012 împreună cu toți preoții din Sibiu s-a slujit împreună cu Î.P.S. Sa Mitropolit Dr. Laurențiu, Vecernia mare cu Litie, marcându-se astfel ultimul moment de împreună slujire al anului 2012 când întreaga comunitate sibiană s-a adunat la „Biserica mamă” în jurul Î.P.S. Sale.

 

     La slujbele arhiereşti săvârşite de PS Sa Andrei Făgărăşanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, au participat P.C. Pr. Protopop Ioan Coşa şi preoţii sibieni. Pe parcursul anului 2012, momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu, au fost următoarele:

22 ianuarie 2012 Sfânta Liturghie la biserica cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil ” – biserică comună Parohiilor Ștrand I - P.C. Pr. Crețu Nicolae și Ștrand II – P.C.Pr. Șpan Mirel

9 martie 2012 de ziua hramului Bisericii din Parohia Cisnădioara „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia”, P.C. Pr. Paroh Radu Gârbacea

21 mai 2012 ziua hramului Bisericii ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Sibiu ” – P.C. Pr. Răduleţ Teodor, P.C. Pr. Răduleţ Adrian, P.C. Pr. Liviu Anghel şi P.C. Pr. Oana Ioan;

21 noiembrie 2012 la slujba de hram la biserica Parohiei Lazaret II cu hramul ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – P.C. Pr. Mihoc Vasile

7 decembrie 2012 la slujba de hram la Capela cu hramul „Cuvioasa Filofteea” – P.C. Pr. Răduleţ Adrian, P.C. Pr. Răduleţ Teodor, P.C. Pr. Liviu Anghel şi P.C. Pr. Oana Ioan;

     Alte evenimente liturgice la care a participat P.C. Pr. Protopop Ioan Coșa au fost: participarea la slujba de înmormântare a  vrednicului P.C. Pr, Drăgoi Ioan, preot de caritate la biserica Spitalului Județean Sibiu a carui slujbă s-a oficiat la biserica cu hramul „Nașterea Domnului” din Sibiu.

În perioada Postului Sfintelor Paşti, a Postului Adormirii Maicii Domnului precum și a Postului Craciunului s-a desfăşurat slujba Sf. Maslu de obşte şi s-au susţinut meditaţii duhovniceşti, în cadrul Cercului preoţesc al parohiilor din Protopopiatul Sibiu cu participarea PC Pr. Prot. Ioan Coşa. Cu ocazia întâlnirii colegiale dintre preoţii participanţi, însoţiţi de preotese, s-au discutat probleme pastoral-misionare specifice parohiilor în mod deosebit cele legate de Anul omagial închinat Tainei Sfântului Maslu și al Îngrijirii Bolnavilor .

     Pe parcursul anului 2012, PC Pr. Protopop Ioan Coşa a efectuat o serie de vizite în parohiile protopopiatului: Șelimbăr Daia, Nucet, Ruşi, Răşinari I, Răşinari II, Răşinari III, Cisnădie I, Cisnădie II, Cisnădie III, Cinădie IV, Cisnădioara, Bungard, Şura Mare, Slimnic, Rusciori, Veseud, precum şi în parohiile din oraşul Sibiu.

În anul 2012 au fost instalați în parohiile din cuprinsul Protopopiatului Sibiu următorii preoți:

 1. 1.P.C. Pr. Dr. Vaida Cristian, Parohia Inferior II Sibiu;
 2. 2.P.C. Pr. Curiban Claudiu, Parohia Inferior VI;
 3. 3.P.C. Pr. Lupu Ioan, Preot II Parohia Turnișor II;
 4. 4.P.C. Pr. Datcu Florin, Parohia Șura Mare II;
 5. 5.P.C. Pr. Bucur Sorin, Preot II Parohia Lazaret IV;
 6. 6.P.C. Pr. Manișor Ioan, Parohia Ruși;
 7. 7.P.C. Pr. Lațchescu Nicolae, Parohia Spitale I Sibiu;
 8. 8.P.C. Pr. Mihăilescu Emilian, Preot II Parohia Slimnic;

 

Distinctii acordate de catre ÎPS Sa Dr. Laurenţiu Streza preoților din Protopopiatul Sibiu în anul 2012 au fost următoarele:

 

-         Crucea Șaguniană P.C. Pr. Ilarie Benchea;

-         Crucea Șaguniană P.C. Pr. Protopop Ioan Coșa;

-         Crucea Șaguniană P.C. Pr. pensionar Burcuș Tudor;

-         Crucea Șaguniană P.C. Pr. Corneliu Erneanu, Grecia

-         iconom P.C. Pr. Comănici Nicolae, Parohia Turnișor II

-         iconom P.C. Pr. Lupu Ioan, Pr. II, Parohia Turnișor II

-         iconom P.C. Pr. Craiu Ovidiu, Parohia Dealu Ocnei;

 

********************************************************************************************

Activitatea pastoral-misionară 2011

 

     Preoţii din parohiile Protopopiatului Sibiu au fost activ angajaţi în lucrarea şi misiunea liturgică a Bisericii, încercând să răspundă cu seriozitate exigenţelor slujirii preoţeşti, pentru susţinerea şi consolidarea ordinii creştin-morale în viaţa comunităţilor parohiale, pentru sfinţirea şi mântuirea credincioşilor. Cu ocazia diverselor momente de împreună slujire, sau ale întâlnirilor colegiale dintre preoţi, conştiinţa slujitoare a fost mereu împrospătată prin împărtăşirea aceloraşi sentimente frăţeşti şi răspunderi faţă de slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor, pentru consacrarea şi sfinţirea vieţii credincioşilor şi a cadrului ei de manifestare, ca o prezenţă reală a Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ.

     La slujbele arhiereşti săvârşite de ÎPS Sa Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza, care au fost momentele de binecuvântare harică şi de bucurie comunitară, au participat PC Pr. Protopop Ioan Coşa şi preoţii sibieni.

      Pe parcursul anului 2011, momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu, au fost: oficierea în Piaţa Mare a Sibiului a slujbei de Sfinţire Mare a Apei, din ziua Sărbătorii Botezului Domnului (6 ianuarie 2011), la initiativa ÎPS Sa Dr. Laurenţiu Streza s-a organizat pentru prima data in orașul Sibiu Pelerinajul de Florii care a implicat întreaga comunitate sibiană finalizat cu Vecernia de Florii la Catedrala Mitropolitană (16 aprilie 2011), Vecernia şi Procesiunea liturgică – „Marşul Învierii” prin centrul oraşului Sibiu (24 aprilie 2011) cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului, slujba de hram la Parohiile Hipodrom  I, II, III, V (16 ianuarie 2011) P.C. Pr. paroh Benchea Ilarie ,Vicar-administrativ, P.C. Pr. paroh Sîrbu Ioan , P.C. Pr. paroh Lup Gheorghe, P.C. Pr. paroh Silea Ioan, slujba de Praznicul Sfintei Treimi – hramul Catedralei Mitropolitane (13 iunie 2011), Liturghie arhierească la Biserica cu Hramul „Învierea Domnului” și „Buna Vestire” Inferior IV P.C. Pr. Buta Eugen(29 mai 2011) unde s-a sfințit și o Troiță , participarea la vernisajul de pictură cu tema „Învierea Domnului” la Primăria Cisnădie la inițiativa preoților din orașul Cisnădie: P.C. pr. Nicolae Bârsan P.C. pr. Constantin Iacob, P.C. pr. Florin Ucă, P.C.pr. Laurențiu Broscățeanu: 15 aprilie 2011, anul 2011 a impus și prima serbare a Sf. Andrei Șaguna al Transilvaniei la slujba de Vecernie 29 noiembrie 2011 toți preoții din Protopopiatul Sibiu au fost prezenți și au slujit la Catredala Mitropolitană iar în ziua de praznic pe 30 noiembrie 2011 toti preoții din oraș au participat la Sf. Liturghie la Catedrala Mitropolitană unde alături de, alături de Î.PS. Dr. Laurențiu Mitropolitul Ardealului și de P.S. Andrei Făgărășanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului s-a mai aflat Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, iar din locurile sârbeşti unde Sf. Andrei Şaguna a primit educaţia teologică şi a îmbrăţişat monahismul, a venit Preasfinţitul Vasile, Episcopul de Srem (Karloviţ). Tot la inițiativa ÎPS Sa Dr. Laurenţiu Streza s-a organizat în ziua de Crăciun 25 decembrie 2011 o slujbă de Vecernie la Catedrala Mitropolitană cu participarea tuturor preoților din Sibiu, întreaga comunitate sibiană s-a adunat la „Biserica mama” în jurul ÎPS Sale.

     Finalizarea unor lucrări de construcţie, pictură sau renovare ale unor biseric din Protopopiati au fost evenimente comunitare, în care ÎPS Dr. Laurenţiu Streza a săvârşit Liturghia arhierească şi slujba de Sfinţire: resfințirea bisericii din Rășinari cu Hramul Cuvioasa Paraschiva 8 mai 2011, la sfărșitul Sf. Liturghi Î.P.S. Sa a premiat copii care au câștigat  Concursul „Copilul în Familie”. Sfințirea Capelei din Cimitirul orășenesc Cisnădie, cu participarea preoților din orașul Cisnădie P.C. pr. Nicolae Bârsan, P.C. pr. Constantin Iacob, P.C. pr. Florin Ucă, P.C. pr. Laurențiu Broscățeanu. Binecuvântarea lucrarilor de renovare și restaurare la biserica cu hramul Sf. Nicolae din Lazaret cu participarea P.C. pr. Paroh Oprea Constantin Parohia Lazaret I, P.C. pr. paroh Puia Ioan Parohia Lazaret III și P.C. pr. paroh Petrașcu Radu Parohia Lazaret V, cu ocazia acestei sfințiri au fost aduse Sfintele moaște: mâna dreaptă a Sf. Nicolae și Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Caransebeș. De asemenea s-a sfințit și Sediul Protopopiatului pe data de 15 septembrie 2011 deoarece au avut loc lucrări de renovare și amenajare a birourilor și a unei Săli de ședință.

     Însă ceea ce a marcat anul 2011 va rămâne bucuria proclamării canonizării Sf. Andrei Șaguna al Transilvaniei. A fost o bucurie duhovnicească și o mobilizare a tuturor preotilor din Protopopiatul Sibiu. Protopopiatul Sibiu a fost implicat concret pe 30 mai 2011 când am început modalitatea de deshumare alături de preoții din Rășinari. Pe 31 mai 2011 alături de ÎPS Sa Dr. Laurenţiu Streza, de ÎPS Sa Irineu Mitropolitul Olteniei și de PS Sa Andrei Făgărășanul au fost deshumate osemintele marelui Mitropolit Andrei Șaguna. Lucrarea aceasta s-a plint pe 28-29 octombrie 2011 când un sobor de 34 de ierarhi, condus de Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, după care s-a proclamat canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Ardealului. Sărbătoarea mare a întregului Ardeal a adunat mii de credincioşi, invitaţi de seamă precum preşedintele Traian Băsescu, reprezentanţi ai Guvernului, ai Bisericilor surori, autorităţi locale, protopopi, preoţi, profesori şi oameni de cultură, tineri studenţi şi elevi.Tomosul sinodal a fost citit de Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, iar cuvântările au fost rostite de PF Părinte Patriarh Daniel, PF Părinte Patriah Teodoros al II-ea, IPS Mitropolit Hrisostom de Patras şi preşedintele Traian Băsescu.

     La slujbele arhiereşti săvârşite de PS Sa Andrei Făgărăşanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, au participat P.C. Pr. Protopop Ioan Coşa şi preoţii sibieni. Pe parcursul anului 2011, momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu, au fost: de ziua hramului Bisericii din Parohia Cisnădioara „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia”, 9 martie 2011, P.C. Pr. Paroh Radu Gârbacea, pe 8 aprilie 2011 participarea la slujba Sf. Maslu de obște la Biserica parohiei Sf.Ilie I,II ,III, la slujba de hram la Capela cu hramul „Cuvioasa Filofteea” - 7decembrie 2011, P.C. Pr. Răduleţ Adrian, P.C. Pr. Răduleţ Teodor, P.C. Pr. Liviu Anghel şi P.C. Pr. Oana Ioan; Liturghia arhierească la Parohia Veseud P.C. Pr. paroh Harșan Iulian -18 septembrie 2011, la slujba de Tedeum cu ocazia deschiderii anului școlar la Colegiul „Octavian Goga”-12 septembrie 2011, Sf. Liturhie la Biserica cu Hramul „Nașterea Domnului” Lazaret IV pe 18 decembrie 2011.

      Alte evenimente liturgice la care a participat P.C. Pr. Protopop Ioan Coșa au fost: participarea la slujba de înmormântare a tatalui P.S. Andrei Făgărășanul pe 23.03.2011. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire Protopop pr. Todor Nechifor la venerabila vârsta de 96 ani, alături de un sobor de vrednici slujitori și cinstitori ai memoriei P.C. părinte Nichifor pe data de 25 martie 2011 de Buna Vestire, la Biserica pe care a ctitorit-o cu multă jertfă în perioada dictaturii comuniste „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”. Anul 2011 a adus trecerea la cele veșnice și a vrednicului P.C. Protopop Danilă Luca, a carui slujbă s-a oficiat la biserica cu hramul „Sf. Dumitru” de pe Calea Poplăcii ctitoria sfinției sale pe data de 20 iunie 2011, vrednică să le fie pomenirea celor care s-au jertfit la altarul bisericii noastre stramoşeşti și ne-au rămas ca adevărate pilde de urmat.

Alte evenimente şi slujbe la care a participat PC Pr. Prot. Ioan Coşa au fost: Maslu de obste la Mănăstirea Înălţarea Domnului din Veştem. Participarea la slujba de hram la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului  Turnu Roșu, stareț protosinghel Petroniu Tănase.

     În perioada Postului Sfintelor Paşti, a Postului Adormirii Maicii Domnului precum și a Postului Craciunului s-a desfăşurat slujba Sf. Maslu de obşte şi s-au susţinut meditaţii duhovniceşti, în cadrul Cercului preoţesc al parohiilor din Protopopiatul Sibiu cu participarea PC Pr. Prot. Ioan Coşa. Cu ocazia întâlnirii colegiale dintre preoţii participanţi, însoţiţi de preotese, s-au discutat probleme pastoral-misionare specifice parohiilor în mod deosebit cele legate de Anul omagial închinat Tainei Sf. Botez și a Sf. Cununii.

Pe parcursul anului 2011, PC Pr. Protopop Ioan Coşa a efectuat o serie de vizite în parohiile protopopiatului: Nou, Roşia, Vurpăr, Şura Mică, Daia , Nucet, Ocna Sibiului , Topârcea, Ruşi, Răşinari I, Răşinari II, Răşinari III, Cisnădie I, Cisnădie II, Cisnădie III, Cinădie IV, Cisnădioara, Bungard, Şura Mare, Slimnic, Cornăţel, Caşolţ, Rusciori,Veseud, precum şi în parohiile din oraşul Sibiu.

     Pe parcursul anului 2011 s-a instalat în parohie :

P.C. Pr. Dariciuc Vasile Cristian, Parohia Cibin II Sibiu – Vecernia din ziua Sf. arhid. Stefan 27 decembrie 2011; instalarea a fost oficiată de catre ÎPS Sa Mitropolit Dr. Laurenţiu Streza.

     Distinctii acordate de catre ÎPS Sa Dr. Laurenţiu Streza preoților din Protopopiatul Sibiu în anul 2011 au fost următoarele:

-         iconom stavrofor PC Pr. Bobeș Nicolae, Parohia Mihai Viteazul II;

-         iconom stavrofor PC Pr. Husarciuc Cristinel, Parohia Mihai Viteazul III;

-         iconom stavrofor PC Pr. Neagu Nicolae, Parohia Hipodrom IV;

-         iconom stavrofor PC Pr. Ucă Florin, Parohia Cisnădie IV

-         iconom stavrofor PC Pr. Jianu Nicolae, Parohia Rășinari I;

-         iconom stavrofor PC Pr. Streza Nicolae, Parohia Rășinari II;

-         iconom stavrofor PC Pr. Brote Nicolae, pensionar Parohia Rășinari III;

-         iconom PC Pr. Avram Ioan, Parohia Rășinari III;

-         iconom PC Pr. Iacob Constantin, Parohia Cisnădie II

-         iconom PC Pr. Broscăteanu Laurențiu, Parohia Cisnădie III

-         iconom PC Pr. Petrașcu Radu, Parohia Lazaret V;

 

*******************************************************************************************

Activitatea pastoral-misionară 2010

 

Preoţii din parohiile Protopopiatului Sibiu au fost activ angajaţi în lucrarea şi misiunea liturgică a Bisericii, încercând să răspundă cu seriozitate exigenţelor slujirii preoţeşti, pentru susţinerea şi consolidarea ordinii creştin-morale în viaţa comunităţilor parohiale, pentru sfinţirea şi mântuirea credincioşilor. Cu ocazia diverselor momente de împreună slujire, sau ale întâlnirilor colegiale dintre preoţi, conştiinţa slujitoare a fost mereu împrospătată prin împărtăşirea aceloraşi sentimente frăţeşti şi răspunderi faţă de slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor, pentru consacrarea şi sfinţirea vieţii credincioşilor şi a cadrului ei de manifestare, ca o prezenţă reală a Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ.

La slujbele arhiereşti săvârşite de ÎPS Sa Dr. Laurenţiu Streza, care au fost momentele de binecuvântare harică şi de bucurie comunitară, au participat PC Pr. Protopop Ioan Coşa şi preoţii sibieni. Pe parcursul anului 2010, momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu, au fost:

 • 6 ianuarie 2010 - oficierea în Piaţa Mare a Sibiului a slujbei de Sfinţire Mare a apei, din ziua Sărbătorii Botezului Domnului;
 • 25 martie 2010 - slujba de hram la Parohiile BunaVestire I,II şi Iosefin III P.C. Pr. paroh Constantin Mitea, P.C. Pr. paroh Ilie Arseniu, P.C. Pr. paroh Vasile Cheslerean;
 • 25 martie 2010 - slujba de sfinţire a demisolului Bisericii cu hramul „Învierea Domnului” şi de punere a noului hram „Buna Vestire” la propunerea Înaltpreasfinţiei Sale Dr. Laurenţiu Streza Parohia Inferior IV P.C. Pr. Buta Eugen;
 • 4 aprilie 2010 - Vecernia şi Procesiunea liturgică – „Marşul Învierii” prin centrul oraşului Sibiu cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului;
 • 23 aprilie 2010 - slujba de punere a pietrei de temelie la Biserica „Sf. Gheorghe-Strand” Parohia Calea Poplacii II– P.C. Pr. paroh. Gheorghe Sabău;
 • 23 mai 2010 - slujba de Praznicul Sfintei Treimi – hramul Catedralei Mitropolitane;
 • 24 mai 2010 - slujba de sfinţire şi de binecuvântare a lucrărilor de pictură a Bisericii cu hramul „Pogorarea Sf. Duh” Valea Aurie I si II, P.C. Pr. Simion Săsăujan şi P.C. Pr. Valentin Sicoe;
 • 18 iulie 2010 slujba de sfinţire şi de binecuvantare a lucrarilor de pictura a Bisericii cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” Parohia Casolţ, P.C. Pr. Corneliu Voinea;
 • 29 august 2010 - slujba de punere a pietrei de temelie la Biserica „ Buna Vestire” Parohia Daia – P.C. Pr. paroh Alin Danciu,
 • 18 octombrie 2010 - slujba de hram a bisericii de pe strada Lungă – Sf. Apostol şi Evanhelist Luca, Parohiile Inferior I, II şi V,
 • 24 octombrie 2010 slujba de sfinţire a Bisericii cu hramul „Sf. Mare Mucenic Dimitrie ” Biserica Azilului P.C. Pr. Dumitru Munthiu si P.C. Pr. Ioan Trifan;
 • 4 decembrie 2010 sfinţirea Capelei de la Cimitirul Bisericii „Buna Vestire” P.C. Pr. Paroh Constantin Mitea
 • 25 decembrie 2010 - la initiativa ÎPS Sa Dr. Laurenţiu Streza s-a organizat in ziua de Craciun o slujba de Vecernie la Catedrala Mitropolitana cu participarea tuturor preotilor din Sibiu, întreaga comunitate sibiana s-a adunat la „Biserica mama” în jurul IPS Sale;

***

La slujbele arhiereşti săvârşite de PS Sa Andrei Făgărăşanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, au participat P.C. Pr. Protopop Ioan Coşa şi preoţii sibieni. Pe parcursul anului 2010, momentele de slujire arhierească, din Protopopiatul Sibiu, au fost:

 • 9 martie 2010 - de ziua hramului Bisericii din Parohia Cisnădioara „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia” P.C. Pr. Paroh Radu Gârbacea;
 • 21 mai 2010 - de ziua hramului Bisericii din Parohia Sibiu „Sf. Împăraţi Constantin si Elena” P.C. Pr. Răduleţ Teodor, P.C. Pr. Răduleţ Adrian, P.C. Pr. Liviu Anghel şi P.C. Pr. Oana Ioan;
 • 21 octombrie 2010 – de ziua Cuvioşilor Mărtirisitori Ardeleni la Parohia Vurpăr, P.C. Pr. Marin Eugen;
 • 07 decembrie 2010 la de ziua hramului Capelei „Sfânta Muceniţă Filofteia” din Sibiu

***

Pe parcursul anului 2010 s-au instalat în parohii următorii preoţi:

 • P.C. Pr. Alin Danciu, Parohia Daia – 11 aprilie 2010
 • P.C. Pr. Murgoiu Crucian Gheorghe, Parohia Nucet 13 iunie 2010
 • P.C. Pr. Ciprian Creangă, Parohia Turnisor I, 30 noiembrie 2010