Evenimente

Conferinta Februarie 2016... Mai mult

Conferinta Ianuarie 2016... Mai mult

Praznicul Bobotezei 2016... Mai mult

 

 

 

 

 

 

 

 

  • POZA LITURGHIE5

Liturghie comună a preoților din Protopopiat

Liturghie comună a preoților din Protopopiat

 

 

Pentru prima dată în utlimii ani, preoţii din Protopopiatul Sibiu au oficiat Sfânta Liturghie la 17 ianuarie, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, împreună cu Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului şi cu Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. După slujbă s-a oficiat un parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală şi pentru preoţi cu preotese din Sibiu, trecuţi la Domnul. Întâlnirea preoţilor din Sibiu şi împrejurimi a fost organizată de Protopopiatul Sibiu, fiind una festivă, menită să marcheze începutul de an. Dacă la marile sărbători, preoţii sibieni vin la Catedrala mitropolitană pentru a oficia slujbe religioase festive, împreună cu ierarhii Mitropoliei Ardealului, sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare din acest an a fost o zi deosebită pentru preoţimea sibiană, slujind şi împărtăşindu-se din acelaşi potir la Sfântul Altar din inima Sibiului. În acelaşi timp, întâlnirea în cadrul liturgic al preoţilor sibieni a însemnat şi o exprimare a comuniunii şi a bucuriei prilejuite de canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, întrucât la sărbătoarea proclamării ca sfânt şi la prima sa prăznuire pe 30 noiembrie 2011, preoţii sibieni nu au avut posibilitatea să liturghisească împreună.

La aproape şapte ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Antonie Plămădeală, ierarhii şi preoţii din Sibiu şi împrejurimi au găsit de cuviinţă a-l pomeni împreună pe cel care le-a fost părinte, duhovnic şi chiriarh. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a fost pomenit împreună cu alţi preoţi şi preotese adormiţi în Domnul.Anul Sfântului Maslu.

După Sfânta Liturghie, s-a oficiat o slujbă de parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, preoţii şi preotesele din Protopopiatul Sibiu, adormiţi în Hristos. Apoi, întâlnire preoţilor sibieni cu ierarhii Arhiepiscopiei Sibiului a avut şi o latură administrativă şi pastorală. IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit celor peste 70 de preoţi veniţi la Catedrală să liturghisească şi i-a îndemnat ca în acest an, închinat Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, să mediteze mai mult asupra acestei teme şi să împlinească cele rânduite pentru bolnavi şi nevoiaşi.

“În acest an trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra acestei lucrări pastoral-misionare a Bisericii şi anume săvârşirea Sfânutului Maslu. Ea se face în zilele de post, printr-o pregătire sufletească. De aceeea, în bisericile noastre unde se face zilnic Sfânta Liturghie, în zilele de vineri se oficiază şi slujba Sfântului Maslu. Este o lucrare extraordinară de care ne folosim cu toţii şi ne vom putea bucura de o împreună-slujire, încercând să ne câştigăm împreună mântuirea, noi şi poporul care ne-a fost încredinţat ”, a spus Înalt Prea Sfinția Sa Mitropolit Dr. Laurențiu Streza.