Evenimente

Conferinta Februarie 2016... Mai mult

Conferinta Ianuarie 2016... Mai mult

Praznicul Bobotezei 2016... Mai mult

 

 

 

 

 

 

 

 

  • POZA LITURGHIE5

Noi preoti instalati in Protopopiatul Sibiu

Noi preoți în Protopopiatul Sibiu

 

Duminică 26.02.2012 – instalarea P.C. Pr. Ioan Lupu – preot II la Parohia Turnișor II Sibiu

 

Credincioşii Parohiei Turnişor II din Sibiu au întâmpinat Postul Mare la capela parohială, unde Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie şi le-a prezentat un nou preot slujitor. Părintele Ioan Lupu are misiunea de a finaliza lucrările la biserica parohială şi de sprijini lucrarea pastoral-misionară din parohie.

Capela “Sf. Ilie” şi “Sf. Mina” din cartierul sibian Turnişor a fost plină de credincioşi la Sfânta Liturghie din duminica dinaintea Postului Mare, zi de mare importanţă duhovnicească în viaţa bisericească. Atmosfera de sărbătoare din micul lăcaş de cult a fost creată de bucuria primirii un nou slujitor, tânărul preot Ioan Lupu, adus în parohie pentru a răspunde cerinţelor pastorale şi administrative şi ca ajutor pentru parohul de la Turnişor, părintele Nicolae Comănici. Biserica mare a fost începută în 2005 iar acum este în stadiul de finalizare, lucrându-se la finisaje. Urmează a fi realizate instalaţiile electrice şi termice, catapeteasma şi celelalte necesare pentru a se crea spaţiu liturgic adecvat slujbelor religioase. În viitorul apropiat, enoriaşii nădăjduiesc să participe la slujbele religioase în biserica mare.

Din soborul de preoţi şi diaconi care l-a înconjurat pe IPS Mitropolit Laurenţiu au făcut parte protopopul de Sibiu, părintele Ioan Coşa, preoţi slujitori din Sibiu şi împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi din Sibiu.

Postul duhovnicesc

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Laurenţiu l-a hirotesit duhovnic pe părintele Ioan Lupu, după care a rostit un cuvânt de învăţătură despre lucrarea duhovnicească din Postul Mare şi a tâlcuit Evanghelia din Duminica Iertării.

“Postul făcut în numele lui Hristos implică atât trupul cât şi sufletul. Postul de bucate trebuie să fie unit cu cel de păcate. În timpul postului, reducem mâncarea, dar reducem şi păcatele noastre. Încercăm ca minţile noastre să fie îndreptate spre Dumnezeu iar inimile să fie deschise acum spre iubirea de Dumnezeu şi de semen. Faptele pe care le implinim de acum înainte trebuie să fie fapte ale credinţe, fapte adevărate, care să susţină efortul pe care îl facem prin postirea de bucate”, a subliniat Părintele Mitropolit.

A urmat prezentarea părintelui Ioan Lupu, căruia i s-a înmânat Evanghelia, Sfânta Cruce şi o cheie, simboluri ale întreitei demnităţi preoţeşti. Părintele Lupu a adresat un cuvânt de mulţumire tuturor celor care l-au ajutat să devină preot şi i-a oferit IPS Laurenţiu o icoană cu Sfântul Ilie şi Sfântul Mina. Părintele paroh Nicolae Comănici a mulţumit IPS Mitropolit Laurenţiu pentru vizita pastorală, pentru grija faţă de parohie şi i-a urat bun-venit noului preot slujitor. Sărbătoarea s-a încheiat cu o vizită pe şantierul bisericii parohiale şi cu agapa frăţească.

 

Duminică 04.03.2012 – instalarea P.C. Pr. Nicolae Rusu – preot II la Parohia Sibiu Inferior I

 

          În Duminica Ortodoxiei Preasfinția Sa Andrei Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, alături de P.C Pr. Ioan Coșa, Protopop al Protopopiatul Ortodox Român Sibiu, l-au instalat, din încredințarea Înalt Prea Sfinției Sale Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului în postul de preot II la Parohia Ortodoxă Română Sibiu Inferior I, cu slujirea la biserica parohială cu hramul Sfântul Evanghelist Luca, situată pe strada Lungă.

 

Duminică 11.03.2012 – instalarea P.C. Pr. Cristian Vaida – preot paroh la Parohia Sibiu Inferior II și P.C. Pr. Claudiu Curiban – preot paroh la Parohia Sibiu Inferior VI

– instalarea P.C. Pr. Sorin Bucur – preot II la Parohia Sibiu Lazaret IV

 

În Duminica a doua din Postul Mare, credincioşii Parohiei Inferior II din Sibiu şi-au primit noii preoţi parohi, prezentaţi de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu după liturghia arhierească oficiată în biserica parohială. În aceeaşi zi, ierarhul a mai instalat un preot la Biserica “Naşterea Domnului” din acelaşi oraş.

Biserica închinată Sfântului Mucenic Pantelimon, Acoperământului Maicii Domnului şi Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, din preajma Gării Mici din Sibiu, a fost plină de credincioşi din cartierul apropiat lăcaşului de cult în construcţie, veniţi să se roage la Sfânta Liturghie arhierească, să se împărtăşească cu Sfintele Taine şi să-şi cunoscă noii preoţi.

Cei doi slujitori ai Sfântului Altar, părintele Cristian Vaida, secretar eparhial şi părintele Claudiu Curiban, secretar la Protopopiatul Sibiu, au făcut parte din numerosul sobor de preoţi şi diaconi care l-a înconjurat pe IPS Mitropolit Laurenţiu la Sfânta Liturghie. Amintim şi pe vicarul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Ilarie Benchea, pe consilierul administrativ de la aceeaşi eparhie, părintele Petru Madina, pe consilierul cultural eparhial, părintele Savu Popa şi pe protopopul de Sibiu, părintele Ioan Coşa. La slujba religioasă şi la ceremonia de instalare au participat şi autorităţi locale, parlamentari şi ctitori de seamă ai bisericii sibiene.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea celei de-a doua duminici din Postul Paştilor, a amintit scrierile teologice unice ale Sfântului Grigorie Palama, sărbătorit în această duminică şi a sintetizat învăţăturile pe care Evanghelia duminicală, a vindecării slăbănogului din Capernaum, le aduce în viaţa credincioşilor.

“Învăţăm din Evanghelia de astăzi că trebuie să avem o credinţă puternică şi lucrătoare. Nu trebuie să considerăm că este suficient să avem grijă doar de sufletele noastre, de noi şi de ai noştri. Dragostea noastră trebuie să treacă aceste hotare şi să se îndrepte către cei care sunt rânduiţi de Dumnezeu să fie apropiaţii noştri. Şi dacă această dragoste ne îndreaptă spre Hristos, îi vom purta cu noi, în inimile noastre, în rugăciunile noastre, pe cei ce stau apropae de noi şi au de purtat crucea suferinţelor trupeşti” a subliniat Părintele Mitropolit.

A urmat cuvântul de mulţumire al fostului paroh, părintele Tudor Burcuş, ieşit la pensie după mai bine de 44 de ani de activitate pastorală, timp în care a construit trei biserici. Părintele Burcuş, în pofida vârstei înaintate şi a neputinţelor trupeşti, va rămâne la biserică un real sprijin celor doi preoţi parohi, în activitatea pastoral-misionară din cele două comunităţi. Părintele Tudor Burcuş a primit distincţia Crucea Şaguniană şi un act de cinstire, ca o încununare şi ca o înaltă răsplată pentru anii de slujire preoţească. Aceeaşi distincţie a fost oferită şi părintelui Corneliu Erneanu, preot la Biserica “Sfântul Gheorghe” din Parohia Mea-Eramos, Mitropolia Megarei şi Salaminei, Grecia, pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului bisericii sibiene şi Arhiepiscopiei Sibiului. Părintele Erneanu i-a oferit IPS Laurenţiu un engolpion cu Maica Domnului, iar ctitorii principali ai bisericii au fost rsăplătiţi de părintele Tudor Burcuş cu icoane şi flori. Ceremonia de instalare a celor doi preoţi parohi a încheiat sărbătoarea de la Biserica “Sfântul Pantelimon”. Noii slujitori au primit Evanghelia, Crucea şi o cheie, simbolizând cele trei demnităţi la care sunt chemaţi şi au fost îndemnaţi să continue lucrările la biserica începută în 2005 şi aflată acum la stadiul de finisaje interioare.

În aceeaşi zi, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a instalat ca preot slujitor la Biserica “Naşterea Domnului” din Sibiu, pe părintele Sorin Bucur, pentru a fi un real sprijin în toate activităţile sociale şi pastorale din parohia păstorită de părintele protopop Ioan Coşa. Au fost prezenţi numeroşi credincioşi din parohie, părintele vicar administrativ Ilarie Benchea, părintele consilier Savu Popa şi alţi preoţi slujitori.