Evenimente

Conferinta Februarie 2016... Mai mult

Conferinta Ianuarie 2016... Mai mult

Praznicul Bobotezei 2016... Mai mult

 

 

 

 

 

 

 

 

  • POZA LITURGHIE5

Piatra de temelie la Parohia Dealu Ocnei

Piatra de temelie la Parohia Dealu Ocnei

 

     Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, la biserica din cartierul mărginaş sibian cunoscut tuturor cu denumirea de Viile Sibiului. La sfârşitul slujbei religioase, ierarhul a aşezat piatra de temelie pentru o nouă biserică în comunitatea de aici.

     Aşezarea de la Viile Sibiului îşi are originile în perioada comunistă, când aici funcţiona o Întreprindere Agricolă de Stat (IAS) şi muncitorii locuiau în casele construite în jurul acesteia. După desfiinţarea IAS-ului, a rămas aici o comunitate, care în prezent numără 75 de familii. Parohia a fost înfiinţată după Revoluţia din 1989, cu numele Dealu Ocnei, iar în urmă cu cinci, s-a amenajat o bisericuţă într-una dintre case, închinată Pogorârii Sfântului Duh. Visul credincioşilor de a avea un lăcaş de cult nou începe să se împlinească, piatra de temelie fiind aşezată de IPS Mitropolit Laurenţiu, pe un teren din inima comunităţii, donat de o credincioasă din Sibiu. La Sfânta Liturghie oficiată de ierarh şi de un sobor de preoţi şi diaconi în bisericuţa de la Viile Sibiului, au participat majoritatea enoriaşilor, lăcaşul de cult dovedindu-se a fi neîncăpător. Între preoţii slujitori amintim pe pr. prof. dr. Vasile Grăjdian de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi pe părintele protopop Ioan Coşa, iar între oaspeţii de seamă s-a numărat şi primarul din Şura Mare, Nicolae Avram.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre Judecata Universală care va aşeza pe cei drepţi spre comuniune veşnică în Împărăţia Cerească, iar pe cei nedrepţi spre osândă veşnică.

     “La judecată, conştiinţa omului va fi luminată, iar sufletul, ieşit din trup, va vedea ca într-o oglindă viaţa sa şi a celor ce au trăit împreună cu el. Ne vom aduce aminte de toate faptele noastre şi nu le vom mai putea ascunde sau uita. În acelaşi timp, ni se va da putere să vedem şi faptele celorlalţi, pentru a fi judecaţi sau răsplătiţi după urmările faptelor noastre. Dacă am făcut fapte bune, acestea continuă să facă bine şi după moartea noastră. Binele acesta se cumulează, se adună şi ne urmează pe noi dincolo, când suntem în Împărăţia Cerurilor. Iar dacă facem fapte rele în această viaţă şi lucrează răul în lume, acesta se va adăuga ca o greutate la judecata de obşte. Judecata finală va fi completă şi veşnică. Se va judeca şi trupul, dar şi faptele şi urmările lor. Va fi veşnică, pentru că nu va mai fi altă judecată. Sentinţa judecăţii finale va schimba sentinţa judecăţii particulare. O va temeinici sau o va înrăutăţi, în funcţie de ceea ce Biserica va lucra pentru noi”, a spus Părintele Mitropolit.

     La final, atât părintele protopop Ioan Coşa, cât şi parohul de la Viile Sibiului, părintele Ovidiu Craiu, au adresat mulţumiri IPS Mitropolit Laurenţiu pentru vizita pastorală şi binecuvântarea dată comunităţii. Părintele Craiu i-a oferit ierarhului o icoană, din partea parohiei.

Sărbătoarea a continuat cu procesiunea spre locul unde se va construi noua biserică. Aici, s-a oficiat slujba specifică, locul fiind sfinţit în cele patru puncte cardinale şi încredinţat lui Dumnezeu pentru a I se zidi casă şi lăcaş de închinare. După aşezarea pietrei de temelie, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotesit iconom pe părintele Ovidiu Craiu şi a felicitat comunitatea prezentă pentru credinţă şi pentru curajul de a construi un lăcaş de rugăciune, în vremuri dificile din punct de vedere material. Lăcaşul de cult va avea hramurile “Naşterea Maicii Domnului”, “Sfântul Stelian” şi “Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”.