Evenimente

Conferinta Februarie 2016... Mai mult

Conferinta Ianuarie 2016... Mai mult

Praznicul Bobotezei 2016... Mai mult

 

 

 

 

 

 

 

 

  • POZA LITURGHIE5

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social

     La şedinţa adiminstrativă lunară a Protopopiatului Sibiu, reprezentanţii Departamentului Social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului au organizat o sesiune de informare şi de formare în cadrul Proiectului “FORTE” al Patriarhiei Române. Preoţii au aflat mai multe despre cum îşi pot organiza mai bine activitatea de asistenţă socială din parohii.

     Delegaţia Arhiepiscopiei Sibiului a fost condusă de consilierul social din cadrul eparhiei, pr. Nicolae Rusu, iar prezentările au fost făcute de formatorii eparhiali din cadrul proiectului amintit, asistenţii sociali Tudor Costea şi Simona Dragomir. Preoţii veniţi la sediul Protopopiatului Sibiu au primit o mapă cu pliante şi material informativ referitor la proiectul “FORTE”, implementat în eparhiile de pe cuprinsul Patriarhiei Române. Mesajul de binecuvântare al Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, pentru această sesiune de formare a fost trannsmis de părintele consilier Nicolae Rusu.

Prezentările celor doi vorbitori amintiţi au cuprins informaţii despre sistemul de asistenţă socială din ţară şi modalitatea prin care parohiile pot oferi ajutorul necesar persoanelor aflate în diferite situaţii de criză.

     “Formatorii noştri au vorbit despre tipologia serviciilor sociale, despre planificarea şi beneficiarii acestora, precum şi despe multe alte lucruri importante pentru fiecare preot ce oferă servicii sociale în parohia păstorită, ca o încununare a activităţilor pastoral-misionare”, ne-a spus pr. consilier Nicolae Rusu.

Centre sociale pe lângă biserici

     Întâlnirea formatorilor din cadrul proiectului “FORTE” cu preoţii din Protopopiatul Sibiu a fost benefică şi necesară, având în vedere implicarea parohiilor sibiene în asistenţa socială. Pe lângă multe biserici din Sibiu şi din alte localităţi se află instituţii de asistenţă socială, unde tineri şi bătrâni, persoane şi familii aflate în nevoi, găsesc sprijinul necesar.

     “Fiecare parohie din protopopiatul nostru este implicată în lucrarea socială din comunitate şi asta pentru că, la ultima şedinţă a Adunării eparhiale, IPS Mitropolit Laurenţiu ne-a solicitat ca fiecare preot să se implice social în parohia administrată. Avem la parohii mai multe cantine sociale, centre de zi, centre de tip after-school, unde elevii sunt ajutaţi să-şi facă lecţiile şi suntem cu toţii efectiv implicaţi în asistenţa socială a semenilor noştri”, ne-a spus protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coşa.

     Sesiune de formare în cadrul proiectului “FORTE” au avut loc şi în alte protopopiate din Arhiepiscopia Sibiului, iar săptămâna viitoare va avea loc o astfel de întâlnire cu preoţii din protopopiatele Braşov şi Săcele.

     Amintim că proiectul “FORTE” este implementat în mai multe parohii din ţară prin Federația “Filantropia” şi Patriarhia Românǎ, în parteneriat cu Instituto de Formacion Integral și Global Commercium Development din Spania. Proiectul urmărește dezvoltarea capacităţii organizaţionale a structurilor active în domeniul parteneriatului social din cadrul Administraţiei Patriarhale şi a eparhiilor înscrise.