Evenimente

Conferinta Februarie 2016... Mai mult

Conferinta Ianuarie 2016... Mai mult

Praznicul Bobotezei 2016... Mai mult

 

 

 

 

 

 

 

 

  • POZA LITURGHIE5

Praznicul Bobotezei in Protopopiatul Sibiu

Praznicul Bobotezei în Protopopiatul Sibiu

 

Praznicul Bobotezei a adunat câteva mii de sibieni în Piaţa Mare din inima cetăţii transilvane, pentru a participa la slujba de sfinţire a apei şi pentru a primi la final aghiazma mare. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, pe o scenă amenajată de autorităţile locale în Piaţa Mare.

Înainte de slujba de sfinţire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană, participând sute de credincioşi, autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţii Armatei şi Jandarmeriei, iar în soborul de preoţi s-au aflat slujitorii lăcaşului de cult, precum şi profesori de la Facultatea de Teologie “Sfântul Andrei Şaguna”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu.

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu, soborul de preoţi şi credincioşii au mers în procesiune spre Piaţa Mare, purtând prapuri, icoana praznicului şi cântând troparul Bobotezei. La orele 12.00, toţi preoţii din oraş, împreună cu Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, l-au întâmpinat pe ierarh pe scena din Piaţa Mare, după care a urmat slujba de sfinţire a apei. Peste 11 mii de litri de apă au fost pregătite pentru această zi de mare binecuvântare, iar credincioşilor le-au fost împărţite 7000 de sticle cu aghiazmă mare. Credincioşii au avut posibilitatea de a lua apa sfinţită şi din cele 12 butoaie aşezate în Piaţa Mare şi păstrate mai mult timp după termniarea slujbei religioase.

“Suport al vieţii spirituale”

La sfârşit, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor prezenţi despre însemnătatea deosebită a Bobotezei, praznicul prin care cinstim arătarea Sfintei Treimi la Iordan.

“Înainte ca Mântuitorul Iisus Hristos să-şi înceapă activitatea Sa, era nevoie de o confirmare din Cer a dumnezeirii Sale. Praznicul de astăzi se numeşte şi Arătarea Domnului. Pe parcursul Vechiului Testament, Dumnezeu S-a descoperit în diferite forme, dar acum, Sfânta Treime se arată pe pământ în mod iconic: Fiul se află în apa Iordanului, Duhul Sfânt se pogoară peste el în chip de porumbel, iar glasul Tatălui confirmă din Cer că <<Acesta este Fiul Meu Cel Preaiubit>>”, a spus IPS Laurenţiu.

Ierarhul a subliniat mai apoi bogăţia darurilor duhovniceşti pe care ni le aduc gustarea şi stropirea cu aghiazma mare, prin care ne sfinţim trupurile şi casele noastre. Părintele Mitropolit a subliniat unicitatea Sfântului Botez, care nu trebuie confundat cu stropirea cu aghiazma mare şi i-a îndemnat pe credincioşi să păstreze cu mare cinste şi să consume cu multă credinţă apa sfinţită la Bobotează. “Dacă Dumnezeu a lăsat apa ca principiu al vieţii, fără de care nu putem exista, iată că acum, apa îşi schimbă finalitatea şi devine suport al vieţii spirituale, întărire în credinţă şi prin ea ni se împărtăşeşte harul şi binecuvântarea lui Dumnzeue pentru a ne întări viaţa noastră creştinească”, a mai spus IPS Laurenţiu.