Evenimente

Conferinta Februarie 2016... Mai mult

Conferinta Ianuarie 2016... Mai mult

Praznicul Bobotezei 2016... Mai mult

 

 

 

 

 

 

 

 

  • POZA LITURGHIE5

Sedinta Administrativă din 14.02.2013

     Preoţii de la parohiile arondate Protopopiatului Sibiu au avut posibilitatea să-l audieze pe pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, în cadrul şedinţei lunare administrative, eveniment festiv la care s-au prezentat ultimele lucrări semnate de marele profesor de la academia şaguniană.

La întâlnirea cu preoţii din protopopiatul amintit, eveniment organizat ieri, 14 februarie, la sediul instituţiei, pr. prof. dr. Mircea Păcurariu a vorbit preoţilor despre marele mitropolit al Ardealului, Sfântul Andrei Şaguna şi despre viaţa Bisericii din Basarabia, informaţiile fiind publicate în ultimele două lucrări semnate de părintele academician şi anume “O viaţă închinată Bisericii şi neamului-Sfântul Ierarh Şaguna”, un volum închinat vieţii şi activităţii primului mitropolit al Ardealului şi “Basarabia. Aspecte din viaţa Bisericii şi a neamului românesc”, o lucrare apărută în 1993, reeditată şi actualizată de curând.

     “Gândul tipăririi acestei cărţi mi-a venit îndată după canonizarea Sântului Andrei Şaguna, pentru că de ani de zile am fost preocupat de personalitatea sa şi am scris o serie de studii şi de articole în Revista Teolgică, în Telegraful român şi în alte publicaţii. Am considerat că trebuie să scriu şi o carte, mai ales că de o sută de ani încoace, de la Monografia lui Ioan Lupaş şi până în prezent, doar doi cercetători şi aceştia străini, au publicat două monografii temeinice. Prima lucrare aparţine istoricului american Keith Hitchins, care s-a ocupat de personalitatea Sfântului Andrei Şaguna, dar sub raport politic, punând în lumină rolul mitropolitului în Revoluţia din 1848 şi în evenimentele naţional-politice din 1848-1849. A doua monografie a fost scrisă în limba germană de pastorul Johann Schneider, astăzi episcop şi care prezintă mai mult pe teologul şi pe canonistul Şaguna. Am socotit că este necesară o monagrafie nouă, bazată şi pe cercetările făcute de 140 de ani încoace, pe anumite documente de arhivă găsite de mine şi pe mărturiile contemporanilor mitropolitului, în special pe cele ale ucenicului apropiat, episcopul Nicolae Popeea”, a subliniat părintele Păcurariu.

     Anul Sfinţilor Împăraţi

     La aceeaşi întâlnire a preoţilor sibieni, consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, a mai prezentat şi alte apariţii de la Editura Andreiana şi i-a îndemnat pe preoţi să parcurgă aceste lucrări, prin care se desăvârşeşte programul de lectură al fiecărui slujitor al Sfântului Altar, alături de Sfânta Scriptură, scrierile Sfinţilor Părinţi şi alte cărţi de teologie.

Şedinţa de la Sibiu a cuprins şi discuţii despre problemele de ordin administrativ şi de organizare a evenimentelor religios-culturale de la Sibiu.

     “Au fost comunicate preoţilor multe aspecte legate de manifestările pe care le organizăm în acest an, în care îi omagiem pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Apoi, am discutat modul prin care fiecare parohie va susţine în continuare eforturile de zidire a Catedralei Mântuirii Neamului, dar şi multe alte activităţi legate de adunările noastre administrative”, a spus pr. protopop Ioan Coşa.