Evenimente

Conferinta Februarie 2016... Mai mult

Conferinta Ianuarie 2016... Mai mult

Praznicul Bobotezei 2016... Mai mult

 

 

 

 

 

 

 

 

  • POZA LITURGHIE5

Cinstirea preotilor pensionari 2014

Protopopiatul Sibiu a organizat in data de 6 octombrie, o manifestare duhovnicească dedicată preoţilor şi preoteselor pensionari din cetatea transilvană, cu ocazia Zilei Internaţionale a Vârstnicilor. La manifestare a participat Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, care i-a binecuvântat pe slujitorii sfintelor altare.

 

În fiecare an, Protopopiatul Sibiu organizează la începutul lunii octombrie o manifestare duhovnicească prin care preoţii sibieni aduc recunoştinţă, mulţumire şi felicitare înaintaşilor în misiunea pastorală din comunităţile încredinţate spre îndrumare spirituală. Aflată la a cincea ediţie, manifestarea din acest an, organizată ca de fiecare dată în preajma Zilei Internaţionale a Vârstnicilor, a fost găzduită de Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Sibiu. Aici, PS Episcop Andrei Făgărăşanul a oficiat o slujbă de mulţumire şi un Parastas pentru preoţii trecuţi la Domnul în ultimii ani. În soborul slujitor s-au aflat: consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, pr. inspector social Tiberiu Kiss, preoţii de la biserica menţionată şi o parte din preoţii pensionari invitaţi.

 

Venerabilii preoţi au fost însoţiţi de doamnele preotese şi de alţi membri ai familiei, veniţi să se roage împreună pentru sănătate, ani îndelungaţi şi mântuire sufletească. Au mai fost prezenţi: personalul administrativ al Protopopiatului Sibiu, angajaţi ai Departamentului social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului şi credincioşi. Între cei pomeniţi la Parastas s-au numărat şi slujitori ai bisericilor din Sibiu, dar şi ctitorul locaşului de cult unde s-a oficiat slujba religioasă, părintele Aurel Răduleţ.

 

Modele în slujire

 

La finalul slujbelor, PS Episcop Andrei Făgărăşanul i-a binecuvântat pe preoţii şi preotesele ieşiţi la pensie, i-a felicitat şi a transmis mesajul Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

"Am mai străbătut un popas duhovnicesc din viaţa noastră pământească, în care dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră şi pentru marea Sa milostivire arătată faţă de neamul omenesc. Ne-am rugat astăzi pentru preoţii şi preotesele trecuţi în lumea veşniciei, iar pentru darurile primite de la Dumnezeu nu putem să-I mulţumim decât în duh de rugăciune", a spus ierarhul.

La rândul său, protopopul Ioan Coşa a exprimat recunoştinţa şi gratitudinea preoţilor mai tineri faţă de înaintaşii lor, care le-au fost părinţi duhovniceşti şi îndrumători în slujirea pastorală, în misiunea din parohii şi în viaţa de familie.

"Împlinim o datorie de a ne respecta şi preţui înaintaşii, preoţii şi preotesele, părinţii noştri spirituali. Considerăm că ei nu pot fi şterşi din inimile noastre, chiar dacă au fost şterşi din statele de plată. Le aducem cinstire şi respect prin aceste momente. Noi îi recunoaştem ca părinţii noştri duhovniceşti şi nu îi dăm uitării, ci îi purtăm mereu în inimile noastre, ca modele de comportament, de slujire şi de atitudine", a subliniat pr. Ioan Coşa.

 

Momentul de cinstire a preoţilor şi preoteselor pensionari a continuat cu o agapă frăţească oferită de Protopopiatul Sibiu, prilej pentru invitaţi de a depăna amintiri plăcute din timpul slujirii lor în parohii şi de a mulţumi organizatorilor pentru că an de an îşi amintesc de ei şi le oferă aceste momente de bucurie.