30 noiembrie 2018 Priveghere si procesiune inchinate Sfantului Ierarh Andrei Saguna

Hramul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna a adunat și în acest an mulțimi de credincioși și de pelerini din Transilvania la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Grupuri de credincioși din protopopiatele Arhiepiscopiei Sibiului, dar și de mai departe, au venit joi seara pentru a participa la slujba Privegherii oficiate în Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și numeroși preoți din Sibiu și din celelalte protopopiate ale eparhiei.

Slujba Privegherii din acest an a avut și o însemnătate aparte pentru că, în prag de sărbătoare a Centenarului Marii Uniri, la Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost adusă o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare păstrată în muzeul Topkapî din Istanbul. Sabia a fost adusă de o delegație a

Inspectoratului Județean de Jandarmerie Brașov, a Ordinului Militar Creștin Ortodox Sfânta Maria și a Camerei de Comerț Balcanică din Brașov.

După slujba Vecerniei și a Litiei sabia a fost prezentată credincioșilor, iar la final a fost dusă la Brașov unde va rămâne definitiv.

Ca de fiecare dată slujba privegherii închinată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna a fost urmată de procesiunea prin centrul vechi al orașului. Preoții au purtat icoana și racla cu moaștele Sfântului Andrei Șaguna, alături de o icoană a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și copia după sabia acestuia. Preoții au fost însoțiți în procesiune de militari și jandarmi cu făclii în mâini, iar corul preoților din Sibiu, dirijat de pr. Alexandru Szasz, care a dat răspunsurile liturgice la slujba Privegherii, a interpretat pricesne și cântece patriotice.

În cuvântul de binecuvântare IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit credincioșilor, pelerinilor, oficialităților prezente și tuturor oaspeților pentru participarea și în acest an la slujba de Priveghere pentru cel de-al doilea hram al Catedralei mitropolitane.

„Este pentru a opta oară când cel de-al doilea hram al Catedralei noastre este sărbătorit și întotdeauna am început cu Vecernia de seară, închinată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și Sfântului Apostol Andrei, iar această bucurie duhovnicească dorim să o împărtășim și cetății. De aceea, acest vohod de la Litie îl prelungim și prin oraș, luând moaștele Sfântului Ierarh Andrei și purtându-le în cântări prin centrul orașului, unind cetatea și Biserica într-un imn de laudă. Avem astăzi încă o bucurie, pentru că sfinții se cheamă între ei. Sfântul Ștefan cel Mare a fost prezent aici prin icoana sa și printr-un semn care, în copie, a fost recuperat din Turcia, este vorba de sabia acestui mare voievod și sfânt”, a subliniat ierarhul.

La slujba de Priveghere a fost prezent și preotul Doru Gheaja, cunoscut interpret de muzică patriotică. Părintele Gheaja a interpretat Cântecul lui Ștefan cel Mare, precum și alte cântări patriotice închinate Centenarului Marii Uniri de la 1918