6 ianuarie 2018 oficierea in Piata Mare a Sibiului a slujbei de Sfintire Mare a Apei, din ziua Sarbatorii Botezului Domnului

Praznicul Botezului Domnului a adunat și în acest an mulțimi de credincioși la Catedrala mitropolitană din Sibiu unde au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza. Mulți dintre credincioșii prezenți au primit Sfânta Împărtășanie în cadrul Sfintei Liturghii.

După Sfânta Liturghie credincioșii au participat în număr mare la slujba mare de sfințire a apei, oficiată în Piața Mare din Sibiu, pe o scenă amenjată. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu și slujitorii Catedralei mitropolitane s-au aflat Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, consilieri eparhiali, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, precum și preoții de la bisericile din Sibiu. Piața Mare s-a umplut de credincioși veniți să primească aghiazma mare și să fie binecuvântați de soborul slujitor.

Peste 11.000 de sticle cu apă sfințită și șapte butoaie de mari dimensiuni au fost pregătite pentru a oferi credincioșilor aghiazma mare în această zi de mare praznic.

În cuvântul de învățătură de la sfârșitul slujbei religioase IPS Mitropolit Laurențiu a vobit despre praznicul Bobotezei și despre folosul duhovnicesc al gustării din aghiazma mare.

„Praznicul de astăzi completează descoperirea lui Dumnezeu, pentru că până în veacul al IV-lea Nașterea Domnului și Botezul Domnului s-au serbat împreună, numindu-se Arătarea Domnului sau Epifania. Ele s-au separat, dar au legătură și continuitate. Mântuitorul lumii, împlinind vârsta de 30 de ani, a plinit toată rânduiala lumii din acea vreme pentru a începe activitatea sa de propovăduire. A primit însă un botez al pocăinței pentru că El avea toate păcatele omenirii asupra Sa și le-a afundat în râul Iordanului prind botezul lui Ioan. Evanghelia de astăzi ne descrie modul în care acest ultim profet al Vechiului Testament, s-a minunat de smerenia Fiului lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

Preoții au împărțit la final apa sfințită mulțimilor de credincioși pentru a gusta din ea și a lua la casele lor spre binecuvântare și sfințire.