6 septembrie 2018 Intalnirea internationala a tinerilor ortodocsi de la Sibiu

Cea de-a cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) a fost deschisă joi, 6 septembrie, în Piața Mare din Sibiu. Inima cetății transilvănene a fost plină de tineri din toată țara și din Bisericile ortodoxe din întreaga lume, mândri să poarte steagurile locurilor de unde provin și portul popular, să aducă la Sibiu cântul și tradițiile vechi din toate regiunile țării și din îndepărtate locuri unde Ortodoxia aduce binecuvântare, speranță și iubire de Dumnezeu și față de oameni, din țări precum Grecia, Cipru, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Turcia, Franța și mai multe state africane. Festivitatea deschiderii oficiale a ITO 2018 a fost un adevărat spectacol al tinereții și al bucuriei de a trăi frumos credința străbună.

Organizatorii au pregătit două scene în Piața Mare pentru ca festivitatea să capete amploare unei adevărate sărbători a tinereții.

Tinerii au fost primiți de gazde în Piața Mare, alături de oaspeți de seamă veniți să binecuvânteze această manifestare unică, să-i încurajeze pe inimoșii participanți, să le vorbească și să-i asculte.

precum și alți numeroși oaspeți.

Pe scena mare au urcat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, ierarhi din Bisericile Ortodoxe surori și din eparhii ale țării, secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, consilierul din cadrul Ministerului Educației Naționale, Romeo Moșoiu, prefectul județului Sibiu, Adela Muntean, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, primarul Sibiu, Astrid Fodor, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, generalul Ghiță Bârsan, ambasadorul Emil Hurezeanu, precum și alți numeroși oaspeți.

Festivitatea a continuat cu o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza. După slujba religioasă au urmat cuvintele de salut adresate tinerilor de IPS Mitropolit Laurențiu, PF Părinte Patriarh Daniel și de oficialitățile prezente.

În a doua parte a festivității organizatorii au pregătit tinerilor mai multe surprize. Spectacolul artistic a fost deschis de grupul vocal „Anatoly” care a interpretat pricesne, iar mai apoi alături de ei au urcat pe scenă interpreții Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic. Acestora li s-au adăugat corul de copii „Concertino” din Gura Râului, corul Parohiei din Irești, Vrancea, preotul Doru Gheaja și pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre. Piața Mare a răsunat de pricesnele, cântecele patriotice și populare pregătite de artiștii invitați. Spectacolul a conținut și momente de poezie oferite de actorul Florin Coșuleț, sceneta „Meșterul Manole” interpretată de studenți la actorie și membri ai Ansamblului „Junii Sibiului”.

7 septembrie 2018 A doua zi din ITO 2018, zi în care participanții la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) Sibiu 2018 au avut posibilitatea să participe la atelierele pregătite de organizatori. Peste 100 de voluntari facilitatori i-au provocat pe tineri la discuții pe patru teme pregătite pentru aceste ateliere: Nevoia mea de Biserică-între reflex și realitate sau Nevoia mea de Biserică-tânărul și dimensiunea spirituală; Updatarea/Actualizarea Bisericii: Biserica sau Biserica în era tehnologiei: Biserica 4.0; Nevoia de dezvoltare personală: Poate fi Biblia manual de dezvoltare personală sau nevoia de autodezvoltare personală: Poate fi Biblia manual de dezvoltare personală? (manual de zbor); Biserica-validarea fericirii/mântuirii.

Atelierele au avut loc în săli de clasă din cinci unități de învățământ sibiene: Colegiul Național „Octavian Goga”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Colegiul „Onisifor Ghibu”, Școala Gimnazială nr. 1 și Gimnazială nr. 4.

Tot în această zi Conferința „Unitate. Credință. Neam. De 100 de ori România”.

Alături de tineri s-au aflat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, ierarhi din Bisericile Ortodoxe surori, preoți, oficialități și oaspeți.

Înainte de conferință tinerii au intonat imnul național și au ascultat un scurt program artistic oferit de directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac și de micuța artistă Antonia.

În prelegerea sa, ambasadorul Emil Hurezeanu a vorbit tinerilor despre rădăcinile fiecărui neam, datoria de a ne cunoaște și prețui trecutul și despre modelele oferite de înaintași, precum Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, care a transformat Sibiul și Transilvania dintr-o zonă de la marginea Imperiului austro-ungar într-un puternic centru de cultură și spiritualitate românească.

„Dincolo de această sărbătoare a neamului, a credinței, a nădejdii, a dragostei, pe care fiecare dintre noi le va declina altfel ajungând acasă, trebuie să ne găsim sprijin, duhovnici, îndrumători în înaintașii de care avem nevoie astăzi, dar și în semenii noștri, în contemporanii noștri pe care îi avem de-a dreapta și de-a stânga noastră. Dar în sus, în timp, și în jos, în jurul nostru, îi vom găsi de fiecare dată pe adevărații îndrumători”, a spus Emil Hurezeanu.

Procesiunea Unității

După conferință tinerii și delegațiile au participat la Procesiunea Unității. Traseul acestei procesiuni a fost: Sala Transilvania, Bulevardul Mihai Viteazul, Calea Dumbrăvii, Piața Unirii, Strada Andrei Șaguna, strada Mitropoliei și Piața Mare. Pe traseul procesiunii tinerii au cântat pricesne și cântece specifice zonei și țărilor din care provin, au purtat steagurile eparhiilor și țărilor reprezentate, iar sibienii i-au întâmpinat cu aplauze și felicitări. Fanfara Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza, i-au însoțit pe tineri la procesiune și au cântat imne patriotice și religioase.

În fața Catedralei mitropolitane din Sibiu tinerii au fost întâmpinați de IPS Mitropolit Laurențiu care a oficiat o slujbă de mulțumire și de binecuvântare.

„Voi aveți cea mai mare îndreptățire de a spune nu răului. Atenție, deci, pe drumul pe care mergeți, înțelegeți ceea ce vă spun părinții și țineți legătura cu ei pentru că veți deveni și voi părinți. În drumul acesta aveți un temei puternic în iubirea față de Dumnezeu, iubirea față de Biserica în care v-ați născut, ați crescut și în care sperați să rămâneți până la sfârșitul vieții împreună cu Hristos. Hristos

este în mijlocul nostru!”, a spus ierarhul.

A doua zi din programul ITO 2018 s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dansuri populare din toate zonele țării susținut de Ansamblul „Cindrelul-Junii Sibiului”. Spectacolul a avut loc pe o scenă din Piața Mare, iar tinerii au animat din nou centrul istoric al orașului prin dans, cântec și voie bună.

8 septembrie 2018 A treia zi din programul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) Sibiu 2018 i-a adunat pe cei peste 3000 de participanți în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie oficiată pe scena de pe lac și să dea răspunsurile liturgice. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Naum de Ruse (Patriarhia Bulgariei), Înaltpreasfințitul Juraj Stranský, Arhiepiscop de Michalovce și Košice (Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei), Preasfințitul Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), Preasfințitul Nektarios de Arsinois (Biserica Ortodoxă a Ciprului), Preasfințitul Athanasius de Lodz and Poznan (Biserica Ortodoxă a Poloniei), arhimandriți și preoți din Bisericile Ortodoxe surori și din țară.

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre semnificațiile sărbătorii din 8 septembrie și despre cinstirea Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă.

„Maica Domnului este Biserica vie care poartă în ea pe Hristos Mântuitorul, apoi, așa cum o vedem în majoritatea icoanelor noastre, prin naștere și creștere Îl arată lumii, zicând cea mai scurtă predică a ei la nunta din Cana Galileii: Să faceți tot ceea ce Vă va spune El! Ea nu are o altă Evanghelie, altă învățătură sau un alt testament mântuitor, decât Cuvântul cel pururea viu, luminător și sfințitor al Fiului Său. Să ascultăm de Dumnezeu! Acesta este cuvântul pe care Maica Domnului ni-l șoptește din icoanele sale. Acesta este secretul biruinței vieții noastre. Cerul și pământul trec; lumea aceasta este într-o continuă schimbare; s-au perindat mentalități diferite, imperii, ideologii, stăpâniri de tot felul”, a subliniat ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii ierarhii prezenți și reprezentanții delegațiilor au transmis mesajele către tinerii de la ITO Sibiu 2018 ale întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori. Mulți dintre tinerii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar mai apoi au intonat imnul ITO 2018.

Acest moment al celei de-a treia zi din programul ITO 2018 a fost organizat împreună cu Complexul Muzeal Național „ASTRA” din Sibiu.

Cei peste 3000 de tineri care participă la cea de-a cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Sibiu au participat în a treia zi a manifestării la mai multe ateliere de creație, jocuri, activități educative și nenumărate surprize pregătite de organizatori sub motto-ul „Satul român în Centenarul Marii Uniri”.

După Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de arhierei condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, tinerii au gustat dintr-un bulz uriaș, care s-a întins pe câțiva zeci de metri, precum și din tocana pregătită la foc de bucătari iscusiți în ceaune de mari dimensiuni, după o rețetă tradițională din Sadu, județul Sibiu.

Tinerii au fost împărțiți apoi pe grupe de lucru și au avut posibilitatea să învețe vechi meșteșuguri tradiționale, să se joace precum copiii și tinerii de odinioară, să viziteze casele, gospodăriile, bisericile vechi, ansamblurile agricole și toate exponatele din cele peste 100 de hectare ale Muzeul Astra din Sibiu.

Tinerii au participat la ateliere de olărit, de împletit brățări, pictură pe lemn și sticlă, de împletit paie, de prelucrare artistică a lemnului, de muzică tradițională, de împletit cosițe și de țesut brățări. De asemenea, în cadrul Proiectului „Țăranul român de la război la Unire”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul de Identitate Națională-România Centenară, Complexul Național Muzeal „ASTRA” le-a pregătit tinerilor, pe lângă atelierele amintite, și un program destinat rememorării perioadei din timpul primului război mondial. Tinerii au participat și la o demonstrație de mânuire a armelor și de prezentare a uniformelor și echipamentului militarilor români din primul război mondial.

Atmosfera de la atelierele animate de 18 meșteri populari a fost una plină de bucurie și entuziasm, iar tinerii au plecat de la aceste activități cu noi cunoștințe, cu prieteni noi și cu mai multe amintiri.

Ziua s-a încheiat cu un concert de muzică ușoară susținut de Andra și trupa Compact B în Piața Mare din Sibiu.

9 septembrie 2018 Cea de-a cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) s-a încheiat duminică, septembrie, la Catedrala mitropolitată din Sibiu unde tinerii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Naum de Ruse și Preasfințitul Qais, Episcop de Erzurum, împreună cu reprezentanți ai delegațiilor din țară și străinătate.

Tinerii au umplut Catedrala mitropolitană și curtea locașului de cult unde organizatorii au pregătit un ecran de mari dimensiuni pentru a urmări slujba religioasă toți cei care nu au mai încăput în biserică.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu care a tâlcuit Evanghelia din Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci.

„Așa cum în Adam cel vechi noi eram cuprinși și suntem cuprinși prin naștere, spre viață, în Mântuitorul Iisus Hristos suntem cuprinși, în Adam cel Nou, ca să fim curățiți de păcat prin Cruce și apoi cuprinși în slavă prin Înviere. Deci Fiul lui Dumnezeu este în ceruri pentru că El este Dumnezeu adevărat și Om adevărat”, a subliniat IPS Mitropolit Irineu.

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea ITO 2018, autorităților care au sprijinit evenimentul și tinerilor participanți. Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a citit un mesaj adresat tinerilor din partea Președintelui României, Klaus Werner Johannis.

IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe tineri să-și păstreze credința și curăția sufletească pentru a rămâne în continuare vrednici fii ai Bisericii străbune.

„Duceți această mărturie, duceți bucuria pe care ați trăit-o aici în aceste zile, bucuria preamăririi Maicii Preacurate, spuneți părinților voștri, mamelor voastre, câtă bucurie ați creat cerului, Bisericii și tuturor celor care v-au văzut și v-au primit aici. Să fie binecuvântați părinții voșțtri dar să fiți voi rodul binecuvântat al familiei noastre pe care o iubim, o cinstim și o apărăm”, le-a spus ierarhul.

Câțiva tineri au citit un document prin care au fost sintetizate concluziile și dorințele exprimate în cadrul discuțiilor de la ateliere din acest an. Mai apoi, delegația Arhiepiscopiei Craiovei (organizatorii ITO 2019) a primit torța și i-a invitat pe tineri la anul în cetatea Băniei.