Conferință dedicată Anului omagial al satului românesc și Ședință administrativă în Protopopiatul Sibiu.

Preoții de la bisericile din Sibiu au participat joi, 13 iunie, la ședința administrativă lunară organizată de Protopopiatul Sibiu. Lucrările ședinței au avut loc în sala de conferințe a Pavilionului Muzeal Multicultural din cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale din Dumbrava Sibiului.
Ședința administrativă din această lună a fost una festivă și a făcut parte din evenimentele dedicate Anului omagial al satului românesc. Deși își desfășoară lucrarea pastoral-misionară în mare parte în parohii aflate în mediul urban, preoții din Protopopiatul Sibiu au dorit să participe la un eveniment dedicat satului românesc și de aceea ședința din această lună a fost găzduită de Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, o adevărată icoană a patrimoniului cultural și spiritual moștenit de la generațiile anterioare. Mai mult decât atât, invitatul Protopopiatului Sibiu a fost chiar directorul Complexului Național Muzeal „ASTRA”, Ștefan Ciprian Anghel, care le-a vorbit preoților despre unicitatea muzeului din Dumbrava Sibiului și eforturile depuse în conservarea și promovarea patrimoniului rural românesc.
„Muzeul nostru este o Românie în miniatură, iar activitățile pe care noi le desfășurăm pentru ca ruralitatea să meargă mai departe, să fie în conștiința tuturor celor care trăiesc și să fie cumva asumată, muzeul nostru are rădăcini foarte vechi, începând cu secolul al XIX-lea, când o mână de oameni vrednici, împreună cu teologi, cu oameni de știință, cu filosofi și așa mai departe au creat Asociațiunea la Sibiu, un prim luceafăr care a licărit în Transilvania pentru a conștientiza lumea de identitatea românilor din Transilvania”, a subliniat Ștefan Ciprian Anghel.
Noul website al protopiatului
Ședința a continuat cu o prezentare a preotului Ioan Remus Răsvan din Parohia Hamba, una dintre puținele comunități din protopopiatul Sibiu aflate în mediul rural. Părintele Ioan Remus Răsvan a prezentat preoților câteva aspecte legate de istoria, patrimoniul și specificul satului Hamba, aflat la câțiva kilometri de Sibiu.
În cadrul ședinței au fost comunicate diverse aspecte ale lucrării pastorale și administrative din parohiile Protopopiatului Sibiu. Un punct important de pe ordinea de zi a fost lansarea noului website al Protopopiatului Sibiu.
„Site-ul nostru este reactualizat și se pot vedea aici istoricul parohiilor, activitățile din comunități, cum sunt cele sociale sau administrative, și multe alte lucruri din activitatea preoților din protopopiatul nostru”, ne-a spus protopopul de Sibiu, Ioan Coșa.
Părintele protopop Ioan Coșa a transmis tuturor binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și i-a mulțumit managerului general Ștefan Ciprian Anghel pentru prelegerea sa, pentru parteneriatul dintre Muzeul ASTRA și Arhiepiscopia Sibiului, amintind frumoasele momente din cadrul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși de anul trecut găzduite de acest muzeu în aer liber. Părintele protopop i-a oferit managerului Ștefan Ciprian Anghel mai multe cărți.