Conferințe preoțești de toamnă în Arhiepiscopia Sibiului

Preoții din cele 10 protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului au posibilitatea să participe în perioada 15- 20octombrie la conferințele preoțești de toamnă. Din cauza pandemiei cu noul tip de coronavirus și pentru a preveni răspândirea infectării, conferințele de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului se desfășoară în mediul online.

Prima conferință preoțească de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc joi, 15 octombrie, și a reunit slujitorii sfintelor altare din protopopiatele Sibiu, Avrig și Săliște. Tema conferinței a fost „Pastorația familiei și filantropia ortodoxă de ieri și de azi”. Lucrările conferinței preoțești au fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.  Ierarhul a prezentat la începutul conferinței un referat intitulat „Liturghia și filantropia. Daruri ale Duhului Sfânt” prin care a subliniat legătura dintre cultul, credința, trăirea spirituală a Ortodoxiei și faptele bune.

„Prin Sfânta Liturghie omul îşi găseşte sensul adânc al existenţei sale, şi anume detaşarea de viaţa egoistă şi umplerea de viaţa infinită a comuniunii dragostei jertfelnice a Sfintei Treimi. Scopul existenţei umane este dăruirea de sine. Viaţa noastră e un dar al lui Dumnezeu. De aceea trebuie s-o întoarcem lui Dumnezeu ca darul nostru şi de aceea fiecare ectenie a Liturghiei ortodoxe se termină cu îndemnul: «Pe noi înşine şi unii pe alţii şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm». Iubirea altruistă a lui Hristos, pe care o gustă sufletul omului îl face pe acesta capabil să se dăruiască lui Dumnezeu şi aproapelui. Căci din dăruirea de sine a unuia ia putere să se dăruiască celălalt şi-l face pe cel dintâi să răspundă cu o dăruire şi mai mare, căci doar nobleţea dăruirii de sine arătată semenului îl poate mişca pe acesta şi îl poate atrage spre dăruirea sa supremă lui Dumnezeu”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Familia creștină și pastorația

Conferința a continuat cu prelegerea pr. prof. dr. Vasile Mihoc, invitat al organizatorilor pentru a vorbit preoților despre „Familia creștină în lumina Sfintei Scripturi”. Mai apoi, preoții au avut posibilitatea să asculte prezentarea preotului Cristian Ioan Nicolae de la Parohia Turnu Roșu din Protopopiatul Avrig, intitulată „Cateheza parohiala – modalitate de predare a învățăturii ortodoxe către tineri”. Ultimul referat susținut în cadrul conferinței a fost intitulat „Repere actuale privind activitatea misionară a preotului în mediul rural: provocări, șanse din perspectiva pastorației familiei de azi” și a fost pregătit de preotul Bogdan Fluieraș din Parohia Sibiel, Protopopiatul Săliște.

Întâlnirea preoților din cele trei protopopiate menționate a continuat cu discuții pe marginea celor prezentate.

Conferințele preoțești de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului continuă cu întâlnirile preoților din protopopiatele Mediaș și Agnita (16 octombrie), protopopiatele Brașov, Bran-Zărnești și Prejmer-Săcele (19 octombrie) și protopopiatele Făgăraș și Rupea (20 octombrie).