Duminica după Botezul Domnului. IPS Laurenţiu: „Atunci când citim din Evanghelie Îl ascultăm pe Hristos direct vorbindu-ne”

Credincioşii Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Sibiu au primit binecuvântare arhierească la început de an. Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în acest locaş de cult în Duminica de după Botezul Domnului. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, şi preoţii slujitori ai locaşului de cult, părintele Teodor Răduleţ, părintele Adrian Răduleţ şi părintele Ioan Oană.

Credincioşii prezenţi au respectat măsurile impuse de autorităţi în această stare de alertă pentru a împiedica răspândirea virusului Sars-Cov 2.

Iubire şi propovăduire

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a prezentat credincioşilor învăţăturile Duminicii de după Botezul Domnului.

„Evanghelia din Duminica de după Botezul Domnului ne arată lucrarea pe care Mântuitorul o începe de astăzi, lucrarea de propovăduire. După ce a fost botezat la vârsta de 30 de ani, vârsta de la care la evrei aveai dreptul să înveţi şi pe alţii, Mântuitorul îşi începe misiunea Sa de propovăduire. Trebuie să înţelegem ce rol a avut lucrul acesta şi de ce Mântuitorul le-a împlinit pe toate. El n-a venit numai ca să se jertfească pentru  noi, ci împlinindu-le pe toate pe rând, a adus descoperirea lui Dumnezeu, voia lui Dumnezeu, pentru că de la Tatăl a luat ca să ne dea nouă. Deci, Mântuitorul a vestit prin cuvânt şi faptă iubirea nemărginită a lui Dumezeu faţă de noi. Toată învăţătura Sa este cuprinsă în cele patru Sfinte Evanghelii pe care martorii, cei care L-au ascultat, le-au reţinut şi, prin inspiraţia Duhului Sfânt, le-au trecut în aceste cărţi canonice pe care le citim astăzi şi de unde ne inspirăm ca să transmitem şi noi voia lui Dumnezeu, în aşa fel încât tot ce a vestit Mântuitorul Hristos prin cuvânt formează un tot unitar şi se identifică cu Persoana Care a propovăduit. Noi nu luăm şi citim din Evanghelie ceva ce interpretăm după puterea noastă de înţelegere şi încercăm să aplicăm în viaţă, ci atunci când citim din Evanghelie Îl ascultăm pe Hristos direct vorbindu-ne. La fiecare Sfântă Liturghie Îl avem prezent pe Hristos Care Se jertfeşte pentru noi şi, înainte de jertfă, Hristos ne transmite Cuvântul dumnezeiesc, Cuvântul inspirat pe care noi trebuie să-L împlinim în viaţă. Lângă Cuvântul pe care Mântuitorul L-a vestit El a adăugat şi fapta, pentru că iubirea Sa nemărginită a fost transpusă în faptă”, a subliniat ierarhul.

Părintele Adrian Răduleţ a mulţumit la final ierarhului pentru vizita pastorală şi pentru binecuvântare adusă peste credincioşii bisericii. În semn de preţuire şi de recunoştinţă, părintele Adrian Răduleţ i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Maicii Domnului.

Ierarhul şi soborul slujitor s-au rugat şi în această duminică pentru încetarea pandemiei şi pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor.