O imagine reprezinta mai mult decat o mie de cuvinte !
Va prezentam in imagini fotografii reprezentative din activitatea Protopopiatului Ortodox Sibiu:
O imagine reprezinta mai mult decat o mie de cuvinte !
Va prezentam in imagini fotografii reprezentative din activitatea Protopopiatului Ortodox Sibiu:
Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu şi-a sărbătorit ocrotitorul duminică, 17 ianuarie. Sfânta Liturghie din ziua de hram al singurului locaş de cult din Sibiu ocrotit de Sfântul Antonie cel Mare a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, precum şi preoţii slujitori la biserica sibiană.
Credincioşii prezenţi la hramul bisericii au respectat măsurile impuse de autorităţi în această perioadă pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov 2.
Recunoştinţă şi sfinţenie
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia Duminicii a 29-a după Rusalii, a vindecării celor zece leproşi, iar mai apoi a vorbit despre virtuţile Sfântului Antonie cel Mare.
„Înţelegem că suferinţa pe care o aveau cei zece leproşi a fost una extremă, una care nu aducea numai dureri fizice, ci şi izolare, pentru că erau periculoşi pentru întreaga societate. Şi astăzi, unde mai există astfel de boli, persoanele bolnave sunt izolate în leprozerii, în locuri unde stau numai ei şi alţii care vin să-i ajute. Suferinţa lor a fost foarte mare, dar cu atât mai mare a fost şi minunea vindecării lor. Toţi cei zece s-au adresat Mântuitorului cu rugămintea de a fi vindecaţi. Mântuitorul le răspunde prin trimiterea la preoţi, adică prin respectarea unor reguli. Cei care se vindecau de lepră trebuiau să meargă la preoţi şi aceştia îi declarau vindecaţi şi capabili să reintre în familiile lor. Sfântul Evanghelist Luca spune că pe drum toţi s-au vindecat, au văzut minunea pe propriul trup, rănile s-au vindecat şi obţinând ei sănătatea, doar unul şi-a adus aminte de Binefăcător. Toţi ceilalţi, în bucuria vindecării, s-au dus la casele lor. Întorcându-se, Mântuitorul a întrebat unde sunt ceilalţi nouă vindecaţi. L-a binecuvântat pe cel care s-a întors şi l-a iertat de toate consecinţele şi de păcatele care au generat această suferinţă. Ne punem şi noi întrebarea dacă unul din zece, adică zece la sută au fost recunoscători, noi în ce parte ne aflăm? Să fim şi noi între cei care, în fiecare duminică şi în fiecare sărbătoare, dar şi în fiecare moment al vieţii noastre, în rugăciunile pe care le facem, să dăm slavă lui Dumnezeu şi să-i mulţumim Lui pentru toate, şi pentru încercări şi suferinţe, şi pentru bucurii. (…) Sfântul Antonie cel Mare ne oferă mult mai mult decât un exemplu, el fiind cel care şi-a dăruit întrega sa viaţă lui Hristos, încercând să renunţe cu totul la bunătăţile fireşti ale lumii acesteia. De aceea şi Dumnezeu l-a binecuvântat cu 105 ani. Deşi a trăit o viaţă atât de aspră, totuşi a trăit atâţia ani. Viaţa lui este pilduitoare prin biruinţa pe care a reuşit-o firea umană să treacă peste toate să renunţe la totul, pentru că avea cu ce se bucura, i-au murit părinţii, a vândut averea şi a împărţit-o săracilor, i-a dat o parte mică surorii, pe ea a dus-o la mănăstire şi apoi s-a retras în pustie. Retragerea din lume n-a fost o părăsire a obligaţiilor şi sarcinilor pe care le avem noi de a ne ruga pentru tot ceea ce ne înconjoară. El a luat cu el toate sarcina lumii şi izolându-se s-a apropiat mult de Dumnezeu. A reuşit să facă atâţia ucenici, atâţia slujitori ai lui Dumnezeu, încât în mănăstirile de pe malul Nilului ajunsese să fie peste 10.000 de monahi, iar alţi 5000 şi-au făcut o mănăstire mai aproape de chilia unde se retrăsese. Dumnezeu i-a lăsat înţelepciune cuprinsă în viaţa şi în cuvintele pe care le-a lăsat şi pildele spuse ucenicilor, care sunt trecute în Pateric”, a spus ierarhul.
Mulţumirile comunităţilor de credincioşi arondate bisericii şi ale preoţilor slujitori la acest locaş de cult au fost transmise de preotul Gheorghe Lup.
La Sfânta Liturghie şi la parastasul de obşte au fost pomeniţi Mitropolitul Antonie Plămădeală, ctitor al locaşului de cult, toţi preoţii slujitori în această biserică trecuţi la Domnul şi credincioşii care s-au rugat şi au ostenit la ridicarea bisericii, iar acum sunt trecuţi în veşnicie.
De asemenea, soborul slujitor s-a rugat pentru încetarea pandemiei şi pentru ocrotirea sănătăţii tuturor oamenilor.
Credincioşii Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Sibiu au primit binecuvântare arhierească la început de an. Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în acest locaş de cult în Duminica de după Botezul Domnului. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, şi preoţii slujitori ai locaşului de cult, părintele Teodor Răduleţ, părintele Adrian Răduleţ şi părintele Ioan Oană.
Credincioşii prezenţi au respectat măsurile impuse de autorităţi în această stare de alertă pentru a împiedica răspândirea virusului Sars-Cov 2.
Iubire şi propovăduire
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a prezentat credincioşilor învăţăturile Duminicii de după Botezul Domnului.
„Evanghelia din Duminica de după Botezul Domnului ne arată lucrarea pe care Mântuitorul o începe de astăzi, lucrarea de propovăduire. După ce a fost botezat la vârsta de 30 de ani, vârsta de la care la evrei aveai dreptul să înveţi şi pe alţii, Mântuitorul îşi începe misiunea Sa de propovăduire. Trebuie să înţelegem ce rol a avut lucrul acesta şi de ce Mântuitorul le-a împlinit pe toate. El n-a venit numai ca să se jertfească pentru noi, ci împlinindu-le pe toate pe rând, a adus descoperirea lui Dumnezeu, voia lui Dumnezeu, pentru că de la Tatăl a luat ca să ne dea nouă. Deci, Mântuitorul a vestit prin cuvânt şi faptă iubirea nemărginită a lui Dumezeu faţă de noi. Toată învăţătura Sa este cuprinsă în cele patru Sfinte Evanghelii pe care martorii, cei care L-au ascultat, le-au reţinut şi, prin inspiraţia Duhului Sfânt, le-au trecut în aceste cărţi canonice pe care le citim astăzi şi de unde ne inspirăm ca să transmitem şi noi voia lui Dumnezeu, în aşa fel încât tot ce a vestit Mântuitorul Hristos prin cuvânt formează un tot unitar şi se identifică cu Persoana Care a propovăduit. Noi nu luăm şi citim din Evanghelie ceva ce interpretăm după puterea noastă de înţelegere şi încercăm să aplicăm în viaţă, ci atunci când citim din Evanghelie Îl ascultăm pe Hristos direct vorbindu-ne. La fiecare Sfântă Liturghie Îl avem prezent pe Hristos Care Se jertfeşte pentru noi şi, înainte de jertfă, Hristos ne transmite Cuvântul dumnezeiesc, Cuvântul inspirat pe care noi trebuie să-L împlinim în viaţă. Lângă Cuvântul pe care Mântuitorul L-a vestit El a adăugat şi fapta, pentru că iubirea Sa nemărginită a fost transpusă în faptă”, a subliniat ierarhul.
Părintele Adrian Răduleţ a mulţumit la final ierarhului pentru vizita pastorală şi pentru binecuvântare adusă peste credincioşii bisericii. În semn de preţuire şi de recunoştinţă, părintele Adrian Răduleţ i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Maicii Domnului.
Ierarhul şi soborul slujitor s-au rugat şi în această duminică pentru încetarea pandemiei şi pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor.
Sfintele sărbători de iarnă s-au încheiat la Sibiu cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la Biserica „Înălţarea Domnului” şi „Sfântul Nicolae” din Sibiu. Sfânta Liturghie a fost oficiată în ziua de prăznuire a Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, iar alături de ierarh s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă şi preoţii slujitori ai locaşului de cult.
Credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie au respectat măsurile de siguranţă impuse în această perioadă pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov 2.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre misiunea Sfântului Ioan Botezătorul de a fi Înaintemergătorul Mântuitorului Iisus Hristos, fiind ultimul prooroc al Vechiului Testament.
„Ne amintim astăzi de rolul pe care l-a avut Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul dintre prooroci şi cel mai mare dintre ei, cel care şi-a dăruit viaţa pentru mărturisirea lui Hristos şi a dreptăţii Lui. Sfântul Ioan a fost ales de Dumnezeu din pruncie. Ne amintim de sărbătoarea naşterii lui, când cei doi părinţi, Zaharia şi Elisabeta, oameni în vârstă, s-au rugat lui Dumnezeu să ridice ocara de pe seama lor, pentru că la evrei cei care nu aveau copii erau consideraţi pedepsiţi de Dumnezeu. Şi în rugăciunea lor, Dumnezeu S-a milostivit şi, într-un mod minunat, l-a pedepsit pe Zaharia pentru îndoiala lui, pentru că n-a putut să vorbească până când s-a născut pruncul şi a trebuit să-i pună nume, şi numele spus lui de înger l-a scris pe tăbliţă. Acum sărbătorim întâlnirea lui cu Mântuitorul Iisus Hristos. S-au mai întâlnit şi mai demult, chiar la început, în timpul în care mama lui, Elisabeta îl purta în pântece şi s-a întâlnit cu Fecioara Maria care primise vestea întrupării Fiului lui Dumnezeu în pântecele ei. Întâlnirea avută acum s-a datorat unei prevestiri, unei veşti continue pe care Sfântul Ioan a făcut-o prin botezul său. I-a chemat la pocăinţă pe cei care vor fi poporul mesianic, pentru iertarea păcatelor. Ne întrebăm de ce Mântuitorul a acceptat botezul pocăinţei, pentru că nu avea niciun păcat. El este, însă, Cel rânduit, aşa cum a spus Ioan, în prevestirea lui: «Iată Mielul lui Dumnezeu Cel ce ridică păcatele lumii»”, a subliniat ierarhul.
La final, părintele Vasile Popa i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântare adusă la început de an peste comunităţile parohiale arondate bisericii din cartierul Hipodrom şi i-a oferit în dar o icoană.
Preoţii au înălţat rugăciuni şi în această zi de mare sărbătoare pentru încetarea pandemiei şi pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor.
La sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Naşterea Domnului” din Sibiu. În soborul slujitor s-au aflat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man şi cei doi slujitori ai bisericii, părintele Ciprian Cândea, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului şi părintele Ioan Coşa, protopopul de Sibiu.
Credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie au respectat măsurile de siguranţă sanitară impuse de autorităţi în această perioadă pentru a evita infectarea cu virusul Sars-Cov 2.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre virtuţile Sfântului Arhidiacon Ştefan, primul martir al Bisericii.
„Dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostoli, Ştefan a fost primul Sfânt Mărturisitor trecut în calendar ca martir. El n-a căutat altceva decât să-L urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos cu propria sa viaţă, cu mărturia credinţei în El, cu mustrarea celor care n-au crezut în Mântuitorul Iisus Hristos şi apoi, într-un final a arătat că lapidarea, omorârea cu pietre, poate fi cel mai înalt mod de a-L mărturisi pe Hristos şi de a ierta pe ceilalţi. Învăţăm de la Sfântul Arhidiacon
Ştefan că viaţa noastră trebuie să fie o mărturisire a lui Hristos. De aceea noi ne numim creştini. Nu trebuie să ieşim pe stradă şi să strigăm, dar nici nu trebuie să ne ascundem şi să fim timizi încât să ne ferim să ne facem semnul Crucii. A-L mărturisi pe Hristos continuu înseamnă a împlini voia Lui prin tot ceea ce facem noi”, a subliniat ierarhul.
Preoţii şi credincioşii s-au rugat şi în această zi de mare praznic pentru ocrotirea sănătăţii tuturor oamenilor şi încetarea molimei care a cuprins întreaga lume.
Biserica „Sfântul Prooroc Ilie“ şi „Sfântul Mina“ din cartierul sibian Turnişor şi-a serbat miercuri, 11 noiembrie, hramul. Credincioşii din această parte a Sibiului au participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica amintită de Înaltpreasfinţitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care i-a binecuvântat şi felicitat pentru ataşamentul lor faţă de biserica parohială, nou-construită în cartier şi aflată acum în stadiul de înfrumuseţare interioară cu pictură. În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, cei doi parohi ai comunităţilor arondate bisericii, părintele Gheorghe Negrea, respectiv părintele Ioan Lupu şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Dumitru Bogdan Bădiță a fost hirotonit preot pentru Parohia Săcele-Satulung III, județul Brașov.
“Alesul lui Dumnezeu”
În cuvântul de învățătură, ierarhul a prezentat viaţa şi virtuţile Sfântului Mina şi i-a îndemnat pe credincioşi să-l aibă pe acest sfânt nu doar ocrotitor spiritual, ci şi model de vieţuire.
“Sfântul Mina a trăit în perioada de prigonire a creştinismului, înainte de venirea Sfântului Împărat Constantin şi a mamei sale, Sfânta Împărăteasă Elena, care au oferit libertate creştinilor. În vremea împăratului Diocleţian, cei care nu se închinau zeilor erau pedepsiţi, omorâţi. Şi iată o mărturie pe care o aduce unul din aleşii lui Dumnezeu, un soldat roman, aşa cum este zugrăvit în icoană, în armură, în costumul militar. Sfântul Mina, văzând câtă nedreptate se face din partea împăratului faţă de credincioşii adevăraţi, a ieşit şi L-a mărturisit pe Hristos. Era o adunare mare, o festivitate legată de prăznuirile zeilor păgâni, a apărut în mijlocul acestei adunări şi a strigat că Îl mărturiseşte pe Hristos. A început mărturisirea printr-un act de curaj, desi ştia că va încheia mărturisirea lui prin pătimiri şi prin jertfă, a rămas statornic şi au urmat tot felul de chinuri la care mai-marele oraşului şi reprezentatul împăratului l-au suspus. Observăm un lucru foarte interesant: cu cât sporeau chinurile, cu cât transformau modalitatea de a-l chinui pe el să renunţe la mărturisirea lui Hristos, el sporea această mărturisire”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Locaşul de cult închinat Sfântului Mare Mucenic Mina adună în fiecare an pe 11 noiembrie numeroși credincioşi din oraş, care au evlavie la acest mare mijlocitor şi ajutător la nevoi.
Pe lângă lucrările de pictură a lăcașului de cult, cele două parohii de la biserica sibiană, păstorite de preoţii Gheorghe Negrea şi Ioan Lupu, construiesc și un așezământ social unde va funcționa o cantină și mai multe cabinete medicale.
Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Trei Stejari al Municipiului Sibiu și-a sărbătorit hramul din acest prin Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În soborul slujitor s-au aflat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, slujitorii bisericii precum și alți slujitori ai sfintelor altare.
Credincioșii care au participat la hramul locașului de cult au respectat măsurile impuse de autorități în această perioadă pentru a preveni răspândirea infectării cu noul coronavirus și s-au rugat împreună cu ierarhul și soborul slujitor pentru încetarea acestei molime.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți ctitorii și slujitorii acestei biserici, singurul locaș de cult din Sibiu construit în timpul regimului comunist.
Îngerii și oamenii
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită în Duminica a 24-a după Rusalii, în care s-a relatat minunea învierii ficei lui Iair. Mai apoi ierarhul a vorbit despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și despre rolul îngerilor în mântuirea oamenilor.
„Un mare ajutor primim de la Dumnezeu prin intermediul îngerilor. În Sfintele Evanghelii și în Epistole avem mărturii despre rolul pe care îl au îngerii în viața noastră și în legătura pe care o fac ei între noi și Dumnezeu. El i-a creat pe îngeri duhuri, însă mai mici decât El, pentru că Dumnezeu are atotprezență, iar îngerii nu. Ei sunt mulți, sunt împărțiți în cete, dar sunt superiori omului pentru că au nemurirea. Îngerii sunt ființe spirituale inferioare lui Dumnezeu și superioare omului, care fac legătura între om și Dumnezeu pentru că sunt la mijlocul dintre om și Dumnezeu. Sfinții Părinți i-au împărțit în nouă cete. Cetele de sus sunt mai apropiate de Dumnezeu, iar cei din cea de-a treia triadă sunt mai apropiați de noi. Începătoriile, arhanghelii și îngerii sunt mai aproape de noi și duc vestea lui Dumnezeu”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Cu prilejul acestei vizite pastorale, ierarhul a binecuvântat începerea lucrărilor de curățare a picturii interioare a locașului de cult, precum și a mai multor lucrări de reamenajare a curții.
„Biserica noastră este singura biserică din Sibiu ridicată în timpul regimului comunist. Este o biserică pictată de frații Mihail și Gavriil Moroșan, de care ne aducem aminte cu foarte multă pioșenie. A fost ctitorită de protopopul de Sibiu de atunci, părintele Nichifor Todor, ajutat de preoții coslujitori. Astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a binecuvântat începerea lucrărilor de la complexul bisericesc din parohia noastră, aceste lucrări presupunând curățarea picturii fraților Moroșan și reconstruirea gardului împrejmuitor al ansamblului parohial”, ne-a spus pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, paroh la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sibiu.
În semn de mulțumire pentru binecuvântarea adusă în ziua de hram peste comunitatea bisericii sibiene, ierarhul a primit din partea preoților slujitori și a credincioșilor o icoană a Maicii Domnului.
Credincioșii Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Sibiu și-au cinstit ocrotitorul prin Sfânta Liturghie arhierească. Slujba religioasă din ziua de hram al locașului de cult a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar în soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, parohii locașului de cult, Dumitru Luca și Ioan Tătoiu, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.
Hramul din acest al bisericii a fost organizat în condiții speciale, credincioșii respectând măsurile impuse de autorități în această perioadă de pandemie.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre mărturisirea dată de martirii creștini din primele secole, între care, la loc de cinste, se află Sfântul Dimitrie.
„Sfinții care și-au dat viața pentru Hristos prin mucenicie au fost primii scriși în calendar, în lista aceasta a sfinților. Ne amintim de întâiul mucenic, Arhidiaconul Ștefan, care a fost lapidat. Au fost mulți mucenici care L-au mărturisit pe Hristos împotriva celor care îi omorau pe creștini. Dăruirea aceasta pe care au făcut-o ei lui Hristos a adus o cinstire în Biserică, prelungită până astăzi și care va dăinui atâta timp cât va exista Biserica. Moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie se află la Salonic, a fost acolo o bisericuță mică, de lemn, pe mormântul lui, iar apoi s-a construit o biserică mare. Au fost mulți care au vrut să ia moaștele lui, să le ducă în alte părți și nu au putut. Nici măcar împăratul de la Constantinopol nu a reușit, pentru că racla s-a îngreunat, lucrarea lui Dumnezeu fiind foarte puternică prin acest martir minunat. Când ne închinăm la moaște de sfinți venerăm darul pe care Dumnezeu l-a lăsat să devină lucrător în acest ostaș al lui. Simțim acest fior că ne atingem de ceva sacru și dacă avem credință și ne rugăm sfântului respectiv, ni se îndeplinesc lucrurile cerute. Este ceva în plus la Sfântul Dimitrie, adăugat la numele lui, el este Izvorâtor de Mir”, a subliniat ierarhul.
Monument închinat poetului Mihai Eminescu
Cei doi parohi de la biserica sibiană, părintele Dimitrie Luca și părintele Ioan Tătoiu i-au mulțumit ierarhului și i-au oferit în dar o icoană a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu sfințirea unui monument ridicat în curtea bisericii în cinstea marelui poet național Mihai Eminescu, care a fost pomenit de ierarh și soborul de preoți prin oficierea unui parastas. Un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 25 din Sibiu a susținut un moment artistic pregătit pentru a-l omagia pe marele poet Mihai Eminescu.
Preoții din cele 10 protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului au posibilitatea să participe în perioada 15- 20octombrie la conferințele preoțești de toamnă. Din cauza pandemiei cu noul tip de coronavirus și pentru a preveni răspândirea infectării, conferințele de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului se desfășoară în mediul online.
Prima conferință preoțească de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc joi, 15 octombrie, și a reunit slujitorii sfintelor altare din protopopiatele Sibiu, Avrig și Săliște. Tema conferinței a fost „Pastorația familiei și filantropia ortodoxă de ieri și de azi”. Lucrările conferinței preoțești au fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a prezentat la începutul conferinței un referat intitulat „Liturghia și filantropia. Daruri ale Duhului Sfânt” prin care a subliniat legătura dintre cultul, credința, trăirea spirituală a Ortodoxiei și faptele bune.
„Prin Sfânta Liturghie omul îşi găseşte sensul adânc al existenţei sale, şi anume detaşarea de viaţa egoistă şi umplerea de viaţa infinită a comuniunii dragostei jertfelnice a Sfintei Treimi. Scopul existenţei umane este dăruirea de sine. Viaţa noastră e un dar al lui Dumnezeu. De aceea trebuie s-o întoarcem lui Dumnezeu ca darul nostru şi de aceea fiecare ectenie a Liturghiei ortodoxe se termină cu îndemnul: «Pe noi înşine şi unii pe alţii şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm». Iubirea altruistă a lui Hristos, pe care o gustă sufletul omului îl face pe acesta capabil să se dăruiască lui Dumnezeu şi aproapelui. Căci din dăruirea de sine a unuia ia putere să se dăruiască celălalt şi-l face pe cel dintâi să răspundă cu o dăruire şi mai mare, căci doar nobleţea dăruirii de sine arătată semenului îl poate mişca pe acesta şi îl poate atrage spre dăruirea sa supremă lui Dumnezeu”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.
Familia creștină și pastorația
Conferința a continuat cu prelegerea pr. prof. dr. Vasile Mihoc, invitat al organizatorilor pentru a vorbit preoților despre „Familia creștină în lumina Sfintei Scripturi”. Mai apoi, preoții au avut posibilitatea să asculte prezentarea preotului Cristian Ioan Nicolae de la Parohia Turnu Roșu din Protopopiatul Avrig, intitulată „Cateheza parohiala – modalitate de predare a învățăturii ortodoxe către tineri”. Ultimul referat susținut în cadrul conferinței a fost intitulat „Repere actuale privind activitatea misionară a preotului în mediul rural: provocări, șanse din perspectiva pastorației familiei de azi” și a fost pregătit de preotul Bogdan Fluieraș din Parohia Sibiel, Protopopiatul Săliște.
Întâlnirea preoților din cele trei protopopiate menționate a continuat cu discuții pe marginea celor prezentate.
Conferințele preoțești de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului continuă cu întâlnirile preoților din protopopiatele Mediaș și Agnita (16 octombrie), protopopiatele Brașov, Bran-Zărnești și Prejmer-Săcele (19 octombrie) și protopopiatele Făgăraș și Rupea (20 octombrie).
În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci comunitatea din Şelimbăr, judeţul Sibiu, a trăit clipe de bucurie duhovnicească. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate a fost resfinţită după finalizarea unor ample lucrări de amenajare interioară şi de refacere a Sfântului Altar.
Slujba de resfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a târnosit locaşul de cult la exterior cu Sfântul şi Marele Mir, l-a stropit cu apă sfinţită, iar la interior a săvârşit rânduiala de sfinţire a Sfintei Mese.
Sfânta Liturgie a fost oficiată de ierarh şi un sobor de preoţi şi diaconi la altarul de vară din curtea bisericii. Credincioşii au participat în număr mare şi au respectat normele sanitare în vigoare pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus. Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul „Anatoly” din Braşov.
Iubirea mântuitoare
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre învăţăturile duminicii pregătitoare pentru marele praznic al Înălţării Sfintei Cruci.
„În această duminică pregătitoare pentru cinstirea Sfintei Cruci, a Răstignirii, a Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos, Evanghelia ne aminteşte de temeiul principal al acestei lucrări de mântuire săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos. Este un fragment din Evanghelia Sfântului Ioan, marele evanghelist, marele teolog, cel care vorbeşte despre teologia lucrării lui Dumnezeu de a trimite pe unicul Său Fiu drept răscumpărare pentru noi. «Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său ca să judece lumea, ci ca să mântuiască lumea din păcat», spune Sfântul Evanghelist Ioan. Aceasta este mărturia cea mai importantă cu care pornim noi în această perioadă şi care ne aduce nouă cele mai importante argumente despre motivul creaţiei şi motivul răscumpărării”, a subliniat ierarhul.
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit distincţia „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” preotului Ovidiu Ioan Polexă de la Parohia Şelimbăr 1. Ierarhul a oferit acte de cinstire Consiliului şi Adunării parohiale, Primăriei Şelimbăr şi Consiliului local, precum şi mai multor binefăcători.
Părintele Ovidiu Ioan Polexă a mulţumit tuturor care au contribuit la renovarea bisericii şi i-a oferit ierarhului în dar o icoană a Maicii Domnului.
Credincioşii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar resfinţit pentru a se închina.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit duminică, 19 iulie, la Biserica “Sfântul Mucenic Laurenţiu” şi “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Sibiu-Cartierul Arhitecţilor. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturgie în pridvorul locaşului de cult înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, precum şi cei doi slujitori ai bisericii, pr. Tiberius Macrea şi pr. Emil Oancea.
Locașul de cult se află într-un cartier nou al Sibiului, unde nu exista biserică, iar credincioșii din această parte a orașului erau nevoiți să parcurgă distanțe considerabile pentru a participa la sfintele slujbe oficiate în bisericile din alte cartiere.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit despre minunea vindecării slăbănogului din Capernaum, săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos, și a evidenţiat puterea tămăduitoare a lucrării sfinţitoare din Biserică şi rolul curăţirii sufleteşti în vindecarea trupească
“Mântuitorul îl vindecă pe acesta-cum a mai vindecat şi pe alţii- fără să fie solicitat personal. Deci, nu cel bolnav a zis: «Vindecă-mă, tămăduieşte-mă», ci Mântuitorul, văzând credinţa celor care l-au adus pe slăbănog, a zis: «Iertate îţi sunt ţie păcatele!». Observăm că Mântuitorul a ţinut cont de credinţa lor şi este un lucru esenţial să înţelegem că Dumnezeu ţine cont de intenţia noastră şi de dragostea noastră faţă de cei cu care trăim şi care sunt împrejurul nostru. Dacă avem atâta dragoste faţă de cei în suferinţă şi îi ajutăm pe ei, îi aducem la Hristos, credinţa noastră va fi luată în seamă de Mântuitorul Iisus Hristos. Apoi, vedem că Mântuitorul a făcut vindecarea în două etape. Întâi de toate, El a mai văzut ceva, ce alţii nu ştiau, că suferinţa acestuia era rezultatul unor greutăţi sufleteşti, a unor păcate şi de aceea i-a zis lui că îi sunt iertate păcatele”, a subliniat ierarhul.
Biserica din Cartierul Arhitecților a fost ridicată cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului, la inițiativa și cu implicarea directă a Înaltpreasfințitului Mitropolit Laurențiu și este parte a viitorului Ansamblu socio-educațional „Sfântul Nicolae” care va avea un centru pentru activități cu tinerii, o grădiniță, cabinete medicale și alte spații necesare activităților sociale, religioase și educative din Cartierul Arhitecților.
Ierarhul şi preoţii s-au rugat şi în această duminică pentru încetarea molimei care a cuprins întreaga lume şi pentru sănătatea tuturor oamenilor.
Cele două parohii arondate Bisericii „Buna Vestire” din Sibiu-Gușterița organizează sâmbătă, 11 iulie, un bazar pentru strângere de fonduri în vederea finalizării unui proiect inedit, numit „Șura Culturală Gușterița”, care presupune transformarea unei vechi șuri a bisericii într-un centru educațional pentru copiii defavorizați din comunitate și nu numai. Participanții vor avea posibilitatea să vadă stadiul proiectului și planurile de viitor, în cadrul unui eveniment cultural și educational, organizat cu scopul de a strânge sumele necesare pentru continuarea lucrărilor de amenajare a spațiului.
„Vom avea activități pentru copii, prăjituri făcute de membrii comunității, limonadă, cafea, muzică live, obiecte folosite (second hand) în stare foarte bună și obiecte noi, pe care le vom pune la vânzare, cu scopul de a strânge banii pentru următorul pas: geamurile șurii. Va fi o zi pe cinste, petrecută cu oameni minunați. Dacă îți doresti să faci parte din acest eveniment în aer liber, te așteptăm în perioada 2-9 iulie, între orele 16-20, pe Strada Mălinului, nr 4, să ne aduci obiecte folosite în stare bună sau noi, pe care nu le folosești, și de care s-ar bucura altcineva. Te așteptăm apoi să vii în 11 iulie să cumperi lucruri, donând astfel pentru geamurile Șurii Culturale. Așa poți să te bucuri alături de comunitatea pe care un proiect de suflet a reușit să o adune laolaltă. Contact: 0743006806”, au transmis organizatorii. Mai multe detalii pe www.suraculturala.ro.
Foto: https://www.facebook.com/SuraCulturalaGusterita
Preotul Marius Munteanu, noul paroh al comunităţii parohiale Sibiu-„Sfântul Ilie” I a fost instalat duminică, 28 iunie. Ceremonia de instalare a noului preot paroh a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, după slujba Vecerniei. Au participat la evenimentul duhovnicesc vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, fostul paroh, preotul pensionar Vasile Muntean, ceilalţi preoţi de la Biserica „Sfântul Ilie” din cartierul Vasile Aaron, precum şi numeroşi credincioşi din cele trei comunităţi parohiale arondate locaşului de cult menţionat, dar şi oaspeţi din Parohia Marpod, unde noul paroh a slujit timp de aproape opt ani, precum şi oaspeţi din alte comunităţi.
IPS Mitropolit Laurenţiu i-a mulţumit fostului paroh Vasile Muntean pentru anii de slujire rodnică în comunitatea din cartierul sibian Vasile Aaron, unde s-a construit Biserica „Sfântul Ilie” şi s-au pus bazele unei lucrări misionare importante. Mai apoi, ierarhul i-a înmânat noului paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi o cheie, simbolizând cele trei slujiri ale preoţiei. Părintele Marius Munteanu a fost îndemnat de ierarh să continue lucrarea misionar-pastorală din comunitate, să colaboreze cu ceilalţi preoţi slujitori şi să ceară sprijin duhovnicesc fostului paroh, preotul pensionar Vasile Muntean.
„Preotul trebuie să propovăduiască, să explice, cu timp şi fără de timp, învăţătura din Sfânta Scriptură. Preotul nu predică de la sine, ci transmite cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos. La orice slujbă, cu orice ocazie, preotul trebuie să transmită ceea ce el a învăţat şi cea ce simte atunci când îşi explică lui Evanghelie, pentru că, pregătindu-se, preotul îşi explică lui însuşi învăţătura Evangheliei, care este adevărul absolut şi care este mai apoi asimilat de toţi credincioşii”, a spus ierarhul.
A urmat cuvântul de mulţumire rostit de părintele Vasile Muntean, prin care fostul paroh şi-a exprimat recunoştinţa faţă de IPS Mitropolit Laurenţiu, faţă de preoţii şi credincioşii alături de care a slujit, faţă de familie şi faţă de toţi cei care i-au stat aproape în anii de slujire preoţească.
Ceremonia s-a încheiat cu un cuvânt al noului paroh. Părintele Marius Munteanu a evidenţiat legătura duhovnicească deosebită pe care a avut-o cu enoriaşii din Parohia Marpod, alături de care a lucrat spre folosul Bisericii şi al comunităţii, arătând că şi de acum înainte va osteni pentru mântuirea credincioşilor din noua parohie.
În semn de mulţumire şi de fiască supunere, părintele Marius Munteanu i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
În Duminica a 3-a după Rusalii, credincioşii de la Biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din Sibiu au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturgie în curtea locaşului de cult, împreună cu cei doi preoţi slujitori ai bisericii, părintele Cristian Vaida şi părintele Claudiu Curiban. În soborul slujitor s-au mai aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă şi decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.
„Dumnezeu le rânduieşte pe toate”
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care Mântuitorul Iisus Hristos ne învaţă cum să eliminăm cu grijile din sufletele noastre şi să ne punem încrederea în ajutorul lui Dumnezeu.
„Iată programul dumnezeiesc pe care Mântuitorul Iisus Hristos ni l-a lăsat ca să-l respectăm în lumea aceasta, pentru ca să avem tot ceea ce Dumnezeu ne-a rânduit. Toate bunătăţile, bucuriile şi plăcerile le-a rânduit Dumnezeu pentru om. Depinde, însă, de om cum le foloseşte şi cum le acordă prioritate. Spune Mântuitorul că luminătorul trupului este ochiul, iar dacă ochiul este curat, tot trupul este luminat. Din punct de vedere medical, dacă vedem foarte bine, luăm contact cu realitate frumuseţii creaţiei lui Dumnezeu şi nu ne trebuie ajutător. Dar semnificaţia spirituală este alta, este cea pe care poporul nostru a pus-o în proverb: «Hoţul nu poate vedea pe altul om cinstit». Dacă ochiul este format spre rău, dacă tot ce vedem transmitem minţii noastre în funcţie de patimile noastre, de interesul nostru, atunci totul devine întunecat. (…) Nu putem trăi fără hrană şi îmbrăcăminte, dar ele nu trebuie să fie o grijă situată mai înainte decât cele spirituale. Suntem prăpăstioşi în foarte multe lucruri, ne speriem că mâine nu mai avem mâncare sau lucruri. Năvălim, uneori, în magazine şi adunăm grămezi, fără să ne gândim că am putea pleca în acea noapte. Există un echilibru pe care trebuie să-l căutăm, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos nu ne învaţă să renunţăm la toate, să nu mai muncim, să nu mai facem nimic, pentru că munca este absolut necesară, prin ea ne câştigăm existenţa. Însă, trebuie să avem încrederea că Dumnezeu este Cel care dă soare după ploaie şi le rânduieşte pe toate”, a subliniat ierarhul.
La final, pr. Cristian Vaida i-a mulţumit ierarhului în numele preoţilor şi credincioşilor de la Biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din Sibiu. IPS Mitropolit Laurenţiu a primit din partea comunităţii o icoană a Maicii Domnului.
Ierarhul şi preoţii s-au rugat şi în această duminică pentru încetarea molimei care a cuprins întreaga lume şi pentru sănătatea tuturor oamenilor.
Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Sibiu şi-a sărbătorit hramul în acest an prin Sfânta Liturghie arhierească. Credincioşii celor două comunităţi parohiale arondate bisericii sibiene şi cei doi preoţi slujitori, părintele Cătălin Nicolae Mirişan şi părintele Liviu Anghel, au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit în incinta locaşului de cult, participând numeroşi credincioşi îmbrăcaţi în veşminte tradiţionale, respectând distanţarea socială şi celelalte reguli impuse de autorităţi pe timpul stării de alertă.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Marius-Ioan Rusu a fost hirotonit preot pentru Parohia Rodbav, Protopopiatul Făgăraş, judeţul Braşov.
Ocrotirea Sfântului Ioan Botezătorul
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre rolul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, în lucrarea de mântuire a lumii. IPS Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat virtuţile, viaţa sfântă şi misiunea Sfântului Ioan Botezătorul, care îi ocroteşte pe credincioşi în orice clipă de încercare.
„Să ne rugăm Sfântului Ioan Botezătorul, cel care, în smerenia sa, L-a vestit pe Hristos, să ne dea şi nouă smerenie, să ne dea şi nouă tăria de a împlini voia lui Dumnezeu prin rugăciune, dar şi prin postire. El a fost cel mai mare ascet, se hrănea cu acride, cu miere sălbatică, era îmbrăcat cu un veşmânt din piele de cămilă care deranjează, nu este plăcut precum veşmântul nostru. Pacea şi bucuria pe care Mântuitorul Iisus Hristos ni le lasă nouă să ne dea şi nouă curaj să trecem peste frică şi să nădăjduim că mila lui Dumnezeu este cu noi pururea”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Părintele Cătălin Nicolae Mirişan i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste credincioşii şi preoţii de la Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, în zi de mare sărbătoare duhovnicească. Ierarhul a primit în dar din partea celor doi preoţi şi a celor două comunităţi parohiale o icoană a Maicii Domnului.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu festivitatea de acordare a actelor de recunoştinţă şi de preţuire voluntarilor din cele două parohii care au împărţit Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim şi pâinea sfinţită numită „paşti” tuturor credincioşilor din cele două comunităţi, la marele praznic al Învierii Domnului din acest an.
Credincioşii din cartierul sibian Valea Aurie au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit în Duminica de după Înălţarea Domnului în curtea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Valea Aurie, prefaţând sărbătoarea hramului şi marcând cei zece ani trecuţi de la târnosirea locaşului de cult ridicat aici pentru a fi un loc de rugăciune şi de sfinţirea a oamenilor care locuiesc în această parte a Sibiului.
Împreună cu ierarhul au liturghisit vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, precum şi slujitorii locaşului de cult din Valea Aurie.
La Sfânta Liturghie au participat credincioşi din cartier şi din alte părţi ale oraşului, respectând măsurile de distanţare sanitară şi purtând măşti de protecţie, aşa cum au prevăzut autorităţile în timp de stare de alertă pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus.
Unitatea de credinţă
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă, care a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică în care îi cinstim pe Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, modele de unitate de credinţă pentru orice creştin.
„În această Evanghelie, Mântuitorul Iisus Hristos se roagă Tatălui şi Îi mulţumeşte pentru că L-a preamărit şi Îl preamăreşte şi El pe Tatăl. Se roagă apoi pentru ucenicii şi apostolii Săi care aveau în faţă misiunea propovăduirii Evangheliei, lucru deloc uşor. Dar mai avea ceva în faţă, ceva ce El, Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, ştia, şi anume că, mai greu decât propovăduirea Evangheliei este să păstrezi unitatea de credinţă, ştia Dumnezeu că vor veni tulburări, dezbinări, ispite în ceea ce priveşte mărturisirea credinţei şi unitatea de credinţă. De aceea, S-a rugat Tatălui Ceresc pentru ca pe ucenicii Săi să-i păstreze în unitate de credinţă”, a spus părintele Ioachim Tomoiagă.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre unitatea de credinţă pe care Dumnezeu o păstrează în Biserică, prin oamenii aleşi să mărturisească prin viaţa lor adevărata credinţă, primind astfel darurile Duhului Sfânt.
„Aşteptăm acum, ca şi ucenicii, împlinirea făgăduinţei Mântuitorului Iisus Hristos, împlinirea acestei promisiuni care n-a făcut altceva decît să reactiveze bucuria din Ziua Paştilor, când li S-a arătat lor şi le-a zis: «Pace vouă!». Se va pogorî Duhul Sfânt peste noi, peste lume, dar mai ales Se va pogorî Duhul Sfânt în inimile noastre. De aceea, duminica aceasta ne pregăteşte pe noi prin mesajul evanghelic atât de frumos şi de bogat, prin rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos pentru lume, pentru ucenici şi pentru credincioşii Bisericii. Trebuie să înţelegem că darul unităţii, al menţinerii credinţei în unitatea Bisericii este un dar dumnezeiesc, nu este o virtute a noastră, o calitate sau o însuşire a noastră, pentru că dacă încercăm să ne lăudăm că suntem credincioşi, îndată, săvârşind fărădelegi, păcate mai mici sau mai mari, dovedim că nu noi păstrăm unitatea Bisericii, ci Dumnezeu o menţine prin noi. Dumnezeu ne cheamă să ne întoarcem la El, există această tainică aşteptare. Dumnezeu aşteaptă mereu întoarcerea noastră, iar noi aşteptăm darul lucrării Sale în viaţa noastră, darul Duhului Sfânt”, a subliniat ierarhul.
Părintele Alexandru Szaz de la biserica din Valea Aurie a mulţumit ierarhului în numele preoţilor slujitori şi al credincioşilor din cartier pentru vizita arhierească şi i-a oferit în dar o icoană.
Biserica „Pogorârea Sfântul Duh” din Valea Aurie a fost ridicată în anii de după evenimentele din decembrie 1989. În perioada 1993-2000 slujbele religioase s-au oficiat în demisolul bisericii, iar mai apoi s-a slujit în partea de sus a locaşului. Demisolul a devenit mai apoi sediul Centrului de zi pentru copii al Asociaţiei „Sfântul Nicolae”, instituţie socială care funcţionează şi în zilele noastre în noul sediu din incinta locaşului locaşului de cult. Pe 24 mai 2010, biserica avea să fie sfinţită de IPS Mitropolit Laurenţiu.
Arhiepiscopia Sibiului, prin Protopopiatul Sibiu și Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu, susține construirea caselor de tip familial pentru copiii instituționalizați. Lucrările de construcție au început la prima casă de acest fel din cadrul unui parteneriat cu mai multe instituții.
Parteneriatul dintre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (D.G.A.S.P.C), Arhiepiscopia Sibiului, prin Protopopiatul Sibiu și Fundația Hope and Homes for Children (HHC) România, va duce la construirea a două case de tip familial în Sibiu, apoi încă două case de acest fel în localitatea Cristian, județul Sibiu, pentru copiii aflați acum în Centrul de Plasament din Orlat. Conform unui comunicat al D.G.A.S.P.C. Sibiu amintite, „căsuța de tip familial conferă condiţii mai bune şi mai apropiate de mediul familial, le sporește copiilor şansele de integrare în societate şi de reuşită în viaţă”.
Lucrările de construcție au început la prima casă de tip familial din proiect, pe terenul de pe strada Măgheranului, oferit de Protopopiatul Sibiu. Un sobor de preoți a oficiat joi, 14 mai, o slujbă de binecuvântare pentru acest proiect menit să îmbunătățească serviciile sociale pentru copiii instituționalizați. În sobor s-au aflat consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Adrian Roman, consilierul administrativ al eparhiei, pr. Ciprian Cândea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, și inspectorul social pr. Tiberiu Kiss. Au fost prezenți directorul D.G.A.S.P.C Sibiu, Laura Camelia Vîlsan și inspectorul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, Marius Talmațchi.
„Dorim să oferim copiilor care provin din centrele de plasament de tip rezidențial un altfel de «acasă», un «acasă» îmbunătățit, iar pentru noi contează în primul rând să putem să le dăruim dragostea noastră, dincolo de orice metodologie sau metodă de formare și de terapie. Ne dorim să le oferim o familie într-o vecinătate, într-o comunitate și mai ales în comunitatea bisericească. Nădăjduim că acești copii care vor crește demni trebuie să-și depășească tristețile, golurile spirituale din viața lor fragedă și astfel, prin ceea ce noi le dăruim, evident și cu asistență socială de calitate, la un alt standard, să poată și ei la rândul lor să dăruiască, să poată crea și ei binele și frumosul în societatea noastră”, ne-a spus pr. Adrian Roman.
Casă pentru 12 copii
Casele de tip familial din Sibiu și Cristian vor înlocui clasicele centre de plasament, precum și modalitatea de ajutorare a copiilor părăsiți de familiile lor.
„Această căsuță de tip familial ne ajută să regândim și să reconstruim sistemul rezidențial social prin închiderea celui mai mare centru de plasament pe care îl avem. Această casă de tip familial aduce o valoare incontestabilă și un plus de valoare în viața copiilor care vor locui aici, prin modul în care sunt îngrijiți, educați și sprijiniți emoțional. Se vor construi cu sprijinul partenerilor noștri două căsuțe de tip familial, iar pe Programul Operațional General, D.G.A.S.P.C. Sibiu intenționează să aplice pentru încă două case de tip familial, cu un centru de consiliere de consiliere, pentru copiii aflați la Orlat și, prin urmare, cu aceste patru case de tip familial vom reuși să închidem definitiv Centrul de Plasament din Orlat”, ne-a spus directorul D.G.A.S.P.C Sibiu, Laura Camelia Vîlsan.
În casa de tip familial care se construiește în prezent pe strada Măgheranului din Sibiu vor locui 12 copii. Casa va fi construită pe 2 nivele: la etaj, pe o suprafață de 142 mp, vor fi 4 dormitoare, 2 băi și o debara, iar la parter, pe o suprafață de 153 mp, se va amenaja camera de zi, bucătăria, locul de servit masa, baie, vestiar personal, spațiu tehnic și terasa.
Cei zece protopopi din Arhiepiscopia Sibiului au participat miercuri, 6 mai, la o şedinţă online cu Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu membrii Permanenţei Consiliului eparhial. Discuţiile din cadrul şedinţei au avut scopul de a identifica posibilităţile de ajutorare a elevilor din familii defavorizate şi a preoţilor afectaţi de criza actuală.
În cadrul şedinţei online s-a discutat în primul rând despre implicarea protopopiatelor şi parohiilor din Arhiepiscopia Sibiului în ajutorarea elevilor din familii cu posibilităţi materiale reduse prin achiziţionarea de tablete sau laptopuri atât de necesare în situaţia actuală, când criza provocată de pandemia cu noul tip de coronavirus a obligat autorităţile să închidă şcolile pentru a preveni infectarea copiilor şi cadrelor didactice. Întrucât cursurile vor continua doar în mediul online, iar mulţi elevi nu au posibilitatea să acceseze cursurile, Patriarhia Română a decis să vină în sprijinul acestor elevi şi a îndemnat centrele eparhiale să vină în întâmpinarea acestor nevoi materiale prin donarea tabletelor sau laptopurilor necesare. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe protopopi să discute cu preoţii din parohii posibilitatea ca în comunităţi să se organizeze acţiuni de ajutorare a elevilor din familii defavorizate pentru ca aceştia să poată continua cursurile în mediul online. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a făcut un apel recent către Patriarhia Română pentru ajutorarea elevilor din familii sărace, iar centrele eparhiale sunt îndemnate acum să răspundă acestor nevoi din comunităţi.
Ajutorarea preoţilor cu venituri reduse
Un alt punct important al discuţiei a fost ajutorarea preoţilor din parohiile sărace ale Arhiepiscopiei Sibiului. Criza socială provocată de situaţia actuală a făcut ca mulţi dintre preoţii din comunităţile cu o situaţie economică modestă să nu aibă suficiente venituri pentru a-şi întreţine familiile. Arhiepiscopia Sibiului şi cele zece protopopiate vor identifica în perioada urmtăoare aceste cazuri de preoţi cu mulţi copii şi cu venituri reduse, iar mai apoi vor veni în sprijinul acestora cu ajutoare financiare sau materiale.
În cadrul şedinţei online au fost discutate şi alte probleme de ordin administrativ. Protopopii au fost îndemnaţi să continue rugăciunile şi slujbele religioase în această perioadă pentru ca oamenii să fie ocrotiţi şi această molimă să înceteze cât mai curând.
La Biserica „Sfinţii Împărați Constantin și Elena” din Sibiu a avut loc sâmbătă, 29 februarie, deschiderea atelierului social „Acul buclucaș”. Evenimentul a avut loc binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, participând părintele protopop de Sibiu, Ioan Coșa, preoții parohi ai bisericii, Ioan Oană, Teodor Răduleț și Adrian Răduleț, precum și numeroși credincioși.
Evenimentul a debutat cu o slujbă de binecuvântare a spațiului aflat la demisolul bisericii, unde se vor desfășura activitățile. La finalul slujbei, părintele protopop Ioan Coşa a luat cuvântul, aducând binecuvântarea IPS Mitropolit Laurențiu și felicitând pe cei care au inițiat proiectul, sublinniid importanța acestuia. Părintele Ioan Oană a apoi făcut o scurtă prezentare a modului în care a luat ființă acest proiect, iar doamna Maria Magher, prin intermediul căreia s-au procurat materialele și mașinile de cusut, voluntar în cadrul proiectului, a făcut o prezentare detaliată a acestuia. Materialele și mașinile de cusut provin dintr-o donație făcută de Fundația olandeză „Salvați Copiii din România”, realizată prin intermediul doamnei Liliana Iamandi – profesor formator al cursului de calificare în croitorie, precum și a doamnei Anca Vasilescu, coordonatoarea Centrului de educație nonformală din Ilimbav „Arca lu’Anca”.
Obiectivul atelierului: dezvoltarea de deprinderi de viață independentă și de abilități manuale, artistice și sociale copiilor/tinerilor din cadrul parohiilor aparținătoare Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Sibiu.
Grupul țintă: copii peste vârsta de 13 ani și tineri proveniți din familii modeste din cadrul parohiilor bisericii.
Activitățile realizate în cadrul atelierului vor fi activități de cunoaștere, de dezvoltare a abilităților de muncă în echipă, de comunicare, de relaționare, de dezvoltare a abilităților manuale, sociale și artistice, de dezvoltare a creativității, de dezvoltare personală, precum și activități catehetice.
Activitățile se vor derula cu maxim 12 copii/tineri/grupă și se vor desfășura, pentru început, bilunar.
În ziua de 18 februarie 2020, a avut loc Ședința administrativă a preoților din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Sibiu.
După rugăciunea de început, Preacucernicul Părinte Protopop Ioan Coșa a deschis ședința, exprimându-și bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preacucernicul Părinte Profesor Dr. Dorin Oancea, profesor și fost decan la Facultatea de Teologie ”Sfântul Andrei Șaguna„ din Sibiu, la catedra de istorie și filosofie a religiilor, spunând că ”noi preoții din Sibiu ne simțim privilegiați și onorați de faptul că avem între noi părinți profesori de renume, cum este Părintele Dorin Oancea, Părintele Vasile Mihoc și toți ceilalți părinți profesori cărora am avut onoarea de a le fi studenți”.
În continuare, Părintele Protopop a comunicat temele aflate pe ordinea de zi, privind aspecte administrative și de organizare a parohiilor.
Părintele Profesor Dr. Dorin Oancea, a prezentat apoi, o prelegere cu tema ”Exigențele preoților din Ardeal înainte de Marea Unire, în perioada interbelică și în perioada comunistă și raportarea preoților de astăzi la provocările contemporane”, din care spicuim câteva idei:
Părintele Profesor a expus în introducere, două axiome care se vor regăsi pe parcursul prelegerii și se regăsesc din plin, în istoria și în viața Bisericii din Ardeal:
În continuare, în cadrul prelegerii, Părintele Profesor a conturat particularitățile specifice ale clerului și credincioșilor ortodocși din Ardeal, precum cultivarea conștiinței naționale, buna organizare și solidaritatea dintre preoți, prezența lor în zone importante care frământau societatea românească și rolul acestora în sânul poporului român ca întreg.
Preoții din Ardeal, aveau o autoritate puternică în popor, dobândită în urma implicării lor concrete în rezolvarea nevoilor reale ale credincioșilor români ortodocși pe care îi păstoreau cu multă responsabilitate.
Regimul comunist, a făcut tot posibilul să distrugă și să compromită această solidaritate dintre preoți și credincioși, să surmineze încrederea și comunicarea dintre oameni.
În zilele noastre, se simte nevoia de a crea în parohiile noastre, o atmosferă parohială nouă! Să redescoperim darul de a ne îmbrățișa, de a ne interesa unul de altul, de a ne simți ca o familie. Să nu abandonăm curajul de a înfrunta provocările vremii în care ne este dat să trăim!
Prelegerea Părintelui Profesor, a creat între preoții auditori luări de opinii, și vii discuții pe tema abordată.
În încheiere, Părintele Protopop Ioan Coșa, a mulțumit Părintelui Profesor Dorin Oancea pentru incursiunea în viața preoțimii de altădată, pentru lecția de spiritualitate și de noblețe sufletească a sfinției sale, adresând îndemnul de a ne ridica la nivelul de slijitori vii ai Duhului Sfânt în Biserica noastră. Totodată, Părintele Protopop a evidențiat nevoia de comuniune dintre preoți, nevoia de a ne cunoaște unul pe altul și de a accepta și pe celălalt de lângă noi.
Slavă lui Dumnezeu, pentru toate darurile Sale făcute nouă prin slujitorii Lui, datorită cărora, această zi a fost una minunată și va rămâne de neuitat!
Pr. Secretar Mihail Borza
În Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiat luni, 3 februarie, un parastas pentru filantropul Emanoil Gojdu, la 150 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Preoții și credincioșii prezenți în Catedrala mitropolitană din Sibiu au înălțat rugăciuni către Dumnezeu pentru odihna veșnică a celui care a lăsat moștenire averea sa imensă pentru ajutorarea tinerilor ortodocși români născuți în Transilvania și Ungaria, pentru ca aceștia să urmeze studii universitare prin intermediul unor burse. Prin testamentul său redactat la 4 noiembrie 1869, avocatul, patriotul militant și filantropul Emanoil Gojdu lăsa generațiilor următoare resursele materiale necesare pentru a susține educația tinerilor români ortodocși din Transilvania și nu numai, iar Biserica Ortodoxă din Ardeal avea să devină administratorul Fundației Gojdu, cu misiunea de a duce la îndeplinire prevederile testamentare.
La finalul parastasului oficiat în Catedrala mitropolitană din Sibiu, IPS Mitropolit Laurențiu, președintele Fundației Gojdu, a vorbit despre personalitatea marelui filantrop și despre moștenirea sa lăsată poporului român din Ardeal.
„După trecerea lui Emanoil Gojdu la cele veșnice, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, ocrotitorul nostru, a hotărât ca ziua aceasta să fie serbată în toată Biserica din Ardeal printr-o pomenire specială. De câțiva ani, am încercat și noi să ne amintim de marele Emanoil Gojdu, la propunerea unor iubitori ai acestui mare patriot de a face pomenire în bisericile noastre a celui care, prin Fundația care i-a purtat numele și, prin vestitul testament, a lăsat toată averea sa unei slujiri îndelungate, unui proiect pe care nu l-am mai văzut la nimeni și nu știm dacă vom mai întâlni pe cineva care să gândească cu inima, dar și cu mintea, atât de rațional și matematic stabilind burse pentru tinerii ortodocși din Ardeal. Până în anul 2050 a existat un proiect, o programare, ca bursele să se îndrepte către tineretul nostru. Din păcate, moștenirea sa a fost râvnită și de alții și a rămas unde a rămas, ce a mai rămas la noi s-a mai recuperat, ceea ce este foarte important, pentru că acest binefăcător a oferit tineretului Bisericii din Ardeal averea sa, punând-o, însă, sub ocrotirea Bisericii și mai ales încredințând și apelând la autoritatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, primul mitropolit al Transilvaniei. L-a pus să gestioneze continuarea cestei lucrări și banii respectivi să-i folosească pentru educare neamului, spre ridicarea tinerilor care aveau nevoie de sprijin. Suntem recunoscători acum și am făcut această ceremonie la împlinirea a 150 de ani, dar în același timp legându-ne de ceea ce Biserica noastră, prin Sfântul Sinod a hotărât ca acest an să fie un an comemorativ al tuturor filantropilor, binefăcătorilor noștri. Poate nu ne dăm seama ce valoare are fapta bună, bucuria care se revarsă asupra noastră atunci când am făcut un bine. Este o bucurie specială, o bucurie deosebită, dar atunci când lași în urma ta o tradiție a bucuriei, suntem încredințați că s-a întors acum tot ceea ce a făcut el spre dânsul sus în ceruri și va primi la sfârșitul veacurilor, la Înfricoșătoarea Judecată, cele cuvenite pentru sporirea acestei avuții, pentru că n-a îngropat talantul, ci l-a lăsat să lucreze și după plecarea lui la cele veșnice”, a subliniat ierarhul.
Moștenire lăsatului tineretului ortodox
În același cuvânt, ierarhul a vorbit și despre actualul statut al Fundației Gojdu de la Sibiu și despre demersurile făcute pentru a recupera averea lăsată de marele filantrop și a o pune în slujba tinerilor, așa cum prevede testamentul său.
„Sperăm acum, când noi îl comemorăm, când noi ne-am rugat lui Dumnezeu să-i primească darul său, ca, de acolo de sus, să-L roage pe Dumnezeu să putem și noi să continuăm această lucrare. Nu este ușor în momentul în care primele forme legale care trebuiau făcute nu au fost împlinite de cele două părți, română și maghiară. Parlamentul român a aprobat statutul și ceea ce a propus Gojdu, dar cel ungar a mai așteptat. Acum, în Budapesta, un apartament dintr-o clădire din cele cinci clădiri, este folosit de Biserica Ortodoxă din Ungaria, este o capelă acolo. Noi am primit două case la Oradea, un spital la Cluj care este cum este, este al nostru în proprietate, este în folosința statului și vom vedea mai departe ce va mai fi. Mulți dintre patrioții noștri contemporani care au stat alături de noi și ne-au rugat și au insistat să facem ceva ca această moștenire, care nu este nici a Bisericii Ortodoxe Române, nici a Statului român, sau maghiar, ci a tineretului nostru din Ardeal, să fie lucrativă, să se împlinească. Fundația Gojdu din Sibiu a fost înființată și nerecunoscută în toată valoarea și importanța ei, ca moștenitoare a testamentului lui Gojdu. După insistențele noastre, depunând un exemplar autentificat din testamentul lui Gojdu s-a reușit să se recunoască Mitropolitul Ardealului ca președinte al Fundației Gojdu. Mai departe vor urma alți pași, dar numai cu ajutorul statului român care să sprijine această Fundație în a face o legătură cu statul maghiar, pentru că aceste resurse minimale pe care le avem nu ne ajută să facem nici cel mai simplu apel către forurile internaționale, nici măcar nu putem evalua acum mărimea colosală a acestei moșteniri și cu cât este mai mare cu atât este mai greu de dobândit. Sperăm ca Bunul Dumnezeu să binecuvânteze continuarea acestei lucrări deosebite a celui mai mare filantrop român pentru românii din Ardeal”, a mai spus ierarhul.
După slujba religioasă, reprezentanții Fundației Gojdu au depus o coroană de flori la bustul marelui filantrop așezat în Parcul „ASTRA” din Sibiu.
Comunitatea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sibiu a primit duminică, 26 ianuarie, vizita pastorală a Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în acest locaş de închinare, singurul din Sibiu construit, pictat şi sfinţit în timpul regimului comunist. Vizita arhierească a încununat sărbătoarea duhovnicească de la biserica menţionată prilejuită de împlinirea a 85 de ani de la prima Sfântă Liturghie oficiată în cartierul „Trei Stejari”, unde avea să se ridice mai târziu, în perioada 1973-1976, această biserică emblematică pentru comunitatea sibiană.
Credincioşii locaşului de cult au umplut biserica la Sfânta Liturghie şi au ascultat cuvântul de învăţătură al IPS Mitropolit Laurenţiu în care ierarhul a prezentat parcursul duhovnicesc din duminicile pregătitoare pentru postul Sfintelor Paşti, fiecare Evanghelie duminicală aducând în sufletele oamenilor învăţături despre călătoria noastră împreună cu Hristos spre Împărăţia Cerurilor.
„Cea mai frumoasă perioadă de pregătire spirituală din cadrul anului bisericesc este aceasta premergătoare sărbătorii Paştilor. Duminica de astăzi are ca temă foamea şi setea după Dumnezeu, adică dacă noi vrem să călătorim împreună cu Hristos trebuie să îndeplinim prima condiţie, una spirituală, asemănătoare cu condiţia vieţuirii noastre. Foamea şi setea sunt două funcţii ale unui organism sănătos, sunt funcţii pentru menţinerea vieţii şi sănătăţii noastre. Foamea şi setea după Dumnezeu sunt un început şi acest om mărunt de statură, Zaheu, a dorit să-L vadă pe Hristos. El putea să-L asculte, din mulţime auzea ce spunea Mântuitorul, dar voia să-L întâmpine în mod special. Zaheu a provocat foamea şi setea după Dumnezeu aşteptând să vină Hristos”, a subliniat ierarhul.
Binecuvântare şi recunoştinţă
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Lucian-Corneliu Hîrceagă a fost hirotonit diacon, iar diaconul Mihai Gabriel Popescu a fost hirotonit preot pentru Parohia Mag, judeţul Sibiu. De asemenea, preotul Simion Luca de la biserica din cartierul Trei Stejari a fost hirotesit iconom stavrofor.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul Emanuel Tăvală şi consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului i-a mulţumit ierarhului în numele comunităţii pentru vizita pastorală şi binecuvântarea adusă credincioşilor şi preoţilor de aici. Părintele Emanuel Tăvală a prezentat cele două volume ale IPS Mitropolit Laurenţiu în care sunt cuprinse cuvinte de învăţătură despre duminicile Triodului, iar mai apoi i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Sfintei Treimi.
Credincioşii au avut posibilitatea să se închine raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au avut loc sâmbătă, 25 ianuarie, lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului.
Ședința de lucru a Adunării eparhiale a fost prezidată de Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Ședința de lucru a fost precedată de Sfânta Liturghie și un Te Deum, oficiate în capela facultății sibiene de un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
La începutul lucrărilor Adunării eparhiale, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit membrilor și tuturor colaboratorilor de la centrul eparhial pentru lucrarea misionară, pastorală, social-filantropică și culturală desfășurată în eparhie în anul 2019. Ierarhul i-a îndemnat să fie la fel de implicați în activitățile care urmează a se desfășura în acest an în eparhie.
„Noi avem foarte multe lucruri de împlinit. La început de an îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră în anul care a trecut, dar în același timp avem și această rezervă a unei posibilități de a mai face ceva în plus. Sunt multe lucruri de care suntem responsabili pentru că nu le-am împlinit. În fața lui Dumnezeu suntem responsabili pentru faptele noastre dar și pentru cele neîmplinite. Din dorința de a călători împreună cu Hristos pe această corabie a mântuirii, Biserica, din dorința de a lăsa ceva în urma noastră, trebuie să lucrăm și să fim mulțumitori și împăcați cu noi înșine, asumându-ne și cele bune și cele mai puțin bune, și cele împlinite și cele neîmplinite. Încercăm în acest an să avem și mai multe realizări prin care să împlinim voia lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.
Sprijin pentru familii
În cadrul ședinței a fost vizionat un film prin care au fost ilustrate activitățile sectoarelor eparhiale în anul 2019. De asemenea, au fost discutate și aprobate activitățile din proiectul-cadru al Arhiepiscopiei Sibiului pentru anul acesta.
„Întrucât anul 2020 a fost declarat de Sfântul Sinod ca An omagial al pastorației părinților și copiilor și An comemorativ al filantropilor ortodocși români, proiectele Arhiepiscopiei Sibiului pentru acest an vor fi cu precădere dedicate familiei și filantropiei. Unul din aceste proiecte este «O mână întinsă aproapelui tău» care se va desfășura între Crăciun și Învierea Domnului. În cadrul acestui acestui proiect se vor identifica preoții din mediul rural care au o familie numeroasă și se află în situația de a nu-și întregi salariul, iar Arhiepiscopia vine în întâmpinarea acestor nevoi financiare ale preoților și îi va ajuta din fondurile filantropice ale centrului eparhial”, ne-a spus vicarul-administrativ al eparhiei, arhim. Ioachim Tomoiagă.
Lucrările Adunării eparhiale s-au încheiat cu discuții referitoare la proiectele aflate în desfășurare în Arhiepiscopia Sibiului, dar și la alte activități care vor fi organizate în acest an de centrul eparhial și nu numai.
Singura biserică din Sibiu închinată Sfântului Cuvios Antonie cel Mare a fost în sărbătoare vineri, 17 ianuarie, când Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în acest locaș de cult, cu ocazia hramului.
Ctitorită de Mitropolitul Antonie Plămădeală în vremuri de prigoană comunistă, Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu a devenit un simbol al rezistenței celor care Îl cinstesc pe Dumnezeu și care au trecut prin decenii de stăpânire a unui sistem profund ateu, potrivnic creștinismului. Amenajat într-o casă de pe strada Nicolae Iorga, locașul de cult a devenit spațiu de rugăciune pentru credincioșii din cartierul Hipodrom, iar în prezent este o biserică emblematică pentru comunitatea sibiană.
An de an, în ziua hramului sau în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea din 17 ianuarie, la această biserică se oficiază Sfânta Liturghie arhierească. La hramul din acest, IPS Mitropolit Laurențiu a liturghisit împreună cu slujitorii bisericii, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, și alți preoți. Credincioșii au umplut sfântul locaș și s-au rugat pentru sănătate și ajutor ceresc, ocrotire de la Sfântul Antonie cel Mare, dar și pentru odihna veșnică a ctitorului, Mitropolitul Antonie Plămădeală, și a slujitorilor acestui sfânt altare care au trecut la Domnul.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Mihai Gabriel Popescu a fost hirotonit diacon.
Soborul slujitor a oficiat și o slujbă de pomenire a Mitropolitului Antonie Plămădeală, a celorlalți ctitori și binefăcători, precum și a slujitorilor bisericii trecuți la cele veșnice.
„A fost mare prin ceea ce a împlinit el duhovnicește”
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat virtuțile Sfântului Antonie cel Mare, un model duhovnicesc pentru orice credincios.
„Sfântul Antonie este unul dintre marii sfinți ai Bisericii, de a aceea a primit și acest nume de «cel Mare». A fost mare prin ceea ce a împlinit el duhovnicește. I-a dat Dumnezeu să ajungă și la o vârstă patriarhală, deplină, pentru că a depășit 100de ani. A lăsat prin nevoințele sale ceva care stă la baza unei instituții care astăzi este temelia Bisericii noastre, și anume monahismul. Sfântul Antonie cel Mare a trăit de la mijlocul secolului al II-lea până la mijlocul secolului al IIl-lea, în vremuri de persecuție împotriva creștinilor. A apărat credința ortodoxă cu propria sa viață, oferind-o ca pildă urmașilor săi. El a împlinit ceea ce a auzit de când era copil spunându-se în biserică, mai ales în Duminica dinaintea Postului Crăciunului, și anume cuvântul Mântuitorului adresat tânărului de a vinde averea și a-L urma pe El dacă vrea să fie desăvârșit. A înțeles că este un program de viață pentru cei care vor să ajungă la desăvârșire”, a subliniat ierarhul.
Mulțumirile comunității au venit prin cuvântul preotului Emanuel Benchea, care și-a exprimat recunoștința pentru vizita arhierească din acest an și a înnoit invitația adresată IPS Mitropolit Laurențiu de a fi an de an prezent la hramul bisericii.
Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să se închine raclei în care se păstrează Capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu
La sediul Protopopiatului Ortodox Român Sibiu, a avut loc joi 16 ianuarie, ședința administrativă lunară cu preoții din parohiile arondate.
Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe teme, privind aspecte administrative și de organizare a parohiilor, precum și noile decizii luate în cadrul Consiliului Eparhial, din data de 14.01.2020.
După rostirea rugăciunii, P.C. Părinte Protopop Ioan Coșa, a deschis ședința, mulțumind tuturor preoților pentru implicarea în activitățile liturgice și social-filantropice desfășurate pe tot parcursul anului 2019, precum și în perioada sărbătorilor Nașterii și Botezului Domnului, în Arhiepiscopia Sibiului.
În continuare, P.C. Părinte Protopop, a prezentat noul proiect social, inițiat de ÎPS Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, desfășurat între Crăciun și Sfintele Paști. Proiectul se numește ”O mână întinsă semenului nostru”. Beneficiarii acestui proiect pot fi reprezentanți ai familiilor nevoiașe, fără un loc de muncă și cu venituri reduse, persoanele vârstnice singure care nu se pot întreține singure, persoanele cu dizabilități care nu se pot gospodări fără ajutor, precum și persoanele care nu au capacitatea de a munci unele având copii sau rude în întreținere. Proiectul ”O mână întinsă semenului nostru”, presupune implicarea preoților parohi, a consiliilor parohiale și în mod deosebit, activarea comitetelor de femei.
Totodată, a fost prezentat de către P.C. Pr. Dariciuc Vasile coordonatorul departamentului de tineret din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Sibiu, Concursul Național Catehetic ”Iubirea lui Hristos în familia mea”, implementat în Patriarhia Română, în contextul Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anului comemorativ al filantropilor ortodocşi români. La acest concurs, se vor înscrie elevi care fac parte din grupa de cateheză, sub coordonarea unui preot şi unui profesor de religie/altă disciplină. Grupul de cateheză format la nivelul parohiei va realiza împreună un miniproiect care va avea un caracter filantropic – cultural, va fi realizat şi implementat în întregime de către copii şi se va adresa cu preponderenţă familiei.
La ședința din cadrul Protopopiatului Sibiu, au fost prezenți și doi reprezentanți ai firmei de asigurări ”Groupama”, care au prezentat preoților, ofertele de asigurări de viață și de bunuri.
P.C. Părinte protopop Ioan Coșa a încheiat ședința administrativă, adresând îndemnul frățesc de responsabilizare a preoților în perioada ce urmează, pentru a răspunde chemării sacramentale și duhovnicești în parohii.
Elevii Școlii Gimnaziale nr. 13 din Sibiu au organizat joi, 28 noiembrie, o activitate culturală prin care au adus cinstire Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Activitatea s-a desfășurat la Biserica „Sfântul Evanghelist Luca” din Sibiu, elevii prezentând un program artistic compus din cântece religioase, patriotice dar și un grupaj de colinde susținut de elevii claselor a III-a A, III-a B și IV-a A, sub directa îndrumare a doamnei profesoare de Religie Elena-Julieta Nicorescu. Au participat elevii școlii, cadre didactice, amintind aici pe prof. Monica Petec, prof. Elena Aleman și prof. Anamaria Cimpoca, părinți și cei apropiați acestora.
În încheiere, preotul Nicoae Rusu de la biserica sibiană le-a vorbit despre personalitatea Sfântului Andrei Șaguna și i-a îndrumat pe cei prezenți să continue misiunea Marelui Mitropolit, să militeze pentru dezvoltarea culturii și școlii românești, prin știință și rugăciune. Părintele Nicolae Rusu le-a mulțumit elevilor și tuturor celor implicați în activitate și a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Victimele cumplitului incendiu din clubul bucureștean „Colectiv” au fost pomenite miercuri, 30 octombrie, la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Slujba de pomenire a fost oficiată la ceas de seară de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
„Dacă moartea ne produce o durere, cu atât mai mult moartea năprasnică sensibilizează și mișcă sufletele tuturor. S-au împlinit patru ani de la această tragedie de care nu am vrea să ne amintim, dar suntem obligați să-i avem în sufletele noastre pe cei care au suferit o astfel de moarte groaznică. Rugăciunea pe care am făcut-o este îndreptată către Dumnezeu pentru ca El să le așeze sufletele acolo unde se cuvine, trecând din viața aceasta printr-o astfel de despărțire care a lăsat urme adânci în sufletele părinților, ale prietenilor și ale celor care au scăpat de această tragedie. În același timp este o mângâiere pentru părinți, pentru că ne aducem aminte din an în an de ei și nu este doar o amintire din aceasta care dispare repede din mintea noastră, ci o amintire de rugăciune, liturgică, îndreptată către Dumnezeu”, a spus ierarhul la final.
La slujba religioasă au fost prezenți grupuri de tineri și credincioși care s-au rugat pentru odihna veșnică a sufletelor celor care au pierit pe 30 octombrie 2015 în clubul „Colectiv”. Tinerii prezenți au aprins lumânări, au purtat drapelul țării pe străzile din centrul orașului și au transmis mesaje de comemorare acelor 64 de tineri trecuți la Domnul în urmă cu patru ani în incendiul din clubul bucureștean.
De vineri, 16 august, până astăzi, duminică, 18 august 2019, a avut loc la Brașov un act necesar de confirmare a prezenței, puse uneori la îndoială de către publicul larg, tinerilor în Biserica Lui Hristos, în comunitatea celor care cred și mărturisesc. Dincolo de aceasta, momentele de împreună viețuire, împreună lucrare și împreună bucurie pe care le-au trăit câteva sute de tineri din cele zece protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului nu pot fi trecute sub tăcere.
Deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) din Arhiepiscopia Sibiului-Brașov 2019 a avut loc vineri, 16 august, în Piața Unirii din Brașov, unde delegațiile celor 10 protopopiate au fost primite și prezentate de gazde în fața unei scene amenajate, în prezența Preasfințitului Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a vicarului-administrativ al eparhiei, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, a consilierului cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, a protopopului de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, a autorităților centrale, județene și locale și a numeroși oaspeți.
În fiecare an, pe 10 august, când îl prăznuim pe Sfântul Mucenic și Arhidiacon Laurențiu, Arhiepiscopia Sibiului și întreaga Mitropoliei a Ardealului se află în sărbătoare. Arhipăstorul preoților și credincioșilor din eparhia transilvăneană, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, își cinstește în această zi sfântul ocrotitor, iar rugăciunile înălțate către cer în cadrul slujbelor religioase oficiate la această sărbătoare aduc mulțumire Bunului Dumnezeu pentru darul făcut Bisericii străbune din Ardeal în urmă cu 23 de ani, când IPS Mitropolit Laurențiu intra în cinul monahal și avea să fie mai apoi ales în rândul ierarhilor din Patriarhia Română.
Luni, 29 iulie, începând cu ora 09.00, structurile militare din garnizoana Sibiu, în colaborare cu administraţia publică locală şi Mitropolia Ardealului, au organizat la „Monumentul ostaşului din toate timpurile”, amplasat în faţa Cercului Militar, Ceremonia militară cu prilejul aniversării Zilei Imnului Naţional.
Cu binecuvântarea IPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, părintele Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, a participat alături de PC Pr. Protopop Ioan Coșa, Protopopul de Sibiu și Pr. Dr. Florin Pavel, preotul militar, la ceremonia militară de acordare a gradelor celei mai tinere generații de ofițeri ai Armatei României, absolvenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Balcescu”, Sibiu, promoția 2019.
Biserica „Sfântul Mucenic Laurențiu” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Sibiu a fost binecuvântată sâmbătă, 15 iunie, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Locașul de cult a fost ridicat într-un cartier nou al Sibiului, unde nu există biserică, iar credincioșii din această parte a orașului străbat distanțe considerabile pentru a participa la sfintele slujbe oficiate în bisericile din alte cartiere.
Trecută în veșnicie la aproape 90 de ani, doamna Viorica Streza a primit preț de trei zile cinstirea care i se cuvenea din partea ierarhilor, preoților, maicilor și credincioșilor care au cunoscut-o și au primit din partea ei sfaturile duhovnicești izvorâte din sufletul curat și plin de rugăciune al unei credincioase model, mamă de arhiereu, trecută mai bine de 58 de ani prin dificultățile văduviei, o mamă duhovnicească pentru preoți, maici și credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului și nu numai.
Încă de luni seara, ziua de după Duminica Mironosițelor, când mama Viorica a trecut la Domnul, trupul neînsuflețit a fost depus în Catedrala mitropolitană din Sibiu, locașul unde și-a găsit liniștea sufletească vreme de peste trei decenii, unde a participat ani la rând, zi de zi, la Sfânta Liturghie și unde a primit adesea Sfânta Împărtășanie chiar din mâinile Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu. Preoții din Sibiu s-au rânduit pentru ca necontenit să se citească din Psaltire la căpătâiul mamei Viorica, știind faptul că în timpul vieții citea zilnic toată Psaltirea, alături de Acatiste, Paraclisul Maicii Domnului și alte rugăciuni.
Marți, 14 mai, un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat o slujbă de priveghi, în prezența IPS Mitropolit Laurențiu și a familiei îndoliate.
Miercuri, 15 mai, în ultima zi în care sicriul a stat în Catedrala mitropolitană, a fost oficiată slujba de prohodire. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a condus soborul de arhierei, preoți și diaconi care a oficiat slujba de prohodire. Au făcut parte din sobor Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Episcop Ilarion Făgărășanul. Au fost prezenți ieromonahi, consilieri eparhiali, protopopi, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, primarul Sibiului, Astrid Fodor, subprefectul Horațiu Marin, oficialități, monahi și monahii din Mitropolia Ardealului și numeroși credincioși veniți să se roage pentru odihna veșnică a mamei Viorica și să prezinte condoleanțe familiei îndoliate. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Șaguniana” a Protopopiatului Sibiu, condusă de pr. Alexandru Szasz și de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane.
Sfințirea altarului Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost oficiată în a treia zi de Paști de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, parohul bisericii, pr. Gheorghe Sabău și alți slujitori ai sfintelor altare.
După sfințirea altarului, soborul condus de IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie pe treptele locașului de cult. Credincioșii prezenți la sărbătoarea comunității au avut posibilitatea să intre în sfântul altar pentru a se închina, iar apoi au primit binecuvântare arhierească.
În prima zi de Paști la slujba Vecerniei, cunoscută ca „A doua Învierea”, oficiată la Catedrala mitropolitană din oraș. Soborul slujitor a fost condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În cadrul acestei slujbe religioase a fost citită Evanghelia în mai multe limbi pentru a arăta universalitatea Cuvântului evanghelic și a mesajului Învierii.
Fotografii realizate in cadrul evenimentului