Hram la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sibiu

Credincioșii Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Sibiu și-au cinstit  ocrotitorul prin Sfânta Liturghie arhierească. Slujba religioasă din ziua de hram al locașului de cult a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar în soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, parohii locașului de cult, Dumitru Luca și Ioan Tătoiu, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.

Hramul din acest al bisericii a fost organizat în condiții speciale, credincioșii respectând măsurile impuse de autorități în această perioadă de pandemie.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre mărturisirea dată de martirii creștini din primele secole, între care, la loc de cinste, se află Sfântul Dimitrie.

„Sfinții care și-au dat viața pentru Hristos prin mucenicie au fost primii scriși în calendar, în lista aceasta a sfinților. Ne amintim de întâiul mucenic, Arhidiaconul Ștefan, care a fost lapidat. Au fost mulți mucenici care L-au mărturisit pe Hristos împotriva celor care îi omorau pe creștini. Dăruirea aceasta pe care au făcut-o ei lui Hristos a adus o cinstire în Biserică, prelungită până astăzi și care va dăinui atâta timp cât va exista Biserica. Moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie se află la Salonic, a fost acolo o bisericuță mică, de lemn, pe mormântul lui, iar apoi s-a construit o biserică mare. Au fost mulți care au vrut să ia moaștele lui, să le ducă în alte părți și nu au putut. Nici măcar împăratul de la Constantinopol nu a reușit, pentru că racla s-a îngreunat, lucrarea lui Dumnezeu fiind foarte puternică prin acest martir minunat. Când ne închinăm la moaște de sfinți venerăm darul pe care Dumnezeu l-a lăsat să devină lucrător în acest ostaș al lui. Simțim acest fior că ne atingem de ceva sacru și dacă avem credință și ne rugăm sfântului respectiv, ni se îndeplinesc lucrurile cerute. Este ceva în plus la Sfântul Dimitrie, adăugat la numele lui, el este Izvorâtor de Mir”, a subliniat ierarhul.

Monument închinat poetului Mihai Eminescu

Cei doi parohi de la biserica sibiană, părintele Dimitrie Luca și părintele Ioan Tătoiu i-au mulțumit ierarhului și i-au oferit în dar o icoană a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu sfințirea unui monument ridicat în curtea bisericii în cinstea marelui poet național Mihai Eminescu, care a fost pomenit de ierarh și soborul de preoți prin oficierea unui parastas. Un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 25 din Sibiu a susținut un moment artistic pregătit pentru a-l omagia pe marele poet Mihai Eminescu.