Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Sibiului – Brașov, 16-18 august 2019

De vineri, 16 august, până astăzi, duminică, 18 august 2019, a avut loc la Brașov un act necesar de confirmare a prezenței, puse uneori la îndoială de către publicul larg, tinerilor în Biserica Lui Hristos, în comunitatea celor care cred și mărturisesc. Dincolo de aceasta, momentele de împreună viețuire, împreună lucrare și împreună bucurie pe care le-au trăit câteva sute de tineri din cele zece protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului nu pot fi trecute sub tăcere.
În contextul Anului Omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română, tema principală a Întâlnirii de la Brașov a fost SATUL ROMÂNESC, sub un motto plin de energie: CREDINȚĂ, TRADIȚIE, TINEREȚE. Evenimentele s-au succedat plecând de la această temă, dezbaterile pe care le-au avut tinerii sâmbătă au adresat întrebări de actualitate cu privire la relația lor cu satul, relația dintre sat și oraș, tradițiile și obiceiurile legate de sat, etc; de asemenea, concertele de vineri și sâmbătă au avut ca laitmotiv întoarcerea la rădăcini și dragostea față de vatra satului românesc.
Întâlnirea s-a desfășurat pe tiparul evenimentului care a consacrat denumirea folosită. Vineri a fost deschiderea, de la ora 18, în Piața Unirii, la porțile Bisericii Sfântul Nicolae, catedrala istorică a Brașovului, unde tinerii din protopopiatele Sibiu, Săliște, Avrig, Mediaș, Agnita, Făgăraș, Rupea, Bran-Zărnești, Săcele și Brașov au intrat în piață pe muzica imnului Întâlnirii, fiecare cetate de proveniență fiind descrisă pe scurt de către prezentatori, spre deliciul publicului. Au urmat cuvintele de bun venit din partea protopopului Brașovului, părintele Dănuț-Gheorghe Benga, vicarului administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, preacuviosul părinte Ioachim Tomoioagă, episcopului vicar al Arhiepiscopiei, preasfințitul Ilarion Făgărășeanul, prefectului județului, domnul Marian Rasaliu și primarului orașului, domnul George Scripcaru. Evenimentul a continuat cu partea artistică, prin interpretările grupului psaltic Kyrios, cvintetului Anatoly, tinerilor talentați de la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, Orchestrei „Plaiuri transilvane”, Grupului vocal „Țara Bârsei”, Ansamblului „Șipot Ardelean”, Formației Atomic și Trupei 6. Seara s-a încheiat cu o minunată procesiune deschisă de fanfara și detașamentele purtătoare de făclii ale Jandarmeriei din Brașov, care a pornit din Șcheii Brașovului și s-a oprit – pentru rugăciunea de seară – la Biserica cu hramul „Bunavestire”.
Ziua de sâmbătă a debutat cu rugăciunea, la bisericile cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfânta Treime”, în drumul participanților spre Colegiul Național „Andrei Șaguna”, unde a avut loc partea de dezbateri a Întâlnirii. Tinerii au fost împărțiți în douăzeci de săli, unde au fost așteptați de moderatori care – după jocurile de „spargere a gheții”, de cunoaștere – le-au adus la cunoștință temele de discuție pentru următoarele două ore. Așadar, tinerii noștri nu numai că au umplut cu bucuria lor orașul, dar au pus umărul și la „partea serioasă”, la munca în echipă spre a defini și a-și clarifica relația cu satul românesc. Pe scurt, temele au fost: 1. Satul – nevoia omului de rădăcini/ înrădăcinare; 2. Este orașul opusul satului? 3. Românul – identitate și actualitate. Vom reveni cu un articol separat despre discuțiile de sâmbătă dimineața și despre concluziile trase de grupurile de dezbateri. Trebuie subliniat profesionalismul moderatorilor și deschiderea de care au dat dovadă în conlucrarea lor cu participanții. După prânzul servit în sălile de clasă, în jurul meselor puse laolaltă, ca o mare familie românească, tinerii au plecat spre Biserica Sfântul Nicolae, unde s-au bucurat de muzeele și atelierele meșteșugărești din curtea vechii catedrale. Pe seară, părintele Constantin Necula i-a provocat, dar i-a și delectat pe cei care purtau ecusoanele evenimentului, dar și pe brașovenii care au venit la conferință, cu discursul său viu și actual, cu răspunsurile la subiect pentru întrebările adresate în partea a doua a evenimentului. Seara s-a încheiat cu un spectacol pe aceeași scenă din Piața Unirii. Nelipsite au fost, desigur, în fiecare seară, cântecele de chitară din căminul care i-a adăpostit pe oaspeți.
Duminică, la Centrul de Tineret de la Tărlungeni, a avut loc binecuvântarea acestui loc de viitoare evenimente dedicate acestui important segment de vârstă căruia i se adresează, urmată de Sfânta Liturghie Arhierească. Bucuria comuniunii a fost transmisă în direct pe mai multe canale media, iar tinerii au participat cu evlavie la slujba condusă de Înalt preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Horele și sârbele ce au urmat au fost prilej de veselie pentru cei tineri și moment de fericire pentru „tinerii de alte vârste”, acestea petrecându-se înainte de masa câmpenească la îndemnul Mitropolitului, care i-a avertizat pe tineri că după ce mănâncă s-ar putea să nu mai fie apți de joc. Totul s-a încheiat cu binecuvântarea Înalt preasfințitului și cu promisiunea că evenimentele dedicate tinerilor nu se vor opri aici, nici în ce privește Arhiepiscopia Sibiului, nici protopopiatul Brașov, care acum are Centru pentru Tineret – și ce mândrețe de centru!
În încheiere, aș dori să spun că voluntarii implicați în eveniment au fost exemplari, fără ajutorul lor, Întâlnirea nu ar fi fost posibilă. Mai mult, în discuțiile pe care le-au avut cu Mitropolitul după încheiere, aceștia au ținut să îi ofere un kit cu rucsac, tricou și toate cele pe care le-au primit și ei, în plus, toată lumea implicată în organizare și voluntariat am semnat un tricou – amintire pentru Înalt preasfinția Sa, moment care l-a bucurat foarte mult. A urmat o scurtă ședință cu voluntarii noștri, în care aceștia au promis că totul nu se termină aici, ci dimpotrivă, acesta este începutul unei colaborări spre realizarea de cât mai multe evenimente împreună. Cred că este neapărat necesar să ne îndreptăm atenția mai mult spre cei tineri și să încercăm să dezvoltăm mijloace de păstorire specifice pentru acest segment de vârstă, iar Întâlnirea de anul acesta este un prim pas.
Autor: pr. dr. Daniel Puia-Dumitrescu