IPS Laurenţiu: „Sfântul Ioan Botezătoul a fost cel mai mare ascet”

Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Sibiu şi-a sărbătorit hramul în acest an prin Sfânta Liturghie arhierească. Credincioşii celor două comunităţi parohiale arondate bisericii sibiene şi cei doi preoţi slujitori, părintele Cătălin Nicolae Mirişan şi părintele Liviu Anghel, au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit în incinta locaşului de cult, participând numeroşi credincioşi îmbrăcaţi în veşminte tradiţionale, respectând distanţarea socială şi celelalte reguli impuse de autorităţi pe timpul stării de alertă.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Marius-Ioan Rusu a fost hirotonit preot pentru Parohia Rodbav, Protopopiatul Făgăraş, judeţul Braşov.

Ocrotirea Sfântului Ioan Botezătorul

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre rolul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, în lucrarea de mântuire a lumii. IPS Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat virtuţile, viaţa sfântă şi misiunea Sfântului Ioan Botezătorul, care îi ocroteşte pe credincioşi în orice clipă de încercare.

„Să ne rugăm Sfântului Ioan Botezătorul, cel care, în smerenia sa, L-a vestit pe Hristos, să ne dea şi nouă smerenie, să ne dea şi nouă tăria de a împlini voia lui Dumnezeu prin rugăciune, dar şi prin postire. El a fost cel mai mare ascet, se hrănea cu acride, cu miere sălbatică, era îmbrăcat cu un veşmânt din piele de cămilă care deranjează, nu este plăcut precum veşmântul nostru. Pacea şi bucuria pe care Mântuitorul Iisus Hristos ni le lasă nouă să ne dea şi nouă curaj să trecem peste frică şi să nădăjduim că mila lui Dumnezeu este cu noi pururea”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Părintele Cătălin Nicolae Mirişan i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste credincioşii şi preoţii de la Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, în zi de mare sărbătoare duhovnicească. Ierarhul a primit în dar din partea celor doi preoţi şi a celor două comunităţi parohiale o icoană a Maicii Domnului.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu festivitatea de acordare a actelor de recunoştinţă şi de preţuire voluntarilor din cele două parohii care au împărţit Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim şi pâinea sfinţită numită „paşti” tuturor credincioşilor din cele două comunităţi, la marele praznic al Învierii Domnului din acest an.