IPS Mitropolit Laurențiu și-a cinstit sfântul ocrotitor

În fiecare an, pe 10 august, când îl prăznuim pe Sfântul Mucenic și Arhidiacon Laurențiu, Arhiepiscopia Sibiului și întreaga Mitropoliei a Ardealului se află în sărbătoare. Arhipăstorul preoților și credincioșilor din eparhia transilvăneană, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, își cinstește în această zi sfântul ocrotitor, iar rugăciunile înălțate către cer în cadrul slujbelor religioase oficiate la această sărbătoare aduc mulțumire Bunului Dumnezeu pentru darul făcut Bisericii străbune din Ardeal în urmă cu 23 de ani, când IPS Mitropolit Laurențiu intra în cinul monahal și avea să fie mai apoi ales în rândul ierarhilor din Patriarhia Română.
Sâmbătă, 10 august, un sobor de preoți și diaconi condus de vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, a oficiat Sfânta Liturghie în singura biserică din cetatea transilvăneană închinată Sfântului Mucenic Laurențiu. După Sfânta Liturghie, membrii permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, decanul și prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, respectiv pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopi, preoți și credincioși s-au adunat în capela instituției de învățământ teologic pentru a participa la slujba de Te Deum și a-i transmite ierarhului urările de sănătate, păstorire îndelungată și spor duhovnicesc în lucrarea misionară încredințată de a conduce Mitropolia Ardealului.
La finalul slujbei de Te Deum, arhimandritul Ioachim Tomoiagă a adresat cuvintele de mulțumire și de felicitare din partea tuturor celor prezenți, subliniind implicarea duhovnicească și statornică a IPS Mitropolit Laurențiu în toate lucrările pastorale, misionare și sociale din Arhiepiscopia Sibiului.
„A da sens numelui pe care îl porți înseamnă a umple numele de lumină pentru tine însuți și pentru cei din jurul tău. Înaltpreasfinția Voastră ați dat mult sens acestui nume, pentru că, deopotrivă, numele Înaltpreasfinției Voastre înseamnă «dar», «lumină», «strălucire», dar și «învingător». Deci, numele «Laurențiu» putem să-l traducem prin «cel purtător de victorie», «cel purtător de lumină» și «cel purtător de strălucire». Dacă luăm aceste trei elemente și le îmbisericim, le înduhovnicim și le punem în lumina Evangheliei, constatăm că vi se potrivesc foarte tare. Sunteți un purtător de lumină și de strălucire a Evangheliei lui Hristos și ați umplut multe suflete de lumină”, a subliniat părintele Ioachim Tomoiagă.
Misiunea arhieriei
Părintele Mitropolit le-a mulțumit tuturor pentru prezența la acest moment festiv și duhovnicesc, o sărbătoare a întregii eparhii și i-a îndemnat pe toți să slujească Biserica lui Hristos în continuare cu același devotament și cu multă credință.
„De fiecare dată când mă gândesc la Sfântul căruia îi port numele îmi amintesc de sarcina grea pe care am primit-o. Chiar dacă noi nu suntem puși în fața martiriului, va trebuie să purtăm în noi dorința sacrificiului pentru ca lucrarea Bisericii să se împlinească. Este o obligație și este o responsabilitate greu de purtat și le simți mai mult cu cât înaintezi în vârstă. Acum 23 de ani, de Sfântul Ilie am murit întru numele primit la botez, Liviu, deși mi-a rămas drag foarte mult timp acest nume. Iată că am ajuns să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru că s-a împlinit prin alegerea acestui nume și prin trecerea mea de la lucrarea preoțească la cea arhierească tocmai în ziua Sfântului Laurențiu. În 10 august am fost ipopsifiat și în 11 august am fost hirotonit arhiereu în Catedrala din Caransebeș. A fost un lucru care m-a marcat și acum mă gândesc mai mult la ziua de 11 august când am primit această sarcină grea, dar jugul pe care ni L-a dat Hristos să-l purtăm, este purtat mai mult de El decât de noi”, a spus ierarhul.
La final, cei prezenți i-au oferit flori IPS Mitropolit Laurențiu, împreună cu urările specifice unui astfel de moment aniversar.