Liturghie arhierească în noua biserică din Cartierul Arhitecţilor-Sibiu

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit duminică, 19 iulie, la Biserica “Sfântul Mucenic Laurenţiu” şi “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Sibiu-Cartierul Arhitecţilor. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturgie în pridvorul locaşului de cult înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, precum şi cei doi slujitori ai bisericii, pr. Tiberius Macrea şi pr. Emil Oancea.

Locașul de cult se află într-un cartier nou al Sibiului, unde nu exista biserică, iar credincioșii din această parte a orașului erau nevoiți să parcurgă distanțe considerabile pentru a participa la sfintele slujbe oficiate în bisericile din alte cartiere.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit despre minunea vindecării slăbănogului din Capernaum, săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos, și a evidenţiat puterea tămăduitoare a lucrării sfinţitoare din Biserică şi rolul curăţirii sufleteşti în vindecarea trupească

“Mântuitorul îl vindecă pe acesta-cum a mai vindecat şi pe alţii- fără să fie solicitat personal. Deci, nu cel bolnav a zis: «Vindecă-mă, tămăduieşte-mă», ci Mântuitorul, văzând credinţa celor care l-au adus pe slăbănog, a zis: «Iertate îţi sunt ţie păcatele!». Observăm că Mântuitorul a ţinut cont de credinţa lor şi este un lucru esenţial să înţelegem că Dumnezeu ţine cont de intenţia noastră şi de dragostea noastră faţă de cei cu care trăim şi care sunt împrejurul nostru. Dacă avem atâta dragoste faţă de cei în suferinţă şi îi ajutăm pe ei, îi aducem la Hristos, credinţa noastră va fi luată în seamă de Mântuitorul Iisus Hristos. Apoi, vedem că Mântuitorul a făcut vindecarea în două etape. Întâi de toate, El a mai văzut ceva, ce alţii nu ştiau, că suferinţa acestuia era rezultatul unor greutăţi sufleteşti, a unor păcate şi de aceea i-a zis lui că îi sunt iertate păcatele”, a subliniat ierarhul.

Biserica din Cartierul Arhitecților a fost ridicată cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului, la ini­țiativa și cu implicarea directă a Înalt­prea­sfințitului Mitropolit Laurențiu și este parte a viitorului Ansamblu socio-educațional „Sfântul Nicolae” care va avea un centru pentru activități cu tinerii, o grădiniță, cabinete medicale și alte spații necesare activităților sociale, religioase și educative din Cartierul Arhitecților.

Ierarhul şi preoţii s-au rugat şi în această duminică pentru încetarea molimei care a cuprins întreaga lume şi pentru sănătatea tuturor oamenilor.