Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din Sibiu

În Duminica a 3-a după Rusalii, credincioşii de la Biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din Sibiu au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturgie în curtea locaşului de cult, împreună cu cei doi preoţi slujitori ai bisericii, părintele Cristian Vaida şi părintele Claudiu Curiban. În soborul slujitor s-au mai aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă şi decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

„Dumnezeu le rânduieşte pe toate”

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care Mântuitorul Iisus Hristos ne învaţă cum să eliminăm cu grijile din sufletele noastre şi să ne punem încrederea în ajutorul lui Dumnezeu.

„Iată programul dumnezeiesc pe care Mântuitorul Iisus Hristos ni l-a lăsat ca să-l respectăm în lumea aceasta, pentru ca să avem tot ceea ce Dumnezeu ne-a rânduit. Toate bunătăţile, bucuriile şi plăcerile le-a rânduit Dumnezeu pentru om.  Depinde, însă, de om cum le foloseşte şi cum le acordă prioritate. Spune Mântuitorul că luminătorul trupului este ochiul, iar dacă ochiul este curat, tot trupul este luminat. Din punct de vedere medical, dacă vedem foarte bine, luăm contact cu realitate frumuseţii creaţiei lui Dumnezeu şi nu ne trebuie ajutător. Dar semnificaţia spirituală este alta, este cea pe care poporul nostru a pus-o în proverb: «Hoţul nu poate vedea pe altul om cinstit». Dacă ochiul este format spre rău, dacă tot ce vedem transmitem minţii noastre în funcţie de patimile noastre, de interesul nostru, atunci totul devine întunecat. (…) Nu putem trăi fără hrană şi îmbrăcăminte, dar ele nu trebuie să fie o grijă situată mai înainte decât cele spirituale. Suntem prăpăstioşi în foarte multe lucruri, ne speriem că mâine nu mai avem mâncare sau lucruri. Năvălim, uneori, în magazine şi adunăm grămezi, fără să ne gândim că am putea pleca în acea noapte. Există un echilibru pe care trebuie să-l căutăm, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos nu ne învaţă să renunţăm la toate, să nu mai muncim, să nu mai facem nimic, pentru că munca este absolut necesară, prin ea ne câştigăm existenţa. Însă, trebuie să avem încrederea că Dumnezeu este Cel care dă soare după ploaie şi le rânduieşte pe toate”, a subliniat ierarhul.

La final, pr. Cristian Vaida i-a mulţumit ierarhului în numele preoţilor şi credincioşilor de la Biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din Sibiu. IPS Mitropolit Laurenţiu a primit din partea comunităţii o icoană a Maicii Domnului.

Ierarhul şi preoţii s-au rugat şi în această duminică pentru încetarea molimei care a cuprins întreaga lume şi pentru sănătatea tuturor oamenilor.