Parohia Dealul Ocnei (Viile Sibiului) – Biserica cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului, Sfântul Stelian Paflagonul și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna Mitropolitul Transilvaniei””

Pr. Craiu Ovidiu

Telefon

0722408307

Adresa

Str. Viile Sibiului, f.n. Jud. Sibiu

Email

craiu_al@yahoo.com

BISERICA ”POGORÂREA SFÂNTULUI DUH” și BISERICA ”NAȘTEREA MAICII DOMNULUI„

PAROHIA ”DEALUL OCNEI„ (Viile Sibiului)

 

Istoricul comunității parohiale

În partea de nord a orașului Sibiu, la ieșirea spre Mediaș și în imediata apropiere a comunei Șura Mare, se află cartierul Viile Sibiului, o comunitate mică, formată din aproximativ 70 de familii. Puțină lume știe că, de fapt, acest cartier aparține orașului Sibiu, atât din punct de vedere administrativ, cât și teritorial.

Referitor la înființarea, propriu-zisă, a comunității nu există date care să certifice cu exactitate când a început să se formeze o așezare aici. Locuitorii mai în vârstă ai cartierului spun că primele case au fost construite de oamenii bogați ai orașului Sibiu și erau considerate drept case de vacanță.

Comunitatea Viile Sibiului primește, însă, o importanță majoră începând cu anul 1965 când se înființează aici CEAP-ul Sibiu. În 1970 ia ființă IAS-ul Dealul Ocnei.  Devenind un important centru horticol, era nevoie de mână de lucru și astfel a început să prindă contur o comunitate care s-a înrădăcinat, aici, încetul cu încetul. Așadar, așa se explică faptul că în acest cartier există familii venite din toate colțurile țării (moldoveni, olteni, bistrițeni, maramureșeni, etc.) în perioada comunismului, care s-au stabilit aici, în interes de serviciu inițial, apoi au rămas definitiv. Azi, vorbim de descendenți ai  acelor familii, aflați la a treia generație.

 

Istoricul bisericii parohiale

După Revoluția din decembrie 1989, când, alături de alte drepturi, s-a obținut și acela al manifestării libere a convingerilor religioase, a cultului ortodox, s-a ivit prilejul ca și pentru credincioșii din Viile Sibiului să fie înființată o parohie ortodoxă și să se amenajeze un spațiu, o biserică unde ei să poată aduce slavă lui Dumnezeu. Până în 1990, credincioșii din cartierul sibian Viile Sibiului, mergeau în parohiile învecinate pentru a participa la Sfânta Liturghie sau oficierea diferitelor slujbe religioase.

Preotul Petru Emil Oltean a făcut toate demersurile necesare constituirii acestei parohii și în anul 1990 a obținut toate aprobările legale din partea Arhiepiscopiei Sibiului, a Departamentului Cultelor și a tuturor instituțiilor în drept. Parohia nou constituită a luat numele de ”Dealul Ocnei” după numele I.A.S.-ului cu aceeași denumire, unde lucra majoritatea locuitorilor acestei comunități.

Biserica veche. Pentru desfășurarea Sfintelor Liturghii și a celorlalte slujbe religioase a fost amenajată o capelă într-o încăpere ce aparținea fostei grădinițe a comunității.

Părintele paroh Oltean împreună cu consiliul parohial de la vremea aceea au luat hotărârea de a adăuga o anexă în prelungirea construcției, iar deasupra s-a ridicat un turn, care a servit ulterior drept clopotniță.

În 1992, când s-a terminat amenajarea spațiului, biserica  a fost sfințită de către vrednicul de pomenire Î. P.S. Dr. Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului, din vremea respectivă, care își dăduse acceptul pentru înființarea acestei parohii la solicitarea Preotului Paroh Petru Oltean.

Hramul primit la sfințire a fost ”Pogorârea Duhului Sfânt”, amintind că prima Sfântă Liturghie săvârșită aici, în această parohie, în anul 1990 a avut loc chiar în ziua de Rusalii. Cu acest prilej, al sfințirii bisericii, s-au zidit în piciorul Sfintei Mese din altar moaște de sfinți.

Din soborul preoților slujitori în ziua sfințirii a făcut parte și actualul Mitropolit al Ardealului, Î.P.S. Dr. Laurențiu Streza, pe vremea aceea preot profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu și Consilier economic, precum și actualul Episcop al Tulcii, P.S. Dr. Visarion Bălțat, pe atunci diacon și secretar eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului.

Biserica nouă. Dată fiind situația incertă, din punct de vedere legislativ, a clădirii unde este amplasată capela, fiind  situată pe o proprietate privată, încă de la sosirea noului preot paroh, pr. Craiu Ovidiu-Ion, în 2007, au fost demarate o serie de demersuri în identificarea unui teren viabil unei construcții de biserici, de sine stătătoare, care să aibă toate aprobările necesare.

Astfel, după îndelungi documentații și insistențe nefinalizate către Statul Român pentru a ceda un teren pretabil construcției unei noi biserici, s-a obținut în cele din urmă, în 20 aprilie 2010, de la o credincioasă din oraș, doamna Sasu Maria, o donație de 1000m2 de teren, aflat chiar în mijlocul cartierului. Terenul a fost donat spre a comemora pierderea nepotului dumneaei, Stelian, de unde a venit și unul dintre hramurile bisericii.

După perioada necesară obținerii tuturor aprobărilor, depășind hățișul legislativ, în 19 februarie 2012 a fost pusă piatra de temelie pentru noua biserică, ce a primit 3 hramuri: Nașterea Maicii Domnului, Sfântul Stelian Paflagonul și Sfântul Andrei (Șaguna), Mitropolitul Transilvaniei.

Azi, construcția bisericii este finalizată, fiind împodobită cu pictură la interior, urmând a fi executată și cea exterioară. De asemenea, mai sunt necesare lucrările de amenajare a spațiului destinat curții bisericii.

În funcție de realizarea acestor ultime lucrări va fi programată și sfințirea locașului de cult.

 

Arhitectura

Biserica veche are forma de tip navă,  fiind împărțită în pronaos, naos și altar. Construcția este în întregime din cărămidă. La intrare, deasupra pridvorului,  are o turlă ce a deservit drept clopotniță.

Biserica nouă are forma de cruce, cu altar, naos, pronaos și pridvor, având plan treflat. Construcția este realizată din cărămidă, pe fundație de beton, iar acoperișul este de tablă.

Lungimea bisericii este de 27 metri, lățimea 13 metri, iar înălțimea turlei, până la Pantocrator, este 18 m.

Ridicarea locașului de cult s-a făcut cu implicarea unei echipe de constructori maramureșeni, condusă de domnul Iuga Teodor și cu participarea deosebită a domnului Ivăncuș Vasile, din Ieud, Maramureș, în diverse etape ale construcției.

La interior, biserica este pavată integral cu marmură.

Arhitectul bisericii este domnul Turcu Teodor, cu colaborarea doamnei co-arhitect Tulpan Oana.

 

Pictura

Biserica veche nu este pictată. Icoanele care înfrumusețează pereții, reprezentând numeroși Sfinți Părinți în mărime naturală, au fost primite de la parohia Toderița, din județul Brașov, la stăruința Pr. Oltean.

Biserica nouă este pictată în tehnica ”fresco” și a fost realizată între anii 2021-2022. Pictorul a fost domnul Stăniț Aurel, avându-l ca ajutor pe domnul Apostol Mircea.

Pictura iconostasului a fost realizată de domnul Zimcenco Serghei.

 

Șirul preoților slujitori

  1. Preot Petru Emil Oltean (1990-2006)
  2. Preot Dr. Craiu Ovidiu-Ion ( 2007-până în prezent)

 

Cimitirul

Cimitirul care deservește comunitatea a fost primit ca donație din partea Primăriei Șura Mare, fiind un teren aflat la confluența între cartierul Viile Sibiului și comuna Șura Mare, pentru care încă se mai lucrează la documentația necesară pentru a se stabili destinația de cimitir.

Activități pastoral misionare, culturale, editoriale, filantropice și catehetice.

În ceea ce privește programul liturgic, se oficiază Sfânta Liturghie în zilele de duminică sau sărbătoare de peste an, dar și  în zilele de Miercuri si Vineri, din cursul săptămânii. În fiecare sâmbăta seară se săvârșește Taina Sf. Maslu, urmată de o scurtă cateheză.

Sub aspect pastoral misionar copii din parohie au fost implicați  în diverse activități creștine, care să le sporească dragostea față de biserică și care să-i atragă cât mai mult spre lăcașul de închinare. Astfel, în fiecare an, cu ajutorul lui Dumnezeu și al unor oameni de bine s-au obținut sponsorizările necesare pentru a organiza serbări de Crăciun sau diferite alte activități, la finalul cărora copiii să fie răsplătiți prin cadouri simbolice.

De asemenea, parohia încearcă să se implice și sub aspect filantropic în viața comunității, ajutând familiile nevoiașe, persoanele văduve sau persoanele cu dizabilități,  prin sensibilizarea persoanelor fizice sau a anumitor asociații capabile să ofere sprijinul necesar.

Din punct de vedere cultural, parohia a găzduit lansări de cărți religioase, concerte de colinde, în colaborare cu ”Școala Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu”, din Sibiu sau recital de pricesne al unor interpreți populari locali.

 Date de contact:

Parohia ”Dealul Ocnei”

Str. Viile Sibiului, F.N.

Sibiu, cod 550088

Pr. Craiu Ovidiu-Ion

Tel.: 0722408307

e-mail: craiu_al@yahoo.com

E. Profilul actual al parohiei

Numărul de credincioşi: 425