Parohia Hipodrom VI – Biserica cu hramul ”Sf. Mare Mucenic Mina”

Pr. Neagu Nicolae

Telefon

0748 237 450

Adresa

Sibiu, Str. Plugarilor F.N.

Email

neagu.nicolae@yahoo.com

Prezentare:

Biserica Sf. M. Mc. Mina, Parohia Hipodrom VI Sibiu

Biserica Sf. Mina este situată în cartierul Hipodrom VI Sibiu, strada Plugarilor și are o istorie relativ noua., începând cu anul 2014.

Înainte de ctitoria bisericii au avut loc mai multe demersuri ale Arhiepiscopiei Sibiului, sub coordonarea Inalt Prea Sfinției Sale, Dr. Laurențiu Streza, mitopolitul Ardealului și ale Guvernului României  care a emis o hotărâre de guvern pentru terenul pe care se va construi viitoarea bisericuță de lemn (capelă), teren care se află în curtea unității militare de pe strada Calea Cisnădiei.

În anul 2014 aceste demersuri s-au încheiat cu succes și IPS Părintele Mitropolit Laurențiu Streza a obținut un valoros și generos teren în parohia noastră și în acest sens este de menționat ca suprafața terenului este de 1260 mp,  iar parohia noastă cuprinde tot in numar de exact 1260 de familii.

În anul 2015 preotul paroh Nicolae Neagu a primit binecuvântarea IP Sale Laurențiu de a începe lucrările pregătitoare și construirea bisericii. Noii biserici i s-a dat hramul unui sfânt militar – Sf. M. Mc. Mina. Astfel locașul de cult va deservi atât pe credincioșii parohiei cât și pe cei ai unității militare.

Au urmat lucrări de amenajare, pregatire a terenului obținut care s-au desfășurat pe parcusul anului 2015 astfel:

  • s-a construit un gard nou împrejmuitor;
  • s-a săpat o fântână cu o apă surprinzător de curată la o adâncime de 17 m, iar mai târziu, în anul următor, biserica va avea o înalțime tot de 17 m, la vârful crucii de pe turlă;
  • s-a construit un foișor din foaie de cort și structură de lemn pe o suprafață de 10/6 m;
  • s-a construit un monument al eroilor din piatră de munte din zona Pipirig-Neamț, Moldova cu meșteri pietrari din Pipirig, în partea de răsărit a terenului.

După aceste lucrari pregătitoare, în 13 martie 2016, ÎPS Laurențiu, înconjurat de o multime mare de oameni și de un frumos sobor de preoți,  a pus piatra de temelie pentru viitoarea biserică care va purta hramul ,,Sf. M. Mc. Mina”.

În același ani, în data de 19 septembrie, s-a pus primul țăruș pentru construirea bisericii. Echipa de lucrători formată din șapte moldoveni conduși de frații Ilie și Petru Craiu au ridicat biserica, de jos până sus, în 70 de zile, din data de 19 septembrie până în 10 decembrie a anului 2016. Biserica are formă de navă cu turla pe naos și arhitectura ei este ștefaniană. Este construită pe o fundație și o placă de beton armat cu o singură absidă a altarului. Lungimea bisericii este de 17 m, lățimea de 6 m la exterior, iar înățimea la vârful crucii este de 17 m. Biserica este construită cu bârne din lemn, cu o grosime de 20/20 cm. Are șapte geamuri mici și două în turlă. Este acoperită cu tablă de cupru și izolație din vată bazaltică și foaie termoizolantă. Ceel sașe  culmi a acoperișului au câte  o cruce de inox de dimensiuni diferite, cea mai mare fiind cea de pe turlă. Crucile au fost lucrate de meșteri de la Bacău, iar acoperișul de meșteri de la Târgu Neamț.

Cel mai mare ctitor al bisericii este pr.protosinghel Iustin Neagu, fratele părintelui paroh, slujitor la Biserica Socola Iași care a sprijinit financiar și material toate lucrările bisericii astfel:a finanțat materialul lemnos adus de la Gura Humorului, a donat sume mari de bani, a plătit iconostasul și manopera lui, a adus materialul necesar pentru pardosela din lemn a bisericii și a platit manopera ei, a sponsorizat icoanele picate pe lemn ale bisericii ș.a.

Primul clopot al bisericii a fost donat de fam. domnului deputat Axente Ioan și Mariana, cu fiicele lor în data de 3 februarie 2015. Clopotul are o greutate de 260 kg. In prezent, în clopotnița bisericii sunt noua clopote donate de credincioșii parohiei. Clopotul mare a fost făcut în Pasau – Germania, iar celelalte opt au fost lucrate de firma Russian – bell, în Austria și Moscova.

Primul preot slujitor și ctitor al bisericii este pr. Nicolae Neagu. Programul de slujire este zilnc, din prima zi după punerea pietri de temelie și până în prezent.

Pr. paroh, Neagu Nicolae