Parohia Mihai Viteazul I – Biserica cu hramul „Inaltarea Domnului” si „Sfantul Ierarh Nicolae”

Pr. Popa Vasile

Telefon

0744 150 006

Adresa

Sibiu, Mihai Viteazu

Email

pr.vasile.popa1959@gmail.com


Prezentare:

  1. Istoricul bisericii parohiale

Cu voia, cu ajutorul şi cu lucrarea Sfintei Treimi s-a zidit sfânta biserică cu hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Sf. Ierarh Nicolae” între anii 1990-2003 pe bulevardul Mihai Viteazul din Sibiu, unde s-a constituit Parohia care poartă numele voievodului ce i-a unit prima dată pe români. Piatra de temelie a fost pusă în 17 mai 1990 de către PS Episcop-vicar Serafim Joantă cu binecuvântarea fericitului întru adormire Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului.

Toate lucrările privind arhitectura şi construcţia bisericii au fost îndrumate şi supravegheate prin strădania şi implicarea directă a preotului paroh Achim Băcilă, ajutat de consilieri și de mulți credincioși. La construcţia şi înfrumuseţarea bisericii s-au implicat enoriaşii sfintei noastre biserici, ctitori şi binefăcători, între care amintim pe cei mai de seamă: Sf. Mănăstire Frăsinei, S.C. Compa S.A. Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Secretariatul de Stat pentru Culte şi mulţi alţii, știuți și neștiuți.

Sfinţirea bisericii s-a făcut în ziua de duminică, 27 noiembrie 2011, de către ÎPS Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, ÎPS Dr. Serafim Joantă, Arhiepiscopul Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Europei Centrale şi de Nord şi ÎPS Dr. Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

  1. Istoria zidirii lăcașului de cult

În zi memorială, zi istorică, joi 17 mai 1990 - cu ocazia praznicului împărătesc al ÎNĂLȚĂRII DOMNULUI - s-a pus piatra de temelie la viitoarea biserică de către PS Episcop-Vicar Serafim Făgărășanul, din încredințarea ÎPS Mitropolit Dr. Antonie Plămădeală.

Primul preot numit în noua parohie numită PAROHIA MIHAI VITEAZUL a fost preotul Ioan Frățilă, care împreună cu preoții slujitori de la altarul bisericii de pe strada Nicolae Iorga - preoții Filaret Costea, Valentin Boeriu și Ioan Sârbu -, a obținut autorizația de construcție a acestei biserici.

La începutul anului 1995 preotul Frățilă Ioan decedează, postul rămânând vacant până la ocuparea lui prin concurs de către preotul Achim Băcilă, fost arhidiacon la Catedrala Mitropolitană din Sibiu timp de 18 ani. Din anul 1995, luna august, s-a început oficierea Sfintei Liturghii pe șantier, pe un panou metalic. S-a amenajat o parte redusă din subsolul bisericii, transformându-se într-o capelă funcțională, sfințită de Mitropolitul Antonie Plămădeală în data de 9 martie 1997 cu ocazia prăznuirii celor 40 de mucenici uciși în Sevastia.

Ritmul accelerat, slujirea continuă, implicarea preotului paroh Achim Băcilă, prezența preacuvioșilor părinți călugări de la mai multe mânăstiri: Turnu, Remetea, Pelișor, Sibiel, Turnu Roșu, Petru Vodă, și mai ales de la Frăsinei, la sfintele slujbe ale maslurilor de peste zi și la miez de noapte, implicarea epitropilor, consilierilor, membrilor Comitetului parohial, au adus mii și mii de credincioși din diferite regiuni ale țării. Prin truda tuturor s-a reușit ca lucrările de construcție ale bisericii să fie terminate în anul 2004 și în același an să se înceapă lucrările de pictură bisericească.

 

Arhitectura

Proiectul și planul de construcție ale bisericii a fost realizat de domnul arhitect Ene, modificate ulterior în 1995 de către inginerul proiectant Ioan Olteanu și arhitectul Emil Filimon din Alba-Iulia.

În ceea ce privește arhitectura bisericii, stilul este cel tradițional bizantin și cu elemente specifice stilului transilvănean din Evul mediu, în formă de cruce, cu trei abside și două balcoane. Exteriorul are aspect de fortăreață cu trei turle principale și alte trei secundare situate deasupra absidelor și trei terase în stil bizantin la cele trei intrări (principală și două laterale).

Lângă corpul de clădire al bisericii au fost construite concomitent și următoarele anexe: două capele mortuare, o sală de clasă pentru copiii cu probleme sociale deosebite, o bucătărie, o sală de mese, un laborator pentru prescuri, un cabinet medical, o cameră - adăpost de noapte, birou parohial, o încăpere pentru ars lumânări, două încăperi de vânzări obiecte de cult, o pivniță și o magazie, iar în cele două turle s-au supraetajat și s-au obținut alte 4 camere funcționale.

Contribuția și implicarea deosebită în această mare lucrare de construcție a bisericii și a picturii bisericești, a fost a Sfintei Mânăstiri Frăsinei administrată în acea perioadă de PC Pr. Stareț Neonil care a ajutat financiar cu sume mari de bani și mai ales prin acceptarea tacită de a fi în mijlocul nostru a părintelui nostru drag LAVRENTIE ȘOVRE - ieromonahul și mare ctitor al bisericii noastre. După sfinția sa, amintim un alt părinte călugăr ctitor al bisericii noastre, pe PC Ieroschimonah NEOFIT de la Sf. Mânăstire Turnu, jud. Vâlcea, cu care s-au început sfintele slujbe ale Maslului în anul 1996, în condiții precare, în curtea bisericii pe pământul gol sau pe lespezi de piatră cu genunchii goi sau în subsolul bisericii într-un spațiu restrâns, neîncăpător, de pe plafonul căruia curgeau picături de apă din condensul care se făcea în interior.

E bine să se știe că între donatorii sfintei noastre biserici se numără și ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit ANTONIE PLĂMĂDEALĂ, care o trimitea pe monahia Anastasia la anumite intervale de timp cu sume mari de bani.

În zi de duminică, în 27 noiembrie 2011, a avut loc sfințirea bisericii de către ÎPS Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, ÎPS Dr. Serafim Joantă, Arhiepiscopul Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Europei Centrale şi de Nord şi ÎPS Dr. Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Pictura

În luna mai 2004 s-au început lucrările de pictură bisericească în tehnica „fresco” executate de familia pictorului Manole Pătrașcu, lucrări ce au fost încheiate în luna decembrie 2009.

 

Activităţi: pastoral-misionare, culturale, editoriale, filantropice, catehetice

Chiar dacă cheltuielile erau enorme în perioada șantierului bisericesc, n-am fost indiferenți în ceea ce privește lucrarea filantropică, samariteană.

Din 2005 s-a deschis „cantina săracilor” și s-a oferit zilnic masa de prânz celor săraci, lipsiți de orice venit sau cu handicap, numărul lor oscilând între 16-20 persoane.

La începutul anului 2013 s-a deschis Centrul de zi „Rut” pentru copiii proveniți din familii cu probleme sociale deosebite. Aici copiii beneficiază gratuit de masa de prânz, îndrumare și supraveghere la lecții, activități extracurriculare cum ar fi: șah, pictură, limbi străine, muzică și religie.

În perioada 2008-2009, și apoi din anul 2011 și până în prezent, s-a editat lunar ziarul parohial intitulat „Pelerinul de Sibiu”, înregistrat la Biblioteca Națională.

Șirul preoților parohi:

  1. Ioan Frățilă, 1990-1995.
  2. Băcilă Achim, 1990-2019
  3. Bobeș Nicolae, pentru Parohia Mihai Viteazu II, 2005-prezent.
  4. Husarciuc Cristinel, pentru Parohia Mihai Viteazu III, 2008-prezent.
  5. Popa Vasile, pentru Parohia MihainViteazu I, 2019-prezent.