Parohia Ortodoxa Calea Poplacii II – Biserica cu hramul “Sfantul Mare Mucenic Gheorghe”

Pr. Gheorghe Sabău

Telefon

0727 / 915.860

Adresa

Str. Prof. Aurel Popa, f.nr., 550077, Sibiu

Email

sabaugheorghe39@yahoo.com

A. Istoricul comunitǎţii parohiale

Biserica cu hramul “Sf. Mare Mucenic Gheorghe” aparţine din punct de vedere jurisdicţional parohiei Calea Poplacii II, deşi este ridicată pe strada Prof. Aurel Popa din cartierul Ştrand.

B. Istoricul bisericii parohiale Istoria zidirii ei

Noua biserica fiind o construcţie nouă nu are cu siguranta un trecut aparte. Totuşi, merită consemnat faptul că, încă din anul 1994, în planul de sistematizare a terenului pentru cartierul nou construit figura şi un loc pentru biserică. Din pacate, ulterior, printr-o hotarare de Consiliu local acestui teren i s-a schimbat destinaţia. Ridicarea noii biserici este legată de numele preotului Gheorghe Sabău, instalat ca preot al parohiei Calea Poplacii II, la data de 26 mai 2005. Într-o prima etapă, credincioşii acestei parohii au participat, alături de preotul paroh, la slujbele săvârşite în biserica cu hramul “Sfântul Ioan Botezătorul”, pentru ca mai apoi, din toamna aceluiaşi an, prin bunavoinţa unei familii de credincioşi, care a cedat în mod gratuit parterul unei case de pe strada Cornel Irimie nr.2, sfintele slujbe să fie savârşite în această capelă improvizată. În această mică capelă, la data de 19 noiembrie 2005, credincioşii au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Pǎrinte Dr.Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Începutul anului 2006 a constituit pentru credincioşii acestei parohii un moment de bucurie, deoarece Consiliul Local Sibiu a aprobat concesionarea unui teren pentru construirea unei noi biserici parohiale atât de necesară pentru viaţa unui oraş aflat într-un proces continu de extindere. Prima Sfântă Liturghie, săvârşită de praznicul Învierii Domnului, s-a facut în aer liber. În data de 11 iunie 2006 cu prilejul Sărbatorii Pogorârii Duhului Sfânt, Liturghia a fost săvârşită pentru prima oară pe placa turnatǎ a actualei biserici de lemn. Mai târziu, în vara anului 2006 s-a reuşit montarea unui cort mobil, demarându-se şi lucrările de constructie a acesteia din urmă. Până la venirea toamnei s-a reuşit finalizarea lucrărilor, iar la 10 decembrie 2006, s-a săvârşit, de către I.P.S.Dr.Laurentiu Streza, înconjurat de un sobor de preoţi şi credincioşi, slujba de sfinţire a bisericii.

Arhitectura (plan, dimensiuni, materiale de construcţie)

Biserica din lemn se încadrează tipologic în categoria lăcaşurilor de cult de tip sală, fără abside laterale, cu absida altarului poligonală, în cinci laturi. Un mic pridvor deschis, susţinut de stâlpi de lemn potentează accesul în biserică, deasupra micului pronaos fiind înalţat un mic turn, de lemn încoronat cu o cruce. În interior se remarcă iconostasul pe care se află frumoase picturi înfăţişând sfiinţii apostoli, prorocii, scene ale marilor praznice, precum şi tavanul navei, în trei laturi. Pe pereţii laterali au fost aşezate icoane de diferite provenienţe, toate danii ale credincioşilor parohiei. La exterior se observă acoperişul simplu, dar rezistent al bisericii, fundaţia de beton pe care a fost aşezată biserica, troiţa din lemn, amplasată în partea de sud-est a absidei altarului , precum şi clopotniţa de fier, înalţată în partea de nord-est a absidei altarului. Cu siguranta cel mai ambiţios proiect al credincioşilor şi preotului acestei parohii este ridicarea unei biserici noi, din caramidă, în apropierea actualului lăcaş de cult, mai precis în partea de sud. În luna mai 2007 încep demersurile în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie a bisericii din zid. După doi ani în care au fost obţinute toate avizele necesare şi certificatul de urbanism, la data de 16.06.2009 a fost eliberata Autorizaţia de construcţie nr.496 de către Primaria Sibiu. La 15 septembrie 2009 încep lucrarile de construcţie a fundaţiei şi demisolului. Este semnat contractul de execuţie cu firma Universal Construct S.R.L. Piatra de temelie a acestei sfinte biserici întru cinstea şi pomenirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruinţă, a fost pusă de către Înaltpreasfinţitul Pǎrinte Dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, la data de 23 aprilie 2010, înconjurat de un sobor de preoţi. În ziua de 09 mai 2012 se pun primele cărămizi, începând construirea zidurilor de la cota 0 pâna la cota 5,50 m. Se toarnă stâlpii şi centura de rezistenţă. În anul 2013 se cofreazǎ şi se toarnǎ bolţile şi arcele, iar în anul 2014 se realizează cupola bisericii. Proiectele de viitor ale preotului şi credincioşilor vor fi: finalizarea acoperişului, exteriorul şi interiorul bisericii.

În ziua de 30 aprilie 2019, în a treia zi de Paști a avut loc Sfințirea altarului noii biserici și săvârșirea primei Sfinte Liturghii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, printre care Pr. Prof. Dr. Aurel Pavel, Pr. Protopop de Sibiu Ioan Coșa și Pr. paroh Gheorghe Sabău.

Pictura Obiecte vechi de cult Manuscrise şi cǎrţi vechi nu e cazul

Pomelnice şi alte înscrieri sau inscripţii nu e cazul

Şirul preoţilor parohi: De la înfiinţarea ei în 2005 şi până în prezent, parohia este păstorită de preotul Gheorghe Sabău.

C. Cimitirul(ele)

D. Activitǎţi culturale şi filantropice în trecut

E. Profilul actual al parohiei

Numǎrul de credincioşi: 2000

Activitǎţi pastoral misionare, culturale, editoriale, filantropice, catehetice

La nivelul parohiei, au loc cu regularitate vizite la enoriaşii aflaţi în nevoi, atât materiale cât şi spirituale. De asemenea, la marile praznice biserica oferǎ celor nevoiaşi ajutoare constând în alimente şi îmbrǎcǎminte.

Surse bibliografice

Aparat critic Bibliografie finalǎ Sebastian Dumitru Cȃrstea, Monografia bisericilor ortodoxe din Sibiu, Editura Agnos, Sibiu, 2008, p. 133-134.