Parohia Ortodoxa CFR-Triaj Sibiu – Biserica cu hramul „Sf. Cuvioasa Paraschiva”

Pr. Bunescu Bogdan

Telefon

0755 / 749.705

Adresa

Str. Ştefan cel Mare Viaduct, f. nr., 550273

Email

parohiacfr_sibiu@yahoo.com

BISERICA „SF. CUV. PARASCHEVA” PAROHIA CFR-TRIAJ

Istoricul comunităţii parohiale

 

Datorită dezvoltarării Municipiului Sibiu și a zonei industriale Est, în perioada postdecembrie 1989, la nivelul Municipiului Sibiu s-au luat măsuri pentru asigurarea asistenței religioase a locuitorilor și în acest sens s-au înființat parohii în toate cartierele orașului, primăria aprobând amplasamente pentru construcția de biserici parohiale.

 

Prin decizia 18602/20.02.1991 Primăria Sibiu pune la dispoziția parohiilor, prin avizare de principiu amplasamente pentru mai multe biserici parohiale în intravilanul Municipiului Sibiu. Parohiile care au primit acum amplasamente sunt: Parohia Ștrand, Parohia Vasile Aaron, Parohia CFR Triaj Sibiu, Turnișor II, InferiorII, Hipodrom IV.

 

Parohiei CFR Triaj i se acordă amplasamentul delimitat de Strada Ștefan cel Mare, Str Sevastopol și(actuala str H Coendă) și blocurile de locuințe, în zona rezervată pentru parc, conform documentației urbanistice valabilă în acel moment. Zonă cunoscută până astăzi drept „Stefan cel Mare Viaduct”.

 

Parohia cuprinde pe partea dreaptă locuințe ale fostilor angajați CFR, și avea în componență Atelierele CFR ZONĂ, TRIAJ CFR. Pe acest considerent Parohia a primit numele de CFR Triaj. Restul cartierului cuprindea locuințe de serviciu ale fabricilor din zona industriala est sau alte altor fabrici și firme de construcții(CONCEFA) precum și căminele de nefamiliști și familiști ale fostei fabrici Independența.

 

Istoricul bisericii parohiale

 

Prin decizia 3814 din 14 Noiembrie Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu comunică numirea PC Pr Vasile Ghișoiu ca Preot Paroh al Parohiei CFR Triaj cu sarcina de a construi o biserică pentru credincioșii din cartier, pe amplasamentul deja aprobat de către Primărie.

 

Slujbele s-au desfășurat pentru o perioadă de timp pe platoul dintre actuala bisericuță și locul de joacă, pe un altar de vară, veșmintele și cele necesare slujirii fiind depozitare în apartamentul unor credincioși din blocul învecinat. Cu dorința de a se constitui un loc proprice sujirii în parohie (până la posibila construire a unei biserici zidite) cu implicarea deosebită a prohienilor angajați CFR, s-a găsit opotunitatea strămutării unei săli de mese de pe santierul CFR Râureni jud Vâlcea. Astfel pe un radier de beton s-a montat structura de PFL a fostei cantine, se adaugă un turn clopotniță din scândură iar acoperișul este construit pe „ferme” podul nefiind funcțional, și acoperit inițial cu plăci de azbociment, înlocuit ulterior cu tablă zincată. Biserica, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”, în forma aceasta iniţială, a fost sfinţită la data de 14 octombrie 1993 de cǎtre mitropolitul Antonie Plǎmǎdealǎ împreunǎ cu un sobor de preoţi.

Pe lângă biserică s-au amenajat rondouri cu flori şi pomi şi o frumoasă troiţă a Cuvioasei Paraschiva. De asemenea au fost montați doi stâlpi înalți cu reflectoare pentru a facilita iluminarea bisericii la Slujba praznicului Învierii Domnului.

 

Alături de implicarea preotului paroh Vasile Ghişoiu şi a credincioşilor din parohie, o contribuţie deosebitǎ, l-a ridicarea şi înfrumuseţarea bisericii, au avut-o: dl.Drăgan Constantin(şef de lot la Concefa), ing. Tâmpănaru(pe partea electrică), ing. Marcu cu echipa de muncitori de la CFR Triaj Sibiu (pe parte de tâmplǎrie), Ghişoiu din Orlat(care a sponsorizat biserica cu material lemnos), Istrate Pompiliu(epitrop), Torje Tudor Vladimirescu, etc.

 

Începând cu anul 2017, odată cu instalarea noului preot paroh Pr. Dr. Bunescu Bogdan Ctin din Sbiu, Biserica parohială intră într-o amplă etapă de întreținere și renovare absolut necesară pentru aducerea bisericii la stadiul de siguranță și confort pentru credincioșii parohiei. Astfel s-au spălat pereții interiori de funingine și s-a luat hotărârea ca lumânările să fie aprinse în încăperea special amenajată. Se reface complet instalația electrică și se schimbă aplicele laterale. Cu ajutorul echipei DEC Construct condusa de dl Ing Albu Bucur, se consolidează acoperișul și se înlocuiește tabla zincată pentru a înlătura infiltrațiile din biserică și se montează un covor anticondens precum și crucile de pe clopotniță și Altar.

Se înlocuiește și învelitoarea acoperișului troiței. Se dotează biserica cu sistem de sonorizare se dotează Altarul cu mobilier. Cu ajutorul credincioșilor se cumpără un nou Sf. Chivot și Sfinte Vase liturgice, Candele și cruci pentru masa Altarului, precum și vesminte preoțești și garnituri de veșminte pentru Masa Altarului, o Sf Evanghelie Aurită precum și multe cărți de cult pentru a le înlocui pe cele deteriorate.

Tot în 2017 Pc Pr Bunescu Bogdan face către Mitropolia Ardealului demersurile necesare solicitării Veșmântului ce a îmbrăcat pentru o perioadă de timp moaștele Cuvioasei Parascheva de la Iași, ocrotitoarea parohiei CFR Triaj. Simultan acestor demersuri se comandă la un atelier din jud Vâlcea mobilier scluptat în lemn de stejar constând în doua iconostase tip axioniță, un iconostas praznicar, un analog pentru Evanghelie, o strană rotativă pentru cântăreți și o raclă ce va adăposti Veșmântul Cuvioasei Parascheva. Au fost comandate la Iași două icoane brodate manual, una reprezentând pe Maica Domnului Împărăteasa Îngerilor(reprezentare iconografică întâlnită la mănăstiea Tismana jud Gorj) și una ce reprezintă pe Sf. Cuvioasă Parascheva.

În 23 Februarie 2019 a fost primit de la Mitropolia Iașilor Veșmântul care a acoperit pentru o vreme Sf. Moaște alei Cuvioasei Parascheva de la Iași, înoțite de Hrisovul de autenticitate, semnat de IPS Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Acest veșmânt este așezat în racla de stejar spre închinare.

Întrucât parohia este foarte îmbătrânită s-au suplimentat strănile perimetriale prin cumpararea de scaune pentru a răspunde nevoilor participanților la slujbe.

În anii care au urmat a fost împrejmuit perimetrul bisericii cu stâlpi și plasă metalică zincată, au fost înlocuite ușile și geamurile cu tâmplărie termopan iar în anul 2023 au început lucrările de consolidare exterioară și amvelopare biserică cu termosistem de 10 cm finisat cu tencuială decorativă siliconică.

 

Arhitectura

Biserica are o lungime de 30 m şi o lǎţime de 10 m, la care se adaugă şi un turn clopotniţă. S-a îmbrăcat structura de panouri cu carămidă de 10 cm în exterior, tencuită și văruită, Ulterior s-au adǎugat contraforturi de susţinere. Pentru interior s-a utilizat pardoseala cu mozaic, pe când pereţii laterali împreunǎ cu tavanul au fost îmbrăcaţi în lambriuri de lemn de brad lǎcuit. .Forma locaşului de cult este cea de bisericǎ salǎ.

 

La intrare se gǎseşte un mic pridvor ca o jumătate de octogon cu laturi inegale în exterior, pentru ca în interior să se formeze un pridvor dreptunghiular pe post de pronaos, cu două încăperi asimetrice în lateral, una folosită drept veșmântar iar cealaltă este accesul la clopotniță și depozitare. Biserica are un naos spațios care se terminǎ cu absida altarului, formată din trei laturi. Un iconostas de lemn desparte naosul de altar.

În decursul timpului a fost construită o camerǎ pentru încălzirea centrală și grup sanitar, una pentru lumânărar. Între acestea s-a amenajat ulterior capela mortuară a bisericii parohiale.

 

Pictura

Naosul este împodobit de icoane care sunt dispuse pe pereţi laterali. Iconostasul

este împodobit cu doar douǎ registre de icoane: cel de sus cuprinde chipurile Sfinţilor Apostoli, iar cel de jos este destinat icoanelor împǎrǎteşti. Autorul acestor icoane este pictorul Ioan Cǎzilǎ din Sibiu.

Activitǎţi pastoral misionare și filantropice:

La nivel Parohial se desfășoară o acțiune social filantropică intitulată „Fii bun! Dăruiește un zâmbet!” Organizator: Parohia Ortodoxă „Sf. Cuvioasă Parascheva” CFR Triaj Sibiu, Strada Ștefan cel Mare –Viaduct (cartier Broscărie) Sibiu, prin Preotul Paroh Pr. Dr. Bunescu Bogdan și Consiliul Parohial.

Acest demers se desfășoară din 2017 neîntrerupt de cel puțin două ori pe an. Acțiunea de distribuire de produse alimentare beneficiarilor se va organiza în perioada Pascală și a Crăciunului,precum și ori de câte ori apare o nevoie iminentă în cazul unuia sau mai multor beneficiari.

Categorii de beneficiarii: Familiile cu copii aflați într-o situație socială/financiară precară, Persoane imobilizate la pat/ cu boli cronice, Copii proveniți din familii cu venituri reduse, din familii defavorizate, din familii monoparentale, Vârstnici în etate de peste 75 ani. Beneficiarii au domiciliul în jurisdicția Parohiei (Cartier Broscărie + Triaj CFR + Dealul Dăii) și se află în evidența Parohiei CFR Triaj Sibiu. Obiective principale:

- Aducerea unui zâmbet pe chipul celor greu încercați sau aflați în nevoi.

- Sprijin material prin achiziționarea și distribuția de alimente/rechizite/haine

- Ajutor financiar pentru procurare de medicamente

Pe parcursul anilor am avut colaborări în acest demers cu liceul Economic Sibiu.

 

În colaborare cu parohia Turnișor s-au găzduit spectacole de teatru de păpuși în curtea bisericii parohiale la care au participat și copii de la grupul catehetic.

De asemenea din 2017 până în prezent s-a organizat în perioada postului Crăciunului pregătire a copiilor preponderent din parohie pentru corul de colindători și s-a organizat concert de colinde în ziua Nașterii Domnului.

Preoţi parohi Parohia CFR Triaj Sibiu:

Pr Ghișoiu Vasile (01.11.1991- 31.12.2016);

Pr. Bunescu Bogdan Constantin (01.01.2017-prezent) tel 0755749705

Profilul actual al parohiei

Numǎrul de credincioşi: 700

Activitǎţi pastoral misionare, culturale, editoriale, filantropice, catehetice

La nivelul parohiei, au loc cu regularitate vizite la enoriaşii aflaţi în nevoi, atât materiale cât şi spirituale. De asemenea, la marile praznice biserica oferǎ celor nevoiaşi ajutoare constând în alimente şi îmbrǎcǎminte, iar copiilor prezenţi în bisericǎ pungi cu dulciuri.

Surse bibliografice:

Aparat critic Bibliografie finalǎ Sebastian Dumitru Cârstea, Monografia bisericilor ortodoxe din Sibiu, Editura Agnos, Sibiu, 2008, p. 93-95.