Parohia Ortodoxa Selimbar II – Biserica cu hramurile „Sf. Imparati Constantin si Elena” si „Acoperamantul Maicii Domnului”

Pr. Emil Mocioiu

Telefon

0761 / 784.173

Adresa

Șelimbăr, str. Pictor Nicolae Brana, 124A, Jud. Sibiu

Email

emocioiuus@yahoo.com

A. Istoricul comunităţii parohiale

Numele localităţii

Șelimbăr (denumire alternativă Șilimbăr, în dialectul săsesc Schällembrich, Šelembriχ, Šallembriχ, Soelembriχ, în germană Schellenberg, în trad. „Dealul Clopotelor”, în maghiară Sellenberk) este o localitate în județul Sibiu din Transilvania.

Prezentare generală a localităţii ― parohiei ― (geografic, istorico-demografic, arheologic, cultural, economic)

Comuna Șelimbăr este o așezare situată la numai 5 km de Sibiu şi este o localitate încărcată de istorie. Astfel, în mileniul III î.Hr., un răzuitor de piatră descoperit în „Valea Sălcii”, aparținând epocii bronzului dovedește că în apropiere ar fi existat o așezare. Fragmentele de cărămidă şi ceramică descoperite de medicul Steinberg la est de sat pe malul Cibinului dovedește că în sec. II după cucerirea Daciei de către Traian exista aici o așezare romană. Descoperirile arheologice de la Şura Mică atestă locuirea acestor meleaguri şi după retragerea romanilor din Dacia.

În secolul al XII-lea au venit aici primii coloniști germani care au preluat teritoriul de la secuii așezați aici cu puțin timp înainte de către reprezentanții statului feudal maghiar.

Localitatea este menționată documentar pentru prima data în anul 1323 când se face pomenire de o familie de greavi din Șelimbăr, o perioada în care comunitățile romanești au intrat sub dependenta celor săsești sub pretextul drepturilor posesorale.

Cel mai important moment istoric despre Șelimbăr este Bătălia de la Șelimbăr din 28 octombrie 1599 pe care Mihai Viteazu a purtat-o împotriva principelui Transilvaniei Andrei Bathory. Victoria asupra oștirii transilvane îi va deschide marelui voievod drumul spre Alba Iulia, înfăptuind pentru prima data Unirea Transilvaniei cu Tara Românească.

În satul Șelimbăr exista o biserică luterană care datează din secolul al XIII-lea, biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” construita în 1937 din inițiativa primului preot Nicolae Vlad şi o biserică în construcție cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin şi Elena” şi „Acoperământul Maicii Domnului”.

În prezent comuna Șelimbăr este foarte bine reprezentată în plan economic, social si cultural, fiind una din cele mai bogate localități din ţară.

B. Istoricul bisericii parohiale

Istoria zidirii ei

Datorită creșterii numărului de credincioşi din istorica localitate din apropierea Sibiului, Şelimbăr, Arhiepiscopia Sibiului prin purtarea de grija a Înalt Preasfinţitului Părinte Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a hotărât înființarea unei noi parohii pentru a deservi nevoile spirituale ale credincioşilor din această zonă. În postul de preot paroh a fost numit, începând cu 1 aprilie 2008, Pr. Dr. Emil Mocioiu, transferat pe acest post de la parohia Floreşti, jud. Cluj, cu slujire comună împreună cu parohul Parohiei Şelimbăr I, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Noua comunitate ecclesială constituită în noul cartier care aproape că se uneşte cu Sibiul, și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a avea un nou locaş de cult. Astfel, prin demersurile făcute de Pr. Dr. Emil Mocioiu, s-a reușit obţinerea unui teren în suprafața de 640 metri pătraţi prin bunăvoinţa unor oameni inimoşi: familia Constantin și Maria Şandru din Șelimbăr, devenind în felul acesta și primii ctitori ai viitorului lăcaș de cult.

Primul pas a fost realizat sâmbătă, 13 aprilie 2013, când Înalt Preasfinţitului Părinte Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat slujba punerii pietrei de temelie și a sfințit locul pentru noua biserică care a primit hramurile „Sfinţii Împărați Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului”.

Cu sprijinul autorităţilor locale dar și a comunității, în 2014 au început lucrările, fiind construite pana în prezent fundația și o parte din zidurile noii biserici până la cota + 3,50 m.

Arhitectura (plan, dimensiuni, materiale de construcție

Noua biserică va avea forma de cruce, va fi construită din cărămidă şi va avea o suprafața de 225 mp.

Pictura: nu e cazul.

Obiecte vechi de cult: nu e cazul.

Manuscrise şi cărţi vechi: nu e cazul.

Pomelnice şi alte înscrieri sau inscripții: nu e cazul.

Şirul preoţilor parohi

1. Pr. Dr. Emil Mocioiu (1 aprilie 2008 – prezent)

C. Cimitirul(ele): parohial al localităţii.

D. Activităţi culturale şi filantropice în trecut: nu e cazul.

E. Profilul actual al parohiei

Numărul de credincioşi: 890

Bibliografie

Arhiva parohiei. https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Şelimbăr,_Sibiu