Parohia Ortodoxa Valea Aurie I – Biserica cu hramul “Pogorarea Duhului Sfant”

Pr. Szasz Alexandru

Telefon

0744 / 694.640

Adresa

Sibiu, Str. Iazului nr. 7

Email

alexandruszasz99@gmail.com

A. Istoricul comunităţii parohiale

Numele parohiei

Numele parohiei i s-a dat după frumoasa vale care trece pe la marginea cartierului sibian omonim, numită Valea Aurie.

Prezentare generală a ― parohiei ― (geografic, istorico-demografic, arheologic, cultural, economic)

Cartierul Valea Aurie, este un cartier mărginaș al Sibiului, fiind învecinat la nord-vest cu comuna Rășinari şi munții Cibinului. Este un cartier nou, înființat in urma cu 35 de ani având o populație de aproximativ 7000 de persoane, majoritatea provenite din mediul rural.

B. Istoricul bisericii parohiale

Istoria zidirii ei

În anul 1990, după revoluție, s-a înființat şi prima parohie a cartierului. Tot atunci au început şi lucrările de construcție a bisericii. Piatra fundamentală a bisericii a fost pusă la data de 22 iulie 1990, de către Înalt Preasfințitul Mitropolit Dr. Antonie Plămădeala, de către Prea Sfințitul Serafim Făgărășeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, de preotul Simion Săsăujan şi de credincioșii parohiei. Timp de trei luni, slujbele s-au oficiat in aer liber.

În luna octombrie 1990, s-a construit biserica din lemn, în care s-a slujit timp de trei ani: 1990-1993. În paralel s-a început construirea bisericii celei noi, din piatră şi cărămidă, având ca arhitect, pe domnul Ene Ion.

Credincioșii parohiei, au participat la serviciile religioase, la demisolul bisericii, timp de șapte ani: 1993-2000.

Prin eforturi deosebite în anul 2000, biserica a ajuns să fie ridicată în roșu, şi să fie tencuită în interior şi exterior, iar slujbele să fie oficiate în spațiul de sus.

La propunerea părintelui Simion Săsăujan, la data de 01 iulie 2001 s-a înființat parohia Valea Aurie II, pentru care a fost numit preot paroh părintele Valentin Mihail Sicoe, care din anul 1991 a activat ca diacon onorific la această biserică.

În anul 2007 s-a efectuat împrejmuirea cu zid de beton a bisericii, iar în anul 2008 s-a ridicat clopotnița. În anul 2009 s-au cumpărat clopotele de la o firma din Baia Mare.

În perioada lucrărilor de zidire şi de pictură a bisericii s-au oficiat slujbe arhierești de către Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Dr. Antonie Plămădeala, Prea Sfințitul Visarion Răşinăreanul, atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, de către Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Dr. Laurențiu Streza şi de către Prea Sfințitul Andrei Făgărăşanul, atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

În data de 24 mai 2010, în ziua de Sfânta Treime, Înalt Prea Sfințitul Părinte Mitropolit Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului, a săvârșit sfințirea bisericii cu hramul ‘‘Pogorârea Duhului Sfânt” ― Valea Aurie, fiind înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi.

În anul 2014 s-au executat lucrări de placare a treptelor bisericii cu marmură.

Arhitectura (plan, dimensiuni, materiale de construcție)

Biserica are forma de cruce, cu altar, naos, pronaos si pridvor deschis, având plan treflat. Este din piatră şi cărămidă şi are ca arhitect pe domnul Ene Ion.

Pictura

În perioada 2005-2009 s-au realizat lucrările de pictură ale bisericii în tehnica fresco, de către pictorul Pioară Oprea.

Ultima parte a lucrării de pictura a bisericii, s-a efectuat sub păstorirea şi cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Dr. Laurențiu Streza. Sub îndrumarea Înalt Prea Sfinției Sale a fost făcută şi recepția picturii.

Obiecte vechi de cult

În biserică se regăsesc următoarele obiecte nu neapărat vechi dar de valoare religios artistică:

Iconostasul sculptat la Curechiștea, județul Neamț, pictat de pictorul Vasile Carp – București;

Geamurile bisericii, în vitralii, şi două mozaicuri pe pereții laterali la intrarea în biserică, executate de pictorul Moraru Virgil – Iași. (Iconostasul şi vitraliile au fost sponsorizate de Dl. Director Coman Nicolae Adrian – Sibiu);

Strane din lemn de stejar, frumos sculptate;

Doua candelabre din bronz auriu;

S-a amenajat demisolul bisericii, o sală festivă, pentru ședințele Consiliilor parohiale, o capela mică, în care se oficiază slujbele de peste săptămână, o bucătărie unde se fac prescurile pentru Sfânta Liturghie;

Sub altarul bisericii mari, tot la demisol, s-a amenajat o capela mortuara.

Şirul preoţilor parohi

1. Simion Săsăujan (1990-2016)

2. Valentin Mihail Sicoe (2001-prezent)

3. Szasz Alexandru (2016- prezent)

C. Cimitirul

Înhumările în parohie se fac în Cimitirul Municipal Sibiu care a fost înființat în anul 1907, fiind împărțit în 6 mari zone în funcție de religiile existente în România la data înființării.

D. Activităţi culturale şi filantropice (a se vedea la punctul următor)

E. Profilul actual al parohiei

Serviciile religioase în biserică sunt oficiate de preoții: Szasz Alexandru şi Valentin Mihail Sicoe, ajutați de Prea Cucernicul Părinte pensionar Simion Săsăujean.

Numărul de credincioşi: 6300.

Activităţi pastoral-misionare, culturale, editoriale, filantropice, catehetice ş.a.

Sub patronajul bisericii, în anul 1995, s-a înființat Asociația Filantropica Sfântul Nicolae, care derulează activităţi sociale pentru copiii şi vârstnicii aflaţi în dificultate.