Peste 700 de tineri la deschiderea ITO Brașov 2019

Deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) din Arhiepiscopia Sibiului-Brașov 2019 a avut loc vineri, 16 august, în Piața Unirii din Brașov, unde delegațiile celor 10 protopopiate au fost primite și prezentate de gazde în fața unei scene amenajate, în prezența Preasfințitului Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a vicarului-administrativ al eparhiei, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, a consilierului cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, a protopopului de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, a autorităților centrale, județene și locale și a numeroși oaspeți.
Alături de tinerii din cele zece protopopiate s-au aflat și Junii din Șcheii Brașovului.
Soborul de preoți a oficiat un Te Deum, iar apoi, mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de PS Episcop Ilarion Făgărășanul.
„Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a binecuvântat ca, în aceste zile, tinerii din Arhiepiscopia Sibiului să vină aici în cetatea Brașovului pentru a participa la un program cu activități până duminică. Mulțumim celor care au ostenit, părintelui protopop Dănuț-Gheorghe Benga și echipei sale care s-au străduit de mult timp ca această întâlnire să fie una cu folos, cu binecuvântare de la Dumnezeu, o întâlnire despre care să povestească toți tinerii când se vor întoarce acasă”, a spus ierarhul.
„Adevărați mărturisitori ai credinței”
Un cuvânt de bun-venit a rostit și gazda evenimentului, părintele protopop Dănuț-Gheorghe Benga.
„Dragi tineri, să-L mărturisiți pe Hristos cu viața voastră, cu faptele voastre, să fiți bucuroși, să rămâneți frumoși! Fiți bineveniți în această frumoasă așezare la poalele Tâmpei .V-am primit cu tot dragul și vă rugăm să vă bucurați de frumusețile acestui oraș”, a spus părintele protopop.
Mesajul către tineri al părintelui vicar-administrativ Ioachim Tomoiagă a subliniat datoria acestora de a fi mărturisitori ai lui Hristos într-o lume tot mai îndepărtată de Dumnezeu.
„Vă îmbrățișez pe toți și vă spun bine ați venit la această întâlnire de cuget și simțire, de mărturisire de credință, pentru că întâlnirea dumneavoastră de aici nu este ca să arătați de unde ați venit până unde. Întâlnirea dumneavoastră de aici este una prin care vă arătați niște adevărați mărturisitori ai credinței”, a subliniat părintele Ioachim Tomoiagă.
Seara a continuat cu mesajele de bun-venit din partea prefectului județului Brașov, Marian Rasaliu și a primarului Gheorghe Scripcaru. Mai apoi, artiștii invitați la ITO Brașov 2019 au susținut momente artistice. Au urcat pe scenă grupul psaltic „Kyrios”, Cvintetul „Anatoly”, Orchestra „Plaiuri Transilvane” și grupul de soliști „Țara Bârsei”, Trupa 6 și Formația „Atomic”.
Seara s-a încheiat cu Procesiunea luminii și a portului popular. Tinerii purtând drapelul țării, steagurile protopopiatelor și al eparhiei au fost însoțițiți pe străzile din centrul vechi al Brașovului de fanfara și garda Jandarmeriei Brașov. Procesiunea s-a încheiat la Biserica „Buna Vestire”, unde PS Episcop Ilarion Făgărășanul și soborul de preoți i-au binecuvântat pe tineri.