Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit la Sibiu

Sfintele sărbători de iarnă s-au încheiat la Sibiu cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la Biserica „Înălţarea Domnului” şi „Sfântul Nicolae” din Sibiu. Sfânta Liturghie a fost oficiată în ziua de prăznuire a Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, iar alături de ierarh s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă şi preoţii slujitori ai locaşului de cult.

Credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie au respectat măsurile de siguranţă impuse în această perioadă pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov 2.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre misiunea Sfântului Ioan Botezătorul de a fi Înaintemergătorul Mântuitorului Iisus Hristos, fiind ultimul prooroc al Vechiului Testament.

„Ne amintim astăzi de rolul pe care l-a avut Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul dintre prooroci şi cel mai mare dintre ei, cel care şi-a dăruit viaţa pentru mărturisirea lui Hristos şi a dreptăţii Lui. Sfântul Ioan a fost ales de Dumnezeu din pruncie. Ne amintim de sărbătoarea naşterii lui, când cei doi părinţi, Zaharia şi Elisabeta, oameni în vârstă, s-au rugat lui Dumnezeu să ridice ocara de pe seama lor, pentru că la evrei cei care nu aveau copii erau consideraţi pedepsiţi de Dumnezeu. Şi în rugăciunea lor, Dumnezeu S-a milostivit şi, într-un mod minunat, l-a pedepsit pe Zaharia pentru îndoiala lui, pentru că n-a putut să vorbească până când s-a născut pruncul şi a trebuit să-i pună nume, şi numele spus lui de înger l-a scris pe tăbliţă. Acum sărbătorim întâlnirea lui cu Mântuitorul Iisus Hristos. S-au mai întâlnit şi mai demult, chiar la început, în timpul în care mama lui, Elisabeta îl purta în pântece şi s-a întâlnit cu Fecioara Maria care primise vestea întrupării Fiului lui Dumnezeu în pântecele ei. Întâlnirea avută acum s-a datorat unei prevestiri, unei veşti continue pe care Sfântul Ioan a făcut-o prin botezul său. I-a chemat la pocăinţă pe cei care vor fi poporul mesianic, pentru iertarea păcatelor. Ne întrebăm de ce Mântuitorul a acceptat botezul pocăinţei, pentru că nu avea niciun păcat. El este, însă, Cel rânduit, aşa cum a spus Ioan, în prevestirea lui: «Iată Mielul lui Dumnezeu Cel ce ridică păcatele lumii»”, a subliniat ierarhul.

La final, părintele Vasile Popa i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântare adusă la început de an peste comunităţile parohiale arondate bisericii din cartierul Hipodrom şi i-a oferit în dar o icoană.

Preoţii au înălţat rugăciuni şi în această zi de mare sărbătoare pentru încetarea pandemiei şi pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor.