Liturghie arhierească în Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil”

În Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, continuator al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura română și Cultura poporului român (ASTRA) înființată în anul 1861 de către Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost săvârșită Liturghie arhierească duminică, 14 ianuarie. Sfânta Liturghie din duminica a 29-a după Rusalii , a celor 10 leproși a fost săvârşită sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte consilierul pe misiune al Arhiepiscopiei, preotul Liviu-Iulian Tarcău, protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coşa, protopopul de Săliște, pr. Ioan Petru Damian şi pr. paroh Claudiu Rareş Sbera.

Alături de credincioși s-a aflat și directorul Muzeului Astra, domnul Ciprian Ștefan.  La finalul Sfintei Liturghii pr. Claudiu Rareş Sbera a primit rangul de iconom în semn de reconoștință pentru munca neobosită de 18 ani în a da viață liturgică celor trei biserici aflate în patrimoniul Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

Credincioşii au fost prezenți în număr mare la Liturghia arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia Duminicii a 29-a după Rusalii, a vindecării celor zece leproşi.

„Nu o dată Mântuitorul mustra pe cei care împlineau Legea formal, dar cei care nu l-au recunoscut ca Dumnezeu pe Mântuitorul lumii. Iată lucrarea aceasta prin minunea pe care a săvârșit-o Mântuitorul Iisus Hristos este o minune pe care El a împlinit-o deseori. A făcut multe minuni, dar ea are o semnificație spirituală pentru noi. Noi simțim că boala trupului este deseori legată de boala sufletului, iar cele două suferințe sunt împreună. De aceea, dacă sufletul se eliberează și trupul suportă binefacerea aceasta. Sufletul când se eliberează de păcat, scapă de lepra sufletească pentru că sunt foarte multe păcate care se aseamănă acestei boli. Păcate care rămân lipite de sufletul nostru sunt păcate care ne dau iluzia că ducem o viață foarte bună dar bunătățile de care ne folosim noi sunt trecătoare, sunt înșelătoare și sunt cele care ne separă pe noi de poporul lui Dumnezeu, ne îndepărtează pe noi de Însuși Binefăcătorul nostru. Ceea ce trebuie să reținem noi din această pildă este faptul că Mântuitorul Iisus Hristos i-a trimis pe cei zece să se arate preoților. Preoții erau cei care constatau dacă un bolnav s-a vindecat sau nu și noi suntem trimiși mereu spre Hristos prin biserică. În biserică venim pentru ca să ne descărcăm aici povara sufletului nostru și ca să ne arătăm lui Dumnezeu, să ne ușurăm viața prin Taina Spovedaniei și să ne unim cu Hristos prin Sfânta Împărtășanie iar datoria cea mai importantă pe care o avem noi este de a fi recunoscători, de a fi mulțumitori.” a explicat ierarhul.

E o bucurie lăuntrică puternică că avem ce avem aici, complexul acesta muzeal. Ne bucurăm în mod special că avem trei biserici. Ne bucurăm în special că avem un preot care le întreține pe toate, adică le dă viață, pentru că fără viață liturgică, nici o icoană nu are valoare. Dacă bisericile noastre au valoare, au prin faptul că în ele s-a slujit. E atâta istorie aici, atâtea suflete care au fost botezate în biserica asta și noi nu le știm, dar le știe Dumnezeu. […] Iată, prezența frățiilor voastre aici este semn că este o viață puternică. Când am venit prima dată aici, acum 18 ani nu mai spun ce am găsit, cum era din punct de vedere liturgic, și iată că a venit părintele Rareș, care i-a dat viață și dă viață și la celelalte. Avem și un director aici care se îngrijește așa cum trebuie de tot patrimoniul acesta și, în plus, că e absolvent de Teologie, deci e teolog, mai știe să laude și pe Dumnezeu, nu numai să aprecieze valorile culturale ale acestui patrimoniu, ci și valorile spirituale. […] Vă binecuvântăm pe toți și vă dorim să aveți în continuare un an binecuvântat.” a spus Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu.

Preotul paroh Claudiu Rareş Sbera a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu Streza pentru părinteasca grijă asupra celor trei biserici adăpostite de Muzeul Astrai. La final ierarhul a primit în dar o icoană  din partea directorului Muzeului Astra, domnul Ciprian Ștefan care a ținut să mulțumească ierarhului pentru binecuvântarea adusă asupra instituției pe care o conduce.

E o mare bucurie pentru Muzeul ASTRA ca în a doua duminică din an să începem așa cum trebuie, cu o Liturghie arhierească, pentru că în muzeul din Dumbrava Sibiului stau energiile a mii și mii de țărani care au luptat ca a noastră credință și valori identitare să rămână și să se dezvolte. Ceea ce facem la Muzeul ASTRA nu facem decât cu credință în Dumnezeu să ducem aceste valori identitare mai departe, pentru că sunt moștenirea țării. Noi doar o administrăm. E moștenirea lor, a celor tineri, a celor care vin după ei și cu credință în Bunul Dumnezeu. O să trecem peste toate și o să arătăm lumii că România este o țară frumoasă și trebuie să fie mândră de ceea ce are, deoarece cu aceste valori identitare am răzbit. Vă mărturisesc, împreună cu părintele Sbera, îi mulțumesc pentru tot ce face pentru bisericile din muzeu și pentru dumneavoastră, credincioșii. Anul acesta facem majoratul la muzeu. Amândoi am venit deodată în 2005 și împreună am construit multe muzee și dumnealui apoi a construit totul. Este prima biserică funcțională din muzeele în aer liber din Europa unde domnia sa și-a construit o comunitate. Este a dumnealui și merită toate rugăciunile noastre ca să fie sănătos și să ducă mai departe ceea ce și-a asumat. Încă o dată vă mulțumesc, Înaltpreasfinția Voastră, […] asta s-a întâmplat și se va întâmpla la Muzeul ASTRA. Bunul Dumnezeu să vă dea sănătate și nu uitați! La Muzeul ASTRA tradiția se trăiește. Doamne ajută!” a afirmat domnul Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra.

La finalul slujbei, pentru a aduce aminte celor prezenți de Ziua Culturii Naționale, un cor de copii au cântat și recitat o poezie, rugăciune închinată Maicii Domnului, scrisă de poetul național Mihai Eminescu.