Parohia Hipodrom I – Biserica cu hramul “Sfantul Antonie cel Mare”

Pr. Coman Petru

Telefon

0754 992 234

Adresa

Str. Nicolae Iorga, nr. 23, Sibiu

Email

coman_petru@yahoo.com

Pr. Coman Petru

Istoricul comunităţii parohiale

Dorinţa credincioşilor sibieni din cartierul Hipodrom de a avea un spaţiu liturgic propriu s-a manifestat încǎ de la întemeierea primei parohii. Astfel, deşi în anul 1973 a fost înfiinţatǎ aici parohia ortodoxǎ Hipodrom, încredinţatǎ preotului Valentin Boeru, credincioşii se vedeau obligaţi sǎ participe la sfintele slujbe la biserica cu hramul “Buna–Vestire”, cunoscutǎ mai ales sub denumirea de “biserica din groapǎ”. Deşi anul 1977 este marcat de înfiinţarea parohiei Hipodrom II, încredinţatǎ spre pǎstorire fostului secretar eparhial Filaret Costea, credincioşii afiliaţi acestuia foloseau drept spaţiu liturgic biserica cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din cartierul “Trei Stejari”. Mai mult decât atât, în anul 1986 se înfiinţeazǎ, în urma rearondǎrii parohiilor sibiene, o nouǎ parohie, Hipodrom III, având ca preot slujitor pe Ioan Sârbu, iar ca spaţiu liturgic aceeaşi bisericǎ din cartierul sibian din apropiere, “Trei Stejari”.

Istoricul bisericii parohiale BISERICA „SFÂNTUL ANTONIE CEL MARE”

Spaţiul obţinut iniţial de parohia ortodoxǎ din acest cartier sibian, pe Strada Nicolae Iorga, nr. 37, un teren şi o casǎ, desigur de dimensiuni reduse, a fost momentul în care dorinţa ridicǎrii bisericii a prins rǎdǎcini puternice în sufletele credincioşilor. Desigur, casa respectivǎ nu era corespunzǎtoare pentru transformarea ei în lǎcaş de închinare şi de aceea s-au încercat diferite modalitǎţi, oarecum disimulate, pentru construirea bisericii. Toate intervenţiile fǎcute pe lângǎ forurile abilitate s-au dovedit a fi inutile pânǎ în anul 1988. Începând cu acest an se face tot mai mult simţitǎ implicarea mitropolotului Antonie Plǎmǎdealǎ, care, la data de 7 mai 1989, a sfinţit micuţa capelǎ, ampasatǎ în casa cumpǎratǎ, de cǎtre membrii parohiilor Hipodrom, pe aceeaşi stradǎ Nicolae Iorga, dar la nr. 23. Capela cu hramul “Sfântul Antonie cel Mare” a funcţionat în aceastǎ formǎ pânǎ în anul 1996, când s-au început lucrǎrile de construcţie a noii biserici. Proictul a revenit arhitectului Grigorie Filimon şi inginerului de rezistenţǎ Emil Oltean, ambii din Alba Iulia, la care s-a adǎugat şi inginerul Octavian Pǎtroiu din Sibiu. Perioada anilor 1998-1999 este dedicatǎ construirii celor douǎ turnuri şi a faţadei de la intrare, iar în anul 2000 se ridicǎ o clopotniţǎ din metal.

Iconostasul, din lemn de stejar, precum şi uşile interioare de acces în proscomidiar şi diaconicar, au fost sculptate în 1999 în satul Grumǎzeşti, judeţul Neamţ, de cǎtre sculptorul Vasile Apucǎloaie. De asemenea, perioada anilor 2003-2004 au fost dedicaţi finisǎrii în exterior a bisericii, precum şi a construirii unui birou parohial şi a unei capele pentru arderea lumânǎrilor. Toate aceste lucrǎri au fost îndrumate de preoţii parohi: Ilarie Benchea, Gheorghe Lup şi Ioan Sârbu, lucru care este consemnat pe pisania bisericii.

În anii următori au fost executate mai multe lucrări de reamenajare și înfrumusețare a locașului de cult și a incintei acestuia. Au fost achiziționate noi obiecte de cult, s-a refăcut proscomidiarul in intregime, iar la exteriorul bisericii au fost montate 5 medalioane, pe arcul frontal al fațadei, și 2 icoane cu Sf. Antonie cel Mare și Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în tehnica mozaic, la bazele turlelor.

În anul 2023 s-a refăcut Sfânta Masă, care a fost placată cu marmură și pregătită pentru resfințire. Iar în ziua de 17 ianuarie 2024 s-a sfințit, prin punere de sfinte moaște, altarul bisericii parohiilor Hipodrom I, II, III și V, cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare”, de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.Toate aceste lucrǎri au fost îndrumate de preoţii parohi Pr. Petru Coman – Parohia Hipodrom I, Pr. Gheorghe Lup – Parohia Hipodrom II, Pr. Marius Piștănilă – Parohia Hipodrom III și Pr. Ioan Silea – Parohia Hipodrom V.

Arhitectura

La realizrea arhitectonicǎ a acestui aşezǎmânt s-a reuşit încorporarea primului lǎcaş de închinare, cel al micuţei capele, în dimensiunea actualǎ a bisericii. Astfel, fosta capelǎ se transformǎ în pronaosul actualei biserici, care este caracterizat printr-o formǎ dreptunghilarǎ, având o deschidere largǎ cǎtre Sfntul Altar. Acest lucru este evidenţiat şi de faptul cǎ accesul în naos se face din pronaos prin coborârea unor trepte. Forma naosul este şi ea tot dreptunghiularǎ, încât din exterior forma bisericii este cea de bisericǎ – cu plan în formă de navă. Absida altarului este poligonalǎ, având cinci laturi, şi este prevǎzutǎ cu ferestre, iar uşile de acces în interior sunt poziţionate lateral. Bolta semicilindricǎ este susţinutǎ de cele patru coloane pǎtrate, având rolul de a susţine cafasul spaţios, întins pe aproape toatǎ suprafaţa pronaosului. De asemenea, extreme de bine conturatǎ este faţada exterioarǎ, care are douǎ turnuri, ce imprimǎ construcţiei un stil bizantin, precum şi un pridvor deschis la intrare, deasupra cǎruia se înalţǎ un balcon. Ca materiale de construcţie s-au utilizat cǎrǎmida, betonul armat, lemnul pentru interior şi desigur ţigla de pe acoperiş.

Pictura

Ansamblul iconografic a fost realizat în tehnica frescǎ, de cǎtre pictorul sibian Marian Verza, ucenic al lui Ioan Cǎzilǎ, cunoscut prin picturile realizate la alte biserici sibiene. Întregul program iconografic a fost realizat în anii 2001-2003, impresionând mai ales prin prezenţa fondului albastru, dar şi prin numărul mare de scene realizate. Picturile reprezentative sunt cele din conca absidei altarului. Aici se poate observa scena Maica Domnului cu Pruncul Iisus, pe când pe pereţii altarului este pictatǎ Împǎrtǎşirea Apostololor, precum şi Sfinţii Ierarhi. Se remarcǎ, în apropierea uşii de acces în proscomidiar vitraliul cu scena Iisus Hristos-Potirul vieţii. Consemnǎm scenele de pe bolta semicilindricǎ a naosului, prevǎzutǎ cu un numǎr aproximativ de 50 de scene, dintre care remarcǎm în primul rând medalioanele: Iisus Hristos Pantocrator, înconjurat de cei patru evanghelişti; Sfânta Treime şi Maica Domnului cu Pruncul Iisus, toate amplasate în naos. Ca o încoronare a picturii naosului, remarcăm registrul de Sfinţi Mucenici şi Muceniţe, care apare ca o încoronare a întregii picturi destinatǎ acestui spaţiu. Un medalion extrem de bine realizat se găseşte pe tavanul pronaosului, în cafas, fiind vorba de medalionul Sf. Ioan Botezǎtorul, iar pe peretele vestic, o amplǎ reprezentare a scenei Adormirea Maicii Domnului. Mai amintim cǎ scenele preferate din pronaos sunt dedicate Sf. Antonie cel Mare, patronul spiritual al bisericii. În ceea ce priveşte icoanele de pe iconostas, ele au fost realizate de trei pictori. Asfel, icoanele împǎrǎteşti, cea a hramului şi a Sf. Nicolae au fost realizate de pictorul Ioan Cǎzilǎ, urmǎtoarele trei registre, adicǎ cele dedicate praznicelor împǎrǎteşti, şirul de Sfinţi Apostoli şi şirul de Sfinţi Prooroci aparţin aproape în totalitate lui Marian Verza şi G. Dumbrăveanu

Pomelnice şi alte înscrieri sau inscripţii

Pisania bisericii, amplasatǎ la intrarea în pronaos, consemneazǎ evenimentele importante legate de construcţia bisericii.

Şirul preoţilor parohi

Având în vedere modul în care a luat naştere bisrica ortodoxǎ din acest cartier, vom aminti numele tuturor preoţilor legat de viaţa acesteia: Valentin Boeru (1973-1994), Filaret Costea (1977-1994), Ioan Frǎţilǎ (1989-1995), Achim Bǎcilǎ (1995-1998), transferat apoi la biserica cu hramul “Sfântul Nicolae” din Bulevardul Mihai Viteazul; Ioan Sârbu (1986-2015); Ilarie Benghea (1995-2016); Emanuel Benchea (2016 - 2023).

În momentul actual preoţii parohi sunt pr. Petru Coman din 2023, în parohia Hipodrom I, pr. Gheorghe Lup din 1994, în parohia Hipodrom II, pr. Marius Piştănilă din 2015, în parohia Hipodrom III, iar din 2005, pr. Ioan Silea, în parohia Hipodrom V, nou înfiinţată.

Profilul actual al parohiei Numǎrul de credincioşi:

Parohia Hipodrom I – 1500;

Parohia Hipodrom II – 1500;

Parohia Hipodrom III – 1300;

Parohia Hipodrom V – 1100.

Activitǎţi pastoral misionare, culturale, editoriale, filantropice şi catehetice

Biserica „Sf. Antonie cel Mare” s-a implicat şi în activitatea filantropică, prin grija faţă de bolnavi şi vârstnici, familii cu mulţi copii, ajutându-i cu pachete cu alimente de bază şi îmbrăcăminte. De asemenea, în anul 2009 s-a achiziţionat un imobil în imediata vecinătate a bisericii, formând acum aceeaşi incintǎ, spaţiu fiind destinat numeroaselor activitǎţi sociale ale parohiei. Tot în cursul aceluiaşi an s-a construit un paraclis, care a fost sfinţit de cǎtre Înaltpreasfinţitul Pǎrinte Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Bibliografie:

Sebastian Dumitru Carstea, Monografia bisericilor ortodoxe din Sibiu, Editura Agnos, Sibiu, 2008, p. 84 -87.

Date de contact:

Parohia Ortodoxă Hipodrom I, II, III, V

Str. Nicolae Iorga, nr. 23, Sibiu

Hramul “Sfântul Antonie cel Mare”

Pr. Petru Coman; Telefon: 0754992234; E-mail: coman_petru@yahoo.com (Parohia Hipodrom I)

Pr. Gheorhe Lup; Telefon: 0749969920; E-mail: lup.gheorghe@yahoo.com (Parohia Hipodrom II)

Pr. Marius Piştănilă; Telefon: 0758832820; E-mail: mariuspistanila@yahoo.com (Parohia Hipodrom III)

Pr. Ioan Silea; Telefon: 0745632018; E-mail: sileaioan@yahoo.com (Parohia Hipodrom V)