Un nou centru social a fost sfințit la Sibiu

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a poposit la Praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril în mijlocul credincioșilor de la Biserica „Sf. Nicolae”, Parohia Lazaret III din Sibiu.

Părintele Mitropolit Laurențiu a săvârșit Sfânta Liturghie în istorica biserică sibiană, aflată într-un amplu proces de restaurare. Sub protia Înaltpreasfinției Sale s-au aflat Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, vicarul administrativ al eparhiei, Pr. Ioan Coșa, Protopopul Sibiului, preoții parohi de la biserica amintită și alți preoți de la parohiile sibiene.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Părinte Mitropolit Laurențiu le-a vorbit celor prezenți despre Cetele Îngerești, dar mai ales despre ierarhia acestora, amintind despre felul în care această rânduială este tratată de Sfântul Dionisie Areopagitul în scrierile sale.

„Întâi de toate Scriptura vorbește despre mulțimea îngerilor. Nu există un număr precis, ci se vorbește de o mulțime mare. Sfântul Dionisie Areopagitul vorbește despre cele nouă cete îngerești, așezate în trei triade. Cei care sunt cei mai apropiați de noi sunt îngerii. Este atât de amplă lucrarea aceasta și de minunată încât noi nu o putem înțelege. Observăm însă că și în lumea cerească există o ordine, există o întâietate. Ordinea aceasta nu este altceva decât imaginea lucrării lui Dumnezeu pe care noi trebuie să o împlinim și pe care trebuie să o imităm. Există o legătură directă între Liturghia Cerească și Liturghia Euharistică pe care am săvârșit-o și o săvârșim în fiecare duminică și în fiecare sărbătoare. Înainte de ieșirea cu darurile se rostește o rugăciune: «Noi care pe Heruvimi cu taină închipuim și făcătoarei de viață nedespărțitei Treimi, cântare întreit sfântă aducem». La Liturghie ne exprimăm neputința și slăbiciunea noastră și starea noastră de nevrednicie în fața lui Dumnezeu, mulțumindu-I că a primit jertfa, care de fapt, este săvârșită de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, raportându-ne la Puterile Cerești. «Mulțumim că ai primit această jertfă deși stau înaintea Ta mii de Arhangheli și zeci de mii de îngeri, Heruvimii cei cu ochi mulți, Serafimii, cei cu câte șase aripi care se înalță zburând.» Îngerii sunt ocrotitorii noștri, cei trimiși și rânduiți de Dumnezeu pentru fiecare în parte.” a subliniat ierarhul.  

Preotul paroh Ioan Puia a adus un cuvânt de mulțumire față de credincioși pentru sprijinul primit în lucrările pe care le-a avut de finalizatDupă Sfânta Liturghie a fost sfințită pictura noii capele mortuare ridicate lângă biserică și au fost binecuvântate lucrările efectuate la noul centru social construit, care are șapte încăperi complet mobilate cu două sau trei paturi, precum și grupuri sanitare noi pentru fiecare încăpere.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oferit în semn de recunoștință preotului paroh Ioan Puia ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” pentru clerici și „Crucea Șaguniană” pentru mireni a fost oferită domnilor Vasile Pahomi, Vasile Băltean, Ioan Puia, Ioan Axente, Marius Bratu. De asemenea au fost oferite acte de cinstire domnului epitrop și consiliului parohial precum și celorlalți binefăcători care au ajutat Biserica.