Corala ”Șaguniana” a Protopopiatului Sibiu, la Festivalul coral Corul „Timotei Popovici” din Catedrala Mitropolitană

Praznicul Sfintei Treimi este în fiecare an prilej de mare sărbătoare la Sibiu, unde Catedrala mitropolitană din inima cetăţii îşi sărbătoreşte hramul, de asemenea Corul „Timotei Popovici” a sărbătorit 117 ani de istorie neîntreruptă prin răspunsurile liturgice oferite la fiecare sărbătoare și duminicile la Sfânta Liturghie organizând Festivalul coral: Corul „Timotei Popovici” la ceas aniversar, aflat la cea de a IV-a ediție își propune să promoveze mișcarea corală românească și parteneriatele între diferitele formații corale. Acest festival este o reuniune corală aniversară, în care au concertat în Catedrala Mitropolitană alături de Corul „Timotei Popovici” diferite formații corale partenere din Sibiu și din întreaga țară.

Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu a fost înființat în anul 1906, odată cu sfințirea catedralei, fiind dirijat pe atunci de marele compozitor Timotei Popovici. A activat neîntrerupt până în prezent, dând răspunsurile liturgice în duminici și sărbători, susținând concerte, participând la concursuri şi festivaluri corale din țară şi străinătate.

Corala poartă numele fondatorului ei, personalitate marcantă a vieții muzicale bisericești, care a condus Corul Catedralei până în anul 1940, dovedindu-se un mare dirijor și compozitor, atât pe plan local, cât și pe plan național.

În deschidere Corul „Timotei Popovici” sub bagheta dirijorului pr. dr. Dan Alexandru Streza, ce are în componență aproximativ 60 de membrii, majoritatea celor care fac parte astăzi din cor au între 40 și 60 de ani. Cei mai tineri sunt copilași de 10 sau 11 ani. Mai vin și elevi și studenți, chiar dacă nu o fac duminică de duminică ei fiind îndrumați de părintele dirijor de la varsta de 16 ani atunci când a preluat bagheta de la mentorul său preotul Vasile Grăjdian. Cei prezenți în Catedrala mitropolitană au savurat acordurile vocale ale coralei ce a deschis cu „Troparul Rusalilor” compus de către nimeni altul decat compozitorul Timotei Popovici.

„Mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a ajutat și în acest an să organizăm ediția a IV-a a Festivalului corul Timotei Popovici la ceas Aniversar. Ne-am bucurat de prezența pe soleea catedralei mitropolitane din Sibiu, pe lângă corul Timotei Popovici al catedralei, de prezența încă 4 coruri din țară, de la din Cornești, județul Cluj , de la Deva, de la Mediaș și încă un cor din Sibiu, au cântat cu toții cu drag și bucurie, preaslăvind pe Dumnezeu iar în finalul festivalului, toate corurile reunite au intonat împreună piesa « Binecuvintează Doamne România». În contextul anului omagial al Cântăreților și monografiilor creștini, iată că acest festival se încadrează foarte bine și  își dorește să aducă un plus de bucurie în sufletele credincioșilor.” a subliniat preotul dr. Dan Alexandru Streza dirijorul Corului „Timotei Popovici”.

Cel de-al doilea cor a fost Corul parohiei Cornesti din Protopopiatul Huedin, județul Cluj, a fost înființat ca urmare a activității pastoral-misionare a părintelui paroh  Danuț Gheorghe Pintea. Dragostea și ospitalitatea părintelui atrage în jurul comunității mii de credincioși din toată țara care vin la catedrala recent construită în acest sat, pentru a se bucura de rugăciuni și sfaturi duhovnicești, precum și de cântările frumos armonizate, interpretate de corul mixt al parohiei, în fiecare duminică și sărbătoare.

„Mesajul nostru este să transmitem rugăciunea în sufletul tuturor creștinilor și să înțeleagă care este rostul rugăciunii. Poate că alții au fost la un nivel mai ridicat ca și al nostru din punct de vedere să spunem a pregătirii culturale, dar noi, prin trăirea pe care am adus-o, mesajul acesta frumos al rugăciunii consider că ne-am ridicat la un nivel spiritual destul de bună și mulțumim Dumnezeu și mulțumim organizatorilor, pentru că ne-au invitat în acest an să fim și noi alături de asemenea coruri atât de performante. […] Am simțit un cor de îngeri care s-a coborât în această minunată zi a Sfintei Treimi pe pământ și care a adus Slavă și laudă Bunului Dumnezeu de aici de pe pământ, în cer am fost, nu am fost pe pământ și ne bucurăm că am putut să fim învredniciți în transmiterea acestei frumoase rânduieli pe care, cum am spus, organizatorii au reușit au format-o, și-a organizat-o în această zi. ” a transmis preotul Dănuț Gheorghe Pintea dirijor al Corului Parohiei Cornești.

Sub privirile aprobatoare ale protopopului de Mediaș preotul Ioan Găban  Corul Catedralei Mediaș a prezentat o suită de patru melodii atent alese.

Corul Catedralei Mediaș s-a înființat în anul 1952 sub bagheta dirijorului Diacon Marius Dragusin. Corala a dat răspunsurile la Liturghie și sărbători neîncetat, a participat la numeroase concursuri și festivaluri corale in țară, obținând numeroase premii. În prezent, Corala are 40 de membri activi, fiind conduși de Prof. Ovidiu Petru Moldovan.

Înființat la inițiativa părintelui protopop Ioan Coșa, Corala “Șaguniana” a preoților din Sibiu se afirmă tot mai mult pe scena muzicii corale bisericești din Sibiu datorită dăruirii și plăcerii de a cânta a preoților din Sibiu .Pe lângă concertele susținute în catedrala mitropolitană și în alte lăcașuri de cult din Sibiu, corala a participat cu succes și la un festival coral internațional în 2018 în Vârșeț Serbia precum și la festivalul concurs coral, Cu noi este Dumnezeu,, de la Orăștie din 2019.

„Pentru noi, așadar, este este o mare bucurie, să fim din nou aici, mai ales în acest an, atât de important pentru Patriarhia noastră, pentru că știm este Anul omagial al pastorației vârstnicilor și anul Comemorativ al Imnografilor și al Cântăreților bisericești. Atunci clar că este cât se poate de potrivit să dăm slavă lui Dumnezeu în Catedrala noastră mitropolitană, în Ziua Hramului în ziua Sfintei Treimi, la acest eveniment de atât de frumoasă anvergură.” a reiterat  preotul  Alexandru Szasz dirijorul  Coralei  “Șaguniana” a preoților din Sibiu

Corul cameral „Anastasis” se înființează în anul 1998, la inițiativa câtorva tineri ce activau pe atunci în corul mixt al  Catedralei cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” sub titulatura oficială la vremea aceea de „Corul de tineret al catedralei”. Inițiatorul proiectului și actualul dirijor al corului, Dorin-Caius Kladni este cel care, în calitatea de dirijor suplinitor al corului mare al catedralei, a inițiat formarea actualei formații .Un loc aparte în activitatea formației îl ocupă prezența permanentă Ia activitatea liturgică în cadrul Episcopiei Devei gi Hunedoarei, prin deservirea bisericilor – catedrale de eparhie din încredințarea vrednicului de pomenire, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie. În prezent Corul cameral „Anastasis” este constituit din 50 membri care nu și-au dezmințit menirea perfecționându-se continuu și punându-se în slujba oamenilor, prin harul cu care Bunul Dumnezeu i-a înzestrat șii dăruirea pentru sprijinirea mișcării corale bisericești, liant de rugăciune între Dumnezeu și oameni.

La finalul întâlnirii corale Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu a răsunat de vocile celor cinci coruri care s-au reunit sub o singură baghetă a dirijorului preotului dr. Dan Alexandru Streza intonând împreună piesa „Binecuvintează Doamne România”.