Procesiune de Florii la Catedrala mitropolitană din Sibiu

Credincioşii din Sibiu au participat în sâmbăta Floriilor la tradiţionala procesiune de la Catedrala mitropolitană din oraș. Procesiunea de Florii a avut loc după slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu slujitorii Catedralei mitropolitane, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” şi preoţii de la bisericile din oraş şi din împrejurimi.

După sfinţirea ramurilor de salcie, preoţii şi credincioşii au înconjurat Catedrala mitropolitană, au purtat icoana praznicului şi au înălţat rugăciuni de binecuvântare. Sărbătoarea Floriilor ne aminteşte tuturor de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Pătimirile Sale. În acea zi, Hristos a fost întâmpinat de o mulțime de oameni: bărbaţi, femei şi copii care aveau în mâini ramuri verzi de finic şi care îşi manifestau bucuria, strigând: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!”. Încă din cele mai vechi timpuri, ramurile de finic erau considerate ca fiind simboluri ale biruinţei și, de aceea, romanii își întâmpinau câştigătorii la întreceri sau biruitorii în războaie cu astfel de ramuri. Odată cu Intrarea Domnului în Ierusalim, acestea capătă o semnificaţie mult mai profundă, devenind semn al biruinţei asupra morţii pe care Iisus Hristos a învins-o prin învierea lui Lazăr din morţi, dar mai ales prin Învierea Sa.

„Am citit acum o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor, deoarece și noi suntem acum pelerini împreună cu Hristos spre Sfintele Sale Pătimiri. Când mergem și vizităm o anumită zonă cu obiective bisericești, nu suntem turiști ci suntem pelerini, dar un astfel de pelerinaj poate să fie individual, personal, particular, pe când pelerinajul bisericesc este o manifestare comună, publică, a tuturor celor care credem în Hristos este un act liturgic binecuvântat. Este o proclamare a credinței noastre, a credinței în Mântuitorul Iisus Hristos, Care acum se pregătește pentru Sfintele Sale Pătimiri așteptând și văzând deja de acum perspectiva luminoasă a Sfințeniei Sale. În acea vreme copiii și cei care erau în Ierusalim atunci și Îl însoțeau pe Mântuitorul aveau în mână ramuri de finic. Și noi avem acum aceste semne ale primăverii. Noi n-avem finic aici ca să luăm, dar salcia care înverzește prima este simbolul reînvierii noastre în Iisus Hristos și de aceea le-am binecuvântat și le vom purta și mâine. Vom avea și vom binecuvânta și mâine dimineață la Sfânta Liturghie pentru ca și noi să fim participanți real, sufletește, bineînțeles, dar printr-o prezență fizică în Sfânta Biserică la această Taină mare a răscumpărării noastre. Mâine va fi o zi în care vedem lumea, bucurându se […] toți saltă de bucurie, însă o singură persoană, o singură mare personalitate, smerită pe  mânzul Său  era trist,  Mântuitorul Iisus Hristos se pregătea spre apropiatele Sale Pătimiri Se bucura că pruncii strigau Mântuiește ne Osana și i-a certat pe cei care Îl rugau să îi oprească și zicându-le: « Dacă vor tăcea ei, pietrele vor grăi.» În schimb era copleșit într-un fel de tristețe, însă și tristețea era stabilizată de acea lucrare, acea dăruire totală Tatălui deci a venit de bună voie, bună voie să se jertfească.” a subliniat ierahul

Credincioşii au fost binecuvântaţi de ierarh prin citirea rugăciunilor pentru pelerini şi s-au închinat la final moaştelor Sfântului Ierarhului Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.