Liturghie arhierească la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sibiu

Comunitatea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sibiu a primit duminică, 26 ianuarie, vizita pastorală a Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în acest locaş de închinare, singurul din Sibiu construit, pictat şi sfinţit în timpul regimului comunist. Vizita arhierească a încununat sărbătoarea duhovnicească de la biserica menţionată prilejuită de împlinirea a 85 de ani de la prima Sfântă Liturghie oficiată în cartierul „Trei Stejari”, unde avea să se ridice mai târziu, în perioada 1973-1976, această biserică emblematică pentru comunitatea sibiană.

Credincioşii locaşului de cult au umplut biserica la Sfânta Liturghie şi au ascultat cuvântul de învăţătură al IPS Mitropolit Laurenţiu în care ierarhul a prezentat parcursul duhovnicesc din duminicile pregătitoare pentru postul Sfintelor Paşti, fiecare Evanghelie duminicală aducând în sufletele oamenilor învăţături despre călătoria noastră împreună cu Hristos spre Împărăţia Cerurilor.

„Cea mai frumoasă perioadă de pregătire spirituală din cadrul anului bisericesc este aceasta premergătoare sărbătorii Paştilor. Duminica de astăzi are ca temă foamea şi setea după Dumnezeu, adică dacă noi vrem să călătorim împreună cu Hristos trebuie să îndeplinim prima condiţie, una spirituală, asemănătoare cu condiţia vieţuirii noastre. Foamea şi setea sunt două funcţii ale unui organism sănătos, sunt funcţii pentru menţinerea vieţii şi sănătăţii noastre. Foamea şi setea după Dumnezeu sunt un început şi acest om mărunt de statură, Zaheu, a dorit să-L vadă pe Hristos. El putea să-L asculte, din mulţime auzea ce spunea Mântuitorul, dar voia să-L întâmpine în mod special. Zaheu a provocat foamea şi setea după Dumnezeu aşteptând să vină Hristos”, a subliniat ierarhul.

Binecuvântare şi recunoştinţă

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Lucian-Corneliu Hîrceagă a fost hirotonit diacon, iar diaconul Mihai Gabriel Popescu a fost hirotonit preot pentru Parohia Mag, judeţul Sibiu. De asemenea, preotul Simion Luca de la biserica din cartierul Trei Stejari a fost hirotesit iconom stavrofor.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul Emanuel Tăvală şi consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului i-a mulţumit ierarhului în numele comunităţii pentru vizita pastorală şi binecuvântarea adusă credincioşilor şi preoţilor de aici. Părintele Emanuel Tăvală a prezentat cele două volume ale IPS Mitropolit Laurenţiu în care sunt cuprinse cuvinte de învăţătură despre duminicile Triodului, iar mai apoi i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Sfintei Treimi.

Credincioşii au avut posibilitatea să se închine raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.