Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită la Sibiu

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a participat luni, 26 iunie, la ceremonia de arborare a Drapelului Naţional în Piaţa Mare din Sibiu, festivitate organizată de Ziua Drapelului Naţional. Cu prilejul Zilei Drapelului Național, a fost transmis mesajul comemorativ  de către dr. Toma-Cosmin Roman, muzeograful Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

„Utilizat pentru prima dată ca citez:« Stindardul cel Mare al Revoluției de la 1821 a tot norodul românesc, ci dat închis tricolorilor, avea să fie folosit în anul 1834 de către Domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica, în Țara Românească, pe steagurile oștirii pământene nou înființate. Tricolorul avea să devină repede simbol al revoluționarilor pașoptiști din Moldova, Țara Românească și Transilvania. » cei care au afirmat și luptat pentru realizarea idealurilor fundamentale ale națiunii române. Idealurile pașoptiste și-au găsit o primă finalitate în înfăptuirea Unirii Moldovei cu țara românească la 5 și, respectiv, 24 ianuarie 1859. Ca fundament pentru întemeierea statului național unitar român modern Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii, a pus la loc de cinste introducerea oficială a tricolorului ca drapel național al României, însuși domnitorul cuza, la 1 septembrie 1863, în discursul ținut cu ocazia înmânării drapelelor acordate noilor formațiuni militare, spunea citez:« Steagul e România acest pământ binecuvântat al patriei stropit cu sângele străbunilor noștri. El este familia ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinții noștri și unde se vor naște copiii voștri. Steagul e totodată trecutul, prezentul și viitorul țării. Întreaga istorie a României.»  Tricolorul, astfel, instituit avea să triumfe la Plevna Vidin sau smârdan, când tânăra armata română avea să consfințească pe câmpul de luptă independența României, proclamată la 10 mai 1877, tot tricolorul avea să fie simbolul sub care la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, peste 100.000 de români și-au exprimat dorința de a se uni cu țara, realizând astfel dezideratul de veacuri al națiunii române, constituirea statului național unitar român. Astăzi, drapelul național transmis din generație în generație ca o dovadă a rezistenței românilor în fața urgiei vremurilor și a luptei neîntrerupte pentru afirmarea idealurilor de unitate și independență este simbolul sub care trăim și avem avem datoria sfântă să-l păstrăm curat pentru generațiile care vor veni.” a transmis dr. Toma-Cosmin Roman, muzeograful Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu

Ierarhul a citit rugăciunea dinaintea arborării Drapelului Naţional, iar fanfara militară şi cei prezenţi au intonat imnul de stat al României. Din sobor au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandrit Ioachim Tomoiagă, protopopul de Sibiu, preotul Ioan Coșa, consilierul misionar preotul Liviu Iulian Tarcău,  preotul militar Florin Pavel, preotul Tiberiu Kiss capelanul Şcoalii de Instruire pentru Comunicații, Sibiu  și preotul militar Adrian Drăgușin, Regimentul 46 sprijin NATO, diconi și alți slujitori ai sfintelor altare.

„În Catedrala mitropolitană ne-am rugat, cu o sentiment profund de prețuire și de cinstirea patriei noastre și a însemnelor ei. Ne-am rugat ca Dumnezeu să binecuvinteze al apropierii dintre noi și al bucuriei, de a trăi viața plăcută lui Dumnezeu. Cele trei culori simbolizează și cele trei virtuți creștine credința, nădejdea și iubirea. […] Drapelul Național flutură pe catarg să arate tuturor că Binecuvântați de Dumnezeu că avem dreptul la libertatea, siguranța națională a noastră.” a afirmat ierarhul la slujba de Sfințire a Drapelului Național oficiată în Catedrala Mitropolitană.

După care oficialitățile prezente, Primarul Astrid Fodor, reprezentanți ai Prefecturii și Consiliului Județean precum și Comandantul Garnizoanei Sibiu, Gl. Bg. Prof. Dr. Ing. Ghiță Bârsan au sărutat drapelul.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detaşamentelor militare aflate în Piaţa Mare pentru a participa la această zi naţională.

Drapelul arborat în Piaţa Mare a fost sfinţit de ierarh şi un sobor de preoţi cu o seară înainte, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, aşa cum este tradiţia de ani buni în cetatea transilvăneană.