Proiectul „Rugăciunea – oxigenul sufletului” în Parohia Sibiu Cibin II

Proiectul „Rugăciunea – oxigenul sufletului” se înscrie în Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea” organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic – educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, în perioada 15 noiembrie 2021 – 21 mai 2022.

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2022 să fie declarat Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț,  în Patriarhia Română.

Prin acest proiect se evidențiază rolul, importanța și necesitatea rugăciunii ca legătură și comunicare cu Dumnezeu, și cu aproapele, liant între membrii Bisericii și condiție în urcușul duhovnicesc.

Activitățile propuse și realizate în prezentul proiect sunt mărturii ale elevilor din grupul de cateheză al Parohiei Ortodoxe Române Sibiu Cibin II, coordonați de pr. Vasile Dariciuc în colaborare cu prof. Soare Popescu Alina director al Liceului de Construcții și Arhitectură „Carol I” din Sibiu și prof. Onea Claudia, profesoara de religie la acest liceu.

Grupul țintă al acestui proiect îl formează 15 elevi de la Liceul „Carol I” din Sibiu care fac parte și din grupa de cateheză a Parohiei noastre.

Majoritatea activităților se desfășoară în capela „Sfântul Apostol Andrei” din incinta Liceului „Carol I”, dar și în alte locații din cadrul acestui liceu (biblioteca, cabinetul de geografie și cabinetul de religie).

Obiectivele pe care ni le propunem prin acest proiect sunt:

  • Tinerii să cunoască învățătura Bisericii Ortodoxe despre rolul rugăciunii, în viața creștinului;
  • Să trăiască experiența rugăciunii în viața personală și comunitară, în Biserică;
  • Stimularea și îmbunătățirea activității catehetice desfășurate la nivelul parohiei;
  • Tinerii să se implice în viața Bisericii.

Printre activitățile din cadrul proiectului amintim cinci cateheze pe tema rugăciunii și cinci părți aplicative ale catehezelor, menite să fixeze mai bine informațiile primite în cadrul catehezelor.

Prin toate aceste activități se urmărește participarea activă a preotului, prin redactarea și susținerea catehezelor și stimularea creativității grupului catehetic. De asemenea ne dorim să evidențiem importanța rugăciunii în urcușul nostru duhovnicesc și de a încuraja experiențele personale ale participanților în rugăciunea particulară și cea liturgică.