Ședință administrativă la Protopopiatul Ortodox Român Sibiu după încetarea restricțiilor impuse de pandemie

În ziua de 17 martie 2022, a avut loc Ședința administrativă a preoților din cadrul  Protopopiatului Ortodox Român Sibiu.

După rugăciunea de început preacucernicul părinte protopop Ioan Coșa a deschis ședința, exprimându-și bucuria că am putut să ne vedem față către față de această dată, fiind anulate toate restricțiile impuse până acum din cauza pandemiei.

În continuare Părintele Protopop a comunicat temele aflate pe ordinea de zi privind aspecte administrative, culturale și cele legate de organizarea alegerilor membrilor Adunării Eparhiale.

S-a transmis tuturor preoților rugămintea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu de a se implica cu responsabilitate și seriozitate în buna desfășurare a Recensământului populației, fiind vigilenți la declararea apartenenței religioase. A fost prezentat calendarul auto-recenzării, iar preoților li s-a solicitat să comunice către protopopiat modul cum s-au implicat în acest demers și ce probleme au întâmpinat.

Pentru că anul acesta sunt organizate în toată Patriarhia Română alegerile pentru organismele executive și deliberative, părintele protopop a prezentat calendarul alegerilor membrilor clerici și mireni în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului, fiind distribuite procesele verbale cu care trebuie să se prezinte fiecare delegat mirean în ziua alegerilor la circumscripția electorală Sibiu.

Următorul punct pe ordinea de zi a fost cel legat de corelarea denumirilor parohiilor din cadrul Protopopiatului Sibiu, ținând seama de hramul fiecărei biserici parohiale în parte și de modul cum apar ele în șematism, în CIF și în actele de proprietate. S-a solicitat fiecărui preot să vină cu propuneri, urmând ca acolo unde există nepotriviri să fie armonizate denumirile în toate documentele în care parohiile apar cu statutul lor de persoane juridice.

Din partea preoților s-au concretizat trei variante de propuneri:

  • denumirile să fie armonizate cu denumirile cartierelor unde se află teritorial fiecare parohie (exemplu: Maierii Sibiului, Terezian I, II, III, Țiglari I, II, cum sunt deja Turnișor, Lazaret, etc);
  • denumirile să fie echivalate cu hramul bisericii de slujire (exemplu: Nașterea Domnului I, II, Duminica tuturor Sfinților I, II, cum sunt deja Sfinții Arhangheli I, II, Sfântul Ilie I, II, etc);
  • din pricină că în oraș sunt biserici care au același hram, pentru a se evita eventualele confuzii, să se folosească ambele variante de mai sus: la unele denumirea după cartier, la altele după hramul bisericii.

A fost anunțată apoi înființarea Agenției de pelerinaj a Arhiepiscopiei Sibiului, din inițiativa ÎPS Mitropolit Laurențiu și reluarea pelerinajelor în Țara Sfântă și în alte locuri cu semnificație profundă pentru întreaga creștinătate, fiind prezentat ca organizator și persoană de contact părintele Emil Oancea – preot misionar în cadrul Protopopiatului Sibiu. La îndemnul părintelui protopop, părintele Emil a oferit detalii celor prezenți, arătând importanța pelerinajelor prin faptul că la astfel de activități se stimulează sentimentul religios și implicarea activă a credincioșilor în viața bisericii, dar totodată se creează legături trainice atât între preoți cât și între credincioși. Părintele profesor Vasile Mihoc a venit cu propunerea să se organizeze un pelerinaj la locurile sfinte cu toți preoții din protopopiat, propunere primită pozitiv de toți cei prezenți, care au pus o singură condiție: ”părintele profesor Vasile Mihoc să vină în calitate de ghid”!

Părintele protopop a prezentat în continuare noile publicații de la Tipografia Șaguniană: ”Învățăturile părintelui Arsenie Boca pentru fiecare zi”, reeditarea ”Celor trei Sfinte liturghii” și ”Cartea de rugăciuni”, care se poate executa la comandă în stil personalizat pentru fiecare parohie (cu imaginea bisericii de parohie, etc), mulțumind în încheiere  tuturor celor prezenți pentru participare.