Sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan la Sibiu

La sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Naşterea Domnului” din Sibiu. În soborul slujitor s-au aflat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man şi cei doi slujitori ai bisericii, părintele Ciprian Cândea, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului şi părintele Ioan Coşa, protopopul de Sibiu.

Credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie au respectat măsurile de siguranţă sanitară impuse de autorităţi în această perioadă pentru a evita infectarea cu virusul Sars-Cov 2.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre virtuţile Sfântului Arhidiacon Ştefan, primul martir al Bisericii.

„Dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostoli, Ştefan a fost primul Sfânt Mărturisitor trecut în calendar ca martir. El n-a căutat altceva decât să-L urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos cu propria sa viaţă, cu mărturia credinţei în El, cu mustrarea celor care n-au crezut în Mântuitorul Iisus Hristos şi apoi, într-un final a arătat că lapidarea, omorârea cu pietre, poate fi cel mai înalt mod de a-L mărturisi pe Hristos şi de a ierta pe ceilalţi. Învăţăm de la Sfântul Arhidiacon
Ştefan că viaţa noastră trebuie să fie o mărturisire a lui Hristos. De aceea noi ne numim creştini. Nu trebuie să ieşim pe stradă şi să strigăm, dar nici nu trebuie să ne ascundem şi să fim timizi încât să ne ferim să ne facem semnul Crucii. A-L mărturisi pe Hristos continuu înseamnă a împlini voia Lui prin tot ceea ce facem noi”, a subliniat ierarhul.

Preoţii şi credincioşii s-au rugat şi în această zi de mare praznic pentru ocrotirea sănătăţii tuturor oamenilor şi încetarea molimei care a cuprins întreaga lume.