Slujbă de resfințire la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Acoperământul Maicii Domnului” la prazicul celui de-al treilea Hram „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Șelimbăr

La Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din parohia Şelimbăr II, judeţul Sibiu, a avut loc slujba de resfinţire a Sfintei Mese miercuri, 26 octombrie 2022, la un an de la sfinţire când a primit și al treilea hram. Datorită lucrărilor la pictură Sfânta Masă a suferit un incident, care a necesitat refacerea blatului de marmură. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul părinte Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În sobor s-a aflat protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coșa, preoți slujitori la parohiile din Șelimbăr, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare.

Praznicul „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a fost o adevărată sărbătoare în cartierul nou din Şelimbăr. Credincioşii, veniți în număr mare, au avut posibilitatea să participe la slujba în cadrul căreia Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a resfinţit Masa Sfântului Altar.

Biserica nouă din Şelimbăr a fost ridicată în perioada 2014-2021, pe un teren donat de domnul Constantin-Emilian Şandru, pentru a oferi credincioşilor din parohia Şelimbăr II, înfiinţată în 2008, un locaş de închinare atât de necesar în noul cartier din localitatea învecinată cu Sibiul. Piatra de temelie a fost sfinţită de Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu pe 13 aprilie 2013, iar anul următor începeau lucrările de construcţie, sub supravegherea preotului paroh Emil-Radu Mocioiu şi cu sprijinul Primăriei şi Consiliului local Şelimbăr, precum şi al credincioşilor din parohie.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de ierarh, care le-a prezentat credincioşilor viaţa şi martiriul Sfântului Dimitrie, unul dintre cei mai mari sfinţi ai Bisericii.

„Biserica noastră cinstește astăzi pe unul dintre cei mai mari Sfinți Mucenici, a căror moaște se păstrează până astăzi și sunt făcătoare de minuni continue. Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir se numește așa, pentru că din moaștele lui izvorăsc continuu miresme, semnul că lucrarea lui Dumnezeu este continuă prin acest ales al Lui. […] Cine a fost Sfântul Dimitrie izvorâtorul de Mir?  El s-a născut la sfârșitul veacului al 3-lea la anul 270 în Tesalonic. Fiul unor oameni credincioși, dar și mari demnitari, tatăl său era conducătorul Tesalonicului. Din tinerețe a fost crescut în credința ortodoxă, în credința cea adevărată. Înlocuind închinările la idoli, la chipuri străine, cu închinarea la adevăratul Dumnezeu. Perioada aceasta de început a bisericii a fost o perioadă, cu multe ispite, cu multe persecuții. Au existat mai mult de 10 valuri de prigoană împotriva creștinilor. […] Acest tânăr crescut într-o familie de demnitar, dar creștini în ascuns, a primit din tinerețe dragostea aceasta față de Mântuitorul Hristos, Care S-a jertfit pentru noi și pentru a noastră Mântuire. […] El n-a tăgăduit niciodată și n-a încetat să-L mărturisească pe Mântuitorul Hristos, al Cărui slujitor a dorit să fie. De aceea a început să propovăduiască, să spună, să împărtășească credința lui cu supușii lui, cu soldații față de care el avea răspundere. Câțiva dintre ei l-au trădat, iar împăratul Galeriu l-a chemat și a încercat să-l ademenească prin tot felul de promisiuni, dar cea mai mare promisiune pe care o făcuse, era în fața lui Hristos, iar Sfântul Dimitrie n-a trădat-o niciodată.” a precizat ierarhul.

Mulţumirile comunităţii pentru ierarh au fost transmise de părintele Emil-Radu Mocioiu.