1 decembrie – Ziua României – celebrată la Sibiu

Manifestările organizate pentru a celebra Ziua României au avut loc vineri, 1 decembrie, și la Sibiu, la fel ca în întreaga țară. Manifestările au început cu ceremonia organizată la „Monumentul ostaşului din toate timpurile”, amplasat în faţa Cercului Militar din Sibiu. Slujba de mulţumire şi de binecuvântare a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au aflat protopopul de Sibiu, preotul Ioan Coșa, consilierul sectorului misionar, preotul Liviu Iulian Tarcău, și preoții militari Florin Pavel și Adrian Drăgușin.

Părintele Mitropolit Laurențiu a rostit o rugăciune pentru eroii români din toate timpurile și a adresat tuturor românilor o urare de „La mulți ani!” tuturor românilor, cu ocazia zilei naționale.

La ceremonie au fost prezenţi reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, senatori și deputați, ofiţeri, militari şi reprezentanţii asociaţiilor de cinstire a eroilor patriei. Aceştia au depus coroane de flori la monumentul din faţa Cercului Militar din Sibiu. Cuvântul comemorativ a fost rostit de către istoricul Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene Astra.

„Este momentul de la Alba Iulia în care transilvănenii au ales și au declarat că vor să se unească cu Țările Române, dar este mult mai important să ne dăm seama de ce și cum s-a ajuns la acel moment, pentru că este vorba de oameni, este vorba de români, este vorba de cei care au făcut această țară. Vorbim de o elită politică, vorbim de o elită culturală, vorbim de o elită militară, vorbim de o elită religioasă, vorbim de o elită economică. Toți oamenii aceștia, în acel secol miraculos, cum îmi place să îl denumesc – 1878-1948 –, au creat o țară, au creat o națiune, au creat ideea și identitatea de a fi român, au creat ideea de a fi împreună în aceeași țară, au creat o cultură comună, ceea ce este foarte important. O cultură care a inclus alte culturi și o cultură care a privit spre viitor. Pentru că miraculosul zilei de 1 decembrie nu este doar o împlinire a dorinței de a crea Marea Unire, ci este, mai important, crearea unui nou stat care să meargă mai departe. De fapt, acesta este punctul esențial și aceasta este marea lecție pe care trebuie să o învățăm. La 1 decembrie a început un al doilea proiect prin aceeași elită a României, în frunte cu Casa Regală și în frunte cu cei care conduceau la acel moment. De ce spun asta? Pentru că, ulterior, România a devenit un stat important în Europa și trebuie să spun că ceea ce suntem astăzi li se datorează și lor, celor care au creat România Mare. Dar pentru noi, astăzi, este un moment de fericire și de bucurie. De aceea, cred că este timpul cel mai potrivit să ne gândim și să medităm la ceea ce au făcut înaintașii noștri și ceea ce trebuie noi să facem în continuare”, a spus istoricul Răzvan Pop.

Ceremoniile dedicate Zilei Naționale au continuat, după o întrerupere de doi ani, cu o paradă militară pe Bulevardul Corneliu Coposu, survolat de elicoptere I.A.R., în prezența unei audiențe numeroase.