Slujire arhierească și bucuria comuniunii la biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sibiu

În duminica a XXIV-a după Rusalii, când în Biserica Ortodoxă a fost citită pericopa evanghelică a învierii fiicei lui Iair, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a poposit în mijlocul comunității Parohiei Sfinții Arhangheli-Trei Stejari din Sibiu. Sub protia Îanltpreasfinției Sale au slujit Părintele Arhim.Dr. Ioachim Tomoiagă, vicarul administrativ eparhial, PC Pr.Prof.Dr. Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu, PC Pr. Ioan Coșa, Protopopul Sibiului, împreună cu alte cadre didactice, consilieri eparhiali și preoții parohi.

Sfânta Liturghie arhierească a marcat începutul manifestărilor ce marchează sărbătoarea hramului, astăzi fiind o înainte prăznuire a acestei sărbători de toamnă. Parohia Sfinții Arhangheli din cartierul Trei Stejari este singura biserică ce a fost ctitorită, pictată și sfințită în timpul regimului comunist. Acum pe lângă parohie funcționează și un centru socio-cultural, Noi orizonturi, unde în fiecare zi un număr de 20 de copii proveniți din familii defavorizate, familii monoparentale sau cu situații de risc, beneficiază de servicii psihologice, o masă caldă și after-school sub atenta supraveghere a asistenților sociali și a voluntarilor ce desfășoară diverse activități cu beneficiarii.

(https://parohiatreistejari.ro/asociatia-soborul-sfintilor-arhangheli-mihail-si-gavriil/)

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, a Învierii fiicei lui Iair, un text scripturistic prin care toţi credincioşii sunt încredinţaţi de puterea de viaţă făcătoare a Mântuitorului Iisus Hristos.

„Înţelegem un lucru foarte important din această Evanghelie şi anume că, atunci când ne dorim să fim părtaşi unei minuni pe care Mântuitorul o poate săvârşi pentru noi, la cererea noastră, trebuie să-L invităm în casa noastră. În momentul în care ne dorim să fim ai lui Hristos, trebuie să-L chemăm la noi, în casele noastre, în sufletele noastre şi pentru ca să-L chemăm trebuie să mergem la El, acolo unde este El. Suntem acum cu toţii prezenţi aici, în biserică, pentru ca să-L rugăm pe Mântuitorul Hristos să vină şi la noi. (…) Observăm, apoi, că Mântuitorul nu i-a luat în casă decât pe trei dintre ucenici şi pe părinţii copilei, iar restul aşteptau afară. Modul în care săvârşeşte această minune ne convinge că El este Stăpânul vieţii şi al morţii. Le-a arătat lor că este Stăpân al vieţii şi al morţii, dar le-a dat poruncă să nu spună nimănui nimic, pentru că El a venit ca să se jertfească pentru noi”, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul Ioan Mircea Ielciu de la Parohia Sfinții Arhangheli II i-a mulțumit ierarhului pentru slujire și i-a oferit în dar o icoană cu Mântuitorul Hristos- Arhiereul cel veșnic.