Binecuvântare de lucrări de Hramul bisericii din Groapă din Sibiu

Credincioşii din Sibiu au participat în număr mare la Sfânta Liturghie de Praznicul Bunei Vestiri, oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a binecuvântat lucrările întreprinse la acoperișul și exteriorul bisericii monument istoric denumită Biserica din Groapă din municipiul Sibiu, ce astăzi a sărbătorit Hramul.

Înaintea Sfintei Liturghii Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului alături de soborul de preoți a binecuvântat lucrările efectuate la exteriorul bisericii dar și la turnul și acoperiș. Însemnele meșterilor aflate pe crucea bisericii plasează în timp ultimele reparații în 1930.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului alături de un sobor de preoți din care au făcut parte arhimandritul Ioachim Tomoiagă, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, preotul prof. univ. dr. Constantin Necula prodecanul Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu, preotul Ioan Coșa, protopopul de Sibiu, preotul paroh Ec. Petru Madina, consilier economic al Arhiepiscopiei, cadre didactice, consilieri ai eparhiei,  diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare.

În cuvântul de învăţătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre semnificația Praznicului Împărătesc al Bunei Vestiri și a îndemnat credincioșii să sprijine clerul în a finaliza lucrările de înnoire a bisericii prin restaurarea Iconostasului cu ajutorul experților străini precum și cei ai atelierelor mitropolitane.

„Iată-ne astăzi, într-o biserică închinată Bunei Vestiri, aducându-i mulțumire lui Dumnezeu și rugăminți fierbinți către Maica Preacurată, să ne ocrotească și în continuare, pentru ca să putem călători împreună cu Hristos spre pătimirile Sale, cele Mântuitoare. Praznicul acesta, care este un Praznic Împărătesc ce este închinat și Maicii Preacurate, dar în același timp și Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că la evenimentul acesta a participat întreaga Sfântă Treime, de aceea este un Praznic. Cântarea care este rânduită pentru acest Praznic ne explică, de fapt, semnificația lui iar în troparul începe așa: “Astăzi este începutul Mântuirii noastre și arătarea Tainei celei din veac…”. Ce însemnează începutul Mântuirii? Noi știm că venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos este acest început dar de fapt Mântuirea a fost prevestită, a fost pregătită pe o perioadă foarte îndelungată, de la căderea primilor oameni și până la Fecioara Maria. Prin vestirea pe care îngerul o aduce Maicii Preacurate începe lucrarea aceasta. Se împlinește, arătarea Tainei celei din Veac, ascunse și de îngeri neștiută. Taina aceasta, a răscumpărării a fost prevăzută în planul cel veșnic al lui Dumnezeu. De la început, ori de câte ori încercăm să sistematizăm, să punem în ordine cronologică, așa cum noi punem poate evenimentele din viața noastră când este vorba de Taina cea mai presus de Taină a Mântuirii noastre, lucrurile stau altfel. Toate au fost cunoscute din veci, toate au fost cuprinse în acel plan veșnic al lui Dumnezeu și noi, cei de astăzi și cei din șfârșitul veacurilor și cei dinainte, toți au fost cuprinși și toți suntem cuprinși în planul lui Dumnezeu și iată că ceea ce a promis primilor oameni, care au călcat porunca unică, trimiterea unui Răscumpărător, s-a împlinit acum. S-au împlinit toate condițiile necesare realizării Întrupării și iarăși trebuie să înțelegem un lucru: Întruparea pe care, a rânduit-o Dumnezeu ca Fiul său să vină în lume și să ne răscumpere, a fost cea mai de preț lucrare pe care a rânduit-o Dumnezeu de la început prin care să exprime prețuirea față de ființa umană și dragostea nemărginită cu care ne cuprinde pe toți.” a menționat ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a acordat distincții și acte de cinstire celor ce au ajutat la lucrări. Au primit distincția „Crucea Șaguniană pentru mireni” domnii Gheorghe Popa și Florian Serbănuț; Ordinul Ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” domnilor Dumitru Ghise, Dumitru Mircea și Gheorghe Aldea; Ordinul Ctitoricesc pentru femei „Anastasia Șaguna” doamnelor Gabriela Berghezan, Georgeta Cosma și Maria Cotigã; Acte de cinstire domnilor Constantin Pungilã și Florin Brezai. În semn de prețuire pentru părinteasca grijă față de comunitatea “Bisericii din Groapă” pr. paroh Ec. Petru Madina, consilier economic al Eparhiei sibiene, a oferit ierarhului la final o icoană cu Buna Vestire.