Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Biserica „Sf. Ier. Nicolae” din localitatea Hamba, jud. Sibiu

Credincioși din cuprinsul parohiei „Sf. Ier. Nicolae” și din împrejurimi au participat, duminică, 15 ianuarie 2023, la evenimentul organizat în vederea omagierii personalității poetului național Mihai Eminescu. În cadrul Sfintei Liturghii, a fost săvârșit un parastas de pomenire a poetului, cât și a membrilor Asociațiunii Astra.

În deschiderea programului cultural au fost susținute alocuțiuni din partea gazdelor, pr. paroh Ioan-Remus Răsvan și Ionuț Maier – primarul localității Șura Mare, Sibiu. Au urmat discursurile invitaților speciali ai acestui eveniment: Prof. Univ. Dr. Dumitru Acu – Președintele Astrei, care a evidențiat importanța Zilei Naționale Culturale și rolul Asociațiunii Astra la dezvoltarea și promovarea limbii și identității românești; a urmat un discurs intitulat: „Mihai Eminescu și idealurile Astrei”[1], susținut de Prof. Mihaela Gârlea – Președinta Despărțământului „Ion Codru Drăgușanu” Astra Făgăraș; au luat cuvântul și Prof. Univ. Dr. Mirela Stanciu, de la universitatea sibiană; Prof. Maria Nacu, Prof. Laura Pestesi și ec. Marius Pestesi – membri Astra Făgăraș – care au evidențiat rolul limbii în epoca modernă și contemporană, precum și rolul ei în definirea identității naționale, inclusiv în opera eminesciană.

Apoi, a urmat un recital de poezie eminesciană, susținut de copiii Centrului Pastoral Misionar „Sf. Nicolae” din Hamba, coordonați de dna. Prof. Cristina Mioara Prodea, de la Școala Gimnazială nr. 18 din Sibiu.

În încheierea programului, a fost prezentat volumul intitulat „Muzeul Asociațiunii – Rădăcinile admirării satului românesc”, semnat de Pr. Dr. Constantin Necula și Sorana Maier, și au fost acordate invitaților Diplome de excelență din partea Asociației pentru Excelența Culturii „Zaharia Boiu”.

Pr. Paroh Ioan-Remus Răsvan

[1] În acest sens, menționăm faptul că, în zilele de 27-28 august 1866, Eminescu asistă, la Alba Iulia, la Adunarea generală a ASTREI (Asociația transilvană pentru literatura și cultura poporului român, urmărind memorabila disertație ținută de Timotei Cipariu tocmai despre unitatea lingvistică a românilor (…) – Eminescu pe pământ românesc și în durata eternă (Drumuri și popasuri), Reconstituire de Victor Crăciun și Vasile Smărăndescu, Ministerul Turismului, 1989, p. 16.