Hram la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie“ şi „Sfântul Mina“ din cartierul sibian Turnişor

Biserica „Sfântul Prooroc Ilie“ şi „Sfântul Mina“ din cartierul sibian Turnişor şi-a serbat miercuri, 11 noiembrie, hramul. Credincioşii din această parte a Sibiului au participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica amintită de Înaltpreasfinţitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care i-a binecuvântat şi felicitat pentru ataşamentul lor faţă de biserica parohială, nou-construită în cartier şi aflată acum în stadiul de înfrumuseţare interioară cu pictură. În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, cei doi parohi ai comunităţilor arondate bisericii, părintele Gheorghe Negrea, respectiv părintele Ioan Lupu şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Dumitru Bogdan Bădiță a fost hirotonit preot pentru Parohia Săcele-Satulung III, județul Brașov.

“Alesul lui Dumnezeu”

În cuvântul de învățătură, ierarhul a prezentat viaţa şi virtuţile Sfântului Mina şi i-a îndemnat pe credincioşi să-l aibă pe acest sfânt nu doar ocrotitor spiritual, ci şi model de vieţuire.

“Sfântul Mina a trăit în perioada de prigonire a creştinismului, înainte de venirea Sfântului Împărat Constantin şi a mamei sale, Sfânta Împărăteasă Elena, care au oferit libertate creştinilor. În vremea împăratului Diocleţian, cei care nu se închinau zeilor erau pedepsiţi, omorâţi. Şi iată o mărturie pe care o aduce unul din aleşii lui Dumnezeu, un soldat roman, aşa cum este zugrăvit în icoană, în armură, în costumul militar. Sfântul Mina, văzând câtă nedreptate se face din partea împăratului faţă de credincioşii adevăraţi, a ieşit şi L-a mărturisit pe Hristos. Era o adunare mare, o festivitate legată de prăznuirile zeilor păgâni, a apărut în mijlocul acestei adunări şi a strigat că Îl mărturiseşte pe Hristos. A început mărturisirea printr-un act de curaj, desi ştia că va încheia mărturisirea lui prin pătimiri şi prin jertfă, a rămas statornic şi au urmat tot felul de chinuri la care mai-marele oraşului şi reprezentatul împăratului l-au suspus. Observăm un lucru foarte interesant: cu cât sporeau chinurile, cu cât transformau modalitatea de a-l chinui pe el să renunţe la mărturisirea lui Hristos, el sporea această mărturisire”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Locaşul de cult închinat Sfântului Mare Mucenic Mina adună în fiecare an pe 11 noiembrie numeroși  credincioşi din oraş, care au evlavie la acest mare mijlocitor şi ajutător la nevoi.

Pe lângă lucrările de pictură a lăcașului de cult, cele două parohii de la biserica sibiană, păstorite de preoţii Gheorghe Negrea şi Ioan Lupu, construiesc și un așezământ social unde va funcționa o cantină și mai multe cabinete medicale.