Parastas la 40 de zile de la trecerea la Domnul a părintelui Ioan Emanuel Benchea, de la Biserica „Sf. Antonie cel Mare” din Sibiu

Părintele Ioan Emanuel Benchea, de la Biserica „Sf. Antonie cel Mare” din Sibiu, a fost pomenit prin  slujba  parastasului la 40 de zile sâmbătă, 04 feabruarie, în biserica „Sf. Antonie cel Mare” din Sibiu, biserica unde a liturghisit cu dragoste și dăruire vreme de 7 de ani în calitate de paroh, duhovnic şi rugător pentru comunitatea de credincioşi din Sibiu. Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a săvârşit  slujba de pomenire alături  un sobor de 30 de preoţi din care au făcut parte vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandrit Ioachim Tomoiagă, protopopul de Sibiu părintele Ioan Coșa , preotul profesor univ. dr. Vasile Grăjdian, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. Au mai fost prezenți fostul vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului pr. Ilarie Benchea , credincioşi, cunoscuţi şi apropiaţi au venit să se roage pentru odihna părintelui Emanuel Benchea în Împărăţia lui Dumnezeu.

Cuvântul de amintire a părintelui Ioan Emanuel Benchea a fost rostit de Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

„Sunt momente în viața noastră în care conștientizăm că suntem călători. Călătorim în spre o țintă bine definită. Toată slujba pe care a făcut-o slujba înmormântării și chiar ultima cântare intonată acum ne arată că Învierea Domnului este șansa vieții noastre de aici de pe pământ și șansa vieții noastre veșnice. Am trăit cu toții o durere la plecarea pe drumul veșniciei a unui slujitor, a unui frate de-al nostru, așa cum l-am pomenit noi în rugăciune acum părintele Ioan Emanuel.  […] Rânduiala lui Dumnezeu trebuie să o acceptăm așa cum  s-a împlinit ea, pentru că n-a fost după dorința noastră. Dacă în timpul vieții în această călătorie, noi fiecare în parte suntem autorii principali ai urmămării vieții către Domnul, pe care ne-o arată Hristos. Adică noi cu ajutorul lui  Dumnezeu, ne dobândim fapte care ne vor ajuta pe noi la trecerea dincolo, prin vămile judecății. După moarte noi nu mai suntem facem nimic și totuși face ceva pentru noi Biserica. A ceste momente de comemorare nu sunt simple aduceri aminte, simple momente de durere de tânguire  ci ele sunt mijlociri care îl însoțesc pe cel plecat din lumea aceasta dincolo în fața Dreptului Judecător și apoi toate pomenirile, toate mijlocirile pe care le va face biserica îi vor ajuta lui dincolo. Pentru că lucrarea pe care o primește biserica acum transferă și adaugă la cartea vieții care va fi din nou pusă în fața Dreptului Judecător la sfârșitul veacurilor. Atunci vom da seama, nu numai faptele săvârșite, ci și de urmările faptelor noastre și ne vor ajuta mijlocirile pe care Sfânta biserică le face. Rana pe care o trăim noi acuma în această durerile, în această suferință pe care oricât am vrea noi să o înțelegem, nu putem înțelege complet. Ne manifestăm doar apropierea și compasiunea față de familia îndoliată. Totuși există o mângâiere dacă noi înțelegem un lucru esențial că și noi de la cei mai mici și până la cei mai vârstnici, continuăm starea de așteptare, suntem într-o călătorie, așteptăm să se împlinească firul vieții, să fim chemați dincolo și mai așteptăm ceva care ne dă și nouă totuși putere și o brumă de mângâiere care vine tot din harul lui Dumnezeu. Așteptăm să ne întâlnim cu cei dragi dincolo în Împărăția Cerului, de aceea trebuie să ne rugăm la Dumnezeu, să ne învrednicească, să ne ducem acolo unde sunt și ei. Întâi ne-am rugat pentru ei ca să fie rânduiți la binele pe care Dumnezeu L-a făgăduit și care L-a pregătit pentru întreaga omenire. Să ne rugăm și noi să fim vrednici ca să ne întâlnim dincolo cu cei dragi în Împărăția cerurilor.” a precizat ierarhul.

Biserica „Sf. Antonie cel Mare” din Sibiu rămâne locul unde Pr. Ioan Emanuel Benchea, de numai 36 de ani, a slujit cu dragoste și dăruire. Plecarea dintre noi a tânărului preot a lăsat în urmă nu doar o comunitate ci și doi copii mici. Tânărul părinte a fost hirotonit și instalat ca preot paroh al Parohiei Hipodrom I de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, pe 18 ianuarie 2016, în Duminica a 29-a după Rusalii. Provenind dintr-o familie de preoți de vocație, Părintele Emanuel  și-a încheiat studiile teologice în Alba Iulia, tatăl său fiind la rândul său preot la biserica „Sfânta Cuvioasa Paraschiva” din cartierul Ampoi II.