Praznicul Botezului Domnului la Sibiu

Praznicul Botezului Domnului a adunat şi în acest an mii de credincioşi în Piaţa Mare din Sibiu la Sfinţirea cea mare a apei. Această rânduială liturgică a fost săvârşită la finalul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala Mitropolitană din Sibiu de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Această rânduială liturgică unică prin frumuseţea ei şi prin darurile duhovniceşti pe care le aduce tuturor celor care participă şi se roagă Sfintei Treimi în zi de mare sărbătoare a fost săvârşită la finalul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, cadre didactice universitare şi slujitori ai Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Sfânta Liturghie s-a încheiat pe scena amenajată în Piaţa Mare, după săvârşirea sfinţirii celei mari a apei. Alături de ierarh şi slujitorii Catedralei mitropolitane s-au aflat toţi preoţii de la bisericile din Sibiu, iar Piaţa Mare a fost plină de credincioşi din toate comunităţile parohiale.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat importanţa praznicului Bobotezei şi foloasele duhovniceşti şi trupeşti ale Aghiasmei Mari.

Apa prin invocarea Duhului Sfânt și-a schimbat finalitatea, și-a transformat scopul pentru care Dumnezeu a lăsat-o. Și ea devine din principiul vieții trupești și vieții pământești,  principiul vieții spirituale. Botezul Mântuitorului în Iordan a fost și o pregătire și o prefigurare a botezului pe care l-am primit fiecare în pruncie. Botezul pe care îl administrează Biserica prin întreita afundare în apă sfințită, murind și înviind împreună cu Hristos, născându-ne la viața cea nouă în Hristos, murind păcatului și înviind vieții celei veșnice. Apa sfințită pe care am făcut-o astăzi, se numește Aghiasma Mare, pentru că rânduiala sfințirii, întâi de toate, se face doar în ajun și în ziua de Bobotează, în al doilea rând, ea este completă  și complexă. […] Puterea lui Dumnezeu transformă apa aceasta. Materia aceasta devine sfințită și sfințitoare. În al treilea rând materia, aceasta devine ocrotitoare, pentru că puterile demonice se îndepărtează, se înspăimântă, se înfricoșează, nu se poate atinge de ceea ce Hristos Însuși a Sfințit, intrând în apa Iordanului și Duhul Sfânt îndoind Sfințirea aceasta a materiei.” a spus ierarhul.

Peste 15.000 de sticle de 0,5 litri cu apă sfinţită şi 3000 de litri aflate în butoaie de câte 500 de litri fiecare au fost pregătite pentru a fi împărţite credincioşilor la finalul slujbei de sfinţire. Preoţii şi personalul Catedralei Mitropolitane au împărţit la final sticlele cu apă sfinţită pregătite pentru această mare sărbătoare a creştinătăţii, pentru ca oamenii să guste din Aghiasma Mare şi să ceară ajutor şi ocrotire de la Dumnezeu.