Ședință administrativă la Protopopiatul Sibiu

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Dr. Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în data de 16.11.2023, a avut loc Ședința Administrativă a preoților din Protopopiatul Ortodox Român Sibiu.

După rugăciunea de început, în cuvântul de bun-venit, P.C. pr. protopop Ioan Coșa a prezentat ordinea de zi și pe oaspeții invitați la această întâlnire: P.C. pr. prof. dr. Aurel Pavel – cadru didactic la Facultatea de Teologie ”Sf. Ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu, P.C. pr. consilier Bogdan Fluieraș și Dl. Silea Ioan – de la Serviciul Colportaj al Arhiepiscopiei Sibiului, Dl. Ovidiu Lupșa – reprezentant al Băncii Comerciale Române.

P.C. pr. prof. dr. Aurel Pavel a ținut o frumoasă prelegere cu titlul ”Posibilitățile Bisericii Ortodoxe de a se raporta la provocările contemporane”. În cadrul expunerii, părintele profesor a sintetizat patru variante de raportare a noastră la societatea din ce în ce mai secularizată în care trăim:

  1. Cea de ”autism teologic”, în care avem tendința de a ne refugia în trecut, fără a ne raporta la posibilitățile secolului XXI și refuzând dialogul cu societatea secularizată;
  2. Cea de ”ghetoizare militantă”, prin care ne punem în totală opoziție față de evoluția socială;
  3. Asumare pasivă”, în care putem accepta pasiv efectele globalizării;
  4. Posibilitatea de a dezvolta un ”dialog critic” cu societatea, în cadrul căruia putem sesiza, evalua, discerne și oferi soluții.

Părintele profesor s-a referit în continuare la un aspect important, specific societății tehnologizate: activitatea pastoral-misionară a Bisericii prin intermediul mijloacelor new-media: pagini de internet, rețele de socializare și alte canale de streaming. Privind dintr-o perspectivă analitică, părintele a atras atenția asupra complexității problemelor ridicate de activitatea Bisericii în mediul digital, făcând o sinteză atât a ”câștigurilor dezirabile”, cât și a ”pierderilor inevitabile” care reies din această nouă formă de comunicare.

Concluzionând, părintele profesor a arătat că new-media poate constitui un factor de complementaritate pastoral-misionară, menit să vină în sprijinul vieții spirituale a credincioșilor, dar nu să se folosească în detrimentul participării vii la viața liturgică a Bisericii.

Părintele protopop a prezentat în continuare pe noii preoți numiți de către ÎPS Mitropolit Laurențiu în cadrul Protopopiatului Sibiu: P.C. pr. Ghiorghiasa Sevastian – pentru Parohia Șelimbăr-Cartierul Tineretului, P.C. pr. Rodean Radu-Constantin – preot misionar la Capela ”Sf. Ierarh Nectarie”- Spitalului CFR, P.C. pr. Zorilă Antoniu – preot misionar la Paraclisul Mitropolitan ”Sf. Ioan Iacob Românul” de pe str. Dealului și P.C. pr. ierom. Sofian Portărelu – pentru Capela Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Au fost anunțate apoi evenimentele ce se vor organiza în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului cu ocazia ”Zilelor Șaguniene”: Conferința de Toamnă a preoților din cadrul Protopopiatului Sibiu, din data de 22 noiembrie 2023 și organizarea tradiționalului pelerinaj de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Mitropolitul Transilvaniei, din data de 29 noiembrie.

În continuare, P.C. pr. Vasile Dariciuc, din cadrul Departamentului pentru tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, a prezentat Concursul Național Catehetic ”Hristos – Cuvântul care vindecă”, organizat de Patriarhia Română, precum și detalii pentru preoții care doresc sa participe la trainingul catehetic pe care îl va organiza acest departament în luna februarie 2024.